Marktaandeel Apple in VS weer gestegen

14 reacties

Vandaag is weer eens op alle Amerikaanse Apple-nieuwssites te lezen hoe geweldig snel het marktaandeel van Apple daar stijgt. De laatste cijfers van het marktonderzoekbureau NPD liegen er ook niet om: Macs namen daar in februari 14% van het totale aantal verkochte computers voor hun rekening en maar liefst 25% van de totale omzet. En het kan niet op. Ten opzichte van een jaar geleden is dit namelijk een stijging van 60% respectievelijk 67%. Met 64% stijging in de verkochte aantallen deden de Macbooks het iets beter dan de desktops, die er met een toch nog acceptabele 55% vanaf komen. Acceptabel, zeker als je bedenkt dat de totale markt juist 5% achteruit ging. De vraag naar Macbook Airs lijkt ook bovenop de vraag naar andere Macbooks te komen en deze niet te vervangen, waardoor aangenomen kan worden dat hiermee een nieuwe markt is aangesneden.

Dat is natuurlijk allemaal heel erg leuk om te lezen, maar toch is het dan een beetje merkwaardig als je bedenkt dat we hier in Nederland – en dan doen we het nog beter dan het gemiddelde van Europa – nog maar 5 tot 6% Apples hebben. Het zou interessant zijn om eens precies te horen waarom Apple voor de buitenlandse markt veel minder moeite doet. Waarom maakt het geen of bijna geen reclame in andere landen? Het heeft genoeg geld voor reclame en genoeg mogelijkheden. Denken ze dat de wereldwijde verkoop ook wel zal stijgen als de verkoop in de VS dat doet? Of boeit het ze gewoon niet?

Apple blijft een apart bedrijf.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  arne89

  whoohoo! ben ik blij dat ik aandeelhouder ben!

 • Profielfoto
  ismirnoff

  yes ik ook

  vandaag weer 6 dollar er bij 132.82 staat die nu (opening was 129,18 maar het slot van gister was 126,73)

  op naar de 200:P

 • Profielfoto
  stel maar

  in Duitsland is veel meer Apple reclame dan hier in nederland. in NL eigenlijk niks alleen een aantal advertenties in de krant.

 • Profielfoto
  frankuh

  Apple Inc. wordt niet “rijk” door Nederland, waarom zouden ze dan reclames maken in Nederland?

 • Profielfoto
  MacTrunk

  Je zou zeggen dat Apple als een lopend vuurtje zou moeten gaan. Ik heb zelf 5 Apple zieltjes gewonnen in mijn trouwe Mac jaren en als diezelfde mensen (die heel enthousiast zijn) dan ieder ook minimaal 1 zieltje winnen enz, enz.. Binnen een jaar zou dan alles een appeltje moeten zijn! Maarja, zo werkt dat dus helaas niet in praktijk. ???

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik denk dat Steve Jobs gewoon degene is die (vanachter zijn bureau) bepaalt wat hier gebeurt. Totaal op gevoel. Ik denk dat zijn visie op Europa totaal verkeerd is. Hij vindt Europa een soort achtergebleven gebied waar de mobiele telefoon sinds kort ontdekt is (bij wijze van). En als Steve het zegt dan is het zo. En al is het niet zo, Steve zorgt er wel voor dat het wel zo is.
  Die directeur Apple Nederland heeft ook heel weinig te zeggen volgens mij. Hij zorgt alleen dat het beleid wordt uitgevoerd.
  Ik denk dat het zo een beetje gaat. Het is natuurlijk pure speculatie.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Wat kan Keynote toch schandalig lelijke pie-charts maken. Maar ja, Steve gebruikte ook die houtprint…:)

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  @ gijsraggers:
  Inderdaad! Heb ik gemaakt naar het (dit keer bij uitzondering wat minder goede) voorbeeld van ome Steve.:D

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De meeste Windowsgebruikers weten niet eens welke voordelen iMacs en Macbooks hebben en daarom blijven de vooroordelen in stand. Goede reclamecampagnes zouden daar veel aan kunnen veranderen en het marktaandeel van Apple in Europa naar een nog hoger peil kunnen doen stijgen dan in Amerika – naar mijn mening

 • Profielfoto
  JTD

  Laat Apple toch lekker exclusief blijven in Europa cq Nederland. Hoe meer Apples er komen hoe interessanter het wordt voor virus-verspreiders om een leuk virusje in elkaar te knutselen voor het MacOS. Toch?

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  jtd: aaaargh weer die oeverloze discussie. MacOS X is een UNIX. Da’s geen Windows. Ook al wordt Apple nog 100x zo populair, een virus maken voor een UNIX blijft heel heel erg dicht bij onmogelijk.
  Natuurlijk zal er wel sneller misbruik worden gemaakt van exploits en zullen ze sneller worden ontdekt. En hier zal Apple klaar voor moeten zijn. Maar als ze dit in de VS kunnen, kunnen ze dat ook hier.
  En sorry, de mensen die maar blijven roepen dat Apple lekker exclusief moet blijven.. aaaargh. Ik zou DOLBLIJ zijn als ik niet meer aan elke idioot moet uitleggen dat er echt ook Word op kan en dat ik echt compatible ben en dat ik geen halve gare ben en dat ‘ie echt niet zo duur is als ‘ie lijkt enzovoort enzovoort.

  Dat Apple’s marktaandeel stijgt is gewoon heel erg goed. Maar inderdaad, hier in Nederland is ’t ontzettend droevig. Waar het aan ligt weet ik niet. Ik heb nog NOOIT een iPod of Mac reclame gezien op de Nederlandse televisie en dat vind ik bezopen. Apple NL waar zijn jullie mee bezig? Of mogen jullie niks van Cupertino? Waar wringt ‘m de schoen?

  Ik ben er van overtuigd dat als Apple de switch reclames hier zou uitzenden dat het marktaandeel in een jaar kan verdubbelen!

 • Profielfoto
  fanatic

  als ik Apple was zou ik wel af en toe eens reclame maken en niet zo onopvallend zoals bij al die serie’s daar zie je wel heel vaak een Macbook. Maar ik denk niet dat dat werkt en zo als je op school wel eens vraagt aan mensen iets over apple dan zeggen ze dat ze dat alleen van de iPod kennen en niet weten wat mac eigenlijk is.

 • Profielfoto
  Raikkonen

  @ Frankuh

  Leg eens uit… Lijkt me toch bijzonder interessant om nou wat meer afzet ze genereren in europa. Voor de goedkoopste MacBook krijgen ze in US 1099 dollar terwijl ze er hier (omgerekend) 1562 dollar voor kunnen vangen. scheelt nogal!!

 • Profielfoto
  Kobes

  @Raikonnnen: Apple heeft in Europa ook te maken met Europese salarissen die in Europese financiele Euris worden afgerekend. Dus 2200 E per maand voor een hoger opgeleide starter is net zo goed ruim 3400 dollar… Dus het levert niet een op een dollar-euro koerswinst op hoor…

  @Zaphod_B: helemaal met je eens. Als volgende week half Nederland Macgebruiker is hoef ik ook niks meer uit te leggen, scheelt een hoop onbegrip. Wel jammer dat de boel niet meer begint te kwijlen als je een Keynote presentatietje neerzet, maar daar kom ik wel weer overheen…