MacBook Air: succes of gewoon slecht leverbaar?

25 reacties

Wie op de Apple site een MacBook Air wil bestellen, ziet niet de gebruikelijke 24-uurs levering staan, maar 5-7 werkdagen. Ook in Apple’s eigen winkels in de VS lijkt de Air moeilijk verkrijgbaar te zijn. Grote vraag die dan rijst is: gaat de verkoop als een dolle, of kan Apple eenvoudigweg niet genoeg leveren om aan de (normale) vraag te voldoen?

Een lezers-onderzoekje van ArsTechnica wijst uit dat Apple Stores in o.a. Boston, New York, Chicago, San Francisco en Los Angeles allemaal hetzelfde melden: “We zouden graag verkopen maar we krijgen zelf niets aangeleverd.”

De vraag naar MacBook Airs (of is het MacBooks Air, of misschien wel MacBook Airen?) is volgens de verkopers ontzettend hoog. Zo hoog zelfs dat sommige klanten besluiten tot aankoop van de duurdere SSD versie, simpelweg omdat die wèl leverbaar is. Op de vraag wanneer de voorraden weer worden aangevuld, moeten de vriendelijke-verkopers-in-zwarte-polo het antwoord schuldig blijven.

In de enkele gevallen dat er hier en daar partijtjes worden uitgeleverd nemen de winkelbediendes geen reserveringen aan. Wie het eerst komt… Belt men om te vragen of er exemplaren beschikbaar zijn, dan zegt men – in geval van enige voorraad – “We hebben er een paar, maar die zijn over een uur weg. Als U snel bent…”

Kortom, het lijkt erop dat ze, ondanks de initiële kritiek op de wat basale uitrusting, als warme broodjes over de toonbank gaan. De Air doet het naar verluidt vooral goed bij switchers. De dikke Dell wordt ingeruild voor een “Lean Mean Machine”, waarbij vooral het uiterlijk doorslaggevend lijkt te zijn.

Apple zelf geeft geen commentaar op de leverigsproblemen. Boze tongen beweren dat het verkoopsucces reuze meevalt. Apple zou gewoon te weinig hebben laten produceren.
Hoe dan ook, voor wie tot aanschaf wil overgaan; er zijn nog 1734 wachtenden voor u.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  your Admin

  MacBook Air;)

 • Profielfoto
  sanders1515

  Die mensen die niet willen wachten moeten gewoon een mbp kopen! heb je veel meer aan,

 • Profielfoto
  MacJampudding

  Gewoon een lekker hebbeding die MacBookAir… als je gaat kijken in de lijst van “Best verkochte producten” op Apple.com… daar staat ie op nummer 1 (weet je genoeg zeker ?)

  Ze kunnen volgens mij de vraag inderdaad niet aan… heel goed voor Apple – zo is de productie-capaciteit 100% benut en blijven ze niet met overtollige machines zitten.

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  Vandaag nog even zo’n Air voor het eerst in handen gehad : wat een prachtig apparaat ! Zo dun en licht ! Pas als je ‘m daadwerkelijk kan zien en aanraken begrijp je pas de kracht ervan.
  Hopelijk is het een doorslaand succes.

 • Profielfoto
  MacTS

  Ik heb hem 2 weken voor het eerst in Duitsland bij Gravis gezien. Hij stond ergens eenzaam in een hoekje terwijl er toch behoorlijk wat mensen in de zaak waren. Mij viel hij overigens tegen. De combinatie van aluminium met zwarte toetsen vond ik erg Dell. Ga toch maar voor de MBP.

 • Profielfoto
  carpebios

  @Hanky.

  Kracht zou ik het niet willen noemen, start bijvoorbeeld maar eens Photo Booth op.
  Het beeld lijkt wel erg achter te lopen.

  Voor echte kracht kan je beter gelijk een MBP kopen, ik vind hem nogal duur voor wat die kan, en zeker te duur als hebbedingetje.

 • Profielfoto
  MacTS

  @carpebios: Hanky bedoelt natuurlijk de kracht van het concept/design.

 • Profielfoto
  languh

  macbook air is dus blijkbaar echt een hoop ‘air’:)

 • Profielfoto
  Kamar

  Ik vind de Air erg mooi, heb toch liever mijn Pro!

  Ik denk dat de Air wel een succes is,
  Er moet gewoon niet zo gezeurd worden over de MB Air.

 • Profielfoto
  fuen

  Wauw, dit had ik totaal niet verwacht, al zeker niet voor switchers. Mooi! Ik wil zo’n ding wel eens in het wild zien :P.

 • Profielfoto
  strigoi

  @ carpebios

  Wat een gezeur over de Macbook Air. 1.6 /1.8Ghz is helemaal niet zo heel slecht. Verder zelfde graphics en 2gb werkheugen als de Macbook. Er zijn al genoeg discussies geweest en telkens riep iedereen: ‘Woah! Kracht kracht MBP MBP MBP!’ Laten we nou niet in elk bericht over de Air de zelfde loze kreten in de strijd werpen. Ja, de MBP is beter / sneller / krachtiger. De Macbook Air is voor mensen met te veel geld / gadget of voor mensen die veel reizen en NIET alle kracht van een Macbook Pro nodig hebben. Verder vind ik het ook een mooi statement van Apple en ver zijn tijd vooruit.

 • Profielfoto
  Berriep

  @strigoi:
  Helemaal mee eens. Je moet geen appels met peren vergelijken.
  iedere apple heeft zo zijn doel. Als je power en dvd drive etc wilt hebben moet je niet naar de Air kijken. Een Air koop je om te reizen en voor het design, en ander smoet je hem laten liggen.. Die vergelijkingen zijn gewoon oeverloos gezwam.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Ik sta er versteld van dat de MacBook Air zoveel succes heeft. Wel, als dat inderdaad zo is, dan is het een goede gok geweest van Apple. Persoonlijk vind ik de MacBook en MacBook pro veel attractiever (zowel qua design als qua prestaties). Maar smaken verschillen….;)

 • Profielfoto
  mymac

  ik kan me voorstellen dat hij goed verkoopt, heb m in mn handen gehad bij iFactors (Lijnbaan R’dam) Als ik het geld had liggen, lag hier nu ook een Air naast me. Je koopt dit niet als desktop vervanger, echt als 2e computer voor erbij, om van te genieten meer.
  Zie het zo: Je koopt geen Lamborghini Gallardo omdat hij zo’n vlakke laadvloer heeft, maar omdat ‘ie gewoon bloedmooi is! (Ga alsjeblieft niet zeggen: “Ik vind de Gallardo niet mooi”, of iets in die trend)

 • Profielfoto
  Mac Marcel

  Ik vind de Gallardo niet mooi.

  Maar je hebt helemaal gelijk:-)

 • Profielfoto
  Verwarring

  De Macbook Air en de Macbook Pro kan je niet met elkaar vergelijken! 2 hele verschillende laptops.

  Het klopt dat er veel aandacht naar is.

 • Profielfoto
  stevenxs

  Zou Apple de onderzoeken van Merrill Lynch ook lezen voordat ze hun nieuwe producten in de markt zetten. Ik denk het wel (research)

  Bron: Artikel uit 2006. http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2006/6/20/200606_miljonairs.html

  Aantal miljonairs blijft toenemen.

  Uit onderzoek van Merrill Lynch en Cap Gemini blijkt dat het gezamenlijk vermogen van alle miljonairs vorig jaar is gestegen met 8,5 procent naar 33,3 biljoen dollar. Hun aantal steeg met 6,5 procent tot 8,7 miljoen mensen met meer dan 1 miljoen dollar op hun rekening.

  Lees het hele bericht via bovenstaande link.

  Ik ga ervan uit dat deze onderzoeken jaarlijks worden gedaan, en mede de roadmaps van vele bedrijven bepalen.

 • Profielfoto
  arnoud

  Zijn er in Nederland überhaupt al SSD-modellen uitgeleverd? We zitten met smart te wachten op de eerste BTO-modellen met SSD drive, die maar niet verstuurd worden door Apple… De HDD-modellen wel al een aantal gezien, maar het dure model dus niet.

 • Profielfoto
  proud

  Het is trouwens MacBooks Air, net zoals iPods Nano enz…

  (http://www.demorgen.be/ – actie iPods Nano te winnen)

 • Profielfoto
  pinkie

  De Cube verkocht ook heel erg goed de eerste 6 maanden.

 • Profielfoto
  CaDoc

  Ben nu in New York en in de Apple store op 5th Avenue lopen die MacBook Air’s echt als warme broodjes! Niet alleen zijn de mensen er mee aan het spelen, bij de afreken-balie zie je ze ook steeds over de balie gaan. Kennelijk inderdaad een HIT!

 • Profielfoto
  Jello

  @proud : het is niet omdat de Morgen iPods schrijft dat het daadwerkelijk zo is. De kranten (ook De Morgen) schrijven nog vaak I-Tunes, Itunes etc dus als betrouwbare referentie beschouwen… liever niet.

 • Profielfoto
  Geanonimiseerde gebruiker

  Vreemd, bij de media markt bij de Arena is hij gewoon uit voorraad leverbaar. Dit weekeinde gekocht en het is absoluut de moeite waard.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Vandaag bij de Saturn in Hoofddorp even met de Air gespeeld. Geen wonder dat die verkoopt als warme broodjes!