Jezus in de iTunes Store: Tot Besluit…

29 reacties

…en toen ze de steen wegrolden zagen ze: het graf was leeg!

Zo snel kan het dus gaan. De afgelopen week hebben wij samen met u naar een aantal Matthäus Passions uit de iTunes Store geluisterd, en eerlijk is eerlijk: het waren zeven geweldige dagen. Met gelukkig veel waardering (dank voor de vriendelijke mailberichten!) en zo nu en dan ook wat heftiger reacties.

Een heuse forumpoll bovendien – sommigen bleken zich over een aantal onschuldige stukjes nog meer op te kunnen winden dan een hogepriester over een vermeende Jodenkoning. Maar nu, op deze eerste Paasdag, is alles dan voorbij.

‘De beste Matthäus Passion van allemaal’ zijn we niet tegengekomen – en we hebben onderweg ook kunnen vaststellen waarom. Wel een ijzersterke Herreweghe en een fraaie Harnoncourt – waarvan de laatste bovendien een wel heel vriendelijk digitaal prijsje draagt in de iTS. De overige drie hebben zeker hun waarde, maar vragen om een meer specifieke beleving die wellicht niet aan iedereen besteed is.

En over digitaal gesproken: allengs kwam ook de welbekende discussie weer voorbij het het standaard formaat van 128kbps AAC waarin de iTunes Store het grootste deel van de muziek aanbiedt wel voldoende kwaliteit biedt om fatsoenlijk naar te luisteren. Een vraag waarop geen éénduidig antwoord valt te geven.

MP3 of AAC bestanden – in welke compressieratio dan ook – zijn altijd van mindere kwaliteit dan hun tegenhangers op CD. Of en in welke mate dit hoorbaar is, hangt echter af van een scala aan factoren. Het belangrijkste is wellicht wel de wijze waarop je de muziek afspeelt – zo zal een el cheapo CD-speler in een matig systeem de originele CD vele malen beroerder weergeven dan een iTunes-bestand klinkt over een acceptabel setje.

Een aardige vuistregel is wellicht dat wie zijn digitale bestanden beluistert op een iPod, Mac/PC of Airport Express die met een koperdraadje aan stereoset of hoofdtelefoon zijn verbonden, of een iPod die in één van de vele monstrueuze speakersdocks wordt geplaatst, zich niet teveel zorgen hoeft te maken. Wie de digitaal-analoog conversie aan bovengenoemde spulletjes overlaat, zal geen of maar weinig verschil bemerken.

Wie tussen zijn Mac/PC of Airport Express en zijn set in de weer is met zaken als externe DACs zal enige voorzichtigheid willen betrachten, maar ook hier geldt dat het een knappe installatie in combinatie met een set geoefende oren zal moeten zijn om de verschillen tussen niet gecomprimeerde en hun lossless en lossy samengeknepen neefjes en nichtjes in een blinde test te kunnen onderscheiden.

Wat altijd blijft is de muziek, die in de juiste setting ook op een oud en krakend transistorradiootje de ziel weet te raken. Wie naast het lezen nog niet aan luisteren is toegekomen, kan zich vandaag en morgen nog geheel gratis laven aan de iTunes Single van de Week: Erbarme Dich, één van de mooiste aria’s uit de Matthäus Passion, in een weergaloze uitvoering door Andreas Scholl.

‘Es ist vollbracht’, zo klinkt het in die andere Passie. Of is dat meer iets voor volgend jaar? Hoe dan ook – wij wensen u oprecht plezierige Paasdagen toe.

Dit is het laatste deel in een serie waarin vijf Matthäus Passions uit de iTunes Store nader worden bekeken. Begin gemist? Kijk dan hier voor de introductie en een inhoudsopgave.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  McHank

  mooi hoor! hele hoop mooie dingen gelezen en gehoord! Chapeau!

 • Profielfoto
  Anoniem

  Dank u!

 • Profielfoto
  MichMich

  Komen dit soort uitstapjes straks ook rondom het suikerfeest, rondom de Magha Puja, Rondom de Diwali en rondom de Chanoeka? Of is OMT een christelijke aangelegenheid? ???

 • Profielfoto
  Neptunus

  Ik denk dat het in deze meer om de muziek gaat dan om de religieuze achtergrond. (Ik zeg dit zonder 1 van de stukken te hebben gelezen, dus correct me if I’m wrong.)

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  Ja, volgend jaar de Johannes Passion.

 • Profielfoto
  DarkRaverNL

  Is het nou eindelijk afgelopen met dat jesus gedoe:P

 • Profielfoto
  LighScan

  Het begon mij toch ook al langzaamaan te irriteren DarkRaver. Hopelijk is dit inderdaad het laatste stuk. :angry:

 • Profielfoto
  DarkRaverNL

  Echt he, kweet dat ut weer jesus tijd is enz., en het zullen best leuke verhalen zijn, maar ik hoef niet heel de bijbel voor geschoteld te krijgen:P

 • Profielfoto
  ebracke

  Echt ergerlijk. René Bouwmeester heeft een wel erg hoge dunk van zichzelf. Al maanden bestookt hij ons met zijn eigen schrijfsels. Er zukken inderdaad wek mensen zijn die dit graag lezen. Maar waarom moet dit STEEDS OP DE VOORPAGINA en maken jullie geen aparte rubriek voor dit soort dingen? Of een aparte website?
  Ik vin dit echt niet kunnen als zo een groot deel van de site-bezoekers hiertegen protesteert!?

 • Profielfoto
  Appeltje-Q

  Erg interessant juist! Jammer dat er zo negatief op gereageerd wordt. Ik heb namelijk nergens gelezen dat iedereen dit MOEST lezen. Als het je niet boeit, lees het dan lekker niet. Maar gun de geïnteresseerd wel hun plezier.

 • Profielfoto
  jipz

  De reeks artikelen heeft mij in elk geval de stoffige platenbak in doen duiken op zoek naar die oude plaat van de Matthaus Passion… lekker geluisterd na het paasontbijt. Erg goed :) . En hoewel ik de bezwaarmakers best (denk te) begrijp(en), ach… een paar keer per jaar eens wat anders lezen dan droge materie over computers… is dat zo erg?

 • Profielfoto
  fuen

  Inderdaad, leuk dat dit geshcreven wordt! Ik heb ze niet allemaal gelezen, maar dat komt er zeker nog van. Er wordt immers niet hoog netjes in gesproken, het is gewoon wat leuke info :).

 • Profielfoto
  Anoniem

  @ebracke: Volgens de poll in dit draadje heeft een meerderheid van de lezers geen problemen met deze artikelen: http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=121958

 • Profielfoto
  jabikdeboer

  Hartstikke bedankt voor de info!

 • Profielfoto
  smacdab

  :Wie tussen zijn Mac/PC of Airport Express en zijn set in de weer is met zaken als :externe DACs zal enige voorzichtigheid willen betrachten, maar ook hier geldt dat het :een knappe installatie in combinatie met een set geoefende oren zal moeten zijn om :de verschillen tussen niet gecomprimeerde en hun lossless en lossy samengeknepen :neefjes en nichtjes in een blinde test te kunnen onderscheiden.

  inderdaad macmini, dac beresford, nad versterker, nubox 310;-)

  Jobs over ereaders: mensen lezen niet meer , mensen willen filmpjes kijken, mensen luisteren niet meer. Over twee jaar mag je nog een keer je goeie geld besteden in de itunesstore, want plotseling blijkt dat je vulles hebt gekocht.
  Bovendien bij Amazon kun je reviews lezen, zeer aanbevolen.
  Ik heb een wensenlijstje bij Amazon en koop een Passion in augustus voor de laagste prijs.

 • Profielfoto
  WaZoo

  Mooi!
  Nu kan een andere redacteur een 25 delige serie starten over Deep Throat. Kom maar op! Heb ik eindelijk eens iets waarvan IK denk dat het Mac-gerelateerd is:D

  Opvallend is wel dat als er elke keer kritiek geleverd werd, er overheen ge-ouwedeurt werd alsof het gewoonweg niet bestond, er waren namelijk wel 10(!) mensen die het wel gaaf vonden… Goh, nu zie ik ook ineens weer een paralel met de manier waarop mensen omgaan met het christendom en niet met het gedachtegoed…

  Hoe dan ook, dit blijft een betreurend (lang) stuk onkunde van een verdwaalde redactie. Mac-gerelateerd? En dan al die non-argumenten, hou toch op…
  Op die manier is Microsoft nog meer Mac-gerelateerd; die kopieren het tenminste hehe

 • Profielfoto
  NCK

  Komkommertijd? Jezus, heb zelfs niet de moeite genomen om het te lezen.
  Stoeme jezus

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Nick….zo stoem, dat je niet meer weet hoe je moet schrijven.
  ik vond het best leuk om ’s heel iets anders te lezen op deze site en inderdaad de meerderheid vond dat het best ’s kan. Het was misschien een beetje overkill omdat het zoveel artikelen waren, maar wel op z’n plaats in de paastijd – hoewel ik zelf niet ben gaan luisteren omdat ik niet van klassieke muziek hou. Trouwens eh…. mensen die geen boodschap hebben aan het geloof: stop dan alsjeblieft ook met Kerst en Pasen vieren! Dat slaat dan ook nergens op.

 • Profielfoto
  LighScan

  @MacAanZee: die feestdagen zijn allang niet meer zo religieus als ze ooit zijn geweest, vrijwel iedereen viert ze (van jong tot oud, van gelovig niet ongelovigen)… :)

  In elk geval wel oprecht respect hier voor René om hierover te schrijven, zijn artikels zijn niet klein te noemen, en daar moet je – ondanks het onderwerp dan – respect voor tonen. :) En het is ook knap geschreven.;)

 • Profielfoto
  Pokerface

  Via m’n Harman / Kardon Soundsticks II klinkt alles super!!!

 • Profielfoto
  Choqo

  Dan nu weer écht nieuws:)

 • Profielfoto
  Patrick Stam

  Het is zo simpel mensen. Als het je niet interesseerd, lees je het niet! Net als TV, vind je het niets………ZET m UIT! Ik heb het artikel ook overgeslagen, tot ik las dat men half over elkaar heenvalt. Treurig hoor, laat iedereen in zijn waarde. Anders kan ik je adviseren lid te worden van een ander forum.

  Paasgroenten! ;)

 • Profielfoto
  japser909

  is jobs jesus ? :O

 • Profielfoto
  reven

  @Patrick sinds wanneer is nieuws een forum… voor de rest ben ik het eens met de rest

  Tenzij ze bedoelden dat:
  …en toen ze de steen wegrolden zagen ze: het graf was leeg!
  De One More Thing was.

  Dan vindt ik het geniaal.
  Dan snap ik ook het gele stipje op de i van het logo van OMT.
  Een signaal om de weg te wijzen voor de wijzen.

  Amen!

 • Profielfoto
  McHank

  jullie snappen dat dit mac gerelateerd is doordat de mattheus passion de gratis single van de week was…?

 • Profielfoto
  Melle

  Ik heb er geeneentje van gelezen, behalve deze laatste dan en eigenlijk is dat gewoon een goed stukje over digitale versus analogie muziek.

  Mooi samengevat en de juiste (volgens mij) conclusies.

  Zalige Paasfeest en bedankt voor de bloeeeeeeeeemen!

 • Profielfoto
  Joid

  Jammer dat veel mensen bepaalde zaken niet goed van elkaar kunnen scheiden. Ik heb deze stukjes vooral als cultuur gezien en niet als religie.

  Waarschijnlijk heeft het met leeftijd te maken. Naar mate je ouder wordt, ben je beter in staat dergelijke dingen los van elkaar te zien. Ben je nog wat jonger dan is alles waar God of Jezus bij staat direct stom en eng.

  Maar het gaat hier dus IMHO totaal niet om God of Jezus. Het gaat hier om de creatieve uitingen die musici creëerden, met inderdaad Jezus als inspiratiebron. Net zo goed wanneer er artiesten zijn die zich laten inspireren door een vagina (Herman Brood) of een kopje koffie (VOF de kunst)

  Maar goed, cultuur is voor veel mensen ook al een vies woord.

 • Profielfoto
  janau

  Bedankt voor de serie, je zou zo recensent kunnen worden van Luister. Alhoewel, gezien de huidige verschijningsvorm van dat blad misschien geen compliment.
  Maar wel vraag ik me al wanneer kies je voor klassieke muziek uit de Store? Zo zag k daar ook het World Requiem van Foulds. Toen zag ik op het hoesje SACD staan. Die koop ik in de winkel! Maar ja de Store is vaak goedkoper.

 • Profielfoto
  jobz

  Prima serie. Oude koek uit de Volkskrant?
  Heb Harnoncourt de Pasen gespeeld. Mooi.