Rene Bouwmeester
Rene Bouwmeester Nieuws 20 maart 2008
Leestijd: 2 minuten

Jezus in de iTS – John Eliot Gardiner: A stiff upper lip

Zo op het eerste gehoor is er werkelijk helemaal niets aan te merken op de Matthäus Passion die het Monteverdi Choir en the English Baroque Soloists ons presenteren onder leiding van John Eliot Gardiner.

De kwaliteit van de opname is ronduit spectaculair, met veel aandacht voor de plaatsing van de twee koren en orkesten in het stereobeeld, waardoor bijvoorbeeld het vraag en antwoordspel uit het openingskoor uitstekend uit de verf komt.

Ook de keuze voor een gemengd kinderkoor in plaats van de traditionele verzameling knapen pakt goed uit: gracieus en schier onaangedaan doorsnijden de koraalmelodieën van de negende stem de complexe structuur van het openings- en slotkoor van deel I. De koorpartijen komen sowieso goed tot hun recht en weten fraai het midden te houden tussen het volume van de massaliteit en de transparantie van een lichte bezetting.

Anthony Rolfe Johnson zet een evangelist neer die de nadruk legt op het verhalende karakter en zich met opvallende lenigheid door de recitatieven werkt. De solisten, waaronder grote namen als Michael Chance en Anne-Sofie von Otter, staan hun mannetje (M/V), waarbij de ijle ingetogenheid van sopraan Ann Monoyios in de tedere aria ‘Aus Liebe…’ er wellicht nog wel het meeste uitspringt.

Bij herhaalde luistering is het echter juist die terughoudendheid die in de andere delen van de passie wat begint te jeuken. Gardiner heeft er in zijn interpretatie duidelijk voor gekozen om de partituur het werk te laten doen en daar vooral niet teveel interpretatie of dramatiek aan toe voegen. Daar valt op zich natuurlijk best iets voor te zeggen. Het resulteert in een technisch perfecte uitvoering van opmerkelijke souplesse, die uitblinkt in transparantie en ingetogenheid en werkelijk prachtig is opgenomen.

Maar die ook – althans voor deze luisteraar – op cruciale momenten zo hier en daar wat beleving mist. Wellicht is Bach’s passieverhaal toch net iets te intens om onaangedaan met een stijve bovenlip te ondergaan.

Koel serveren.

Volgende keer: de Matthäus Passion volgens Jan Rot
Nieuw in deze serie? Kijk hier voor de introductie.

Dirigent: John Eliot Gardiner
Uitvoerenden: The Monteverdi Choir & The English Baroque Soloists
Jaar van verschijning: 1989
Prijs in de iTunes Store: €29,97
Directe link: klikkerdeklik

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.