iTunes Store abonnement in de maak?

13 reacties

Volgens welingelichte bronnen bij The Financial Times is Apple bezig met besprekingen met de diverse platenmaatschappijen. Doel van de besprekingen is een abonnementsvorm te zoeken voor de iTunes Store.

Er zijn grofweg twee manieren om een dergelijk model te laten werken. De eerste optie is een vast bedrag per maand, waarmee je zoveel muziek op je iPhone mag zetten als je wilt. Als tweede wordt gedacht over een vast bedrag per toestel waarmee je voor de levensduur van dat toestel onbeperkt toegang hebt tot de muziekwinkel.

De reden waarom een abonnementsvorm alleen bedoeld is voor een iPhone is gelegen in het feit dat de netwerkprovider toch al een maandelijkse afrekening moet doen. Daarbij zou mooi de maandelijks verschuldigde premie voor de iTS ook kunnen worden afgerekend.

Het model dat Nokia wil lanceren met hun “Comes With Music“-optie (i.s.m. Universal Music) gaat uit van een éénmalige bijdrage bij aanschaf van een toestel. Nokia is bereid daarvoor aan Universal een bedrag van $80 per verkocht toestel te betalen. Het is nog onduidelijk of dat bedrag door de klant ineens moet worden betaald, of dat het in een meerjarig contract maandelijks wordt verrekend met het telecom abonnement. Naar verwachting zal Nokia in de tweede helft van dit jaar de “Comes With Music” feature gaan aanbieden.

Volgens de eerder genoemde “welingelichte bronnen” zou Apple bereid zijn een maximaal bedrag van $20 per iPhone te betalen. Volgens de muziekindustrie een veel te laag bod. Apple hult zich in – de gebruikelijke – stilte omtrent deze onderhandelingen. Insiders zeggen dat het wachten is op het moment dat iemand slappe knietjes krijgt. Dan zal het handjeklap-proces wel weer een vervolg krijgen.

Een marktonderzoek naar dit soort abonnementsvormen wijst uit dat consumenten in de VS bereid zijn een eenmalig bedrag van $100 te betalen voor onbeperkt downloaden in een online muziekwinkel, met als enige beperkende factor de levensduur van het telefoontoestel. Voor een maandabonnement vindt men $8 dollar een heel redelijk bedrag. Er is voldoende animo onder de geïnterviewde potentiële klanten voor een dergelijk winkelmodel. Klein addertje onder het gras: van de gedownloade muziek mag de klant 40 tot 50 nummers daadwerkelijk houden. De rest zal door een tijdslimiet of maximaal aantal afspeelmomenten worden beperkt.

Wij blijven het met gespannen verwachtingen volgen.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Neptunus

  Goed idee, maar de prijs is de beslissende factor in wel of niet slagen.

 • Profielfoto
  Janssuh

  Prijs is inderdaad in dit geval zeker een factor in het wel of niet slagen ervan..
  Ben er niet zo kapot van.. al die abonnementen steeds..

 • Profielfoto
  brambalk

  jeuj… nog hogere maandlasten… ???
  Nee, niet echt iets voor mij.

 • Profielfoto
  Pappapaul

  Wat ik koop wil ik houden! Zie helemaal niets in maximale afspeelmomenten en voor zo’n dienst wil ik best betalen.

 • Profielfoto
  maxim22

  liedjes maar een beperkte tijd houden, en daar voor betalen? slechter kan niet

 • Profielfoto
  snipper

  Precies. Ik dacht dat ome Jobs zo duidelijk verkondigde, keer op keer, dat de reden dat de iTunes Store wél succes heeft, juist ligt in het feit dat anderen hun muziek (en (e)boeken en films) niet verkopen maar verhuren. Het publiek wil wel betalen voor een film, maar niet volgend jaar WEER voor dezelfde film, muziek, etc.

 • Profielfoto
  reven

  OMT – een DIGG functie zou erg handig zijn.
  Puur om te laten weten of een bericht leuk is of niet.
  Comments voegen niet altijd iets toe..

  Hoe dan ook

  DUGG

 • Profielfoto
  iStevie

  Beperkte tijdslimiet !

  Dan ben ik er tegen !!

 • Profielfoto
  Statenweg

  Steve heeft nooit geloofd in een abonnementsmodel voor de iTunes Store, althans niet voor gebruik met iTunes/iPod.

 • Profielfoto
  karel.me

  Dit zal dan zijn voor in september…

 • Profielfoto
  antoontje

  Dit werkt niet.

  Een of andere Wizzkid weet vast wel weer de tijdslimiet te cracken:P

 • Profielfoto
  eelkevanderbij

  Over die tijdsduur heb ik mijn bedenkingen. Ik denk meer dat je beschikking hebt over de nummers zolang je abonnement voor je iPhone loopt.
  Anders lees ik het bericht als:
  Voor een x aantal euro’s heb je een x aantal jaren toegang tot de complete iTunes-collectie. Je huurt dan dus in feite de complete iTunes database…