Anoniem
Anoniem Nieuws 19 maart 2008

iTunes Store abonnement in de maak?

Volgens welingelichte bronnen bij The Financial Times is Apple bezig met besprekingen met de diverse platenmaatschappijen. Doel van de besprekingen is een abonnementsvorm te zoeken voor de iTunes Store.

Er zijn grofweg twee manieren om een dergelijk model te laten werken. De eerste optie is een vast bedrag per maand, waarmee je zoveel muziek op je iPhone mag zetten als je wilt. Als tweede wordt gedacht over een vast bedrag per toestel waarmee je voor de levensduur van dat toestel onbeperkt toegang hebt tot de muziekwinkel.

De reden waarom een abonnementsvorm alleen bedoeld is voor een iPhone is gelegen in het feit dat de netwerkprovider toch al een maandelijkse afrekening moet doen. Daarbij zou mooi de maandelijks verschuldigde premie voor de iTS ook kunnen worden afgerekend.

Het model dat Nokia wil lanceren met hun “Comes With Music“-optie (i.s.m. Universal Music) gaat uit van een éénmalige bijdrage bij aanschaf van een toestel. Nokia is bereid daarvoor aan Universal een bedrag van $80 per verkocht toestel te betalen. Het is nog onduidelijk of dat bedrag door de klant ineens moet worden betaald, of dat het in een meerjarig contract maandelijks wordt verrekend met het telecom abonnement. Naar verwachting zal Nokia in de tweede helft van dit jaar de “Comes With Music” feature gaan aanbieden.

Volgens de eerder genoemde “welingelichte bronnen” zou Apple bereid zijn een maximaal bedrag van $20 per iPhone te betalen. Volgens de muziekindustrie een veel te laag bod. Apple hult zich in – de gebruikelijke – stilte omtrent deze onderhandelingen. Insiders zeggen dat het wachten is op het moment dat iemand slappe knietjes krijgt. Dan zal het handjeklap-proces wel weer een vervolg krijgen.

Een marktonderzoek naar dit soort abonnementsvormen wijst uit dat consumenten in de VS bereid zijn een eenmalig bedrag van $100 te betalen voor onbeperkt downloaden in een online muziekwinkel, met als enige beperkende factor de levensduur van het telefoontoestel. Voor een maandabonnement vindt men $8 dollar een heel redelijk bedrag. Er is voldoende animo onder de geïnterviewde potentiële klanten voor een dergelijk winkelmodel. Klein addertje onder het gras: van de gedownloade muziek mag de klant 40 tot 50 nummers daadwerkelijk houden. De rest zal door een tijdslimiet of maximaal aantal afspeelmomenten worden beperkt.

Wij blijven het met gespannen verwachtingen volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iTunes Store abonnement in de maak?
Sluiten