Flash Player toch op iPhone

14 reacties

Iedereen heeft maling aan de restrictions in de iPhone SDK die Apple een paar weken geleden presenteerde. Zo ook Adobe: strikt genomen wordt een Flash Player op de iPhone waarschijnlijk niet toegestaan, maar toch heeft het bedrijf nu aangegeven dat deze in de maak is. “We believe Flash is synonymous with the Internet experience, and we are committed to bringing Flash to the iPhone,” aldus een enthousiaste Narayen, CEO van Adobe.

De SDK is bedoeld voor softwareontwikkelaars om eigen applicaties voor de iPhone te maken, maar Apple heeft er dusdanig scherpe richtlijnen aan vast geplakt dat veel programma’s, zoals ook instant messenging software, officieel niet of beperkt mogelijk worden. Eerder maakte Sun al bekend bezig te zijn met de ontwikkeling van een Java virtual machine, terwijl eigenlijk al duidelijk is dat dit niet mag. In het geval van de Flash player ligt het extra gevoelig, omdat Steve Jobs eerder al expliciet aangaf dat Flash niet goed zal werken op een iPhone.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Jeordy

  Zeer goede ontwikkeling! Als Apple de iPhone een nog groter succes wil maken, dan laten ze zowel Flash als Java toe. Dat betekent dus dat er bijna 100% volledig gebruik gemaakt kan worden van het web. Uitstekende ontwikkeling zelfs!!!

 • Profielfoto
  Genius

  Supernieuws!!! Kunnen we mobile flashapps gaan ontwikkelen!

 • Profielfoto
  Skilip

  Hoe gaan ze een mouse-over regelen?? ???

 • Profielfoto
  macoky

  Mij valt op hoe graag Adobe Flash op de iPhone wil. Ze zouden ook kunnen denken “het is graag of niet” Blijkbaar hebben ze toch iets te vrezen …

 • Profielfoto
  niels

  @macoky,
  Adobe heeft niet zozeer iets te vrezen, maar wel ambitie. De iPhone zal nooit zo sterk worden dat het gebruik van Flash erdoor vermindert (als de ondersteuning er niet zou zijn). Feit is dat Apple ook wel Flash wil, maar niet Flash Lite zoals het er nu is.

  In het algemeen.
  Duidelijk is ook wel dat Apple niet alles op de iPhone wil. Bijv. geen Java. Waar ze groot gelijk in hebben. Java maakt de iPhone traag, en opent de deur naar malafide applicaties, gemaakt door programmeurs die eigenlijk de moeite niet willen doen het SDK van het platform specifiek te leren, die niks op een iPhone te zoeken hebben. Logisch dat de voorwaarden van alles uitsluiten, maar dat Apple zelf vervolgens een applicatie van de voorwaarden kan ontzien. En zal. Zeker ook wat betreft IM. We hebben nota bene op de presentatie al een IM probeersel gezien. Dat zal zeker wel wat meer resources op de iPhone mogen aanspreken dan in de voorwaarden staat.

  Persoonlijk zijn er, naast wat van die grappige games, maar twee Apps die ik graag op de iPhone zou willen zien. Adium X en een Flickr plug-in:) Adium zal toch fantastisch zijn!

 • Profielfoto
  LighScan

  Najah en Linux kon jarenlang wachten op een nieuwe versie van Flash Player indertijd… :sealed:

 • Profielfoto
  Jpunt

  Goede zaak!

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  nielsth: “malafide applicaties” is een beetje onzin. Maar in de wereld van geen standaarden op de mobiele telefoon is Java wel een redelijke uitkomst geweest. Het voordeel is dat door Java-ondersteuning een heleboel applicaties die in Java zijn gemaakt om cross-platform te laten werken dan ook op de iPhone werken.

  Ik ben ook geen voorstander van Java-applicaties en zie ook veel liever 100% iPhone apps, maar kwaad kan het niet naar mijn mening.

 • Profielfoto
  niels

  @Adriaan
  Malafide is natuurlijk wat aangedikt. Maar duidelijk is wel dat Java applicaties de gebruikerservaring over het algemeen geen goed zullen doen. Weliswaar zijn een hoop applicaties door Java inderdaad cross-platform, echter wanneer dit wegvalt wordt de applicatie wellicht wel ‘gewoon’ voor het platform geschreven. Zelfs zonder Java is LimeWire ook op de Mac te verkrijgen (Cabos heet het dan). Wat te denken van Firefox, dat is ook cross-platform. Eigenlijk kunnen we best zonder Java.

 • Profielfoto
  compie

  ze hebben wel gelijk, internetten zonder flash.. is maar half internetten

  ik ben er blij om, kan ik straks ook radio enz via iphone beluisteren

 • Profielfoto
  snipper

  Natuurlijk vreet het publiek het niet dat Flash niet op de iPhone zou kunnen. Als ik ergens aan denk bij de iPhone dan is het wel Flash! Video, animaties, schaalbare beelden, maatwerk, dynamisch, kleine bestanden met maximale mogelijkheden, lage instap qua programmeren.. Er is weinig waar Flash NIET sterk in is. En dat zou dan niet kunnen omdat Apple het Adobe niet gunt zeker?!

  @nielsth “gemaakt door programmeurs die eigenlijk de moeite niet willen doen het SDK van het platform specifiek te leren, die niks op een iPhone te zoeken hebben.”

  Flash applicaties schrijf je altijd met een bepaald publiek, bepaalde doelgroep, hardware etc. in gedachten. Dus ‘de moeite nemen’ doe je sowieso al. En waarom zou ik me in de SDK’s moeten verdiepen als ik Flash animaties of games wil toevoegen aan webpagina’s? Het idee is juist dat één type, één aanpak Flash op allerlei systemen werkt. Als ik een webpagina maak voor de iPhone kijk ik misschien naar de video over css en dergelijke, maar ik ga daarvoor echt geen sdk downloaden, dat is kolder.

 • Profielfoto
  snipper

  … En toen krabbelde Adobe toch maar weer terug?
  http://www.maclife.com/article/adobe_backs_off_flash_on_the_iphone_claim

 • Profielfoto
  macoky

  Blijft toch de vraag waarom we niet van microsoft accepteren dat ze proberen hun eigen standaarden aan ons op te dringen maar we blijkbaar wel accepteren dat we niet meer zonder flash kunnen… Ik ben nog steeds van mening dat een goede website voor elke besturingssysteem/browser moet werken. Ik kan me kwaad maken om websites waar ik niet eens de keus heb en deze dus gewoon niet kan raadplegen zonder flash …

 • Profielfoto
  Bobo

  Niks van dit alles. Apple is als de dood voor Flash omdat het volgende aankomt : Ribbit !
  Visual voicemail : http://www.ribbit.com/everyone/tour/enhanced_visual_voicemail.php
  Bellen : http://www.ribbit.com/everyone/tour/call_and_shout.php
  Ribbit = inkomstenverlies voor Apple, want je passeert AT&T, Orange en alle andere partners.

  Met Ribbit kan je bellen naar vast én mobiel, gebeld worden op je vast nummer OP JE MOBIEL enz. en dit alles over het internet. Je kan een volledige workflow opzetten hoe je communicatie verloopt. Een soort telefooncentrale dus. én nog veel meer … echt de max.

  Draait perfect via een FlashPlayer… en dat wil Apple niet !
  Mijn inziens kan Ribbit de hele telecommarkt (vast en mobiel) op zijn kop zetten in de toekomst.