AppleScript handleiding na 9 jaar vernieuwd

8 reacties

Met de komst van Automator leek het er op dat Apple minder aandacht ging besteden aan het robuuste maar aloude AppleScript. Niets blijkt gelukkig minder waar. Na de meest recente uitgave van de AppleScript documentatie in mei 1999 is er nu een nieuwe versie beschikbaar.

Voor de leken: AppleScript is een programmeertaal waarmee handelingen op een Mac geautomatiseerd kunnen worden. Dat kan variëren van kleine dagelijkse dingetjes tot het automatisch bewerken of verwerken van duizenden bestanden op rij.

Bij wijze van voorbeeld een home-made scriptje. Pas in ScriptEditor zelf het emailadres aan en bewaar het als applicatie. Wanneer je een bestand op de applicatie sleept, wordt er automatisch een nieuw mailbericht aangemaakt naar de ingestelde ontvanger, waarin het bestand als bijlage wordt ingevoegd. Daarbij krijgt het onderwerp de naam van het te versturen bestand mee. Het versturen gaat verder automatisch. Drag, drop, mail. Handig als je dagelijks veel documenten naar vaste personen mailt.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Stylooos

  Mooi zo :D :D :D daar gaan we maar weer een aan beginnen…;)

 • Profielfoto
  Anoniem

  [ Natuurlijk gaat dat nòg eenvoudiger met Quicksilver ;) ]

 • Profielfoto
  sandercox

  Thanks voor de hint, heb gelijk ff tijd genomen om mijn veel gebruikte scripts te updaten met iets wat ik al ruim een jaar in wil bouwen maar nooit de tijd voor had genomen.
  Nu bleek het nog makkelijker dan ik dacht:)

 • Profielfoto
  mvdo

  is er een script zodat hij me huiswerk maakt ?

 • Profielfoto
  Anoniem

  @mvdo
  Handig. Zou er ook een script zijn dat je niet naar School hoeft?:D

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ha, dat is fijn. Ik woon zo ongeveer in de Script editor, dus deze update is zeer welkom!

 • Profielfoto
  heldopslippers

  mooi daar gaan we idd lekker mee prutsen:P

  enne .. ach voor het naar school gaan … tuurlijk !!.
  gewoon een scripje maken die je elke dag ziek meld;)

 • Profielfoto
  dinck

  Dat brengt oude herinneringen terug…
  AppleScript is (volgens mij bij System7) ontstaan uit HyperTalk, waarmee je HyperCard kon scripten. Met HyperCard kon je indertijd hele aardige applicaties bouwen. Warom is dat toch verdwenen?