Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 4 maart 2008

Apple Aandeelhoudersvergadering gemoedelijk kritisch

Aandeelhouders van Apple kregen vandaag de kans om hun ongezouten mening te geven tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Anders dan de recente val van het aandeel Apple doet vermoeden was de sfeer positief. Geen wonder want los van de lage aandeelprijs gaat het nog altijd beter met Apple dan de meeste electronica-giganten. Enkele interessante antwoorden van Apple’s raad van bestuur op vragen van aandeelhouders:

  • Apple verwacht nog steeds 10 miljoen iPhones verkocht te hebben voor het einde van 2008 maar realiseert zich goed dat een aanzienlijk deel hiervan gehacked zal zijn. Volgens Apple’s COO Tim Cook zijn veruit de meeste gehackte iPhones in China te vinden. Hij ziet dit echter niet als een probleem. Het geeft volgens Cook aan dat de iPhone daar een gewild apparaat is en dat is goed nieuws.
  • CEO Steve Jobs geeft toe dat het beloofde aanbod van 1000 huurfilms in de Amerikaanse iTunes Store niet op tijd bereikt is. Hij is hier ‘not happy’ mee maar legt de schuld bij de filmmaatschappijen die meer tijd nodig hebben voor de juridische afwikkeling.
  • Steve geeft toe dat intern regelmatig gesproken wordt over zijn opvolger. Met 53 lentes kan Jobs nog best een paar jaar mee maar uiteindelijk zal er een nieuwe CEO het stokje over moeten nemen. Steve ziet genoeg opties binnen het bedrijf en noemt COO Tim Cook en CFO Peter Oppenheimer als mogelijke kroonprinsen.


Een voorstel van een groep aandeelhouders om meer inspraak te krijgen in de beloning van hooggeplaatsten binnen Apple is aangenomen door de algemene vergadering. Dit zegt echter nog niet veel omdat de raad van bestuur dit voorstel ter kennisgeving kan aannemen en het vervolgens naast zich neer mag leggen.

Reageer op artikel:
Apple Aandeelhoudersvergadering gemoedelijk kritisch
Sluiten