Nieuwe SuperDrive is MacBook Air only

Door: Robert de Groot - 13 reacties

Tijdens de MacWorld vorige maand presenteerde Steve Jobs samen met de MacBook Air een nieuwe externe SuperDrive voor 99 dollar. Natuurlijk is deze SuperDrive handig voor de gebruikers van een MacBook Air, maar hij is net zo handig wanneer je bijvoorbeeld een Mac hebt met een ComboDrive en je wilt intussen wel eens een DVD maken.

Echter, ‘helaas pindakaas’, want wat eerder al werd gesuggereerd is nu bevestigd: De nieuwe SuperDrive werkt alleen met een MacBook Air. Gelukkig zijn er op de markt genoeg voordelige, externe DVD branders maar die hebben geen aluminium behuizing en het zijn vaak dikkere drives met een ouderwetse lade. Dat is een oplossing, maar het staat niet zo fraai naast dat esthetische wonder uit Cupertino.

Het wordt niet echt duidelijk waarom Apple voor deze strategie kiest. Alleen de MacBook en de Mac mini komen nog met een ComboDrive, maar wie hier een externe SuperDrive bij zou willen kopen kan beter voor het duurdere model mét SuperDrive gaan. Het verschil in kosten is dan overbrugbaar en je krijgt nog wat extra luxe bij het duurdere model.

De externe SuperDrive lijkt dus met uitstek geschikt voor mensen met een ouder type Mac met USB2.0, maar zonder SuperDrive. Helaas steekt Apple daar momenteel een stokje voor.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Saabs

  Ik vraag me af, hoe lang het zal duren tot dit gehackt wordt.

 • Profielfoto
  Yannis

  Heeft dit niet te maken met het feit dat de USB-poort van de MacBook Air een andere specificatie heeft dan “normale” USB-poorten, nl dat hij meer stroom levert?

 • Profielfoto
  Esquare

  @Saabs: Dat zou een knappe hack zijn: een standaard USB-uitgang levert een vermogen van een paar watt – veel te weinig om een dvd-drive te laten werken. Het is een kwestie van stroom: de MBA heeft een speciale USB-uitgang.

  Maar niets staat Apple in de weg om dezelfde drive ook voor andere modellen aan te bieden. Er moet dan wel een (bescheiden) externe voeding bij.

 • Profielfoto
  macpro

  Jammer. Dit is een perfect product om op een AppleTV aan te sluiten zodat je die ook als stand alone DVD speler kunt gebruiken.
  Wie heeft beide apparaten en wil het eens proberen?

 • Profielfoto
  sanders1515

  @ macpro: is niet mogelijk

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Klopt Yannis.

 • Profielfoto
  jwolff

  Het is toch mogelijk om deze dan op een speciale usb adapter kabel aan te sluiten.
  Deze adapter kabel moet dan mbv een externe voeding, de juiste (extra) power
  op de usb kabel richting drive zetten….moet te doen zijn toch?

 • Profielfoto
  computer space

  Er is een adapter. Die gebruikt een Firewire plug voor de prik, en praat over USB. Een soort splitter, net als bij de Cinema Displays.

 • Profielfoto
  jwolff

  @ Martiniman: heb je een link van deze adapter?

 • Profielfoto
  Wallinator

  Volgens mij is het een technische beperking omdat de externe SuperDrive meer vermogen nodig heeft dan de USB 2.0 specificatie toelaat. De MacBook Air heeft een speciale USB uitgang die het benodigde (buiten de USB specificatie om dus) vermogen kan leveren.

 • Profielfoto
  niels

  Het is dus, in tegenstelling tot wat het artikel beweert, wél duidelijk waarom Apple deze strategie kiest: technisch kan het niet anders. Vanwege de USB poort.

 • Profielfoto
  EmuuuH

  hij is niet aangesloten op de foto..