Linus is bang voor OS X

Door: Robert de Groot - 35 reacties

Linus Torvalds is de grondlegger van de Linux kernel en daarmee ook wel de ‘vader’ van ‘s werelds grootste open-source besturingssysteem Linux. In een interview met The Sydney Morning Herald geeft Linus voor het eerst kritiek op Apple’s Mac OS X. Normaliter laat hij zich niet echt uit over Apple’s besturingssysteem, al is wel bekend dat hij graag met Apple computers werkt. Verwacht niet dat daar Mac OS X op geïnstalleerd staat, maar wat vindt Linus nu eigenlijk van Mac OS X?


De 300 euro Asus Eee PC doet het goed en komt standaard met Linux
In een recent interview laat Linus weten dat hij Mac OS X Leopard een veel fijner systeem vindt dan Microsoft’s Windows Vista. Echter, hierbij maakt hij de kanttekening dat het juist voor software ontwikkelaars een veel zwaarder systeem is om applicaties voor te schrijven. Volgens hem komt dit vooral door de HFS(+) bestandssysteem, wat hij beschrijft als “complete and utter crap, which is scary”. Hij doelt hiermee vooral op het feit dat programma’s zich steeds moeten aanpassen aan een nieuw systeem, omdat Apple graag de touwtjes in eigen handen houdt. Oude programma’s werken dan niet meer op een nieuwer systeem en dat maken we inderdaad vaak genoeg mee wanneer een nieuw systeem wordt uitgebracht.

Linus Torvalds voorziet een zonnige toekomst voor ‘zijn’ OS. Niet alleen zijn de recente projecten zoals de Asus Eee PC en de ‘One laptop per child’ een succes, ook voorziet hij dat Linux overal terug te vinden zal zijn in de toekomst. Van PC tot mobiele telefoon.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  Joshua1

  Lekker boeiend…..ik wil die blondine!:p

 • Profielfoto
  macmartijn

  Die titel slaat nergens op…

 • Profielfoto
  carpebios

  Dat zingen ze al 10 jaar bij Linux, maar als ik kijk is er nog steeds niet veel Linux.
  Zelfs Ubuntu draait alleen maar bij geeks

 • Profielfoto
  Brent146

  who the fuck intresseert zich nu in linux, geef mij ook maar de blondine.

 • Profielfoto
  Stro

  Het is Torvalds, niet Trovalds…

 • Profielfoto
  carpebios

  Zo knap ziet ze er nu ook weer niet uit hoor :sealed:
  Althans niet mijn leeftijd categorie

 • Profielfoto
  Stro

  Hulde!

 • Profielfoto
  your Admin

  @carpebios: idd ik kan je ook wel veel knappere geven dan die hoor, bert :sealed:

 • Profielfoto
  proud

  Linux is niet bang voor OS X, linux vind OS X fijn, maar het bestandssysteem klote…

  Rare tite dusl

 • Profielfoto
  michielrutjes

  @macmartijn: “complete and utter crap, which is scary”. Ik vind em subtiel en goed gevonden:)

 • Profielfoto
  Brent146

  Duh, tuurlijk is ze niet knap. Gewoon het meest intressante van dit stukje..

 • Profielfoto
  mister@

  Is ze niet een actrice? ik weet niet hoe ze heet maar volgens mij heeft ze in b.v. twister gespeeld, of zit ik er nu wel heel erg naast?

 • Profielfoto
  macmartijn

  nee, het is geen jodie helen hunt;)

 • Profielfoto
  Marius1976

  @proud:

  er staat Linus… niet Linux.

  En het is een echte journalistieke kop. Door de kop lees je het artikel, en er staat inderdaad dat hij het bestandssysteem van OS X eng vindt. Maar een kop als “Linus vindt bestandssysteem OS X’ of “Linux is bang voor bestandssysteem OS X’ pakt niet.

  Dus goede kop. Dat je je na het lezen bedrogen uit voelt komen. Ach geldt dat niet voor vrijwel elk artikel altijd en overal?

  Overigens vond ik dat blonde meiske helemaal niet zo lekker. Ik ken wel aanzienlijk fraaiere exemplaren, en die zijn dan nog niet eens gefotoshopped.

  Groet
  Marius

 • Profielfoto
  Afroman

  Die blondine zou veel leuker zijn met een MacBook… ???

 • Profielfoto
  Statenweg

  Volgens mij zullen computers in de toekomst steeds vaker gebouwd worden voor een bepaalde toepassing. Wat je met een apparaat kunt doen wordt dan belangrijk.

  Linux leent zich uitstekend voor een systeem dat ontworpen wordt voor een bepaalde toepassing. Je ziet nu al vaak dat toegepaste systemen op Linux draaien. Neem als voorbeeld die Asus Eee PC die gericht is op een paar functies en daar helemaal naar ontworpen is (specificaties en software).

 • Profielfoto
  MacSamuel

  ik weet niet of jullie ooit van het linux open source alternatief van de iphone hebben gehoord: de OpenMoko neo 1973, ik vind het maar een raar ding. Ik denk niet dat Linux ooit systemen als Macintosh of windows verslaat, Ze kunnen beter er voor zorgen dat je hun systemen er bij kan draaien zoals nu met Ubuntu live (hoewel dat er g sloom gaat}). ik vind het wel goed dat er een systeem is voor mensen die volledige vrijheid willen hebben en alles willen kunnen aanpassen.

 • Profielfoto
  Rub3n

  Mooi ding! (Die laptop uiteraard!!)

  OT: Die titel slaat inderdaad nergens op!

 • Profielfoto
  Durk

  Als er geen linux / open source was (open office, gimp, blender e.d) dan was het leven van een beetje computeraar wel heel erg duur geweest.
  Op het moment dat er een volwaardig alternatief voor Final Cut Pro komt dan is de kans groot dat ik voor linux ga.

 • Profielfoto
  sgaap

  Zonder open source geen osx (komop, tis gewoon bsd onder de motorkap, hfs+ is legacy meuk die apple vast snel vervangt.
  Verder is de kop idd tendentieus, maar ja, dat is niet onverwacht hier:P

 • Profielfoto
  defores

  Ik vind eigenlijks BeOS veel interessanter dan Linux.
  http://www.youtube.com/watch?v=ticLQ4T_wVg
  Heb het vroeger ooit gedraait en draaide best wel goed toendertijd :p

 • Profielfoto
  PowerMac

  domme titel, blond doet het blijkbaar altijd goed, en Linus heeft ook weer eens wat gezegd…nieuwswaarde is weer eens groot ???

 • Profielfoto
  nop

  Linux wordt enorm veel ingezet, niet bij eindgebruikers, maar vooral bij servertoepassingen. Juist omdat je je kunt beperken tot het noodzakelijk aantal services dat je wilt hebben.
  De keus voor Apple om een unix als motor te hebben is heel begrijpelijk: BSD is zo’n beetje de meest robuuste unixvariant die er is.
  Ben het verder helemaal eens met Martiniman. Basis(ux)OS + virtualisatie en een x+grafische schil van Apple.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Martiniman

  Prima reactie. Alleen wel jammer dat je naast de C64 de P2000 noemt, en niet de 800Xl van atari… die is pas stoer!!!!!

  Haha maar zonder gekheid. Je hebt helemaal gelijk.

 • Profielfoto
  Undaunted

  @Marius 1976 En omdat sommige journalisten er zo over denken, krijg je een verkeerd beeld van de inhoud. Ik erger me aan dat soort misleidende titels. Als de titel goed was geweest had ik het artikel niet gelezen, omdat het me niet had geïnteresseerd.. dat is ongetwijfeld de achterliggende gedachte om een titel sensationeler te maken.

  Zo te lezen zijn er meer mensen die zich hieraan ergeren, al kun je het natuurlijk niet verbieden. :O

 • Profielfoto
  pimpel

  Hoi allen;

  Wat een onvolwassen reacties hier toch. Heeft iemand van jullie ooit al met linux gewerkt? Wisten jullie dat 70 per cent van alle servers ter wereld op UNIX werkt. Dit is echter een variant van UNIX. Zelfs mac os x werkt onder dit systeem.
  Dus het gaat hier inderdaad over concurrent op de particuliere markt. Maar vergeet niet; de bedrijfswereld hebben ze al ingepalmd. Weten jullie ook dat meeste vmware servers ook op unix werken. Of wat dachten jullie van alle apache servers?

  Maar nee; welke reacties krijg je hier:
  Dat zingen ze al 10 jaar bij Linux, maar als ik kijk is er nog steeds niet veel Linux. (mss verder kijken als je neus lang is. Linux heeft al jaren een groter marktaandeel dan mac os x. Maar dit is omgedraaid sinds de imac. Dus even wat research doen.
  Zelfs Ubuntu draait alleen maar bij geeks.

  ik weet niet of jullie ooit van het linux open source alternatief van de iphone hebben gehoord: de OpenMoko neo 1973, ik vind het maar een raar ding. Ik denk niet dat Linux ooit systemen als Macintosh of windows verslaat, Ze kunnen beter er voor zorgen dat je hun systemen er bij kan draaien zoals nu met Ubuntu live (hoewel dat er g sloom gaat}). ik vind het wel goed dat er een systeem is voor mensen die volledige vrijheid willen hebben en alles willen kunnen aanpassen.

  Hoe systemen die sloom draaien? Wat kan je doen met een celeron 600 met windows of gehackte versie mac os x. Met linux kan je hierop dvd’s rippen.

 • Profielfoto
  LordChaos

  Linux is een kernel, niet meer en niet minder. Torvalds heeft gelijk over HFS+, al laat hij zich wederom niet erg diplomatiek uit. Apple heeft ook al aangekondigd naar ZFS te gaan migreren.

  “Dat zingen ze al 10 jaar bij Linux, maar als ik kijk is er nog steeds niet veel Linux.
  Zelfs Ubuntu draait alleen maar bij geeks”

  @carpebios: En mag ik vragen waar jij kijkt dan ? Je laat duidelijk blijken verstand van zaken te hebben.

  Ik vind de titel van dit nieuwsitem overigens belachelijk. Echt FUD.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Ik wil best zo’n laptop van 300 dollar met Linux erop, liever dan Windows. Apple levert ze niet en heel vaak is mijn MacBook overkill om mee te nemen. Dus doe mij maar zo’n eMate-vervanger.

 • Profielfoto
  NoiA

  jaa ik wil ook 3 dagen klooien en dan linux op mijn electrische tandenborstel installeren! w00t

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Ik vind het wel komisch, hoor, die Linuxjongens die op alles met een soort van besturingssysteem Linux proberen te installeren. Het nut is in eerst opzicht nihil, maar wie weet levert het ‘magere’ en snelle code. Als Apple al zijn software eens ging un-bloaten, hoeveel snelheidswinst zou dat niet opleveren? OS X op mijn TomTomOne? Lachen!

 • Profielfoto
  LordChaos

  Gelukkig is onemorething.nl niet bang voor linux;)

  HTTP/1.0 200 OK
  Date: Mon, 11 Feb 2008 12:51:05 GMT
  Server: Apache/2.2.3 (Debian) PHP/5.2.0-8+etch7
  X-Powered-By: PHP/5.2.0-8+etch7

 • Profielfoto
  Neptunus

  Nog even over die titel..
  Toen ik het artikel las boeide het mij niet. Als de titel goed was geweest, had mij dat veel tijd bespaard. Is een artikel niet voor mensen die het boeit? Of gaat het alleen om hoeveel mensen het lezen?

 • Profielfoto
  3dGuy

  De Automatiseringes gids kopte afgelopen week met; ‘Torvalds: bestandssysteem OS X is waardeloos’ over een andere!! interview met hem in de zelfde krant.

  http://automatiseringgids.sdu.nl/ag/nieuws/nieuws/toon_nieuwsbericht.jsp?di=392439

 • Profielfoto
  snipper

  Tja, als ik Linus was zou ik wat roepen wat aandacht trekt.. Na tien jaar ‘wonderkind’ wordt het tijd dat je Lunix-kindje zijn belofte een keer waarmaakt natuurlijk. Hoe populair Linux ook mag zijn als webserver, het grote publiek weet intussen niet eens dat het bestaat. Dat is natuurlijk te gek voor woorden. De conclusie is helaas: Linux is stabiel, maar Jan met de Pet gebruikt het niet. Beetje zoals OS X dus.

 • Profielfoto
  Max R

  “Hij doelt hiermee vooral op het feit dat programma’s zich steeds moeten aanpassen aan een nieuw systeem, omdat Apple graag de touwtjes in eigen handen houdt. Oude programma’s werken dan niet meer op een nieuwer systeem en dat maken we inderdaad vaak genoeg mee wanneer een nieuw systeem wordt uitgebracht.”

  Mag ik hier een paar relevante links voor? Naar mijn idee is dit namelijk bullshit van de bovenste plank: HFS+ is al jaren HFS+, en daarvoor had je jarenlang HFS. Of HFS nu nog ondersteund wordt weet ik niet, maar HFS+ zeker wel — een CD die ik onder OS 8.zoveel met HFS+ had gefikt (als ik me niet vergis kwam HFS+ voor het eerst in 8.1, *als optie*), dan kan ik die vandaag de dag gewoon nog in mijn 10.5.2 mini duwen en dan kan ik er gewoon van lezen. Welke software-ontwikkelaar moet wat waaraan aanpassen? Links or it didn’t happen.

  Daarnaast: Linus drukt zich misschien als een lompe boer uit — as usual — maar in de kern heeft hij natuurlijk wel gelijk: HFS+ is zo langzamerhand wel een keer aan vervanging toe. En die komt er ook. Tot zover niks nieuws, dus, en al helemaal niet nadat dat vorige week al op diverse plekken met minder tendentieuze koppen te lezen was.

  Tenslotte: laten we alsjeblieft even over de knee-jerk gevoelens heenstappen, mensen. Linux is een prima OS, en onder de juiste omstandigheden ook prima door n00bs te gebruiken. Het heeft misschien niet de polish van MacOS X, maar tegelijk kost het ook ongeveer 130 dollar minder en stelt het minder hoge eisen aan je systeem.

  Persoonlijk verkies ik (met flinke marge) MacOS X over alle andere OS’en, maar als ik op niet-Apple-hardware zou werken zou ik Linux draaien.