EU valt binnen bij Intel en de retailers MediaMarkt en Dixons

15 reacties

Chipfabrikant AMD, Intel’s grootste concurrent, diende een klacht in bij de Europese Unie omdat het Intel beticht van kartelafspraken met enkele retailers. De Europese Unie heeft recent een onderzoek gestart en bracht daarom gisteren een bezoek aan Intel, MediaMarkt en DSG International (moederbedrijf Dixons) in München om informatie te verschaffen rondom deze ingediende klacht.

De klacht
De klacht van AMD ingediend bij de EU heeft betrekking op het feit dat men vermoedt dat Intel speciale afspraken heeft gemaakt met enkele retailers. Zo kan men bij MediaMarkt enkel computers kopen met ‘Intel inside’. Wie toch liever een AMD Turion 64 X2 Dual-Core wil hebben, moet naar een andere winkel toe. Verder verdenkt AMD zijn concurrent van het verkopen van processors aan DSG Int. onder de kostprijs, waarbij een speciale voordeel regeling wordt gecreëerd.


Neelie Kroes, dé kartel waakhond van Europa
Sancties
Mocht de Europese Commissie inderdaad Intel beschuldigen van kartelvorming, dan kan het bedrijf een boete van maximaal 10 procent van de jaaromzet worden opgelegd. Het zou hierbij gaan om enkele miljarden dollars. Intel moet zich op 11 en 12 maart melden in Brussel om tekst en uitleg te geven.

Ja, en?
Kartelafspraken zijn illegaal en komen de consument meestal niet ten goede. Een goed voorbeeld is de boete die de EU enkele Nederlandse bierbrouwerijen oplegde vanwege het vormen van een kartel waarbij de productprijs kunstmatig hoog gehouden werd. In dit geval kun je je afvragen of de gemaakte deals slecht zijn voor de consument. Immers, de goedkoopste laptops koop je toch bij MediaMarkt. Dat AMD wel baalt, moge duidelijk zijn. Echter, Apple zal ook gebaald hebben toen de overheid het Comenius PC project introduceerde, waarbij alle gesubsidieerde computers in het onderwijs destijds Windows 3.x moesten draaien.

Het is eigenlijk wachten totdat de EU bij Apple binnen zal vallen, want als ergens speciale afspraken zijn gemaakt dan is het wel tussen Apple en Intel. De grote vraag die rest is: Wat doet de EU met al dat geld?

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  MauZ

  Wat doet de EU met al dat geld?

  Over de balk smijten natuurlijk

  duh

 • Profielfoto
  T_E_O

  wilt hebben

  Ik hoopt dat jullie dat willen aanpassen.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Wat doet de EU met al dat geld?

  euh, goedkope intelletjes kopen voor de kantoren in Brussel en Strasbourg bij een bedrijf waar ze een “goede afspraak” mee hebben :D

 • Profielfoto
  janvanes

  De Nederlandse vestigingen van Dixons hebben overigens niets te maken met DSG International. Dixons Nederland was van Koninklijke Vendex KBB, maar schijnt tegenwoordig van Dexcon Holding te zijn.

 • Profielfoto
  niels

  niks aan de hand voor Apple. doordat de Mac een gesloten systeem is, en alleen als een “Apple Computer” van Apple te verkrijgen is heeft AMD geen aanspraak op de processors, ook niet als Intel de cpu’s aan Apple onder de kostprijs verkoopt. Dan zouden geheugenfabrikanten anders dan die aan Apple leveren ook kunnen klagen, en de fabrikanten van andere hardware net zo goed.

 • Profielfoto
  snipper

  “In dit geval kun je je afvragen of de gemaakte deals slecht zijn voor de consument. Immers, de goedkoopste laptops koop je toch bij MediaMarkt.” eh.. JA, en?

  Door concurrenten van de markt af te schermen, zoals nu door Mediamarkt en Dixons, help je ze om zeep en heb je als consument uiteindelijk niets meer te kiezen. Misschien is Mediamarkt dan nog steeds de goedkoopste, maar doordat er minder concurrentie is, ligt die ‘goedkoopste’ prijs uiteindelijk wel veel hoger! (Behalve op prijs zal de concurrentie op betere producten ook verdwijnen: Waarom zou Intel nog proberen met wat nieuws te komen als de klant toch geen andere keuze heeft?)

  De Apple/Intel-afspraak-probleem is zo onzinnig dat het niet eens grappig is.

 • Profielfoto
  Ouistiti

  Ik lees deze voorpagina uit een nood aan ontspanning en interesse, niet uit een drang naar intellectuele activiteit en saaiheid.

  Dus, zoals Martiniman reeds zei: hou het een beetje Appelig!

 • Profielfoto
  remixed

  Volgens mij is er voor apple inderdaad niks aan de hand, zoals nielsth exact zegt. Beetje raar dat dat zo gezegd word. Hoe kunnen er anders deals worden gemaakt? Apple heeft gewoon een deal met intel om voor een bepaalde prijs intel cpus te krijgen, amd was misschien te duur etc…

 • Profielfoto
  domien

  Die vrouw ziet er ook echt uit als een kartel waakhond, lelijke bril :angry:

 • Anoniem

  Appelig?

  Ik vind deze info reuze interessant. Niet alle, maar sommige. Dus wijs niemand op wat ie niet en wel moet posten… dus laat elkaar concurreren;-)

 • Profielfoto
  bca303

  Lijkt mij ook niets aan de hand voor Apple. Speciale afspraken met Intel so what? Elk bedrijf heeft toch afspraken met bepaalde toeleveranciers? Dat is volgens mij volstrekt iets anders dan illegale prijsafspraken.

 • Profielfoto
  rapanui

  Dixons en Dynabyte zijn toch van V&D of was dat vroeger zo?

 • Profielfoto
  Jocham

  “In dit geval kun je je afvragen of de gemaakte deals slecht zijn voor de consument. Immers, de goedkoopste laptops koop je toch bij MediaMarkt.”

  Ik zag het ergens anders in dit nieuwsbericht, maar om dit nog even kracht bij te zetten, zeg ik het nog een keer in het kort:P

  Door afspraken te maken voorkom je concurrentie op de markt en voorkomen van concurrentie is altijd slecht voor de concurrent. De klant kiest dan niet meer de beste en de goedkoopste want er is niet meer te kiezen. En dus is het ook de vraag of wat nu het goedkoopst en beste is dat zal blijven als er toch geen concurrentie is.

 • Profielfoto
  NI3LS

  Dixons en Dynabite zijn, net als t for telecom en Harmony Financial Services van Dexcom Holding in Nederland en hierboven hangt It’s in Engeland. Heeft overigens niets te maken met die It’s winkels in Nederland!

  Het verhaal klopt dus niet helemaal.

 • Profielfoto
  Marven

  interessant nieuws dit!