Blu-Ray wint DVD oorlog van HD DVD

Door: Koen van Tongeren - 48 reacties

Misschien is het geheel aan je voorbij gegaan maar de afgelopen jaren heeft er zich een bittere loopgravenoorlog afgespeeld tussen twee rivaliserende legers. Het ene kamp werd geleid door de Blu-Ray disc Association en Sony, het andere kamp door het DVD Forum (beter bekend als HD DVD) en Toshiba. De inzet: de nieuwe standaard voor data- en video DVD’s.

Na meer dan twee jaar is er vandaag eindelijk een winnaar uit de strijd gekomen. Nu HD DVD uitvinder Toshiba vandaag bekend heeft gemaakt te zullen stoppen met de productie van HD DVD spelers en branders nadat eerder alle grote filmstudio’s HD DVD al de rug toe hadden gekeerd kan Blu-Ray eindelijk tot winnaar uitgeroepen worden. Slecht nieuws voor Microsoft, goed nieuws voor Apple!

Zowel Blu-Ray als HD DVD hadden namelijk een verzameling electronica-giganten achter zich weten te scharen. HD DVD werd naast Toshiba en NEC gesteund door bedrijven als HP en Microsoft. Blu-Ray had aanhangers als Sony, Dell en Apple. Deze bedrijven hebben relatief weinig meegevochten in de strijd tussen HD DVD en Blu-Ray. De Amerikaanse filmindustrie is de daadwerkelijke strijd begonnen en heeft uiteindelijk de genadeklap uitgedeeld. Drie van de zes grote Hollywood studio’s brachten hun films exclusief op Blu-Ray uit. Twee studio’s kozen voor HD DVD en de laatste studio (Warner Bros) bracht films in beide formaten uit. Begin dit jaar maakte Warner bekend dat het films in de toekomst t├│ch exclusief op Blu-Ray gaat uitbrengen. Tel daarbij de mededeling van online videotheek Netflix en winkelketens Wal-Mart en Best Buy op dat ook voor hun van nu af aan alleen Blu-Ray bestaat en het zal snel duidelijk worden dat HD DVD definitief doodverklaard kan worden.

De vraag is nu of de beste partij gewonnen heeft met de zege van Blu-Ray. Hierover lopen de meningen uiteen maar voor ons Mac gebruikers geldt dat Apple al jaren terug bekend heeft gemaakt voor Blu-Ray te zullen kiezen op het moment de tijd rijp is voor een nieuwe generatie DVD’s. Daarnaast heeft Blu-Ray een aantal voordelen ten opzichte van HD DVD. De belangrijkste hiervan is de hoeveelheid data die op een schijfje gezet kan worden. Bij Blu-Ray is dit maximaal 50 GB terwijl HD DVD vooralsnog niet verder kwam dan 30 GB. Daarentegen zijn video HD DVD’s niet voorzien van een regiocode, waardoor ze wereldwijd afspeelbaar zijn. Blu-Ray schijven kunnen in principe wel voorzien worden van een regiocode. Gelukkig is tot nu toe slechts 33% van de Blu-Ray films daadwerkelijk voorzien van die beveiliging.

Kortom, HD DVD is praktisch uitgespeeld en weinig mensen of bedrijven zullen er om rouwen. De grote vraag is nu: wanneer gaat Apple Blu-Ray spelers en branders inbouwen in nieuwe Macs? Kunnen we binnenkort een update van de Mac(book) pro verwachten of slaat Apple de volgende generatie DVD’s over? De afwezigheid van de optische drive uit de MacBook air en Apple’s nieuwe iTunes videotheek doen het laatste vermoeden.

Reacties

48 reacties
 • Profielfoto
  Donnie Darko

  Nu nog wachten op de eerste Apple’s met Blu-Ray.:D

 • Profielfoto
  Pixelpusher

  Goed nieuws, nu kunnen wij ook gewoon Blu-Ray spelers kopen en niet toch de verkeerde keuze maken door een HD speler te kopen. Voor de klant ook erg fijn!

 • Profielfoto
  iMike

  idd, maar dan moeten die dingen wel wat goedkoper worden want tot nu toe vindt ik ze veel te duur

 • Profielfoto
  Maced.2

  leuk…maar nu nog even die Blu-Ray troep in een mac duwen :p

 • Profielfoto
  demandiebakt

  precies, ben ook blij dat het nu clear is wie gewonnen heeft, anders kom je weer met de verkeerde spullen thuis;)
  en wil er idd ook wel een in mn macje!

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  HD DVD & Blueray is sowiso onzin. Daar kom ik later op terug.
  Maar hoe is dit goed voor apple sinds apple de optische schijf eenheid goodby heeft gezegd.???

  De MBA is een voorbode

  ze hebben geloof ik in deze strijd alleen steun / hun voorkeur uitgeroepen voor blue ray. Meer dan dat was het niet.

  Waarschijnlijk express blueray om microsoft dwars te zitten die HD DVD wou. Microsoft was er ook niet zeker van en heeft daarom die HD DVD unit extern gehouden. Mazzeltje dat ze nu de HD DVD speler die daar in zit gewoon kunne omwisselen voor Blue ray. Of geef ik microsoft nu te veel credit voor inzicht dat ze niet hebben en was het gewoon een gebrek aan kundigheid zoals apple die wel heeft om alles netjes werkend in 1 behuizing te plempen met een mooi jasje er omheen?

  Apple is met de MBA en itunes store zojuist de weg in geslagen dat er aan CD & andersoortig schijfsel geen bevoefte meer is/zou hoeven zijn. Ik denk niet dat we een Bluray speler in de consumenten lijn van apple kunnen verwachten.
  Functionaliteit boven features. Schijfjes zijn zo van gisteren.
  allemaal geldklopperij. De uit inder van bluray hoop nu alleen heel hard dat de film liefhebbers alles wat ze op DVD hebbeb ook op BRD gaan kopen. Meerwaarde voor de consument? 0 meerwaarde voor de industrie 100% een HD TV daar kon je al niet meer omheen bij aanschaf van een nieuwe als je oude versleten is.
  de winst zit hem voor de industrie in de hoop dat ja al je fafo films op zijn mist op ieuw koopt op BRD. En waarom? vanwege een hogere resolutie?

  Wat een onzin allemaal.

 • Profielfoto
  klaas4

  Toast (Roxio) heeft toch Blu-ray ondersteuning. Als je Toast installeert, kan je er voor kiezen. Ff herstarten, en je kan Blu-ray spelen. Geen nieuwe Mac nodig…

  Ik kan het ook mis hebben, natuurlijk. Maar ik heb het gewoon ge├»nstalleerd…

 • Profielfoto
  edgar

  welterusten Klaas. ;)

 • Profielfoto
  RTM85

  Jeejj. Hulde aan mijn PlayStation 3 dan. Ik ben ervan overtuigd dat dees de zege heeft veroorzaakt doordat in die console al een Blu-Ray player in zat! :D:P

 • Profielfoto
  arri

  … Gelukkig is tot nu toe slechts 33% van de Blu-Ray films niet voorzien van zo’n regio code…

  ???
  bedoel je misschien:
  ” … gelukkig is slechts 33% vorzien van …”

  of
  ” ..helaas is reeds 33% voorzien van …”

  die regio-codes zijn mijns inziens slechts nadelig voor de consument.
  puur winst-bejag voor die bedrijven.

 • Profielfoto
  fuen

  Inderdaad, verbaasde ik me ook al over :P.
  Ach ja, blu-ray klinkt wel tof, dus wat mij betreft is het okee, ik ga toch nooit blu-ray’tjes echt gebruiken.

 • Profielfoto
  Pjotr

  @ Koen, auteur van artikel. Wat toelichting is wel prettig. Wat is er “gelukkig” aan de regio codering? Waarom zou ik als consument regio codering willen?

  Met die toename in compressie voor HD video lijkt ook een grotere disc capaciteit nauwelijks nuttig voor video.

  Schijven gaan er echt uit, bij mij zijn ze er al uit, DVD’s die mij dwingen om eerst 5 minuten aan waarschuwingen en voorfilmpjes de bekijken worden bij mij om die reden direct geript. ! Schijf kan ik dan weggooien of geven.

 • Profielfoto
  Yachtbrochure

  Leuke meningen over het feit dat Apple nooit Blue-Ray zal inbouwen. Maar ik verwacht op zeker dat er binnen afzienbare tijd Blue-Ray branders in de MacPro komen. Eventueel als BTO.

  Met programma’s als FCP loopt Apple voorop in videomontage en daarvoor zal een Blue-Ray brander noodzaak worden. Zeker in een pro omgeving.

  Ook met Aparture komt de noodzaak voor Blue-Ray naar voren. Ik heb net een photoshoot voor een catalogus van 48 pagina’s gekregen op 3 DVD’s. De Mastershoot (Alle foto’s) staan op 9 DVD’s. Dit zou dus 1 Blue-Ray disc kunnen zijn.

  Maar of het consumenten interessant is? Mischien als Apple nog duidelijker de kant opgaat van een mediacentre. Maar ik geloof dat men daar de Apple-TV voor wil inzetten en distriutie via ITunes.

  Maar dat zal wel glazen bolwerk worden;-)

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @ arri e.a.: opes, foutje. Tis ook niet makkelijk, zo’n stukje schrijven.;-)

 • Profielfoto
  Undaunted

  @Pjotr
  Bij mij duurt een DVD rippen langer dan die 5 minuten (of zijn het er maar 2) waarschuwingen en voorfilmpjes (die je kan overslaan) kijken.

  Afgezien daarvan ben ik het met je eens wat betreft de nutteloosheid van BlueRay, hoewel ik graag tegen ze zeg: koop een taart, en vier het

 • Profielfoto
  macker

  @ Undaunted

  De winst telt natuurlijk bij iedere keer kijken door.

 • Profielfoto
  stel maar

  ik de pers zag ik een artikel staan hierover en daar stond een plaatje bij met blue ray logo en het apple loge er onder maar ook die van dell en sharp enzo. maar zou apple 26 feb iets met blue-ray gaan doen?

 • Profielfoto
  johvdbroek

  Hoe lang gaat dat duren een HD movie wegschrijven op een Blue Ray?
  50 Gb materiaal is ongeveer 4 uur HD video.
  Schijven zijn nu 4x speed, dat wordt dan zo’n 8 uur coderen en 1 uur wegschrijven?
  En dan maar hopen dat hij onderweg niet in een error gaat?
  Pffffff

  Maar het zou natuurlijk wel leuk zijn als ook de prijzen zouden zakken en Apple eindelijk een half jaar te laat de drives inbouwen in Macpro.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Het is eindelijk voorbij. Stiekem rootte ik voor HD DVD, maar alleen maar omdat ik een hekel heb aan Sony. Maar goed, het volk (de studio’s) heeft gesproken.

  Ik denk dat ik eerdaags maar eens zo’n Samsung BRD-spelertje ga oppikken, samen met een HDMI-tv’tje.

 • Profielfoto
  Mr.Me

  ik geloof niet in huren, dus niet in video via iTunes. daarnaast zal het internet het begeven als iedereen z’n films van het net plukt ipv een schijfje in de speler duwt. vervolgens is het makkelijke van een schijfje dat je het mee kan nemen zonder een apparaat om het af te spelen mee te sjouwen, zoals bijvoorbeeld een laptop. Ik geloof in mediadragers en ik geloof dat de betere nu gewonnen heeft, zoals bij de vorige format war niet het geval was.

 • Profielfoto
  Also Starring

  Wel echt een ongelooflijk slechte naam. Of sta ik daar alleen in?
  Even een CDtje luisteren, even een DVDtje kijken. Klinkt allemaal best.

  Maar een Blu-Raytje branden? Een BRtje kijken? Of wat je er ook mee wilt doen. Dat klinkt toch echt totaal nergens naar? Waarom moet het nou weer zo’n overdreven science fiction naam zijn.

  Als het echt aanslaat zal het in de volksmond wel ergens naar verbasteren, of mensen blijven gewoon DVD zeggen.

 • Profielfoto
  error

  Ik ben een jaar of twee geleden gestopt met het kopen van bioscoop films op dvd (Sopranos, muziek dvd’s en documentaires koop ik nog wel). Die niet te skippen voorfilmpjes van BREIN ben ik he-le-maal zat + de meeste films bekijk je in de praktijk maar 1 of hooguit 2 keer.

  Dat Blue-Ray gedoe is een grote marketingtruuk om de domme consument oude zooi nogmaals te laten kopen voor driekeerzoveel. Daar valt nog een jaar of twee iets aan te verdienen en dan is het echt afgelopen met die schijfjes. Mensen willen films (en muziek) consumeren via internet, niet via schijfjes.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Tja en wat heet winnen… de keuze van de studio’s? Lijkt eerder een machtspel dan een bewuste keuze op basis van kwaliteit… niet dat ik verder kennis heb van de kwaliteitsverschillen, maar goed.

 • Profielfoto
  acb

  Voor de pro wereld zou het een hele verademing zijn! Als ik nu een uurtje HD video bij iemand af moet leveren (23 gig) dan moet ik het of op meerdere dvd’s branden of op een harde schijf zetten wat beide eigenlijk best kut is….

  Laat maar komen die BR rommel!

 • Profielfoto
  Rickr

  Ik heb al mijn media geript en op een (synology) file-server staan. Bij mijn tv staat een Ziova mediastreamer.
  Hoezo opstaan en een nieuw schijfje in de speler steken? Alles staat online en klaar om bekeken te worden.

  De enige beperking is de opslagcapaciteit, maar dat lost zichzelf op. HD’s worden steeds groter.
  Ik verwacht over enkele jaren dat films online en op SSD geleverd gaan worden.
  Ter voorbeeld, ik heb in mijn telefoon een 8 Gb kaartje ter grootte van een vingernagel.
  Enkele (2 a 3) jaren geleden was dat nog ondenkbaar..

  Ik denk dat kaartlezers nog meer gemeengoed gaan worden. Die zijn zeer goedkoop te produceren, nemen weinig ruimte in (MBA had die goed kunnen gebruiken…) geen bewegende delen…. en ook simpel in de onboard electronica te integreren.

 • Profielfoto
  MarcoF

  mixed feelings hier.
  hoezeer ik ook de pest heb aan MS, ik weet niet of dit voor de consument de juiste beslissing is geweest.

  hddvd was regio vrij, bluray niet (vandaar ook dat de filmmaatschappijen voor bluray gekozen hebben natuurlijk)
  de DRM die bluray specificeerd is niet leuk, en maakt het de normale consument extra lastig.
  Ik voorzie de next gen BR spelers (BR standaard 2.0) een “phone home” optie te hebben. die checked of je wel gerechtigd bent om de BR af te spelen. Niet leuk, vooral niet als je je BR speler etc niet op internet wilt hebben.

  Ik zie ook niet een echt lang leven beschoren voor BR, want de online opties worden steeds meer, dus wie gaat er nog schijfjes kopen uiteindelijk. Voordeel is wel dat de kans op een crash bij downloads natuurlijk aanzienlijk is, met een schijfje is dat natuurlijk niet zo hoog (hoewel, krassen…)

  we’ll see. In ieder geval gaan de BR spelers flink goedkoper worden nu.

 • Profielfoto
  reddog

  En toch kan ik toch nog toe alleen HD-DVD bestanden afspelen en is mij dit met Blu-ray nog nooit gelukt. Tijd voor een macspelertje lijkt me! glf

 • Profielfoto
  RobinNL

  Super nieuws dit.

  Was al heel blij met mijn Playstation 3 maar nu ik weer dat blu ray de volgende standaard wordt is dat alleen maar meer geworden. ;)

  Ghost Rider op Blu ray is echt te mooi voor woorden :p

 • Profielfoto
  caers_bart

  al eens gezien wat zo’n blu-ray-speler kost ?

 • Profielfoto
  tommy666

  Die worden wel goedkoper,geen zorgen. Weet je nog hoe duur DVD-spelers in het begin waren? Of nog verder terug,de VHS spelers en casettes? Nostalgie,nostalgie…. lekker krakend geluid,beeld met allemaal lijntjes door,spookbeelden… Al die HD rommel moet voor mij niet,en als ik ECHT iets moet hebben,download ik het wel (legaal).

 • Profielfoto
  iVideo

  Dat er een keuze tussen HD-DVD en Blu-Ray moest vallen was vanaf het begin al duidelijk. De meeste handelaren in content lieten hun schappen vol staan met DVD’s en namem rustig de tijd om te wachten. Immers, drie exemplaren van elke film in de schappen is een erg kostbare zaak. Bovendien is de kans dat ze met winkeldochters blijven zitten heel hoog.
  Tegelijk werden spelers in combinatie met disks verkocht. Zo kweekte men verkoopcijfers.

  Hoe de uiteindelijke strijd is gestreden zal voorlopig nog wel in een grote kluis blijven liggen. Maar dat de keus bijna 100% rond is, is nu wel duidelijk.

  Dat consumenten liever hun films willen downloaden is deels waar. Niet iedereen kijkt een film meer dan twee keer. Daarop is Apple nu handig aan het inspelen met de Apple TV 2.0.
  De mediaindustrie bestaat echter nog steeds voor het grootste deel uit hardware met content disks. CD’s, DVD’s en de Blu-Rays. Tenslotte zijn er nog ontzettend veel mensen die hun films wel op disks willen kopen.

  Neem als voorbeeld Disney, die films worden hier thuis meer dan een keer bekeken. Telkens opnieuw downloaden en daarvoor betalen lijkt me een beetje overdreven. (Dat is een vraag die bij mij nog steeds open staat: hoe vaak kun je een film op Apple TV 2.0 bekijken nadat je hem hebt gedownload).

  Muziek zal ongetwijfeld heel snel naar download gaan verhuizen in de nabije toekomst. Onze meiden zullen alleen nog maar iPods en soortgelijke hardware kennen waarop ze hun muziek zullen beluisteren. Kleine filmpjes kunnen ook prima op iPod’s bekeken worden. Maar HD schermen hebben veel meer bandbreedte nodig en dat vergt onzettend veel opslag capaciteit of een behoorlijke internet verbinding.

  Nieuwe compressie methoden (o.a. H264) zullen hierbij alleen maar meehelpen in de ontwikkeling van HDTV via het internet.

  Sinds kort hebben we zelf een Full HD scherm in huis staan en ik heb het beeld in de afgelopen weken goed kunnen vergelijken. De beeldkwaliteit tussen SD en HD is sowieso gigantisch.

  Ik heb ook de digitale kabel, sateliet en tv van KPN vergeleken en kon maar tot een conclusie komen: wat een gigantische verschillen zit er tussen die drie partijen!

  Wat het HD verhaal ben ik blij dat het verhaal voorlopig duidelijk is geworden. De Blu-Ray spelers zullen ruimer aangeboden worden, de prijzen zullen zakken (een blu-ray writer kost nu al 239 Euro!) net als de disks.

  De overige (nieuwe) hardware en software is er klaar voor. Ik denk dat ik binnenkort maar eens ga shoppen.

  Ik denk trouwens dat Apple wel degelijk een Blu-Ray speler/writer in de Mac Pro’s gaat bouwen. Hoe zouden ze anders de Pixar HD movies afspelen? In standard resolution op een HD scherm? Ik dacht het niet. Dat klinkt erg onlogisch. Apple heeft gewoon heel strategisch gewacht….

  Oh ja, nog een ding: waarom houd Apple de prijs van de Apple TV in o.a. Nederland op 299 en 399? Terwijl hetzelfde apparaatje in de US op 239 ligt (Da’s volgens mij omgerekend bijna de helft van onze prijs!). Dat maakt die download voor mij nog niet echt aantrekkelijk! Oftewel, ik wacht nog even met de aanschaf van een Apple TV.

 • Profielfoto
  Brasco

  Mijn eerste DVD-speler was 899,- (gulden wel eens waar) van JVC.. Nu zijn ze EUR 29,-

  Heb een tijdje met de HD-DVD speler in mijn handen gestaan voor de Xbox 360, gelukkig niet gekocht en afgewacht wat er ging gebeuren.

 • Profielfoto
  Yannes

  De eerst komende 5 jaar zul je het waarschijnlijk niet bij apple zien! Ik betreur dat wij nog geen HD-TV hebben! :(

 • Profielfoto
  iVideo

  @Brasco: Die van mij is een Pioneer (ooit 1198 Gulden) en hij speelt nog steeds.

  Blu-Ray spelers zijn nu al rond de 400 Euro te koop. Maar er zit technisch nog wel veel verschil in de hardware. Zo zul je ook het verschil tussen een DVD speler van 1100 en 70 Gulden (29 Euro, dus) goed kunnen zien.

  @Yannes: Ik doe een voorspelling: voor eind Mei 2008…

  P.S. Om toch een beetje in Jobs termen te spreken: Pixar filmpes (maar ook heel veel andere films)in HD zijn echt de moeite waard! Wij zijn thuis door twee cultuur shocks gegaan: van SD naar HD en van 19 inch naar 37 inch beeldscherm. En bij elk bezoek hoor ik maar een ding: wow!

  En zeg nou zelf, als Apple de software al helemaal klaar heeft voor HD content, waarom zou men dan nog lang wachten met het implementeren van een Blu-Ray drive?
  Sony heeft ze al in een hele serie laptops ingebouwd. De rest volgt vanzelf.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  @ Also Starring:

  Ik spreek het al jaar en dag uit als BRD. “Ik ga een BRD’tje halen”.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Wat is er mis met een 50GB brandertje in je MacBook. Laat maar komen die handel.

 • Profielfoto
  iVideo

  Het zou mooi zijn als ze meteen een Dual Layer BRD in zouden bouwen. Maar ik denk dat de meesten het eerst bij een single layer houden. 25 Gig dus.

  Sony heeft trouwens al wel een Dual Layer writer: de BWU-200S en die kost nog altijd zo’n 600 Dollar.
  Alleen die disks hebben een minder leuk prijsje: 37.50 Euro per stuk. Je zult maar een foutmelding krijgen tijdens het schrijven. Eek.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik begin het hele DVD gebeuren eigenlijk ook steeds meer beu te worden.
  Ik heb hier een kast helemaal afgeladen staan met DVD’s.
  En de meeste daarvan worden regelmatig bekeken.
  En elke keer weer erger ik me helemaal suf aan de voorfilmpjes, BREIN-ellende, klote-menu’s en andere niet ter zake doende shit die je ‘gratis’ meegeleverd krijgt.

  Ik sta elke keer een kwartier te klooien voordat ik een film kan starten.

  Ik neig dus meer en meer naar het rippen van die zooi en – net als ik met de muziek heb gedaan – alles de deur uit te gooien en gewoon vanaf harddisk te spelen.

 • Profielfoto
  Rini

  Wat zouden wij kwijt zijn om de oude films opnieuw te kopen.

  1: blueray speler voor : 400 euro
  2: lcd tv voor : 600 euro
  3: de film voor 20 euro

  totaal 1020 euro om een oude film te zien.
  Denk dat wij het maar even laten overwaaien.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Volgens mij vergeet iemand een heel belangrijk onderdeel te vertellen waarom de keuze naar Blu Ray is gegaan. Porno, idd zo heeft de porno industrie ook bepaald dat VHS het zou gaan worden en zo heeft de porno industrie ook bepaald dat het Blu Ray wordt. Het is een industrie waar niet veel over gepraat wordt in de volksmond maar deze produceren wel de meeste films en heeft daardoor de grootste invloed in dit soort keuzes.

 • Profielfoto
  bickyboy

  Heeft iemand van de mensen die bluray afschrijven als zijnde nutteloos al eens een bluray film op een 1080p scherm beleefd? Je kan er niet omheen, het is de volgende stap in home cinema. De “knapperigheid” van het scherm zorgt alleen maar voor een grotere belevening en inleving van de film of game. En omdat er zoveel ruimte is op het schijfje wordt het geluid nog beter. In theorie is het wel allemaal leuk om die high definition content gewoon van het internet te streamen maar ik zit nu al elke maand aan mijn limiet (12gb) dus als ik een film in true hd wil kijken vanaf het internet zullen de snelheden en de limieten drastisch moeten veranderen. Tot dan blijf ik bij het schijfje.
  Een mooie overwinning voor sony en aanhangers.

 • Profielfoto
  bickyboy

  @rini

  het heeft niet veel zin om al je oude films te herkopen op bluray want die zijn enkel digitaal bewerkt om een beetje meer beeldkwaliteit uit te stralen.
  Het zijn de moderne films die nu pas uitkomen die in hd zijn gefilmd die je op bluray moet kopen. Geloof me, je gelooft je ogen niet.

  @dj bazzie wazzie

  wat zit jij nou te lullen man. De porno industrie had voor hd-dvd gekozen een hele tijd geleden. Na verloop van een hele lange tijd is de prono industrie dan uiteindelijk overgestapt op bluray. Ik herinner het mij nog goed want hd-dvd aanhangers waren toen aan het schreeuwen dat de oorlog was afgelopen aangezien porno ook de beslissende factor was in de vhs/betamax oorlog.
  Zo zie je maar, porno is niet alles in het leven.

 • Profielfoto
  bassmac

  Mijn kinderen kijken hun filmpjes net zo lief op youtube of op hun psp, terwijl we die ook op dvd hebben.
  Zo ook de meeste van mijn leerlingen die ik er mee bezig zie. Ik denk dat de enige kopers van die nieuwe spullen de “oude” generatie is. Zelf vind ik tv over internet laag van kwaliteit, maar best handig…
  over 4 jaar is alles weer helemaal anders.

 • Profielfoto
  NickBook Pro

  Wel apart dat 99% van de mensen, incl auteur artikel, het hele verhaal vanuit consumenten-perspectief bekijken.

  Vooral als je bedenkt dat in bij de PRODUCTIE van video en film tegenwoordig veel Mac gebruikt wordt.

  Dat apple nooit een blu ray branden zou leveren omdat ze films online aanbieden is dus alleen een argument voor ‘film kijkende consumenten’. Video pro’s willen wel graag op termijn blu rays kunnen branden. Alleen al voor de enorme opslagcapaciteit. Niet alleen voor het eindproduct maar ook als backup-medium dus.

  Daarnaast komt apples online HD-kwaliteit bij lange na niet in de buurt van die van Blu Ray. Compressie ligt veel hoger en uncompressed PCM audio zie ik ook niet snel gebeuren.

  Het downloaden is voor mij echt een alternatief medium. En Apple denkt er precies zo over, want die hebben openlijk toegegeven dat film downloads zich meer lenen voor de verhuur dan voor de verkoop. Iets dat je koopt wil je toch vaak fysiek in de kast kunnen zetten. Als ik de hoeveelheid DVD’s die ik heb zou moeten opslaan op Harde Schijven mag ik wel een serverruimte huren:-P Over Blu Ray nog maar niet te spreken.

  Tot zover mijn visie:-)

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Op RoughlyDrafted Magazine is een interessant artikel te lezen over eea: http://tinyurl.com/2hgm3v

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik ben benieuwd hoe we die BR-drives gaan inbouwen. Het is allemaal S-ATA. Hopenlijk komt daar een eenvoudige oplossing voor. Ik vind het geweldig.

 • Profielfoto
  japser909

  was HD DVD van M$ ? ???