Apple’s antwoord op GPS: Podmaps

Door: Koen van Tongeren - 18 reacties

Een veel gehoorde wens bij iPhone bezitters en bewonderaars is de toevoeging van GPS aan Apple’s mobiele telefoon om er zo serieuzer mee te kunnen navigeren dan het huidige Google Maps toelaat. Uit een recente patentaanvraag van Apple valt op te maken dat het bedrijf heel andere plannen heeft als het op navigatie aankomt: podmaps!

Een podmap is een samensmelting van een podcast en een routeplanner. Op de computer kan worden aangegeven waar de reis naar toe gaat. Vervolgens genereert een programma een reeks kaarten in combinatie met gesproken commando’s. Deze worden door middel van een RSS feed in de goede volgorde gezet om uiteindelijk samengesnoerd te worden tot één route waar stap voor stap door heen gelopen kan worden. Deze route kan via iTunes op een iPhone of iPod gezet worden. Groot voordeel van een dergelijk systeem zou zijn dat vrijwel alle iPods er gebruik van zouden kunnen maken aangezien de technieken die gebruikt worden overeen komen met die van podcasts.

Overigens betekent deze patentaanvraag nog niet automatisch dat we binnen afzienbare tijd podmaps op onze iPhones en iPods kunnen verwachten. Er worden nog altijd veel meer patenten aangevraagd door Apple dan er producten het daglicht zien. Maar zelfs als het Jonathan Ives lukt om een GPS (of Galileo) chip in een volgende generatie iPhone te zetten kunnen podmaps een welkome service zijn voor de 141 miljoen iPodgebruikers.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  karel.me

  tof systeem en de eerste !

 • Profielfoto
  polansky

  Ooh ja… hoezo tof?

  Als je verkeerd rijdt omdat je een commando niet hebt gehoord, kom je alsnog niet op de juiste bestemming uit…

  GPS werkt alleen goed als je ook daadwerkelijk je fysieke locatie kunt bepalen.

  Dit is leuk bedacht voor huidige iPod en iPhone bezitters, maar uiteindelijk volgens mij niet een echt bruikbare oplossing.

 • Profielfoto
  Fransjr

  1 april valt vroeg dit jaar :)

 • Profielfoto
  niels

  niet echt handiger dan de routeplanners die 10 jaar geleden op internet al een geprint stappenplan gaven die je op papier mee de auto in kon nemen.

  praktische bezwaren waren toen, en zijn nu nog steeds:
  – wat als je verkeerd rijdt
  – wat als je je route wilt wijzigen
  – wat als je op plaats van bestemming je iPod/iPhone niet kan syncen en je de terugreis (mogelijk via andere route) er niet op hebt gezet

  t.o.v. de routerplanners van 10 jaar geleden voeg ik eraan toe dat een geprinte route op A4 nog overzichtelijker en toegankelijker is dan het kleine scherm van de iPod. Voor een in tekst weergegeven route heb je meer scherm nodig dan de grafiche oplossing die TomTom biedt.

  (idd vroeg 1 april:) )

 • Profielfoto
  fuen

  *werkt snel door
  Dit wil ik al een maand, en over nog een maand kan het:D .

 • Profielfoto
  puccini

  Inderdaad Polanski, zonder GPS heb je er niets aan, je kunt net zo goed bij de ANWB of andere routeplanners de route opvragen en uitprinten.
  Kortom, weer zo’n flut idee.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wat een onzin. Dat kan elke gek met Google maps ook.
  Daar is geen patent op aan te vragen en is daarnaast nog volslagen onzinnig ook.

  Voor 99 euro koop je een prima navigatiesysteem.
  Dus waarom zou je in godsnaam op zo’n omslachtige manier willen gaan ‘navigeren’?!

 • Profielfoto
  soda

  Jongens, een beetje vertrouwen in Steve hé!
  Als hij met een “wannabe” gps komt, zal het wel geslaagd zijn. Kan nog veel aan gesleuteld worden…

 • Profielfoto
  Rezpack

  bestaat ook al soort van uitgekleed. http://trailrunnerx.com/

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het niks. Het is karig en ouderwets. Alsof je maar 1 doel tegelijk hebt.
  Misschien heb je per dag wel drie verschillende routes nodig. Of wil je/moet je ineens ergens anders heen. Dan heb je er dus niks aan. En op vakantie? Je iMac meeslepen en in de wasserette inpluggen om een nieuwe route te downloaden? En je mist ook de actieve input van lopende verkeersinformatie, die me nu met mijn Becker navigatie keurig langs de file leidt met een alternatieve route. Apple: terug naar af en maar ’s goed gaan nadenken.

 • Profielfoto
  Pascal72

  Nou dit vindt ik echt een halfbakken onzin oplossing. laat maar

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  als ze nu gewoon met een ultra platte externe Bluetooth GPS module komen die in je portemonee past creditcard formaat. Dan ben je er al. dan doet apple gewoon een Maps update voor de GPS functie en klaar.

 • Profielfoto
  snipper

  Nogal lage kwaliteit oplossing.. zoals er veel onzinproducten omtrend de iPod zijn. Inderdaad maar de vraag of dit patent ooit gebruikt zal worden. (Je vraagt je af wat hier nou zo origineel aan is, dat ze denken er een patent op te kunnen krijgen??)

 • Profielfoto
  Sentitel

  Ik vind het opzich wel handig. Voor in de auto is het misschien niks, maar op de fiets kan het wel bruikbaar zijn.

 • Profielfoto
  Mr Van

  waar blijft die gps module sowieso?? Was toch al een firma die daar mee bezig was? En die rumours van tomtom , gaat mij allemaal te langzaam. Kan iemand hier gewoon even een oplossing maken? En beetje snel graag . Trouwens schande datde iphone nog niet hier uit is. Sent from my iphone

 • Profielfoto
  macha

  iphone? Doe mij maar een N96. Ik heb t gehad met dat ding.
  Duurt allemall veel te lang. Begint lachwekkend te worden.

 • Profielfoto
  WaZoo

  @soda: je hebt helemaal gelijk, waarom nemen ze anders de moeite om een patent aan te vragen? Geld is geld, dus er zal wel iets achter zitten:)

  @ macha: get-a-life! Dat gemekker de hele tijd. Wees lekker blij met dat onding van je, maar val ons er in gottesnamen niet mee lastig zeg…

 • Profielfoto
  wouwout

  haha 1 april (nu al?)! gps zou wel leuk zijn voor m’n iphone.