Robert de Groot
Robert de Groot Nieuws 5 februari 2008

Apple IIc uit 1988 ziet eindelijk daglicht

Een gloednieuw product van Apple uit zijn verpakking toveren is al een hele gebeurtenis. In de Macintosh cultuur bestaat ook een voorliefde voor de klassieke appeltjes. Hier en daar duiken kiekjes op van amateur Mac musea met daarin meestal een ‘Classic-tower’, maar ook de iMac G3 in alle kleuren en fleuren. Nu is er echter iets anders unieks gebeurd, want twee Amerikanen kochten op eBay een Apple IIc die nog nooit uitgepakt was. Een onbevlekte computer van bijna twintig jaar oud kwam uit de doos tevoorschijn. Beter kun je het niet krijgen als Apple verzamelaar!

De computer mag na twintig jaar eindelijk doen waarvoor hij gemaakt is
De Apple IIc kwam in april van het jaar 1984 op de markt en werd geleverd met een SynerTek 1MHz processor, 128Kb RAM en een floppy-drive. Later kwam er nog een plus-versie uit en uiteindelijk verdween de computer in november 1990 van de markt.

Het was een veel gebruikte computer die de strijd aan moest gaan met de Macintosh. Als we Apple’s commercials moeten geloven, dan was de Apple IIc vooral handig voor studenten en scholieren. Zo gaat de ene video over een middelbare scholier die zijn huiswerk op pappa’s Apple maakt, zodat pa toch besluit een Appel IIc voor zoonlief te kopen, zodat hij weer achter zijn eigen Apple kan werken. De andere video gaat over wederom een middelbare scholier die een nachtmerrie over het vergeten van het inleveren van zijn geschiedenis scriptie heeft. Gelukkig was ook hier de Apple IIc de held die ervoor zorgde dat alles uiteindelijk goed kwam.

De twee Amerikanen zijn dolgelukkig met hun nieuwe oude Apple IIc, zeker omdat het apparaat in twintig jaar tijd niet eens uit de doos genomen is. Wie de uitpaksessie wilt bekijken kan hier terecht, dan kijken wij nog even naar al de luxe die de Apple IIc ons destijds bracht.

Reageer op artikel:
Apple IIc uit 1988 ziet eindelijk daglicht
Sluiten