USB 3.0 gespot op CES in Las Vegas

Door: Robert de Groot - 20 reacties

De CES in Las Vegas is alweer voorbij. Bill Gates gaf zijn laatste presentatie voor Microsoft en ieder bedrijf op het gebied van elektronica heeft de kans gehad om zijn nieuwe snufjes te tonen aan het publiek. Interessant voor iedere computergebruiker is de komst van de opvolger van USB 2.0, genaamd Super USB alias USB 3.0. The Register wist een blik te vangen van deze nieuwe techniek en lichtte een en het ander toe.

De opvolger van de huidige USB standaard zal volledig ‘backwards’ compatible zijn en zal overdracht snelheden weten te behalen tot 600MB per seconde. Om dit te bereiken wordt licht ingezet als transportmedium en dit is gelijk een van de grootste verschillen met de huidige USB standaard.


Als we deze specificaties mogen geloven, dan is USB 3.0 een stuk sneller dan de nieuwe FireWire standaard, die een overdracht snelheid van 400MB per seconde zal behalen. Op dit moment heeft FireWire (800) nog een ruime voorsprong op USB 2.0 met overdracht snelheden van 100MB/s, respectievelijk 60MB/s.

Met de komst van een nieuwe generatie harde schijven, gebaseerd op Flash-NAND geheugen, is de ontwikkeling van nieuwe interfaces een belangrijke factor. In 2008 zullen de specificaties voor USB 3.0 en FireWire ‘S3200’ worden vastgelegd in een standaard.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  computer space

  Niet slim het gebruik van licht. HDMI haalt 1Gb/s over koper. Optische audiokabels blijken erg storingsgevoelig. Wellicht krijgt USB3 ook snel defecten.

 • Profielfoto
  computer space

  Beetje raar om te stellen dat licht veel sneller is dan elektronen. Ook elektriciteit haalt om en naarbij de 200000km/s, 2/3 van de lichtsnelheid, en als zodanig dus geen belemmering.

 • Profielfoto
  computer space

  Nog even verder neuzend: Licht gaat langzamer in een glasvezel:
  2.14 x 10^8m/s. Dan scheelt het dus echt niks meer met koper en stroom ;)

 • Profielfoto
  sally

  Het lollige afscheids-filmpje van Bill Gates smaakt naar meer.
  Kom op Steve. Dat kan beter.

 • Profielfoto
  rix04

  krijg je met glasvezel/optisch niet last van geknakte kabels?

 • Profielfoto
  The Gimp

  ik zie het afscheid van bill, vooral als iets leuk dat ze kunnen gebruiken voor de get-a-mac-ads

 • Profielfoto
  benj1989

  zolang usb over de processor moet, is firewire zowieso toch meer mijn ding…

 • Profielfoto
  Webbiker

  Het zijn trouwens Mbits geen MB’s (MegaBytes) en volgens wiki is de topsnelheid 4800 Mbit/s.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  4800 MBit = 600 MB dus dat klopt precies.

 • Profielfoto
  Neptunus

  Geen goed woord over voor USB zo te zien.

 • Profielfoto
  macmartijn

  @ martiniman, dat geld misschien voor elektronen in beeldbuizen, maar niet in elektriciteits draden.

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Volgens mij is het discussieren over de fysieke snelheid in m/s van het signaal sowieso niet relevant, ook een ADB-poort haalt met z’n koperen kabeltjes wel een snelheid in de buurt van het licht. Het gaat natuurlijk om de interpretatie en verwerking van het signaal wat de bottleneck is.

 • Profielfoto
  Edwin377

  de snelheid van licht door het glas versus die van electronen door het koper is niet interessant. Het gaat om de snelheid waarmee tussen 0 en 1 geschakeld kan worden. Dat is in glasvezel veel hoger. Als je sneller tussen 0 en 1 kunt schakelen (hogere frequenties) kun je er dus ook veel meer data per seconde doorheen pompen.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Leuk dat er weer een nieuwe snellere usb komt, of ben ik nu te optimistisch?

 • Profielfoto
  computer space

  Nee hoor, de snelheid van elektronen in koper bij kamertemperatuur is 200000km/s. Net iets minder dan licht in glas met de 214000km/s

 • Profielfoto
  computer space

  Grootste voordeel van licht is het ongevoelig zijn voor storing, en daardoor dus vooral geschikt worden voor lange afstanden. Bij de enkele meters waarbij USB wordt gebruikt is het overschakelen naar licht zelfs een vertragende factor. De toegangstijd zal trager zijn dan over koper, de doorvoersnelheid kan eventueel wel omhoog.

 • Profielfoto
  iAgree

  USB heeft tot u toe op papier er heel vaak beter uitgezien dan FW maar in de praktijk… ik zeg afwachten tot je ze naast elkaar kan testen, waar staat eSata in verhouding eigenlijk in dit verhaal qua snelheid, dat is er al namelijk .

 • Profielfoto
  iAlwin

  Is het 600MByte of 600 Mbit!

 • Profielfoto
  RubenJ

  @ Het is iAlwin, het is 600MB (MegaByte) zie bijvoorbeeld ook het artikel op tweakers.net: http://core.tweakers.net/nieuws/51230/eerste-usb-30-connector-duikt-op.html

  Overigens is de naam voor USB 3.0 geen Super usb maar Superspeed usb ;)

 • Profielfoto
  JoostS

  Hebben jullie trouwens in het filmpje van Bill z’n laatste dag goed naar de screensaver op de computer in de muziek-opnamestudio gekeken?
  Dat is geen Windows screensaver, maar een …….. jawel …… van een katachtige.
  :-)