Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 25 januari 2008
Leestijd: 2 minuten

Trivia: wat krijgt een Director?

Openheid van zaken is altijd leuk voor de nieuwsgierigen onder ons. Zo weten we allemaal dat Steve Jobs per jaar $ 1 dollar verdient en een privé vliegtuig heeft gekregen als bonus. Maar wat krijgen de leden van de Board of Directors nu eigenlijk?

De Proxy Statement die Apple heeft uitgebracht vooruitlopend op de aandeelhoudersvergadering op 4 maart aanstaande geeft daar het antwoord op.

De Board of Directors (in Nederland beter bekend als de Raad van Commissarissen) bestaat uit ervaren mensen met een goede staat van dienst in het bedrijfsleven of de politiek. De Board van Apple wordt gevormd door:
– Bill Campbell (67 jaar, CEO Intuit Inc.)
– Millard Drexler (63 jaar, CEO Gap Inc.)
– Al Gore (59 jaar, 45ste Vice President van de USA)
– Steve Jobs (53 jaar, CEO Apple)
– Andrea Jung (49 jaar, CEO Avon Products Inc.)
– Arthur Levinson (57 jaar, CEO Genentech Inc.)
– Eric Schmidt (52 jaar, CEO Google)
– Jerry York (69 jaar, CEO Harwinton Capital LLC)

Directors die geen medewerker zijn van Apple, ofwel iedereen met uitzondering van Steve, krijgen een optie op 30.000 aandelen bij de eerste verkiezing tot de Board. De eerste drie jaar mogen de leden 10.000 opties per jaar verzilveren. Zit je na drie jaar nog steeds in de board, dan krijg je elk jaar 10.000 nieuwe opties die je wel direct mag verzilveren.

Naast de opties krijgen de niet-Applemedewerkers $ 50.000,- per jaar als onkostenvergoeding. Jerome York krijgt als voorzitter van de Audit and Finance Committee $ 25.000,- per jaar extra, misschien wel om het extra werk te compenseren door Apple’s optie-schandaal.

Het leukste aspect van het lidmaatschap van de Board of Directors is misschien wel dat elke niet-Applemedewerker in de Board één exemplaar van elk nieuw geïntroduceerd Appleproduct gratis krijgt. Heb je als Director meer nodig? Dan heb je recht op een niet nader gespecificeerde korting.

Steve Jobs heeft sinds zijn terugkomst bij Apple in 1997 naast opties $ 10,- en een privé jet verdiend. Toch hoeven we geen medelijden te hebben met Steve. Door het uitoefenen van opties op de verloopdatum bezit hij inmiddels meer dan 5.5 miljoen stuks Apple-aandelen. Momenteel staat dat voor een vermogen in Apple van 752 miljoen dollar. Door de recente val van het aandeel Apple is het wel 350 miljoen dollar minder dan in het begin van december vorig jaar. Gelukkig overweegt de Board of Directors loonsverhoging voor Steve per januari 2008.

Voor het zakelijk gebruik van z’n gekregen privé jet wordt Steve gelukkig ook gecompenseerd: $1.100.000 in 2005, $202.000 in 2006 en $776.000 in 2007.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.