Trivia: wat krijgt een Director?

Door: Jan David Hanrath - 11 reacties

Openheid van zaken is altijd leuk voor de nieuwsgierigen onder ons. Zo weten we allemaal dat Steve Jobs per jaar $ 1 dollar verdient en een privé vliegtuig heeft gekregen als bonus. Maar wat krijgen de leden van de Board of Directors nu eigenlijk?

De Proxy Statement die Apple heeft uitgebracht vooruitlopend op de aandeelhoudersvergadering op 4 maart aanstaande geeft daar het antwoord op.

De Board of Directors (in Nederland beter bekend als de Raad van Commissarissen) bestaat uit ervaren mensen met een goede staat van dienst in het bedrijfsleven of de politiek. De Board van Apple wordt gevormd door:
– Bill Campbell (67 jaar, CEO Intuit Inc.)
– Millard Drexler (63 jaar, CEO Gap Inc.)
– Al Gore (59 jaar, 45ste Vice President van de USA)
– Steve Jobs (53 jaar, CEO Apple)
– Andrea Jung (49 jaar, CEO Avon Products Inc.)
– Arthur Levinson (57 jaar, CEO Genentech Inc.)
– Eric Schmidt (52 jaar, CEO Google)
– Jerry York (69 jaar, CEO Harwinton Capital LLC)

Directors die geen medewerker zijn van Apple, ofwel iedereen met uitzondering van Steve, krijgen een optie op 30.000 aandelen bij de eerste verkiezing tot de Board. De eerste drie jaar mogen de leden 10.000 opties per jaar verzilveren. Zit je na drie jaar nog steeds in de board, dan krijg je elk jaar 10.000 nieuwe opties die je wel direct mag verzilveren.

Naast de opties krijgen de niet-Applemedewerkers $ 50.000,- per jaar als onkostenvergoeding. Jerome York krijgt als voorzitter van de Audit and Finance Committee $ 25.000,- per jaar extra, misschien wel om het extra werk te compenseren door Apple’s optie-schandaal.

Het leukste aspect van het lidmaatschap van de Board of Directors is misschien wel dat elke niet-Applemedewerker in de Board één exemplaar van elk nieuw geïntroduceerd Appleproduct gratis krijgt. Heb je als Director meer nodig? Dan heb je recht op een niet nader gespecificeerde korting.

Steve Jobs heeft sinds zijn terugkomst bij Apple in 1997 naast opties $ 10,- en een privé jet verdiend. Toch hoeven we geen medelijden te hebben met Steve. Door het uitoefenen van opties op de verloopdatum bezit hij inmiddels meer dan 5.5 miljoen stuks Apple-aandelen. Momenteel staat dat voor een vermogen in Apple van 752 miljoen dollar. Door de recente val van het aandeel Apple is het wel 350 miljoen dollar minder dan in het begin van december vorig jaar. Gelukkig overweegt de Board of Directors loonsverhoging voor Steve per januari 2008.

Voor het zakelijk gebruik van z’n gekregen privé jet wordt Steve gelukkig ook gecompenseerd: $1.100.000 in 2005, $202.000 in 2006 en $776.000 in 2007.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Jesse

  pff matig.. daar kom ik m’n bed nog niet voor uit!

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik snap niet dat zo’n man als Eric Schmidt, CEO van Google, ook nog voor Apple gaat werken. Die mensen hebben toch al een werkweek van 80 uur? Voor het geld hoeven ze het ook niet te doen.

 • Profielfoto
  Aiko

  Snap ik ook niet, Junior. Prestige zal het wel zijn waar men op uit is. Of de grote angst bij het naderend einde het gevoel te zullen krijgen niet alles uit het leven gehaald te hebben. Dat zou eigenlijk wel wat treurig zijn; er is zo verschrikkelijk veel leuks dat je kunt doen in je vrije tijd…

 • Profielfoto
  Arturobiatch

  Aha, gratis Apple producten!! Dit nodigt uit om nog meer uit ons bedrijf te halen… en dan ook effe goed netwerken… Dan zit ik er over 5 jaar ook in!! :p

 • Profielfoto
  Arturobiatch

  Steve, here we come!!

  P.S: http://www.xsxn.nl

 • Profielfoto
  Draconis

  Board of Directors is overigens niet de Raad van Commissarissen (Board of Commissioners in het Engels) maar de Raad van Bestuur. Dat zijn twee verschillende zaken.

  De RvB is het dagelijks bestuur en de RvC is het controlerende orgaan op de RvB.

  Op zich overigens wel leuke regelingen voor die mensen ;).

 • Profielfoto
  Statenweg

  @Draconis: Met deze vraag loop ik al een tijdje rond.

  Als de Board of Directors in een Amerikaande onderneming een vergelijkbare positie inneemt als een Raad van Bestuur in een Nederlandse onderneming, dan verbaast het mij dat er zoveel CEO’s van andere bedrijven in te vinden zijn. De samenstelling van de Board of Directors lijkt namelijk meer op die van een Raad van Commissarissen.

 • Profielfoto
  Draconis

  Dat klopt wel, maar de CEO van Apple zelf kan natuurlijk nooit in het controlerende orgaan zitten lijkt me. In die zien moet het dus wel meer een RvB zijn, maar je hebt zeker gelijk dat het vreemd is dat er zoveel andere CEO’s inzitten.

 • Profielfoto
  Statenweg

  @Draconis: Jouw argument lijkt me erg overtuigend. Ik vrees dat de inrichting van een Amerikaanse onderneming gewoon niet zo gemakkelijk te vergelijken is met die van een Nederlandse onderneming.

  Update:
  Op wikipedia vond ik het volgende: “In large public companies, the board tends to exercise more of a supervisory role, and individual responsibility and management tends to be delegated downward to individual professional executive directors (such as a finance director or a marketing director) who deal with particular areas of the company’s affairs.”
  Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Board_of_Directors

  Uit het artikel meen ik op te maken dat de Board of Directors zowel uit interne als externe personen kan bestaan en toezicht houdt op de bedrijfsvoering als een soort verlengstuk van de aandeelhouders die de uiteindelijke zeggenschap hebben.

 • Profielfoto
  rdesign

  ”dat Steve Jobs per jaar $ 1 dollar verdient” Nou zeg, das ook niet veel..:p :angry:

 • Profielfoto
  empoor

  Board of Directors (Amerikaans bestel) is wél de Raad van Commissarissen. Raad van Bestuur is meestal Management Committee of Executive Board. Directors zijn commissarissen, executives zijn bestuurders. Punt.

  In Amerikaanse bedrijven (en Europese bedrijven hier en daar) zit de Executive Chairman of CEO(/President) regelmatig gewoon in de Raad van Commissarissen. Dat is het verschil tussen Executive Directors (intern) en Non-Executive Directors (extern).