Anoniem
Anoniem Nieuws 25 januari 2008
Leestijd: 3 minuten

Palm in de problemen?

Palm heeft besloten de 26 winkels en 8 shop-in-a-shop stores op diverse luchthavens tegen het eind van dit kwartaal te sluiten. Dit is het zoveelste geluid op rij waaruit we kunnen opmaken dat het niet goed gaat met de eens zo vooruitstrevende PDA en Smartphone gigant.

Directe aanleiding voor de sluiting van de winkels lijkt een gerechtelijke uitspraak uit 2005 te zijn rondom de Treo 600 en Treo 650. Daarin werd het bedrijf veroordeeld tot het retourneren van de aankoopsom wanneer klanten na twee reparaties nog niet probleemloos van hun aankoop gebruik konden maken. Steeds meer klanten komen inderdaad hun geld terugeisen nadat tweemaal tevergeefs een reparatie is uitgevoerd. Palm repareert inmiddels zelfs Treo’s die na de normale garantie-periode de geest geven. Het bedrijf ontkent dat ze een slecht produkt hebben geleverd, maar besloten dat repareren of het terugnemen van Treo’s goedkoper was dan een langslepende rechtzaak.

Nadat Palm in de eerste helft van de jaren ’90 een PDA – de Zoomer – bouwde – in samenwerking met o.a. Casio en Tandy, bleven echte successen uit. De markt was nog niet rijp voor dgitale agenda’s. Saillant detail: de Grafitti handschrift herkenningssoftware werd in licentie gegeven aan Apple voor hun Newton. Dat was één van de redenen waardoor Palm zich wist te handhaven.
Na overname van Palm door USRobotics in 1995 leek de Palm Pilot in 1996 een ware revolutie te ontketenen. In 1997 nam 3Com het bedrijf over. De originele oprichters van Palm stapten op en begonnen Handspring. Daarmee legden ze zich toe op het produceren van handhelds met PalmOS waarbij een telefoon werd geïntegreerd. De Treo was geboren.

Een aantal overnames en fusies later was Palm weer Palm en leek alles toch goed te komen. De Treo’s volgden elkaar op en de PDA’s werden fraaier en fraaier. Kleurenschermen, hogere resoluties, uitschuifbare PDA’s. Voor de beginnende Palm-er werd een basale PDA lijn in de markt gezet, de Zire. Daarnaast de Tungsten E serie voor de gemiddelde gebruiker en de Tungsten T serie voor de veeleisende gebruiker.

Nadat PalmOS 5 was uitontwikkeld werd er lange tijd gewerkt aan PalmOS 6, codenaam Cobalt. Dit is nooit van de grond gekomen. Sterker nog, de nieuwe Treo lijn, de 700, werd eerst met Windows Mobile uitgerust alvorens aan een PalmOS versie te gaan werken. Daarmee liep de aanhang van Palm sterk terug. Trouwe fan kozen bewust voor PalmOS en niet voor een Windows Mobile variant. En die stonden nu mooi in de kou. Eén van de meest recente tegenvallers voor Palm was de Foleo, iets wat het midden zou houden tussen een PDA en een laptop, maar uiteindelijk niet op de markt kwam.

Palm doet nog steeds zijn uiterste best terrein terug te winnen van de verloren markt, maar makkelijk is het niet. De PDA-wereld lijkt Windows Mobile in de armen te hebben gesloten en voor de anti-Windows parochie is er nu de iPhone of anders de iPod Touch als je geen telefoonfunctie wilt. Met het sluiten van de winkels zegt Palm alle energie en middelen te willen inzetten op hun core-business, namelijk nieuwe innovaties in PDA-land, om zo hun plek in de markt terug te veroveren. De nieuwste Palm telg, de Centro, lijkt het aardig te doen. Daarnaast is men hard aan het werk aan PalmOS II. Wellicht is het een nieuw begin voor de grondlegger van de oer-PDA.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.