Palm in de problemen?

Door: Anoniem - 18 reacties

Palm heeft besloten de 26 winkels en 8 shop-in-a-shop stores op diverse luchthavens tegen het eind van dit kwartaal te sluiten. Dit is het zoveelste geluid op rij waaruit we kunnen opmaken dat het niet goed gaat met de eens zo vooruitstrevende PDA en Smartphone gigant.

Directe aanleiding voor de sluiting van de winkels lijkt een gerechtelijke uitspraak uit 2005 te zijn rondom de Treo 600 en Treo 650. Daarin werd het bedrijf veroordeeld tot het retourneren van de aankoopsom wanneer klanten na twee reparaties nog niet probleemloos van hun aankoop gebruik konden maken. Steeds meer klanten komen inderdaad hun geld terugeisen nadat tweemaal tevergeefs een reparatie is uitgevoerd. Palm repareert inmiddels zelfs Treo’s die na de normale garantie-periode de geest geven. Het bedrijf ontkent dat ze een slecht produkt hebben geleverd, maar besloten dat repareren of het terugnemen van Treo’s goedkoper was dan een langslepende rechtzaak.

Nadat Palm in de eerste helft van de jaren ’90 een PDA – de Zoomer – bouwde – in samenwerking met o.a. Casio en Tandy, bleven echte successen uit. De markt was nog niet rijp voor dgitale agenda’s. Saillant detail: de Grafitti handschrift herkenningssoftware werd in licentie gegeven aan Apple voor hun Newton. Dat was één van de redenen waardoor Palm zich wist te handhaven.
Na overname van Palm door USRobotics in 1995 leek de Palm Pilot in 1996 een ware revolutie te ontketenen. In 1997 nam 3Com het bedrijf over. De originele oprichters van Palm stapten op en begonnen Handspring. Daarmee legden ze zich toe op het produceren van handhelds met PalmOS waarbij een telefoon werd geïntegreerd. De Treo was geboren.

Een aantal overnames en fusies later was Palm weer Palm en leek alles toch goed te komen. De Treo’s volgden elkaar op en de PDA’s werden fraaier en fraaier. Kleurenschermen, hogere resoluties, uitschuifbare PDA’s. Voor de beginnende Palm-er werd een basale PDA lijn in de markt gezet, de Zire. Daarnaast de Tungsten E serie voor de gemiddelde gebruiker en de Tungsten T serie voor de veeleisende gebruiker.

Nadat PalmOS 5 was uitontwikkeld werd er lange tijd gewerkt aan PalmOS 6, codenaam Cobalt. Dit is nooit van de grond gekomen. Sterker nog, de nieuwe Treo lijn, de 700, werd eerst met Windows Mobile uitgerust alvorens aan een PalmOS versie te gaan werken. Daarmee liep de aanhang van Palm sterk terug. Trouwe fan kozen bewust voor PalmOS en niet voor een Windows Mobile variant. En die stonden nu mooi in de kou. Eén van de meest recente tegenvallers voor Palm was de Foleo, iets wat het midden zou houden tussen een PDA en een laptop, maar uiteindelijk niet op de markt kwam.

Palm doet nog steeds zijn uiterste best terrein terug te winnen van de verloren markt, maar makkelijk is het niet. De PDA-wereld lijkt Windows Mobile in de armen te hebben gesloten en voor de anti-Windows parochie is er nu de iPhone of anders de iPod Touch als je geen telefoonfunctie wilt. Met het sluiten van de winkels zegt Palm alle energie en middelen te willen inzetten op hun core-business, namelijk nieuwe innovaties in PDA-land, om zo hun plek in de markt terug te veroveren. De nieuwste Palm telg, de Centro, lijkt het aardig te doen. Daarnaast is men hard aan het werk aan PalmOS II. Wellicht is het een nieuw begin voor de grondlegger van de oer-PDA.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Maersk

  Altijd wel een goed merk geweest. :)

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Palm is weinig vernieuwend en duur. iPhone is gewoon een nekschot voor dit bedrijf.

 • Profielfoto
  Joshua1

  Ik dacht even dat het over de Palm Invest zaak ging.

 • Profielfoto
  ultem

  Ik heb mijn Palm IIIx veel gebruikt, het was een vooruitstrevend apparaatje, vooral voor die tijd!

 • Profielfoto
  bonte29

  ik gebruik nu al een tijd de TREO 650
  en heb er geen problemen mee gehad
  je kunt hem niet vergelijken met de iPhone,
  dat is appelen met peren vergelijken.
  De Treo is er ook al een jaar of drie en voor die tijd
  een heel goede smartphone MET BLUETOOTH en
  dat is het gemis van de iPhone

 • Profielfoto
  Genius

  Ik heb een palm IIIc gehad, de eerste color-pda: Geweldig ding in die tijd! Had er ook nog een click-on camera bijgekocht zonder flitser met een resolutie van maar liefst 640×480 pixels!

  Ligt nu in de kast te rotten…

 • Profielfoto
  Alexander Online

  Mijn vader had ook een Palm (V). Mooie dingen. Ik denk echter dat Palm toch een beetje de overgang naar smartphone etc. niet goed heeft opgepakt, waar windows en symbian een voordeel kreeg. En dan kan het snel gaan

 • Profielfoto
  Joid

  Ik heb een paar jaar met de M500 gewerkt. Aangezien een analoge agenda nooit echt werkte bij mij, dacht ik toen, naief, dat een digitale agenda wel zou werken bij mij. Niet dus.

  Na anderhalf jaar rommelen een GSM/PDA aangeschaft. Heette toevallig ook de m500, was van Orange. En omdat dat ik toen alles in een had, was de samenwerking agenda en mij wel succesvol.

  Nu is het wachten op de iPhone. Die Palm m500 ligt ergens in huis stof te trekken. Maar ik heb eigenlijk geen idee waar.

 • Profielfoto
  Erik Joling

  Ik gebruik al sinds eind 1999 de Palm IIIx en ben daar nog steeds zeer tevreden mee. JFile 5.0 synchroniseert met FileMaker databases en de 9292 Palmwijzer is voor mij onmisbaar bij het plannen van treinreizen, en draait alleen op oudere Palms: werkt niet op de Palm T|X of andere modellen vanaf 2006 zoals de Z22! Dat helpt dus niet erg bij het willen upgraden.

 • Profielfoto
  dinck

  Ik heb ooit de originele Pilot gehad, en daarna de Pilot II professional, jaren naar volle tevredenheid gebruikt, tot vijf jaar geleden, toen mijn nieuwe Mac geen ADB meer had (voor de cradle) en ik niet wist of ik hem met OSX zou kunnen syncen. Niet veel later een Windows smartphone gekocht vanwege uitgebreide PDA-eigenschappen (toen bestond Symbian nog niet). Palm was prettiger (camera en muziek hoeft voor mij niet zo nodig, serieus bestandsbeheer en flexibiliteit met installatie van programma’s wel), maar het gemak ven één apparaat woog zwaarder. Toch mis ik Grafitti nog steeds (stom dat Palm dat ook heeft gedropt op de Treo’s). Jammer….

 • Profielfoto
  peteha

  Uit pure wanhoop heb ik de Palm tungsten T5 er uit gegooid. Het navigatiesysteem met Tomtom heeft nooit gewerkt en voor het overige met agenda enz was ik er ook niet blij mee. Nog een poging gedaan met eenvoudiger apparaat, maar dat was ’t ook niet. Dit in tegenstelling tot de oude M500, dat was een prima ding. Ik snap ook helemaal dat ze markt verliezen, ik raad het niemand meer aan.

 • Profielfoto
  MacSamuel

  ik vind palm gewoon te duur, een treo kost rond de 350 euro en een iphone nu de dolar zo laag is komt daar in de buurt, ik zou ’t wel weten.

 • Profielfoto
  Undaunted

  psst, product is met een ‘c’ :sealed:

 • Profielfoto
  Rezpack

  Doe mij maar een vette PDA met een Palm OS dan koop ik weer een Palm. Wat een treurnis is er over van dat bedrijf. Windows wat?
  De iPhone wacht ik sowieso mee. Ik heb niet voor niets de beste Palm PDA ooit gemaakt gekocht. Tungsten T3. Erg tweedehands.

 • Profielfoto
  nop

  Jammer van Palm. Het besturingssysteem is verschrikkelijk intuitief.Dit in tegenstelling tot Windows Mobile. Waar je met een startmenu (!) je applicaties moet oproepen. Te idioot voor woorden. Ik hoop dat ze het overleven, maar dan moeten ze doorpakken met bijvoorbeeld de mobile open source software van Google.

 • Profielfoto
  Anoniem

  @ peteha

  TomTom op mijn T5 loopt prima, en doet het op mijn vrouw’s T3 ook goed,
  ben er zeer tevreden over. Zo zie je maar, ieder zijn eigen ding…

 • Profielfoto
  Brasco

  Ik denk dat het voor Palm gewoon een soort van reboot is. Leuk zo een winkel, maar als er geen fatsoenlijk assortiment aan producten (meer) zijn heb je er ook niet zoveel meer aan.Ook is de treo serie het niet. Verouderd OS en zo’n crappy camera erin. Net niet dus. De nieuwe Centro is hoopgevend, Een instap smartphone met behoorlijk wat functionaliteit en nog redelijk trendy. Maar ook daar is het sterk verouderde Palm OS in gepropt. Ik hoop dat ze nu eindelijk Palm OS flink onderhanden gaan nemen. Met alle goede eigenschappen behouden maar dan aangepast aan de huidige standaard.

  Ik heb twee Palm’s gehad voordat ik overschakelde naar een HP iPaq (zo heette dat ding toch?) Met Windows CE volgens mij. Wat een drama was dat. Als ik dat ding bij wijze van een week niet had aangeraakt kon ik het hele apparaat opnieuw installeren. Leuk met TomTom er op en alles (wat een ramp was om via Bluetooth aan de praat te krijgen). Spijt als de nona, Nu zie ik dat ding nog wel eens liggen en denk ik met weemoet aan die 500 euro die down the drain gingen.

 • Profielfoto
  nl-x

  Ik snap echt niet dat Qtek niet voor zo iets is veroordeeld. Wat een slechte meuk hebben ze geleverd. Na de Qtek 9090 voor mij NOOIT een Qtek meer. Hij was ondertussen zelfs vervangen, waarna alle problemen opnieuw begonnen. De vervanging volgde op een reparatieperiode van 9 weken terwijl het ding nog vrij nieuw was.