OMT goes USA: de keynote in een notendop [update]

Door: Rene Bouwmeester - 94 reacties

Tijdens de keynote-speech waarmee Apple CEO Steve Jobs traditioneel de MacWorld in San Francisco aantrapt, wist hij vandaag de wereld te verblijden met de aankondiging van een viertal nieuwe, vernieuwde en vernieuwende zaken.

Hieronder laten we je in vogelvlucht zien wat er volgens Apple allemaal in de lucht hing in het Moscone Center. Voor early adopters en andere snelle beslissers: de Nederlandse Applestore is inmiddels bijgewerkt.

1. Time Capsule
Na in de eerste drie maanden maar liefst vijf miljoen exemplaren van Mac OSX X Leopard te hebben verkocht, brak bij Jobs cum suis het inzicht door dat het voordurende aan- en afkoppelen van een externe harde schijf voor laptopbezitters waarschijnlijk toch niet de meest efficiënte manier is om de automatische backup door Time Machine te gebruiken.

Enter Time Capsule: een als Airport Extreme vermomde externe harde schijf, die als NAS fungeert binnen je netwerk. En in tegenstelling tot draadloos beschikbare schijven van derden, werkt deze jongen wél met Time Machine. Time Capsule heeft alle functionaliteit van de Airport Extreme aan boord en komt naar keuze met een schijf van 500GB of 1TB tegen een tarief van €299,- respectievelijk €499,-.

2. Nieuwe software voor de iPhone en de iPod Touch
De huidige software voor de toestellen wordt opgewaardeerd naar versie 1.1.3. Jobs zegt toe dat de beloofde SDK (Software Developers Kit) waarmee codeknutselaars hun eigen programma’s voor de iPhone kunnen schrijven, in februari beschikbaar is.

Voor de iPhone is er een aantal nieuwe zaken, waarvan een aanpasbaar hoofdmenu, de mogelijkheid tot SMS-en naar meerdere contacten tegelijk en de weergave van songteksten bij muzieknummers in het oog springen. Ook ondersteunt het toestel nu webclips: kleine snapshots van webpagina’s, die bovendien als shortcut op het Springboard geplaatst kunnen worden. Als klap op de vuurpijl biedt Google Maps nu ook locatieduiding op basis van positiebepaling via de GSM-antenne.

Bezitters van een iPod Touch worden verblijd met maar liefst vijf nieuwe applicaties op hun iPod: Google Maps, Mail, Aandelen, Notities en het Weer. Minder goed zal het nieuws vallen dat dit moois slechts beschikbaar is na betaling van €17,99: de eerste betaalde update voor de iPod, alhier verkrijgbaar via de iTunes Store.

3. Filmverhuur in de iTunes Store en de tweede editie van de Apple TV
Het is zover: Apple gaat speelfilms verhuren vanuit de iTS, eerst alleen in de States en later in het jaar ook ‘internationaal’. Alle grote studio’s doen mee: vanaf vandaag zijn er zo’n 1.000 films beschikbaar. Recente titels zijn te huur ‘op DVD kwaliteit’ voor $2.99, ouder werk voor $3.99. Binnen 24 uur na betaling moet de titel zijn gedownload – je mag deze dan nog 30 dagen bekijken. Daarnaast zijn sommige titels ook in High Definition met Dolby 5.1 beschikbaar voor $4.99. Speciaal voor de films is iTunes opgewaardeerd naar rugnummer 7.6.

Om al dat moois soepel in de huiskamer te kunnen bekijken, heeft Apple bovendien de Apple TV bijgewerkt. Het tot nu toe wat kwijnende apparaat is voorzien van een fikse software update, waarmee gebruikers nu zonder tussenkomst van een computer muziek en films kunnen kopen en huren. De update is gratis voor huidige bezitters van de Apple TV. Ook voor nieuwe gegadigden is er een plezant bericht: de voordeligste uitvoering gaat 70 dollar in prijs omlaag en kost nu nog maar $229,-. (In de Nederlandse Applestore mag er merkwaardig genoeg nog steeds €299,- voor worden neergeteld).

4. MacBook Air: less for more
Het werd al gefluisterd op het grote boze Net: de nieuwe lichtgewicht in Apple’s notebook lineup heet de MacBook Air. Dunner dan ooit, lichter dan ooit, met 13,3″ scherm met ingebouwde iSight, zonder optische drive, met 60% kleinere Core 2 Duo (met dank aan Intel) en de keuze uit een 1.8″ HDD zoals je die ook in de iPod Classic vindt – of een een heuse Solid State Drive (een harde schijf van flashgeheugen).

Dat laatste “kost wat meer, maar is wel snel”, aldus Jobs. Dat hij niet overdreef, mag worden afgeleid uit de prijsstelling: met een 1,6Ghz Core 2 Duo, 2GB RAM en een 80GB HDD kost de MacBook Air €1.699,-, terwijl voor het model met 1,8Ghz Core 2 Duo, 2GB RAM en een 64GB SDD maar liefst €2.868,- mag worden neergeteld. Leuke feature is wel het ‘multitouch trackpad’, waarop met iPhone-achtige gestures bepaalde acties kunnen worden uitgevoerd, als bijvoorbeeld het inzoomen op of roteren van een afbeelding.

Tot besluit mocht Randy Newman nog een moppie ten gehore brengen – en dat was het dan weer. Geen One More Thing, behalve in de zaal. Valt het mee? Of toch iets tegen? Zit er voor jou een must-have tussen, of is het eigenlijk al weer van je afgegleden? Laat het weten in de comments…

Update 22:55:
Voor wie het allemaal nog eens na wil zien: de Quicktime Stream is beschikbaar!

Reacties

94 reacties
 • Profielfoto
  Steph

  Prijzen zijn net zoals bij de MacPro iets lager dan de dollar prijzen. Go apple !

 • Profielfoto
  NiTroX

  Geen ‘One More Thing’, veel andere producten die niet vermeld zijn geweest;
  ’t is eerder een teleurstelling dit jaar. :angry:

 • Profielfoto
  reven

  Iedereen heeft het over die 20 euri voor de 4 apps op de ipod touch.
  Waar kan ik ze kopen?
  Any1?

  En de AppleTV wordt voorzien van een fikse software update. When and where to download…

 • Profielfoto
  mac lover

  woow… prachtig:D meer kan ik er niet over zeggen als Keynote verslaafde… heb ze bijna allemaal al gezien en apple overtreft zichzelf deze keer.

 • Profielfoto
  proud

  Mmmmmmm….

  Kwijlkwijl lekker ding die MacBook Air! En de max dat de prijzen zijn aangepast zijn aan de euro.

 • Profielfoto
  svan

  Valt het mee? Of toch iets tegen? Zit er voor jou een must-have tussen, of is het eigenlijk al weer van je afgegleden? Laat het weten in de comments!

  Of gewoon op het forum, al draadjes genoeg!

 • Profielfoto
  Timotees

  Idd toch een beetje een teleurstelling…
  Die MacBook Air mag dan wel heel dun zijn, maar of hij nou zoveel geld waard is…
  Ook had ik toch gehoopt op een iPhone met 16 GB.

 • Profielfoto
  iStan

  Wat een waardeloze keynote. Daar kijk je dan zo naar uit. Die MacBook Air is superdun en superlicht, echt super. Maar ik vind hem spuuglelijk, geen optische schijf, slechts één usb aansluiting en that’s it? Voor 1799 euro’s (probably) en dan heb je een 80 gb schijf?

  Nieuwe iPod Touch en iPhone firmwares zijn wel cool trouwens.

 • Profielfoto
  Maurits Cassee

  Ik had ook gehoopt op een 16GB iPhone(wanner komt ie dan wel?) met verder geen veranderingen dan die nu net gemaakt zijn met 1.1.3 verder komt die MacBook Air niet echt als een verrassing en ik had gehoopt dat het een wit toetsenbord zou zijn.:p

 • Profielfoto
  midas

  als de air nu de macbook zou vervangen was het mooi geweest.

 • Profielfoto
  RobinNL

  Een teleurstelling voor mij persoonlijk.

  Die macbook air is leuk maar ik haal niet zo 1500 euro voor de dag, en al helemaal niet voor een notebook met die specs.

 • Profielfoto
  Simon90

  Eerste keynote die ik live heb meegemaakt.
  OMT Live + Gizmodo Live leverde een perfect beeld op. Bedankt jongens:D

 • Profielfoto
  de5ign

  voor mij ook een serieuze teleurstelling. Had er veel meer van verwacht. Iphone update wel cewl, als je er 1 hebt tenminste. Nu is de maat vol. Ik moet een gehackte hebben. Ik wacht niet meer op de fruitboer van de USA.

  :angry:

 • Profielfoto
  superluuk

  was er ook nog iets nieuws:P ?!?!

  behalve dan time capsule en een macbook die niemand gaat kopen ….

 • Profielfoto
  reven

  Inderdaad OMT – super update. Heb de keynote live gevolgd via mijn Ipod touch. Erg cool!
  Thx dudes

 • Profielfoto
  DanielZ

  Wat een teleurstelling dit zeg. Ik zat echt te hopen op een MBP update… ik wacht onderhand al een maandje of 6 en nu is het nog langer wachten? Nu is er totaal geen duidelijkheid meer of er nu binnenkort of over 6 maanden een nieuwe update komt voor de MBP

  maar dat ter zeide ziet er wel leuk uit die Macbook Air… maar niet meer dan dat. Gelezen dat je een Ethernet adapter voor een eurotje of 30 erbij kan gaan kopen e.d …

  Jammer :(

 • Profielfoto
  fuen

  Macbook air is te duur voor die specs. Is meer een hebbeding voor de avarage user ofzo, en daar te duur voor.

  Ook jammer dat je van die airport niet meteen een webserver van 1 tb kunt maken, dat zou ook wel leuk geweest zijn…

 • Profielfoto
  Mateusz

  Waar blijft de iPhone 3G / Europe editie? Net wat de5ign zegt; nu duurt het te lang….

 • Profielfoto
  Shyos

  Idd één en al teleurstelling…
  Is het nu echt zo’n verassing dat ze na een iPod, iPhone een vederlichte laptop op de markt kunnen brengen?

  Kom op zeg… een hoop dat komt er en dat komt er maar het is er nog allemaal niet!
  Geef dan een keynote wanneer je wel kunt leveren!

  1.1.3 tegen betaling… te gek voor woorden!
  Apple TV Take 2… nog niet beschikbaar…
  Een langverwachte update voor de nog altijd niet storingsvrije Leopard.. ho maar, hier hoor je niets over…

  Kortom een tegenvaller… Dat ze in de toekomst ervoor zorgen dat ze met meer komen dan enkel rentals via iTunes…

  Pfuuuut

 • Profielfoto
  Freejax

  Aaaaah, geen drive…

  Ik herinner me m’n eerste Mac nog,
  aaaah, geen floppy disk,
  vrienden sloegen mij meewarig kijkend op de schouder.
  Gekke Apple toch.

  En wat is dat voor poortje, USB?
  Was da?

  Afijn, Apple gaat weer eens een flinke stap verder, geweldig ding die Macbook Air.

 • Profielfoto
  reven

  WOW – Ipod Touch software update is so RETE cool!
  Kost wel 17,99 EURI

  De apps zijn echt GEWELDIG!!!!!!!!!!!

 • Profielfoto
  baziel

  waar blijft die verdomde 16gb iphone??!!

 • Profielfoto
  Simon90

  Los van de specs en de prijs, het design van de Air:
  ik moet er nog erg aan wennen.. De wig-vormige behuizing past naar mijn idee niet zo goed bij Apple. (het is meestal recht en strak..)

 • Profielfoto
  roger767

  de keynote viel ietsjes tegen kwam vooral door de prijs van de nieuwe macbook air, toen ik de specs las d8 ik echt dat het een macbook vervanger ging worden, dus niet….

  Het beste van deze macworld was het razendsnelle verslag van het OMT team andere techsites kunnen er een puntje aan zuigen. Het niet constant refreshen van de pagina was een extra pluspunt :D

 • Profielfoto
  Aardbei

  Jammer! Hoopte op een 15″ macbook Pro Air, dan had ik er zeker eentje gekocht!
  Rest klein beetje sneu…
  Maar die draadloze backup met interne airport wil ik zeker hebben!

 • Profielfoto
  geerth
 • Profielfoto
  Wallinator

  Geen MacBook air met 32GB geheugen, 2TB SSD, 2560×1940 SHD, 802.11z, USB 3.0 +wireless WiMax 3G HDSPA multitouchpad Full HD iSight voor maar €199,- ?

  Wat een teleurstelling. :sealed: :angry:

 • Profielfoto
  Timotees

  Ze zijn nog gierig bij die MacBook Air ook, geen standaard remote ( die zit tegenwoordig toch overal standaard bij?), Nu moet je der 19 euro voor neerleggen ???

 • Profielfoto
  Mac Patrick

  MacBook Air, een prachtig staaltje Thinnovation maar er hangt een stevig prijskaartje aan als ik vergelijk met de Pro versie:-( De eerste MacBooks hadden een instapprijs van om en bij de 1100 euro, daar moet je nu 1699 voor op de toonbank leggen.

  Ze zijn echt wel knap en hoop ze snel eens in het echt te kunnen zien… Zal weer moeilijk zijn om er af te blijven;-)

 • Profielfoto
  MacSamuel

  ik ben niet teleurgesteld, alleen ik vind de MBA wel een beetje duur maarja jammer dan. waar ik we in teleurgesteld in ben is dat de apple store offline is, mijn moeder wou een imac kopen en ik zei dat ze moest wachten op de MacWorld omdat daar mischien wel een nieuwe muis kon worden aangekondigd. maar dat was dus niet het geval . toen wou mijn moeder haar imac bestellen, doet de store het niet :( dus dat word weer een dag later.

 • Profielfoto
  michielrutjes

  Gek om te zien dat er zoveel juiste voorspellingen waren, het wordt moeilijker en moeilijker voor Apple om dingen geheim te houden. We raken ook verwend hierdoor en gaan roepen dat de keynote saai is. Nou, ik zie geen enkel bedrijf zulke baanbrekende en mooie producten presenteren als Apple. Iedereen die teleurgesteld is gaat echt te kort door de bocht. Go Steve!

 • Profielfoto
  wildsseb

  wat een lelijk ding die macbook air!! en dan ook nog $1799!!

 • Profielfoto
  Mac Patrick

  euh… waar zijn de nieuwe CinemaDisplays ??? daar zit ik nu nog op te wachten, zou mooi staan bij mijn aankomende MacPro:D

 • Profielfoto
  stevenxs

  Hebben de klagers onder de posters de Guided tour voor de Macbook Air al bekeken. Erg mooi gedaan, vooral de weggewerkte poortjes aan de zijkant waar Apple een tijdje geleden een patent voor had aangevraagd.

  Het enige dat mij van het hart moet is dat de Airport Extreme feature (Time Capsule) die nu in een nieuw apparaat zit, al standaard in Leopard zat zoals we allemaal weten. En waarschijnlijk om deze reden de Final release niet heeft gehaald.

  Voor de rest ben ik zeer tevreden. Apple heeft weer een heleboel voor elkaar gekregen. Nu Europa nog

  http://www.apple.com/macbookair/guidedtour/

 • Profielfoto
  WildCard

  Jammer geen iPhone aankondiging voor NL en de rest van de wereld :angry:
  Geen 229 euro voor de NL Apple TV :O
  Geen 10.5.2 maar ja die komt er toch wel:)
  Geen nieuwe ACD (toch blij dat ik paar maanden terug er 1 gekocht heb en niet heb gewacht)
  Geen nieuwe MacBook Pro update (voor nix gewacht met mijn bestelling):(
  Hoop dat er een hack voor de Airport Extreme komt zodat je hem met time machine kunt gebruiken :angry:
  Geen Mac Mini update ???

 • Profielfoto
  RobertvanderSpek.nl

  Dit was een grote diepe treurige teleurstelling! Zo naar uitgekeken, en dan komt er niets écht nieuws. Ja, een veel te dure Macbook air. Die gaat regelrecht de Cube achterna met zo’n prijs, mark my words. Komt nog eens bij dat het scherm in verhouding te klein is voor de grootte van de klep. Een veel te dikke witte rand, doet ouderwets aan. Jammer, jammer, jammer.
  En de iPhone? Geen woord over de lancering in andere landen, geen woord over 3G. Mensen, we zijn nu een jaar verder en er is technisch nog NIETS vernieuwd aan dat ding… Jammer, jammer, jammer.
  Mensen die dit een goede keynote vonden hebben de keynotes van eerdere jaren zeker nooit bekeken.
  Reacties van het publiek heb ik nog niet gehoord, maar ik betwijfel of ze er überhaupt waren. Er was vast geen gejoel, gejuich of euforie zoals vorige jaren. Af en toe een beetje geklap misschien, om de stilte van deceptie te doorbreken…
  Heren van de podcast, jullie hebben prima werk gedaan! Met de realtime foto’s van macrumors erbij was het net alsof ik er écht bij was:-) Dat was dan ook het enige lichtpuntje op deze treurige en donkere winteravond.

 • Profielfoto
  Jurriaan.

  leuk hoor die verkapte adds onder de appelstore links. kom er alleen niet langs doordat tradedoubler is geblocked :p

 • Profielfoto
  nocturno

  Amen RobertvanderSpek.nl !!

 • Profielfoto
  iAlwin

  $3100!!! Voor een notebook… hahahaha. Eerlijk voor dat geld kun je heel wat betere hardware kopen met een fatsoenlijke snelle HD (ik lees op de apple site 4200 rpm / 80GB).

  Wel een top design, erg innovatief, vernieuwend vergeleken met die vierkante blikken MacBook Pro.

  Dan maar iATKOS 10.5.1 draaien (is OSX 10.5.1 voor op een PC) op een supersnelle acer laptop:) Maar goed, er is markt voor blijkbaar.

  Ik wacht op de keynote!!!

 • Profielfoto
  Aardbeihoofd

  Wanneer komt nu die iPhone eindelijk uit in België (officieel) zodat ik via Base, Mobistar of Proximus onbeperkt kan internetten?

 • Profielfoto
  Grave

  Ben niet teleurgesteld. Had geen verwachtingen na de laatste keer. Wel jammer dat er nog geen nieuwe ACD is. Of enig ander nieuws besides de macbook air. Niks met de mac mini oid.

  :D was wel beetje verbaast over de prijs van de macbook air. Welke doelgroep wil apple hiermee aanspreken? Zakenlui gaan wel voor de macbook pro, en jonge mensen nemen denk ik liever de goedkopere macbook.

  Maar hij ziet er wel erg nice uit.

 • Profielfoto
  Steff

  Prachtige reacties …. hahahaha

 • Profielfoto
  BigAL

  Wat een ultravette teleurstelling dit. Ik heb vernomen dat voor de update van de ipod touch 20 dollar betaald moet worden er gejoel uit de zaal ontstaan.
  Wel chique hoor zo’n MBA maar voor die specs die prijs…tjongejonge, voor ongeveer de helft heb je gewoon supergave UMPC.

 • Profielfoto
  html-junky

  Innovatie is dit, met het flashgeheugen is dit 1 van de meeste betrouwbare laptop die er is. Daarnaast is de ‘Air’ gedachte er mooi, beter kan je het niet hebben op kantoor.

 • Profielfoto
  fritsdebeer.com

  En zo iets simpels als COPY PAST kunnen ze nog niet ff in bouwen in iphone?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik blijf de nog de hele avond hopen op de iPhone 3G NL-editie. Hoop doet leven…
  (dit KAN niet alles zijn, there is OMT)

 • Profielfoto
  Sinaria

  Geen MBP update > fail

 • Profielfoto
  BigAL

  Meest betrouwbare laptop? Dat kan wel zo zijn, maar kom op zeg met die specs! het is zo 2005..

 • Profielfoto
  Mkouwenhoven

  Vindt de Macbook Air erg mooi, maar vind het nieuws wel wat tegenvallen. Had meer verwacht… maar ja..

 • Profielfoto
  Steff

  Zucht…..

  Een ‘notebook’ is altijd nog gemaakt voor gebruikersgemak. Zeker niet om er een ‘ubie dikke vette bak’ van te maken, waarom denk jij dat hij zo dun is? Als er een 50Ghz CoreQuattro inzit dan krijgen ze nogal een probleem met de warmte.

 • Profielfoto
  BOK

  En (inderdaad) ook weer niets over een pan-Europese uitrol van de iPhone.
  En ik ben blij dat mijn iTouch al (gratis) gebruik kan maken van die 5 apps middels een jailbreak. Geen reden om op te waarderen dus…

 • Profielfoto
  Maurits Cassee

  @gijsraggers
  Wie weet op het einde van de MacExpo de One More Thing.
  Maar zoals bekend waarschijnlijk geen 3G iPhone omdat je dan een FCC keuring moet hebben en die is voor iedereen beschikbaar. :angry:

 • Profielfoto
  HoodedOne

  Ik vindt het allemaal wat magertjes (no pun intended). De time capsule is een leuke gadget, voor mensen die nog geen extreme hebben.
  De iPhone, Touch en iTunes updates waren te verwachten en dus niet echt schokkend nieuws.
  De MacBook Air is een mooi apparaat, het ziet er allemaal heel gelikt uit, maar hij is te duur voor wat er geboden wordt.
  Net zoals zo vele andere had ikgraag een MBP update gezien, maar we moeten blijkbaar weer een aantal maanden wachten.

 • Profielfoto
  Mac_Laurens

  Cool die nieuwe Macbook Air, maar ik kan NIET geloven dat hij voor dat duurste model 3000 dollar kost! Dat kán toch niet, gewoon effe een slordige 1000 dollar erbij voor een iets betere processor en die SSD van 64 GB? Dat moet gewoon een 2 ipv een 3 zijn…

 • Profielfoto
  BigAL

  1.36 kg…. knap hoor…. een gewone macbook weegt 2.2 kg… dat is dus 840 gram meer… zonder dvd drive en al die andere dingetjes die er normaal wel inzitten helemaal niet zo knap… ook nog een beetje aluminium om het gewicht te drukken…. minder computer, voor meer prijs… MacbookAir is gewoon een hoax, niets meer en niets minder.

 • Profielfoto
  johvdbroek

  IK heb zo het vermoeden dat we lekker uitgekleed worden met die prijzen in Europa USA Apple TV 229,- dollar, Europa 299 euro.
  Waarom nou niet meegaan met die prijsdaling?
  Weer zakkenvullen hier bah apple europa!

  Lijkt wel op lekker cente pikken , belachelijk(netjes uitgedrukt) gewoon!!

 • Profielfoto
  BigAL

  Als je ook zo’n lichte computer wil… sloop dan gewoon je dvd speler, ethernetaansluiting, een usb poort, firewire poort uit je macbook en zet hem op marktplaats voor 1500 euro… een prikkie voor een homemade macbook air:-)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Tegenvaller? Je kan niet elk jaar een iphone uitbrengen hé! Goed dat ze niet teveel hooi op de vork nemen. Eerst Leopard afwerken met 10.5.2.

 • Profielfoto
  t_14

  Wel teleurgesteld!

  MacBook Air te duur, prijs kwaliteit slecht ten opzichte van een pro of een normale (wel mooi dun)

  Nieuwe airport prachtig, maar waarschijnlijk ook te duur kun je beter een Lacie voor timemachine kopen

  Video verhuur leuk, maar wie gaat dat doen?

  Helaas volgend jaar beter!

 • Profielfoto
  Brasco

  Zo iedereen heeft weer lekker kunnen bitchen op een productpresentatie(!). Volgend jaar weer!

 • Profielfoto
  propimp

  Vind het ook behoorlijk ruk.. ik heb geen iphone geen ipod touch maar al wel een apple comp dus waarom zou ik blij moeten zijn met deze aankondigingen en ik denk dat dat voor de meeste OMT’ers zo is.

  23 Feb ga ik naar NYC dan haal ik wel een iphone… als ik die maar kan jailbreaken..?

  Weet iemand of het nog mogelijk is? zit 1.1.3 er nu standaard op…? hoop het niet eigenlijk haha

 • Profielfoto
  soda

  Is de Touch nu niet in prijs gedaald???????

 • Profielfoto
  Bouma

  Is de Apple TV nu al Full HD? Vind de Time Capsule echt waardeloos, ze hadden net zo goed 3rt party NAS kunnen implementeren, maar daar verdienen ze niet gruwelijk veel geld mee:p

 • Profielfoto
  WaZoo

  @ RobertvanderSpek.nl: je wilt echt niet weten hoe er gejuicht werd in die zaal, ben blij dat mijn boxen het nog doen… Tsja, blijven Amerikanen en een hoop Apple-fetisjisten:D

 • Profielfoto
  Electr0n

  Eerlijk gezegd vind ik het niet zo heel bijzonder.
  Leuke laptop, maar de prijzen. Maar goed, we zullen zien!

 • Profielfoto
  Mr Van

  apple focused zich teveel op content , 2 miljard songs .x…= nu weer videos, straks de videotheek weg . Dure macbook air ik had gehoopt op 750 euro!! Ik ga denk ik gewoon voor overkill macpro kan ik 4-5 jaar vooruit zonder deze nieuwe “speeltjes” draadloos backuppen why ? Iphone applicaties? Nep gps lekker handig geen gps module of nieuwe iphone. Laat maar ik zie dat de aandelen al zakken

 • Profielfoto
  bassmac

  500 Gb is helemaal niet genoeg om een backup te maken van al mijn Mac’s waar nog mee gewerkt wordt… en heb ook nog wat windoosje die moeten werken..
  nu nog even heel rijk worden. Zou je nog een Hd aan dat kastje kunnen hangen? Voor gewoon snel wegschrijven? Het zal heus wel ‘ n ‘ snelheid hebben.
  edit ja je het is een airport extreme met ingeboude harddisk, dus alles kan. nice. (tel losse airport en Hd maar eens op)

  Maargoed, wat een mooie slimme hightech apparaten zijn er bijgekomen zeg!!!!!
  En het wordt alleen maar mooier!

 • Profielfoto
  Joshua1

  Lol @ alle teleurstellende reacties, het is ook nooit goed.

 • Profielfoto
  Neptunus

  De klapper van de avond vond ik de Timet Capsule! Die ga ik echt direct aanschaffen zodra hij in Nederland komt!

 • Profielfoto
  eur

  Ha

  Ben ik de enige die het opviel dat de “live” coverage van de MWSF08 keynote bestond uit het *letterlijk* overtypen van de Mac Rumors feed?

  Als je er niet zit, zeg dat dan gewoon. Dit is suf. :(

 • Profielfoto
  reven
 • Profielfoto
  koen

  Ik snap echt niet waarom men altijd zo teleurgesteld is na een keynote. Alle voorspellingen zijn alleen maar gebaseerd op geruchten, die weer netjes worden nageblaat door allerlei websites en would-be journalisten. Apple gaat natuurlijk gewoon zijn eigen gangetje.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik had gehoopt dat een uitvergrote versie van de iPod Touch (A5-formaat of zo) op tijd voor de Expo af zou zijn. Ik zie zó veel toekomst in een “tablet Mac” met iPhone-interface! Met name in het onderwijs! Dat zou wat mij betreft de vervanging van een boek kunnen worden…

 • Profielfoto
  Ouistiti

  Teleurstelling alom, ik kan er nog steeds niet over dat er geen OMT was, en die Air spreekt me totaal niet aan, het enigste, maar dan ook het enigste wat me er aan boeide was die SSD. En dan zag ik de prijs. En dan viel ik van mijn stoel, en verdween de interesse door de klap van mn hoofd op de grond.

  De eerste keer dat ik zo naar een Keynote heb toegeleefd, en meteen ook de zwakste in tijden.

  Ik kan het niet genoeg zeggen: het feit dat er geen OMT was, heeft de gehele keynote kapot gemaakt.

  Verander deze website maar snel naar http://www.no-onemorething.nl

 • Profielfoto
  Pitchen

  Ik vind het prijsverschil tussen de Euro Airtbook en de US Airbook gierig als een oude jood van Apple Nederland. Hoe kan je nu een omrekening met de huidige stand van de Euro/Dollar (1.47 voor 1 dollar) uitkomen op 1699. Volgens mijn berekeningen kom je dan uit op 1250 euro. En laat dat nu exact het bedrag zijn waarvoor ik hem had willen overwegen om te kopen. De specs zijn niet bijzonder voor een gedowngrade Ibook (minder functionaliteit) en als je het heel sec bekijkt is hij slechts, 0.7 cm platter, maar niet korter of smaller. Enfin ik wacht op de nieuwe mac book pro en koop die direct via Ebay uit de VS.

  En wat betreft de iPhone, APPLE NEDERLAND WORDT WAKKER! Die Iphone is al weer uit de tijd als je hem in Nederland lanceert, Nokia lanceert maandelijks nieuw modellen die meer kunnen (3G/HSPDA/WIFI) en iSync ondersteunen en teven 8GB aan muziek kunnen bevatten. Oh ja voor een simpel nieuw programma hoef je geen 20 euro te betalen.

  MAW, Apple veras ons snel met nieuwe fully f@cking loaded Powerbooks en knal die IPhone morgen in de winkel om niet je hele schare fans via parallelimport te laten kopen. Oh ja zo kan het ook: http://macsis.omenamehu.org/

  Blijf natuurlijk wel Apple een warm hart toedragen maar innovatie is niet altijd een op het eerste gezicht mooier ogende compu..

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Heerlijk, dat gezeik over geld. Net als vroeger, toen we nog zo’n leuk klein elitair vriendenclubje waren. Weg met de iPod, leve de Air!

 • Profielfoto
  Maccessory

  Tja, dat is Job’s Keynote… Soms valt het mee, soms valt het tegen.

  Enige highlight voor mij was de MacBook Air maar ik denk dat ’t ’n elite machientje gaat worden. Mensen die op de centjes letten gaan voor de MacBook, de heavy-duty users voor de MacBook Pro. De Air zal wel voor de ‘show-offs’ onder ons zijn. Niettegenstaande is het een fantastisch uitziend machientje, een demonstratie van Apple’s kunnen. Hopelijk wordt het geen tweede Cube…

  Ik mis nog steeds een Apple tv die AirTunes ondersteunt (vanaf je Mac muziek streamen zonder je TV aan te hoeven zetten) en de gehoopte LED-backlighting update voor de non-Pro MacBooks. Misschien dat dit laatste nog in een intermediate update gaat komen, ergens dit jaar.

 • Profielfoto
  IAmBeeblebrox

  Time Capsule heb ik nu al besteld. Ik zat echt op zoiets te wachten (no-nonsense / hassle free backup voor MacBook Pro). De MacBook Air lijkt me fantastisch. Even een reden verzinnen waarom ik het ding moet hebben;-)

 • Profielfoto
  dgroten

  @eur: de woordkeuze van de feed werd ingegeven door de slides van Steve Jobs. Het team van OMT zat echt wel live ter plekke. Zowel Mac Rumors als OMT waren gewoon de teksten van Jobs aan het overtypen, vandaar dat het bijna “letterlijk” dezelfde feeds zijn.

 • Profielfoto
  Justus

  Prijzen zijn idd wel behoorlijk duur, maar mooi speelgoed is duur speelgoed, m’n mac draait enorm goed, heb voorlopig nog geen nieuwe nodig, ben benieuwd wanneer de films naar nederland komen, de ondertitels bewijst dat het niet lang meer zal duren. Lekker films huren, goedkoop en ook nog eens legaal:D kan niet beter, echt hele mooie spullen… :D

 • Profielfoto
  Wouter I

  Na de mooie show slaat de ontnuchtering weer toe:(
  Apple TV is nog aantrekkelijker, en nog frustrerender dat je er in NL niks aan hebt, omdat je in de NL iTunes store nog steeds niks kunt kopen.
  Dubbele frustratie over mijn recente aanschaf van Airport Extreme (1e keer was toen Apple bij lancering van Leopard de beloofde ondersteuning van Time Machine voor USB-disks niet leverde)
  Mooie MB Air, maar wel errug duur.
  Nu maar hopen dat 1.1.3 snel gehackt wordt voor mijn geunlockte iPhone.

  En na een paar weken of maanden kan ik vast mijn Apple-dieet niet meer volhouden en koop dan vast lekker toch wat.. ;-)

 • Profielfoto
  WaZoo

  Zeikerds! Dat zijn jullie, en normaal heb ik daar het alleenrecht op (wat zo’n fusie niet kan doen hehe) MAAR ik ben heel erg tevreden met de novelties, en let maar op, die ATV gaat heeeeeeel erg groot worden. Daarnaast, iemand die zoals ik al jaren een mbp 17″ meezeult zal een burner echt niet missen, je mist meestal eerder een dvd dan de burner. en zoals iemand anders al zei; het is hetzelfde als de diskette, een tijdje geleden :p

 • Profielfoto
  Nicolas

  Deze week is het ‘autosalon’ in Brussel : een grote beurs waar alle automerken hun huidige en nieuwe modellen voorstellen, en in België is het een behoorlijk groot evenement met vele honderdduizende bezoekers. We gaan ons er vergapen aan glimmende machines die sneller rijden dan toegelaten is, nog steeds te milieuverontreinigend zijn, vol zitten met snufjes die eigenlijk niet nodig zijn, en die technische snufjes maken de recente modellen juist minder betrouwbaar dan vroeger …

  Het is een hoogmis van consumentendromen en grenzeloos verlangen naar ‘steeds meer’. En wat doet de modale Belg in deze tijden van duurder wordende voeding en dalende koopkracht ? Juist ja, massaal (te) grote en (te) dure autos kopen mét al die snufjes. We tellen er met plezier geld voor neer. En de auto industrie weet dat. Zij maken de autos die wij willen, en maken ze net zo duur als wij er blijken bereid zijn voor te betalen.

  Apple doet net hetzelfde. Het is NIET de bedoeling het beste produkt uit te brengen aan de laagste prijs. Het is de bedoeling de klant een produkt te geven dat-ie wil (zelfs al is het niet het beste), voor de hoogst mogelijke prijs. Want innovatie is er vooral om winst te blijven maken. Sorry, zo is het, dat is het businessmodel. Je koopt geen Mac omdat-ie in promotie is. Je koopt een mac omdat je het een goed product vindt en je de prijs aankan. Die hoeft niet laag te zijn, omdat je er ook veel hard- en software en design voor in de plaats krijgt. De Benelux is een welvarende regio, Apple heeft een goede naam, dus we hoeven niét de laagst mogelijke prijs aan te bieden denken ze bij Apple.
  Voor een scherpere prijs-kwaliteitsverhouding zijn er andere merken. Trouwens … niet alle prijsinformatie was onaangenaam : naar Amerikaanse normen zijn de prijzen voor die filmverhuurdiensten zeer redelijk, en ook de Time Capsule is redelijk voor de grootte van HD die erin zit en het verwachte gebruiksgemak.

  Die nieuwe technologie die toelaat zonder GPS systeem je te lokaliseren op basis van hotspots (ik heb zo mijn twijfels of dat buiten steden gaat werken) komt van een extern bedrijf, en het is heel waarschijnlijk dat dit een betalende service is. Mijn vermoeden is dat een groot deel van die 20 USD naar de licence voor dit produkt gaat. De andere eigen ‘apple applicaties’ die erbij komen zouden anders waarschijnlijk zo goed als gratis kunnen geweest zijn.

  De iPhone verkoopcijfers in Europa valen wat tegen, waarschijnlijk gedeeltelijk door ontbreken van 3G technologie. Maar die vereist meer batterijvermogen en er zijn andere (technische en licensing) problemen : Steve kan geen produkt aankondigen dat nog niet beschikbaar is. Als je ziet wat ervan innovaties gekomen is de laatste maanden, is het ritme niet slecht. Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren vooraleer de nieuwe iPhone er komt. En trouwens … deze nieuwe versie is vooral geschikt voor Europa. Wie zegt dat het strategisch het beste moment zou zijn om dit produkt aan te kondigen op een Applebeurs in de US ? Waarom geen ‘special event’ organiseren in Europa ergens in maart/april, om ervoor te zorgen dat Apple netjes elke 3 maanden het nieuws haalt ?

  En nu naar de Apple store.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Flashgeheugen is wel een vooruitgang in de nieuwe Macbook Air, want minder kans op crashen. Het ziet er qua design prachtig uit en een lichter gewicht voor een laptop is altijd goed. Ook het Multitrackpad lijkt me handig. toch vraag ik me af of zo’n dun Macbook wel prettig is, want het lijkt me bijzonder KWETSBAAR!! Als je er wat de hard op drukt, is ‘ie krom, ben ik bang. De applicatie voor de iPod Touch lijkt me prima en €17,95 voor zulke belangrijke applicaties als Google Maps en Google Earth en Mail (en de beursberichten en het weer) vind ik niet duur. Je hebt er heel veel aan. In feite is de iPod Touch – behalve de telefoonfunctie en de continue internetmogelijkheid – nu verder volledig gelijkwaardig aan de iPhone

 • Profielfoto
  sasquatch

  zozo shyos wat een gezeik.
  vergeten we hier waarom we voor mac kiezen boven pc?

  ook in die omtchat in ichat kwam ik er wel achter hoe weinig sommige mensen verschillen van pc-fanatiekelingen terwijl ze zo graag anders willen zijn.

 • Profielfoto
  Shyos

  sasquatch…. wat een vreemde vergelijking?

  1. wie heeft het er over om anders te willen zijn?
  2. een Mac boven een pc verkiezen wil niet zeggen dat alles van Apple ok is!

  En indien je van plan bent op alle negatieve(re) reacties te gaan reageren wens ik je veel typ plezier.

 • Profielfoto
  Bumba86

  Wat was de ‘One More Thing’ dit jaar?

 • Profielfoto
  Xenophon

  Toch wel een van de betere MacWorlds van de afgelopen jaren; een geweldige nieuwe laptop. En ja, ik begrijp het concept van geen aansluitingen / kabels / optische drive wel!. Je hebt dat echt nauwelijks nodig bij een draagbare laptop (icm. met een desktop).

  De TimeCapsule vind ik wel minder: Ik voel me wat genaaid naar de aankoop van een Airport Extreme; die functionaliteit was ons ookal belooft.

 • Profielfoto
  michielrutjes

  Om de grote man maar eens te quoten:

  You can’t just ask customers what they want and then try to give that to them. By the time you get it built, they’ll want something new.

  We mogen blij zijn dat er een bedrijf is dat zijn nek uitsteekt om nieuwe dingen te verzinnen die ons het leven een stuk gaver maken. Kijk naar de producten van Apple en bedenk dat meer verwachten gewoon onrealistisch is.

 • Profielfoto
  Mr Van

  “eur op dinsdag 15 januari 2008 22:16
  Ha Ben ik de enige die het opviel dat de “live” coverage van de MWSF08 keynote bestond uit het *letterlijk* overtypen van de Mac Rumors feed? Als je er niet zit, zeg dat dan gewoon. Dit is suf. ”

  Het viel mij ook op, dat het overtypen zolang duurde..
  wanneers is de volgende keynote, all rumors :D macbook air2

 • Profielfoto
  KingLexus

  een ZWART TOESENBORD !!!!!! doe ’s normaal man. gewoon wit of alu look.

 • Profielfoto
  iwaard03

  Ben dan toch blij dat ik mn macbook al heb, gezien de spec van de Macbook Air…
  (Zat eerst te twijfelen of ik moest wachten op de Macworld met het aanschaffen van een laptop) :D

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik ga direct een nieuw Macbook Pro bestellen. De macbook air vind bijna triest. Ik zie 1 functionele vooruitgang (de HD). Verder bijna alleen maar achteruitgang.. Klein scherm, trage processor, geen DVD-speler/brander, slechts 1 USB aansluiting, geen firewire, etc.. Ja, de grote trackpad is grappig, hij is dun.. maar wat voegt dat concreet toe? Probeer maar eens iets van CD/DVD te installeren.. moet via een ander systeem!!! Steek er een memorystick in en je kunt niets anders meer aansluiten. Oja.. dan nog de prijs.. Zoveel minder zou toch goedkoper moeten zijn? Niet!! Veel duurder dan een Macbook Pro die functioneel de Air aan alle kanten voorbij gaat.
  Oja, extra software voor m’n iPod touch. Leuk denk ik nog.. Een paar app-jes die al op de iPhone staan en iedere weldenkende ipod touch bezitter al op z’n gekraakte ipod heeft staan met nog 50 andere apps.. Niet innovatief, in tegendeel. Je moet er voor betalen!
  Een iPod touch kost hier meer dan een iPhone in de US!
  Dan Time Capsule.. Dit hadden we eerder al beloofd gekregen via een HD aan je airport. Die functie hebben ze eruit gehaald zodat je nu een HD van Apple moet kopen.

 • Profielfoto
  Kielzog

  Wat een stelletje jankerts hier zeg. Duur duur duur? Als je een beetje de markt kent dan zie je dat bijvoorbeeld Sony een Vaio TZ aanbiedt die beduidend duurder is. Honderden dollars duurder. HP? Een ‘ultradunne’ laptop die aan de VOORZIJDE meer dan 2 cm is. Met maar 1 Gb geheugen. Een 12.1 inch scherm. Een zielige trage processor. Voor MEER geld dan deze MacBook Air. En koop toch een externe optical drive voor 80 Eu voor die keren dat je m dan nodig hebt. Sheesh! Wat ik wel mis is een dock. Maar daar zal een accessoiremaker wel mee komen.
  Ik hoef m echter niet want ik zoek nu eenmaal een desktop replacement. Wordt dus toch een MacBook Pro, 17 inch. Maar die ziet er nu wel ouderwets uit vergeleke met dit. Half jaartje wachten dus: er komt dit jaar een nieuwe, mark my words!