Rene Bouwmeester
Rene Bouwmeester Nieuws 15 januari 2008

OMT goes USA: de keynote in een notendop [update]

Tijdens de keynote-speech waarmee Apple CEO Steve Jobs traditioneel de MacWorld in San Francisco aantrapt, wist hij vandaag de wereld te verblijden met de aankondiging van een viertal nieuwe, vernieuwde en vernieuwende zaken.

Hieronder laten we je in vogelvlucht zien wat er volgens Apple allemaal in de lucht hing in het Moscone Center. Voor early adopters en andere snelle beslissers: de Nederlandse Applestore is inmiddels bijgewerkt.

1. Time Capsule
Na in de eerste drie maanden maar liefst vijf miljoen exemplaren van Mac OSX X Leopard te hebben verkocht, brak bij Jobs cum suis het inzicht door dat het voordurende aan- en afkoppelen van een externe harde schijf voor laptopbezitters waarschijnlijk toch niet de meest efficiënte manier is om de automatische backup door Time Machine te gebruiken.

Enter Time Capsule: een als Airport Extreme vermomde externe harde schijf, die als NAS fungeert binnen je netwerk. En in tegenstelling tot draadloos beschikbare schijven van derden, werkt deze jongen wél met Time Machine. Time Capsule heeft alle functionaliteit van de Airport Extreme aan boord en komt naar keuze met een schijf van 500GB of 1TB tegen een tarief van €299,- respectievelijk €499,-.

2. Nieuwe software voor de iPhone en de iPod Touch
De huidige software voor de toestellen wordt opgewaardeerd naar versie 1.1.3. Jobs zegt toe dat de beloofde SDK (Software Developers Kit) waarmee codeknutselaars hun eigen programma’s voor de iPhone kunnen schrijven, in februari beschikbaar is.

Voor de iPhone is er een aantal nieuwe zaken, waarvan een aanpasbaar hoofdmenu, de mogelijkheid tot SMS-en naar meerdere contacten tegelijk en de weergave van songteksten bij muzieknummers in het oog springen. Ook ondersteunt het toestel nu webclips: kleine snapshots van webpagina’s, die bovendien als shortcut op het Springboard geplaatst kunnen worden. Als klap op de vuurpijl biedt Google Maps nu ook locatieduiding op basis van positiebepaling via de GSM-antenne.

Bezitters van een iPod Touch worden verblijd met maar liefst vijf nieuwe applicaties op hun iPod: Google Maps, Mail, Aandelen, Notities en het Weer. Minder goed zal het nieuws vallen dat dit moois slechts beschikbaar is na betaling van €17,99: de eerste betaalde update voor de iPod, alhier verkrijgbaar via de iTunes Store.

3. Filmverhuur in de iTunes Store en de tweede editie van de Apple TV
Het is zover: Apple gaat speelfilms verhuren vanuit de iTS, eerst alleen in de States en later in het jaar ook ‘internationaal’. Alle grote studio’s doen mee: vanaf vandaag zijn er zo’n 1.000 films beschikbaar. Recente titels zijn te huur ‘op DVD kwaliteit’ voor $2.99, ouder werk voor $3.99. Binnen 24 uur na betaling moet de titel zijn gedownload – je mag deze dan nog 30 dagen bekijken. Daarnaast zijn sommige titels ook in High Definition met Dolby 5.1 beschikbaar voor $4.99. Speciaal voor de films is iTunes opgewaardeerd naar rugnummer 7.6.

Om al dat moois soepel in de huiskamer te kunnen bekijken, heeft Apple bovendien de Apple TV bijgewerkt. Het tot nu toe wat kwijnende apparaat is voorzien van een fikse software update, waarmee gebruikers nu zonder tussenkomst van een computer muziek en films kunnen kopen en huren. De update is gratis voor huidige bezitters van de Apple TV. Ook voor nieuwe gegadigden is er een plezant bericht: de voordeligste uitvoering gaat 70 dollar in prijs omlaag en kost nu nog maar $229,-. (In de Nederlandse Applestore mag er merkwaardig genoeg nog steeds €299,- voor worden neergeteld).

4. MacBook Air: less for more
Het werd al gefluisterd op het grote boze Net: de nieuwe lichtgewicht in Apple’s notebook lineup heet de MacBook Air. Dunner dan ooit, lichter dan ooit, met 13,3″ scherm met ingebouwde iSight, zonder optische drive, met 60% kleinere Core 2 Duo (met dank aan Intel) en de keuze uit een 1.8″ HDD zoals je die ook in de iPod Classic vindt – of een een heuse Solid State Drive (een harde schijf van flashgeheugen).

Dat laatste “kost wat meer, maar is wel snel”, aldus Jobs. Dat hij niet overdreef, mag worden afgeleid uit de prijsstelling: met een 1,6Ghz Core 2 Duo, 2GB RAM en een 80GB HDD kost de MacBook Air €1.699,-, terwijl voor het model met 1,8Ghz Core 2 Duo, 2GB RAM en een 64GB SDD maar liefst €2.868,- mag worden neergeteld. Leuke feature is wel het ‘multitouch trackpad’, waarop met iPhone-achtige gestures bepaalde acties kunnen worden uitgevoerd, als bijvoorbeeld het inzoomen op of roteren van een afbeelding.

Tot besluit mocht Randy Newman nog een moppie ten gehore brengen – en dat was het dan weer. Geen One More Thing, behalve in de zaal. Valt het mee? Of toch iets tegen? Zit er voor jou een must-have tussen, of is het eigenlijk al weer van je afgegleden? Laat het weten in de comments…

Update 22:55:
Voor wie het allemaal nog eens na wil zien: de Quicktime Stream is beschikbaar!

Reageer op artikel:
OMT goes USA: de keynote in een notendop [update]
Sluiten