Nieuwe generatie notebook bijna een feit

Door: Robert de Groot - 45 reacties

Nog slechts enkele dagen liggen voor ons tot de volgende editie van MacWorld in San Francisco. Ditmaal voert de komst van een nieuwe generatie notebooks de regie. Een notebook die nog platter is dan de huidige MacBook generatie en een stap zet naar de volgende generatie draagbare computers. Iets dat Dell al lang had moeten durven te maken, iets dat Acer al in hun stoutste dromen had voorzien. Echter, Apple gaat het wederom voor elkaar krijgen en alle grijze kantoormerken kijken toe.

Op het web worden deze apparaten ook wel sub-notebooks genoemd, maar deze term zou doen denken dat ze minder kunnen dan gewone notebooks. Wie de geruchten voor waar neemt, komt echter tot de conclusie dat de nieuwe notebook eerder een super-notebook is dan een sub-notebook.


Een fan-made voorbeeld van hoe deze sub-notebook eruit zou kunnen zien.

Allereerst zou dit apparaat uitgerust worden met een ‘multi-touch stuurvlak’. Wat dit precies betekent weet niemand, maar touchen is gaaf en dus ook multi-touchen. Daarnaast wordt de optical drive verwijderd om de laptop nog dunner te kunnen ontwerpen. Apple zal een externe unit gaan verkopen, maar zoals gewoonlijk zal ieder andere USB of FireWire DVD-drive ook voldoen. De ouderwetse harde schijf zal vervangen worden door een flash versie. De MacBook wordt een stuk sneller, de batterij gaat langer mee en de dingen gaan ook nauwelijks stuk. Flash heeft de toekomst en binnenkort verwacht men op de CES 2008 zelfs een 832GB versie! Wat er echter op 15 januari deus ex machina op de bühne zal verschijnen weten voor alsnog enkel Steve, Steve en zijn vrienden.

Het verschil tussen een flash-disk en een standaard HD. Het werkt zelfs op een Dell!

En verder?
Natuurlijk bewaart Steve Jobs zijn paradepaardje tot het eind van de voorstelling en dienen de minuten daarvoor gevuld te worden andere zaken. Allereerst wordt verwacht dat het mogelijk wordt op films te huren in iTunes en dit wordt uiteraard voor alsnog US-only. Bezitters van een Apple TV in Ollandia moeten het nog even doen met geconverteerde DivX-jes of geripte DVD’s. Wat betreft deze Apple TV wordt gespeculeerd dat deze misschien een TV-tuner zal krijgen en dat film content direct vanaf de Apple TV te kopen/huren valt, in plaats van via iTunes op een Mac of PC. Hoe dan ook, de Apple TV verdient een update.

Blu-ray
Tot slot zal Apple Blu-ray drives in de Mac Pro stoppen. Blu-ray is op dit moment de winnende partij in de HD-war tussen Blu-ray en HD-DVD. Echter, de drive die Apple zal leveren zal beide formaten kunnen afspelen, aldus MacNN.

Na de keynote zal uw iTunes weten te melden dat software versie 1.1.3 voor je iPhone of iPod touch op je staat te wachten. Waarschijnlijk drukt je dan op ‘annuleren’, om erger te voorkomen.

Wil je zelf een voorspelling maken, gebruik dan dit schitterende formulier. Have fun!

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  michi_rishi

  Flash mag dan wel de toekomst zijn, het is nog verschrikkelijk duur. Waarom zou er niet gewoon een kleine HD in worden gezet. In de iPod Classic zit een aardig dun schijfje met voldoende capaciteit. En dat kost een fractie van Flash geheugen.

 • Profielfoto
  ivan92

  Is er al iemand die een schatting van de prijs weet 1000, 1500 of misschien wel 2000 iemand een vermoeden?

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  De HD van een iPod zou niet echt bestand zijn tegen het gebruik van het laptop en de hoeveelheid data overdracht. De prijs neemt vanzelf af als het volume stijgt, maar verwacht geen koopje bij een stukje nieuwe techniek. Eerst wordt de koe leeg gemolken. Ik gok op een instapprijs van 1400 à 1500 euro.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Prijs neemt af als het volume stijgt. Klopt alleen niet bij Apple :)

 • Profielfoto
  iAlwin

  Ben benieuwd wat voor godsvermogen die laptops weer gaan kosten. Die “grijze kantoormerken” komen tenminste wel met betaalbare hardware op de markt. Voor 40 Gb extra harde schijf ruimte gooien ze er geen 200$ bij op bijvoorbeeld…

  Het zou mooi zijn dat Apple nu ook eens iets verrassends gaat doen met de prijzen…

 • Profielfoto
  Hugoengels

  En misschien de hele Beatles collectie in de iTunes Music store?:D

 • Profielfoto
  Grave

  Denk dat een losse dvd-drive etc in de subnotebook geen goede zet is. Zoiets heeft Sony al eerder gedaan met hun mini laptop waarbij je losse apparaten aanvast moest maken. Done b4 en werkt niet echt lekker.

 • Profielfoto
  arne89

  Haha, ik denk dat Acers stoutste dromen gewoon WERKENDE laptops zijn, laptops die langer dan één jaar doen met hun binnenkant. Dat ze daar maar eerst eens aan beginnen :p

 • Profielfoto
  gewiste gebruiker

  @mvdlande: waarom flash? Het is sneller, kleiner, gebruikt minder energie…
  Als ze met een ultra portable flash laptop komen koop ik die direct! Voor ultra portable is kan je ook wel zonder dvd. Hoe vaak gebruik je nu een dvd/cd in je laptop.

 • Profielfoto
  Trizan

  ik denk ook dat de prijs van die macbooks gewoon het zelfde blijven net als alle andere apple producten. En een mulititouch…,… Wat zal ik daar is over zeggen

 • Profielfoto
  PowerMacje

  ik hoop niet dat die macbook duurder dan 1100 euro word want dan koop ik nog liever een PC:(

 • Profielfoto
  longview

  Natuurlijk krijgt de Apple-TV geen hardwareupdate. hooguit de grootte van de schijf wordt aangepast.
  met elke uitbreiding om extern beeldmateriaal (tv-tuner, dvdspeler) op het apparaat te tonen snijdt apple in haar eigen itunesomzet.

  wel zal inderdaad een software-update komen waarmee content direct gekocht kan worden. dit lijkt me erg logisch, zeker als er films gehuurd kunnen worden via itunes. De software bestaat al voor de iphone, weliswaar met een andere interface.

 • Profielfoto
  themacs

  Ben eens benieuwd naar de boot-tijd van zulke Apple flashed based laptop.
  Ik denk dat het wel ass zal kicken.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Je hoort eigenlijk nergens goede verhalen over die nieuwe docking station waarvoor apple patent heeft aangevraagd. Het zou natuurlijk super zijn als de sub-notebook als optie dat dockingstation krijgt. En in dat dockingstation dus de extra HD en Optical Drive.

  Bron: http://appft1.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO2&Sect2=HITOFF&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-bool.html&r=1&f=G&l=50&co1=AND&d=PG01&s1=20080002350&OS=20080002350&RS=20080002350

 • Profielfoto
  Stro

  Het “grijze” kantoormerk Asus is imo met zijn EEE toch echt de pionier op het gebied van de nieuwe generatie hoog mobiele notebooks voorzien van Flash geheugen.

 • Profielfoto
  Alexander Online

  @iAlwin: precies!

 • Profielfoto
  ruudvaneijk

  Ben benieuwd..:) Hoop ook nog stiekem op nieuwe cinema displays. :sealed:

 • Profielfoto
  Neptunus

  Ik ben zo bang dat het weer een blamage wordt..

  Ik hoop zo erg dat dat niet gebeurt!:)

  Cinema Displays en films in de store, that’s all I need.

 • Profielfoto
  marvinduiker

  Ik hoop echt dat de gewone MacBook gewoon in het assortiment blijft. Ik persoonlijk zit niet te wachten op een ultra light laptop. Als ze nou een dvd-brander in de goedkoopste macbook doen en de upgrade prijzen een flink stuk omlaag doen, zodat je kan upgraden zonder daar meer voor te moeten betalen dan een nieuw onderdeel.
  Ik ben toch benieuwd wat ik dan van die nieuwe laptop moet verwachten, een dikke videokaart zal er niet inzitten en hij moet dan toch wel een stuk sneller worden dan de gewone MacBook willen mensen daar veel meer geld voor betalen. Ik ken wel veel mensen die zo’n lichte laptop zouden willen, maar als je voor dat zelfde geld een iets zwaardere laptop ( de MBP in dat geval ) kan kopen dan denk ik dat er veel mensen toch voor de MBP en niet voor die nieuwe sub-notebook zullen kiezen.

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Je hebt een MacBook voor consumenten, een MacBook Pro voor professionals en nu komt er iets nieuws bij dat een nieuwe markt zal aansnijden. Ik zou niet in de standaard functies van een laptop denken zoals jullie hem nu kennen, maar aan een soort van PDA/iPhone met echte business functionaliteit (lees: meer dan mailen en agenda/contact beheer).

  @Kontheur; ik weet niet of dat jou creatie is, maar hij is schitterend. Staat nu ook in het artikel.

 • Profielfoto
  Aeno

  MacBook Nano? ???

 • Profielfoto
  Mr Van

  Een betaalbare macrpo onder de 2000 euro. een macmini voor 400 euro, een macbook voor 799 euro, een macbook pro voor 1300 euro, en dat geweldige 30″ scherm voor 1000 euro …… wishfull thinking….

  Knap he dat je de markt kan aanwakkeren, en zo je aandeel nog meer ziet stijgen…

  For the Love of apple..:p

 • Profielfoto
  Undaunted

  @mstegink Nou, vrijwel elke keer als je software installeert! Een computer kan nog lang niet zonder CD/DVD speler, dus het maakt het wel degelijk omslachtig.

  @kontheur Gave ontwerpen!

 • Profielfoto
  michi_rishi

  Heb gisteren mijn Powerbookje verkocht. 3x raden waarom…

 • Profielfoto
  Mr Van

  Kontheur, mooie designs, (openen ook lekker snel) kan je er ook 1 maken van de
  Mac-route ? Nu nog de auto in, dan hebben ze alles gedekt. …Tom-tom aandeel jatten..

  wat is trouwens de apple slogan voor dit event ??

 • Profielfoto
  Joid

  Ik denk dat kontheur niet eens zo ver van de realiteit zit met zo’n multitouch keyboard.
  Was er afgelopen week niet ergens een berichtje over Apple dat net zoiets als het keyboard van Art. Lebedev gaat maken. http://www.artlebedev.com/everything/optimus-tactus/

 • Profielfoto
  Joid

  Oh, en verder moet Steve gewoon even tussen neus en lippen door melden dat de iPhone de maand erop in NL (en nog een paar andere landen) te verkrijgen is. En dan natuurlijk de 2nd gen, met hsdpa en gps.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Vermeld dan ook even de datum.. ???

 • Profielfoto
  ISS

  En straks niet gaan jammeren als alle geruchten onwaar zijn…. :sealed:

 • Profielfoto
  daanosx

  DIe drive zou ik niet missen. Heb deze MB nu sinds mei, en alleen een paar keer gebruikt om een cd-tje te branden. Nou, dan toch liever zo’n dun modelletje!

 • Profielfoto
  Afroman

  Het was een risico om een MacBook nu te kopen, maar achteraf gezien geen spijt. Het enige nadeel is de harde schrijf, maar wanneer SSD goedkoper wordt laat ik die inbouwen in mijn MacBook. Ik gebruik namelijk de optical drive best vaak. Importeren van CD’s, DVD’s kijken, CD’s luisteren, DVD’s branden etc.
  Multi-touchpad, ach.. niet zozeer nodig.:)

  Maar het is inderdaad super voor de zakenmannen, Zo dun mogelijk. En stevig, want als je een HD hebt is de kans een stuk groter dat die stuk gaat.

 • Profielfoto
  Lexis

  Haha, goed artikel!
  Leuk. Vooral dat van:
  Ziet 1.1.3 verschijnen, maar drukt op annuleren om erger te voorkomen:)
  Doe mij maar een subper-macbookje

 • Profielfoto
  Joid

  14 februari?

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  ik ga echt zo hard lachen als die subnotebook niet komt.
  iedereen denkt het weer zeker te weten vanwege een paar patenten.

 • Profielfoto
  ivan92

  op 15 januari zullen we het allemaal zien, horen en beleven:)

 • Profielfoto
  Mac Patrick

  De MacPro met een nieuwere processor, daar zit ik op te wachten. Blue ray lijkt me wel tof maar zal wel een ‘duur’ extraatje zijn…
  En waar blijven de nieuwe cinema displays !!!

  pffff alsmaar wachten…

  groetjes

 • Profielfoto
  Festen

  Als het ‘multi-touch stuurvlak’ inhoudt dat je met twee vingers kan zoomen in je browser of je buroblad, net zoals bij de iPhone, ben ik tevreden.

 • Profielfoto
  JHL

  :sealed: http://www.umpcshop.nl/ :sealed: dan mag er ook wel een x eentje van apple bij komen.

 • Profielfoto
  So Klear

  Jongens, ik denk dat ze met dat multi-toutch stuurvlak hetzelfde bedoelen als wat de iPhone heeft. De mogelijkheid om met 2 vingers in te zoemen op je media. Ben benieuwd of dit niet gaat botsen met de huidige funtie om met 2 vingers te kunnen scrollen wat ik een geniale vinding vind, overgens.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  En 10.5.2 gaat een Mail leveren die volledig compatible is met Outlook in een WIndows netwerk (hoop ik)

 • Profielfoto
  Kryptonate

  Een externe optische drive bij een laptop? Wie zou zo dom zijn om zoiets op de markt te brengen? Het idee achter een laptop is net om alles ineen te steken voor ruimtebesparing en mobiliteit. Door er onderdelen uit te halen en apart aan te bieden gaan ze hier weer van weg.

 • Profielfoto
  huinkroese

  @kontheur: Mooie visualisaties hoor, vooral briljant dat die witte laptop gewoon twee dagen lang op de voorpagina van MacRumors heeft gestaan, met je “naam” eronder.

  : )