MacBook Air – Wat vindt Greenpeace?

Door: Anoniem - 63 reacties

De MacBook Air, de dunste laptop ter wereld, en daarmee zuinig in het gebruikte case-materiaal. En het aluminium van de case is herbruikbaar als de Air zijn laatste adem heeft uitgeblazen. Daarnaast is het LCD-scherm vrij van kwik en is in het bovenliggende protectiescherm geen arseenoxide gebruikt. Bovendien wordt er beduidend minder verpakkingsmateriaal gebruikt dan bij de MacBook.

De bekabeling is voorzien van isolatie waarin geen PVC is gebruikt. Het energieverbruik is behoorlijk laag en voldoet aan de eisen van de Energy Star norm. Het totaalpakket was goed voor de zilveren medaille van de EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool). Al met al een stuk ‘groener’ dan vorig jaar, toen Greenpeace de actie Green My Apple startte. De milieu activisten kunnen tevreden zijn. Toch?

Helaas, zo makkelijk win je de harten van Greenpeace niet. Volgens woordvoerder Rick Hind is het een aardig begin, maar niet meer dan dat. “Apple is op de goede weg, het wordt groener, maar het is nog niet groen genoeg. Er zijn inderdaad minder giftige stoffen gebruikt bij de produktie maar het had ook helemaal uitgebannen kunnen worden. Daarmee zou Apple aan kop gaan in milieuvriendelijke innovatie.”

Een ander verwijt aan het adres van Apple is het gebrek aan openheid. Begin 2007 deed Steve Jobs de belofte dat alle produkten van Apple eind 2008 gif-vrij zouden worden geproduceerd. Sindsdien hult Apple zich in een stilzwijgen aangaande dit onderwerp, aldus Hind. Het is een aardige poging om als bedrijf een groener imago te verkrijgen, maar het kan beter, dat is toch wel de conclusie die Greenpeace trekt.

En wij maar klagen over de wat tegenvallende specs…

Reacties

63 reacties
 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Greenpeace moet niet zuren. Het is nooit goed volgens die lui.

  Pas wanneer iedereen blaadjes vreet als avondeten en in de jungle woont onder een paar takken zijn ze tevreden. Ik zou als ik Apple was maar niet al te veel naar de wensen van Greenpeace toewerken.

 • Profielfoto
  Afroman

  GreenPeace heeft altijd wat te klagen!
  Heb je eindelijke en auto die 1:30 rijdt, nee hij moet nog zuiniger en hij moet nog schoner…

  Apple is goed bezig, dit is natuurlijk het begin, later volgen er een hoop Macs met deze dingen + nieuwe features…

 • Profielfoto
  Lexis

  Je kan ook blijven zeuren.
  Zoals hierboven werd gezegd.

  Er zijn inderdaad minder giftige stoffen gebruikt bij de produktie maar het had ook helemaal uitgebannen kunnen worden. Daarmee zou Apple aan kop gaan in milieuvriendelijke innovatie.”

  Tja sjonge jonge. Dat kunnen ze ook tegen dell zeggen. En apple hoeft niet aan kop te gaan betreffende milieuvriendelijkheid.
  Ze zijn zonder dat ook innovatief genoeg.
  Uitbannen is gewoon veel te duur.

 • Profielfoto
  EL Mystica

  Overigens, die website was ontwikkeld door de Vlaamse Veerle Pieters: http://veerle.duoh.com/blog/comments/greenpeace_green_my_apple_project/

 • Profielfoto
  sally

  Uitstekend dat GreenPeace lastig blijft voor Apple..
  Apple is nu eenmaal een bedrijf dat in alle opzichten voorop wil lopen, opgericht door mensen die ooit ook nog andere idealen hadden dan geld verdienen.

 • Profielfoto
  Maced.2

  GreenPeace …..wat moet je er mee….. ???

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Het is wel zo Stylish als een computerfabrikant genaamt ‘Apple’, geheel milieu vriendelijk is..

  GreenPeace zal ergens toch wel gelijk hebben, maar het is wel zo triest om te zeggen dat Apple alleen maar, ‘op de goede weg’ is, en te zeggen dat Holy Steve niet ‘open’ is.

  Hier maak je geen vrienden mee, en krijg je het ook niet voor elkaar mensen te stimuleren om moeite voor je te doen.

  Sterker nog, ik zal meneer ‘Peace’ even opbellen en te vragen zijn excuus aan te bieden.
  Anders dan zal er niets groen worden ook, want dit is niet Apple zijn worst.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Het zijn hardnekkige pokkelui. Ze zijn nog erger dan global warming. Rot toch op Greenpeace. Wat zou de wereld er toch mooi uitzien zonder die linkse rakkertjes.

  Alsof een bedrijf van de één op andere dag groen is.

 • Profielfoto
  KeKo

  stilstand = achteruitgang, chliche, maar wel waar. Ontwikkeling van apparatuur kan, maar van milieubesparende maatregelen ook. Nee, het is inderdaad nooit goed genoeg en dat zit ook niet in de mens, we willen ons verder ontwikkelen. Hadden we alles voor lief genomen, waren we nooit zo ver gekomen…

 • Profielfoto
  jeroen.p

  Ik vind het juist goed dat ze apple er op wijzen, maar wel jammer dat ze andere fabrikanten links laten liggen.

 • Profielfoto
  ollebolle

  greenpeace is nodig als pendant voor het eeuwige winstbejag van de bedrijven!
  zij kaarten problemen aan die zowel technologisch als ecologisch een grote vooruitgang doen boeken.

  ikzelf heb echter wel een beetje problemen met hun houding op sommige punten, en hun arrogantie.

 • Profielfoto
  lumpii

  hmm het is ook nooit goed met die lui:(

  Beter de volgende keer de meest vervuilende shit er in, meest lomp grote verpakking, en meest energie-verspillende kaarten er in…. zal ze leren :sealed:

 • Profielfoto
  Afroman

  Daar is Acer wel goed in. Die hebben een laptop met 20 inch en een goede videokaart.
  gaat maar een uurtje mee of zo.:p

 • Profielfoto
  sally

  Lees gewoon (zie belofte in het artikel) wat Steve Jobs er zelf over schrijft.
  A Greener Apple. Een goed groen verhaal dat vele van jullie blijkbaar gezeur vinden als het van iemand anders komt. Natuurlijk moet hij dat waar maken, en is (o a) GreenPeace de club om hem daar op aan te spreken.

 • Profielfoto
  wimdd

  Ok, apple is misschien is meer vervuilend, maar de laptops en computers gaan wel langer mee dan computers met windows… Dus wat is het milieuvriendelijkst, 1 iets vuilere computer of 5 propere computers…:p

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ach wat zijn we weer op de teentjes getrapt omdat GP iets onaardigs over Apple zegt. Tjeeminee, wat een kortzichtigheid hier weer. Één schone laptop maakt nog geen schoon bedrijf. Lees voor de gein de Column eens van de heer van Schie die toch wel een hele grote Applefan mag worden genoemd:
  http://www.mac-zone.nl/articles.php?p=1198570670

 • Profielfoto
  ProBookMac

  Makkelijk en een beetje goedkoop om een van de frontrunners van nieuwe technologie zwart te maken. Er zijn nog zo veel andere vervuilers. Maak het algemener.

  En wat is er mis met een beetje geld verdienen? Doet Greenpeace toch ook. Zij produceren toch ook allerlei drukwerk en prullaria om zieltjes te winnen. Gaan zij allemaal met de fiets naar kantoor? Of met een zeilboot reizend over de wereld of nemen toch liever een vliegtuig omdat dit toch efficienter werken is?

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  de heer van schie?

  was dat niet die..?

 • Profielfoto
  Alexander Online

  Het was trouwens wel heel erg overdreven van Jobs tijdens de keynote. Slijmslijm hoe goed en groen we wel niet zijn, op een stem van wij-zijn-de-eerste, terwijl Apple het jarenlang heeft genegeerd, andere fabrikanten het veel beter deden en er dus uitgebreide mediaandacht voor nodig was om het tij te keren. Vervolgens schijnheilig doen alsof je het zelf bedenkt. Foei Steve.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  & Ozzie
  Ik heb altijd al een hekel gehad aan Greenpeace. Dat heeft niets met Apple te maken.

 • Profielfoto
  Franco Bollo

  Verdomme zeg, ik heb me al vaak moeten inhouden om te reageren als er weer eens aan Greenpeace-bashing wordt gedaan, maar deze keer overtreffen we onszelf echt.

  Er wordt heel wat afgeluld, maar Junior jongen, jij schiet de hoofdvogel af. Ik hoop echt dat er meer in jou zit dan je commentaar doet vermoeden. Als er meer exemplaren als jij rondlopen dan vrees ik het ergste voor onze generatie.

  “Rot toch op Greenpeace. Wat zou de wereld er toch mooi uitzien zonder die linkse rakkertjes.”

  Ik begrijp echt niet hoe je zo kortzichtig en onwetend kan zijn. Ik word er echt triest van

 • Profielfoto
  Justus

  apple is een voorbeeld voor velen, het is bijna een religie. Ik denk dat apple zijn best doet en dat is goed, zonder greenpeace was de macbook air nooit ‘groener’ geweest. Dat is een pluspunt. Blijven zeuren is nog steeds goed, Al Gore is tenslotte ook member van Apple, dus het zou geen probleem mogen zijn, toch?

 • Profielfoto
  MacJampudding

  de groene jongens zullen binnen korte tijd ook wel op MickeySoft hun huid zitten… al die zinloze onzin die ze maken en moeten verpakken enz enz ….:)

 • Profielfoto
  yoann

  Aangezien die “geitenwollensokken” altijd zitten te vitten tegen iedereen kunnen ze beter panda’s opleiden als ingenieurs om samen in harmonie met de ingenieurs van apple samen te werken in een hutje van Guatemala. Wie een hond wilt slaan zal altijd wel een stok vinden.

 • Profielfoto
  The JM

  Product schijf je met een C en niet met een K..

 • Profielfoto
  Steff

  Greenpeace is juist heel erg slim bezig. Ze weten zelf ook dat Apple een jaar geleden flink minder aan het mileu dacht dan dat het nu doet, ze zijn zeker wel tevreden, maar ze hebben natuurlijk ook gelijk dat het ‘altijd’ beter kan.

  De vraag voor Apple: Kan dit ook i.c.m. goede producten?!

  Mensen die zeggen dat Greenpeace niet zo erg moet zeuren snappen volgens mij niet echt wat Greenpeace bedoeld met dit nieuwsbericht.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Pssst, producten is met een ‘c’…

 • Profielfoto
  Sbojevets

  Ik lees het hier al vaker…HOE ZIT HET DAN MET ANDERE FABRIKANTEN. Waarom wordt Apple hier zo in de spotlight gezet? Zijn de andere fabrikanten dan al zo “groen” bezig? Of is het gewoon een kwestie van publiciteit. Apple staat nu in de belangstelling, dus Greenpeace springt er bovenop om geheel “in het belang van het mileu” Apple te wijzen op hun “fouten” en gelijk even te profiteren van de publiciteit rondom Apple?

  Ik zag hierboven iig twee goede argumenten waarom Apple in mijn ogen juist goed bezig is:

  -langere batterijduur
  -langere levensduur

 • Profielfoto
  iStefan

  @Ollebolle:

  Heb je het dan over de arrogantie van apple(koppelverkoop iphone, €=$)of de arrogantie van Greenpeace?

 • Profielfoto
  Genius

  Het maakt niet uit wat je doet, het is toch nooit goed genoeg voor die groene linkse terroristen. Apple moet zich niet teveel aantrekken van dit soort rebelerende ‘idealisten’, die uit verveling van elke scheet een milieuprobleem maken. Wat dat betreft ben ik het wel eens met mijn voorbeeld E. Cartman uit South Park, Colorado: DIE, HIPPIES, DIE!

 • Profielfoto
  Berend

  Wat ik me afvraag.
  Waarop vaart die enorme schuit van Greenpeace? gebakken lucht?

 • Profielfoto
  ottovds

  Apple is heus niet de enige fabrikant die wordt geviseerd door GP hoor. Apple doet zijn best zoals ik had verwacht, maar er is nog een lange weg te gaan. Hopen dat deze veranderingen even lang gaat duren als de overschakeling naar intel. Dit is ewoon de start.

  En dan denken dat Al Gore in de boards of members van apple zit, het zal dus niet alleen GP zijn die wat druk zet.

 • Profielfoto
  ozzie X

  @ dreamlab: als je nu eerst eens kijkt naar de lijst van Greenpeace zul je zien dat daar alle grote fabrikanten opstaan en dat Apple daar ergens in het midden zweeft. En ja, er zijn inderdaad veel groenere en ook veel rodere bedrijven dan Apple. Al die bedrijven komen aan de beurt bij Greenpeace alleen daar lees je hier niks over natuurlijk!
  En verder is Apple inderdaad goed bezig, maar dat wil niet zeggen dat ze op alle fronten al aan de eisen van een groen imago kunnen voldoen. Het is de vervelende taak van Greenpeace om daar op te blijven hameren. En het heeft zijn effect al gehad: meer openheid en groenere producten.

 • Profielfoto
  adsum

  @yoann

  volgens mij is het ‘geitewollensokken’ ???

 • Profielfoto
  johvdbroek

  Greenpeace is natuurlijk wel de prikkel die nodig is om mensen op andere gedachten te brengen en in daden. Maar vergeet niet dat Greenpeace zelf ook aan vervuiling doet altijd aanwezig met schepen op de zeeen is ook vervuiling!!
  En als Apple Fans hebben we natuurlijk ook lange tenen niet waar?
  Maar al met al is het een positieve ontwikkeling waar we samen aan moeten werken.
  Voor een beter leef klimaat!!

 • Profielfoto
  sgaap

  Ouch, wat een rechtse drab komt hier naar boven :S dacht bijna dat ik per ongeluk op geenstijl zat;)

 • Profielfoto
  chatsmit

  ach ze zijn allebei goed bezig. Greenpeace moet doorgaan met zeuren en inderdaad pas tevreden zijn als het compleet ‘groen’ is. Apple kan (gaat) dat niet in 1 keer doen, maar gaat wel langzaam aan die kant op. Zo’n belofte maken (eind 2008 => helemaal groen) moest Stevie niet doen, dat is dom en stom… Ga zo door

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Die van Greenpeace zullen nooit tevreden zijn (tenzij je computer uit pure humus zou bestaan). Een Apple computer gaat trouwens over het algemeen twee keer zo lang mee als een computer van een ander merk. Daar staat Greenpeace wel niet bij stil natuurlijk.
  Waar ik mij soms meer vragen bij stel is de manier waarop met arbeidskrachten in China wordt omgegaan. Werkt Apple ook, net als onze speelgoedindustrie bijvoorbeeld, met onderaannemers die hun arbeiders compleet uitzuigen? Iemand enig idee?

 • Profielfoto
  Electr0n

  Ach, wat zijn ze toch weer aan het zeuren!
  Maar goed, wat doen we eraan?
  Een petitie tegen Greenpeace houden?

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Misschien pakt GP Apple wel juist aan (en de andere PC-boeren nauwelijks) omdat ze hopen zo eerder iets te bereiken? Dat is toch een compliment voor Apple?
  Persoonlijk hoop ik dat ze allebei doorgaan op de ingeslagen weg.

 • Profielfoto
  MekMarijn

  Ik snap niet waarom iedereen hier zo zit te schelden op Greenpeace. Wat is er nou mis met meer bewust omgaan met het milieu en onze eigen en andermans gezondheid?

  Ik dacht dat Mac gebruikers open minded waren, schijnbaar heb ik het toch fout. Gewoon consumeren voor zo weinig mogelijk geld, daar gaat het om. Wat dat betreft zijn Mac gebruikers hetzelfde als de gemiddelde Dell klant. ???

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  MekMarijn: goed gezegd.

  Groene linkse terroristen roept hier zelfs iemand.

  Nou nou nou wat een flinke taal. Linkse rakkertjes.

  Wat een vooroordelen…
  Jammer dat mensen niet verder kijken dan hun neus lang is.

  Ik vind Greenpeace ook wel eens irritant. Maar ze zijn, samen met andere milieu organisaties, wel een noodzakelijke tegenhanger voor het bedrijfsleven en de overheden. Het bedrijfsleven bestaat er alleen maar om winst te maken, niet om om het milieu te denken. En overheden knijpen graag een oogje toe als het gaat om werkgelegenheid.

  Mensen schijnen zich tegenwoordig niet meer te realiseren dat ze anno nu 80 uur zouden moeten werken, geen huursubsidie zouden krijgen, geen uitkering bij ziekte, geen AOW bij 65+, en zo kun je nog wel even doorgaan, zonder die “linkse rakkertjes” van de laatste 100 jaar…
  En zonder die “milieu terroristen” zouden we ons nu nog niet druk maken over het milieu, rondrijden zonder katalysator, roetfilters etc. Zouden veel mensen in NL nog op een gifbelt (Lekkerkerk, anyone!?) wonen, etc etc.

  Nee dan de “rechtse” mensen die denken dat de bedrijven dit allemaal vanzelf gaan doen en dat het milieu en je leefomgeving vanzelf beter wordt door marktwerking…

  Dromers!

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  P.S. overigens is dat ook weer een mening. En ja, een linkse :P.

 • Profielfoto
  Franco Bollo

  MekMarijn, je zegt precies datgene wat ik gisteren wou zeggen, maar waar ik toen te afgepeigerd voor was na 10 uur studeren.

  Het is een cliche als een huis als ik zeg dat Apple haar ziel verliest en een bedrijf als een ander wordt, maar het valt niet te ontkennen dat het bedrijf steeds meer moeite heeft om zich als ‘different’ te profileren. En die evolutie is volgens mij zeker een discussie waard.

  Midden jaren ’80 was Apple de grote vernieuwer, omdat het inspeelde op de dingen die toen in volle ontwikkeling waren en die dingen ook waar maakte. De uitdaging waar we nu voorstaan is niet de de omschakeling naar een digitaal tijdperk, maar de overschakeling naar duurzame ontwikkeling en duurzaam consumeren. Het zou schitterend zijn als Apple hier opnieuw een voortrekkersrol in speelt; het mooie is dat het alle instrumenten heeft om dat ook te doen! Een Al Gore aan boord, een enorme cashreserve voor R&D, en consumenten die, zo hoop ik nog altijd, open staan voor nieuwe ideeën.

  De grote vraag is volgens mij dan ook: gaat Apple de uitdaging aan?

  Ik had een kleine maand geleden een gesprek met Serge Degheldere, één van de klimaatambassadeurs van Al Gore. Hij vertelde me dat Apple wel degelijk bezig is met onderzoek naar groenere producten. Hij heeft ook een volledig groene campus ontworpen voor Steve Jobs, die er hopelijk ook komt. Ik blijf hopen. Waarom? Omdat het een pure noodzaak is. Net zoals industrielanden een voortrekkersrol kunnen spelen in de strijd tegen de klimaatverandering, kan Apple dat doen in de bedrijfswereld.

  En ook daarom wordt Apple geviseerd door Greenpeace. Fanboys die zitten mekkeren op Greenpeace zouden net vereerd moeten zijn. Maar daar loopt het volgens mij ook mis. Het is niet alleen het bedrijf dat een evolutie doormaakt (uiteraard is er met verandering op zich niets mis), maar ook haar gebruikers.

  Ik hang nu even de romanticus pur sang uit, maar hoe groot is de kloof tussen de oorspronkelijke idee dat de Mac een product zou zijn dat inspirerend werkt, een virtuele omgeving om grootste ideeën mee tot stand te helpen brengen, en het imago dat het product nu heeft?

  Kom toch van dat golfterrein, en neem verdomme je verantwoordelijkheid op!

 • Profielfoto
  Лукас

  Ik heb echt een hekel aan hun acties nu om nieuwe leden te werven. Afgelopen week ben ik elke dag (!!) aangehouden op het station met de zin ‘Meneer, heeft U een minuutje?’ waarop ik keer op keer heb uitgelegd aan hun dat ik deze actie niet geslaagd vind en dat ik op die manier al een uur van mijn leven heb verspild aan Greenpeace’s hopeloze pogingen om leden te werven. Het is natuurlijk vrijwilligerswerk, maar het lijkt wel alsof ze een fortuin uitbetaald krijgen, zo fanatiek staan ze er mensen te storen. Bij mij komt het aan als spam, en ik behandel het dan ook zo.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Het milieu staat los van links of rechts. Had Jort Kelder het niet over Groen Rechts laatst? Dat gescheld op links… inderdaad net GeenStijl, waar alles de schuld is van links. Ik ben zelf links noch rechts (of eerder links én rechts) en vanaf mijn kindertijd bekommerd om het milieu. Toch maak ik me boos om Greenpeace dat Apple hard aanpakt, bij wijze van voorbeeld stellen. Maar ja, het is een techniek.

  En dat Greenpeace boos is dat Apple zo gesloten is: dat wist iedereen al.

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  Voor het milieu kan je nooit ver genoeg gaan !!!!
  wat zonder M geen Apples.

  Without E no A

 • Profielfoto
  bommels

  Prettig om te zien dat Apple gebruikers zich zo identificeren met hun koopwaar dat ze kritiek op Apple producten als kritiek op hun persoon opvatten. Dit maakt de communicatie in ieder geval mogelijk, anders dan bij de klanten van een anonieme windoos-dozen fabriek die dit soort berichten schouderophalend afdoen.

  Deze eigenschap van de Apple-klanten, en omdat het bedrijf zo’n zorgvuldig opgepoetst imago heeft, maakt kritiek op Apple het middel bij uitstek voor GP om hun boodschap over te brengen.

  En wat is er nou slecht aan dat een organisatie een fabrikant er (herhaaldelijk) op wijst dat er nogal wat rotzooi in zijn producten zit?

  Goed, GP zou de boodschap wat subtieler kunnen brengen, en op andere vlakken zijn ze niet altijd even netjes, maar wie zit er bijv. op zware metalen en andere gifstoffen in onze afvalstroom te wachten? Ik vind het goed dat ze het probleem aankaarten. Bovendien zijn ze niet te beroerd om nu te zeggen dat Apple een hoop verbeterd heeft.

  Dat Steve de issue zo snel heeft opgepikt pleit voor zijn ontvankelijkheid. Misschien had hij er voordat GP erover begon niet heel lang bij stilgestaan, of stond het laag op zijn lijstje.
  Ik vind het mooi om te zien dat hij het GP standpunt min of meer overneemt. Dat hij de issue in zijn voordeel ‘spint’ was te verwachten, daar is hij immers beroemd om.

  Aan de heerlijke reacties hier te zien zijn er nog een hoop mensen die daar wat van kunnen leren.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Goede doelen hebben een goed imago en Greenpeace misbruikt dat.

  Apple is juist een bedrijf dat het milieu hoog op de agenda heeft staan.
  – weinig verpakkingsmateriaal
  – inwisselprogramma voor iPods
  – computers gaan veel langer mee
  – computers zijn veel dunner en energiebesparend
  en ga zo maar door.

  Het is goed als er een instantie is die bedrijven wijst op het milieu maar de eisen die men stelt zijn op korte termijn niet haalbaar en daardoor onredelijk.

 • Profielfoto
  caers_bart

  Ai ai ai, iemand valt onze geliefde computer en gadgetproducent aan. Ik ben ook gek op mijn mac, ipod, software, …. Maar wat er niet goed aan is mag ook gezegd worden. Wij zijn altijd zo fier op het innovatieve van apple, de laatste snufjes worden bewierookt en andere bedrijven lachen we samen met zijn allen uit om hun klunzigheid.
  Wel laat ons dan ook verwachten dat een vooruitstrevend merk als apple het voortouw neemt in zaken als milieu, zeker als iemand als Al Gore in ‘The Board of Directors’.

 • Profielfoto
  Festen

  @Zaphod_B

  Het is hier geen politiek forum, maar er is veel af te dingen op je genoemde punten.

  Die zegeningen van “linkse rakkertjes” die je noemt, leiden ook tot een belastingdruk van ongeveer 50% in dit land. En meer belasting betekent lagere economische groei, maatschappelijke stagnatie, etc.
  Verder werken in ontwikkelde landen mensen nergens 80 uur, dus da’s een non-argument. Laten we vooral niet welk systeem ontwikkeling en welvaart brengt – en da’s geen socialisme. Zonder de verfoeide marktwerking zou een gemiddelde Mac 10 keer duurder zijn, en je salaris 10 keer lager.

  De Nederlandse overheid zal het milieu niet redden, wel het schaarser worden van energiebronnen en grondstoffen. Deze zullen door marktwerking (!) zeer duur worden, en daardoor gespaard worden.

  OT: Het is vooral de toon van Greenpeace die overdreven negatief is. Ze kunnen Apple ook complimenteren dat ze op de goede weg zitten, en dat geen enkele organisatie (ook Greenpeace) op dit vlak perfect is.

 • Profielfoto
  santi

  Los van alle politieke argumenten: Natuurlijk is de nieuwe Mac niet vriendeijk genoeg! Het is een machine! Als ik een dergelijke vage functieomschrijving zou hebben zou ik zorgen dat ik als de donder werk bleef hebben.

 • Profielfoto
  midq

  @junior

  Vindt jij dat apple weinig verpakkingsmateriaal gebruikt? Ik vindt zelf juist dat ze erg veel verpakkingsmateriaal gebruiken. Een bruine buitendoos met daarin polystyreen hoeken. Vervolgens een binnendoos die vol zit met polystyreen. Alle onderdelen zijn daarnaast nog eens los verpakt. Een klasgenoot vroeg al waarom apple alles sterieel verpakt:D
  Ook zit op veel plekken nog plastic geplakt. Dit allemaal om het product optimaal krasvrij te houden. Volgens mij zou dit ook met minder materiaal kunnen. JBL verpakt bijvoorbeeld zijn producten met veel minder verpakkingsmateriaal. Het is trouwens wel zo dat apple verpakkingen relatief compact zijn. Dus qua vervoer zit het wel goed met milieu.

 • Profielfoto
  ollebolle

  eigelijk is de arrogantie bij beide toepasselijk!

  maar Greenpeace is eigelijk meer een paar alternatieve mensen die enkel maar willen rebelleren!
  hun doel is goed, maar de manier :angry:

 • Profielfoto
  DrStrange

  Heerlijk! Ik hou van het eigenwijze van Apple, het creatieve en het feit dat ze nog altijd een super intuïtief OS maken. Een systeem dat ontsproten is aan het brein van Steve Jobs en de zijnen. Met bepaalde ideeën en idealen in het achterhoofd. Een écht ‘Think Different’-systeem.
  Leuk dat dezelfde Steve Jobs oorspronkelijk ook zo’n hippie was en in een betere en vredelievender wereld geloofde. Wonderlijk dat een stelletje nerds anno 2008 niet anders kunnen dan schelden en schoppen tegen alles wat ‘links’ is of hippie was. Wat een sneue types zeg. Guttegut, er komt iemand met kritiek op hun favo computermerkje en ojé, klootzakken zijn het.

  Greenpeace en aanverwante milieuorganisaties doen verschrikkelijk goed werk. Wat is er nou niet goed aan hun manier? Dat ze hier en daar de orde verstoren? Dat ze met bootjes voor een zeeschip gaan liggen? Wees blij dat mensen anno 2008 nog de moed en puf hebben om voor iets goeds te strijden.

  Stelletje ingekakte Wilders-Verdonk-Rutten nalopertjes. :angry:

  [edit = typo ]:D

 • Profielfoto
  Justus

  lekker bezig hier: sinds wanneer is ‘groen’ zijn links? Je kunt ook liberaal zijn er rekening houden met de toestand van de planeet… trouwens ben wel eerlijk een beetje geschrokken van het intelectueel niveau van de apple gebruiker.

  @ollebolle: leer jij maar eens wat meer over greenpeace, jemig

 • Profielfoto
  Erik Joling

  Het is toch fijn dat we naast Microsoft nog een andere boeman kunnen aanwijzen; dat houdt het saamhorigheidsgevoel levend.
  Maar goed, toen ik het bericht las waar naar werd verwezen (http://www.wired.com/gadgets/mac/news/2008/01/green_apple) viel mij op dat het wel erg opgeklopt en gefabriekt is: “Hé, Steve Jobs beweert iets, kom we bellen Greenpeace even op voor commentaar!” en hoppa: ze hebben weer een mooi stukje!
  En daarna gaat het lekker rondzingen in de kringen van Applefans.

 • Profielfoto
  Statenweg

  Zie het niet als een aanval op Apple. Greenpeace is altijd op zoek naar een manier om zich te kunnen profileren en het probleem van schadelijke stoffen in apparatuur onder de aandacht te brengen. Omdat Apple momenteel een erg populair en vooruitstrevend merk is, kiest Greenpeace haar uit om hun boodschap onder de aandacht te brengen. Best slim van die hippies.;)

 • Profielfoto
  bennobosch

  en gp zelf dan, rijden hun op de fiets de hele dag rijd hun auto 1:100 en die bootjes die ze gebruiken varen die op water en de inkt in hun printers hoe zit dat en ow ja hun pc’s 100% vriendeLIJK denk het niet he

  wat kunnen die toch zeuren. :angry: :p

 • Profielfoto
  2xdutch

  Het zal me eerlijk gezegd een zorg zijn wat GP vindt. Als je beroepsactievoerder bent is het nooit goed, want als het goed zou zijn benje werkeloos;)

 • Profielfoto
  santi

  Ach, ze hadden ook snacktaria “Dikke Willem” van bij ons om de hoek kunnen bellen, maar dan had Wired toch echt een minder interessant (doch meer geanimeerd) artikel geschreven.

 • Profielfoto
  gewiste gebruiker

  Ik ben ook dol op Apple producten maar van mij mag het best groener. Als we allemaal zo makkelijk tevreden zijn komen we er niet;)