Robert de Groot
Robert de Groot Nieuws 17 januari 2008

MacBook Air: Is less really more?

Je moet het maar durven. Elk jaar weer een product introduceren dat geheel buiten het bekende segment aan producten ligt, maar waar blijkbaar wel potentie in zit. Zo nu ook met de MacBook Air. Een computer die zó geminimaliseerd is dat er behoorlijk wat afwegingen zijn gemaakt. Zelfs de jarenlange Apple gebruiker vraagt zich dan wel even af of ‘less’ ook ‘more’ is.

In de New Product Development literatuur is veel onderzoek gedaan naar hoe je nieuwe, maar ook radicale innovaties op de markt kan brengen en hoe je zo goed mogelijk de klanten eisen in hierin kunt integreren. Het ligt natuurlijk voor de hand om de klanten zelf te vragen wat zij willen, maar het is bekend dat men in het algemeen niet verder komt dan upgrades van bestaande producten. Evoluties, geen revoluties.

Echter, Apple probeert wederom een nieuw stukje markt te creëren. Iets dat losstaat van reeds bekende laptops en niet tracht een ‘subnotebook’ te zijn, zoals een kleine Sony Vaio of een Asus EEE pc. Dit is de MacBook Air geworden. Een laptop die prima op zichzelf te gebruiken is, maar heel karig is in zijn mogelijkheden naar randapparatuur toe. Hier zijn belangrijke keuzes gemaakt: Geen ethernet, geen disc-drive, geen FireWire. Maar juist wel een degelijk scherm en dito toetsenbord. Als de klant toch behoefte heeft aan extra mogelijkheden is een MacBook (Pro) volgens Apple een betere keuze. De stereotype Apple gebruiker – meestal werkzaam in grafische of muziek industrie – zal niet genoeg hebben aan een MacBook Air alleen. Veel randapparatuur werkt nu eenmaal via FireWire en de grafische kaart van een MacBook Air is niet toereikend voor een professional.

Blijkbaar wil Apple een andere doelgroep bereiken en het is nog niet helemaal duidelijk welke deze zou moeten zijn. In eerste instantie valt te denken aan echte business mensen. Consultants, managers, etc. Deze groep gebruikt een laptop puur en alleen voor het verwerken van documenten, presentaties, spreadsheets en het standaard surf en mail werk. Dit alles is prima draadloos te doen en waarom zo’n zware laptop meenemen, als een MacBook Air prima aan je eisen voldoet? Voor studenten zou de laptop ook gebruikt kunnen worden. Echter, deze groep kijkt vaak naar welke specificaties er tegen welke prijs gekocht kunnen worden. De MacBook presteert daarmee voorlopig nog een stuk beter dan de MacBook Air.

Een MacBook Air valt dus niet te vergelijken met een MacBook of MacBook Pro. Deze laatste zitten in een eigen segment met een thuisgebruikers en professionals versie, zoals we dat al sinds de iBook/PowerBook kennen. Het blijft dus nog spannend en interessant waar de MacBook Air zullen gaan verwachten.

De toekomst schijnt het te weten.

Reageer op artikel:
MacBook Air: Is less really more?
Sluiten