MacBook Air: Is less really more?

Door: Robert de Groot - 36 reacties

Je moet het maar durven. Elk jaar weer een product introduceren dat geheel buiten het bekende segment aan producten ligt, maar waar blijkbaar wel potentie in zit. Zo nu ook met de MacBook Air. Een computer die zó geminimaliseerd is dat er behoorlijk wat afwegingen zijn gemaakt. Zelfs de jarenlange Apple gebruiker vraagt zich dan wel even af of ‘less’ ook ‘more’ is.

In de New Product Development literatuur is veel onderzoek gedaan naar hoe je nieuwe, maar ook radicale innovaties op de markt kan brengen en hoe je zo goed mogelijk de klanten eisen in hierin kunt integreren. Het ligt natuurlijk voor de hand om de klanten zelf te vragen wat zij willen, maar het is bekend dat men in het algemeen niet verder komt dan upgrades van bestaande producten. Evoluties, geen revoluties.

Echter, Apple probeert wederom een nieuw stukje markt te creëren. Iets dat losstaat van reeds bekende laptops en niet tracht een ‘subnotebook’ te zijn, zoals een kleine Sony Vaio of een Asus EEE pc. Dit is de MacBook Air geworden. Een laptop die prima op zichzelf te gebruiken is, maar heel karig is in zijn mogelijkheden naar randapparatuur toe. Hier zijn belangrijke keuzes gemaakt: Geen ethernet, geen disc-drive, geen FireWire. Maar juist wel een degelijk scherm en dito toetsenbord. Als de klant toch behoefte heeft aan extra mogelijkheden is een MacBook (Pro) volgens Apple een betere keuze. De stereotype Apple gebruiker – meestal werkzaam in grafische of muziek industrie – zal niet genoeg hebben aan een MacBook Air alleen. Veel randapparatuur werkt nu eenmaal via FireWire en de grafische kaart van een MacBook Air is niet toereikend voor een professional.

Blijkbaar wil Apple een andere doelgroep bereiken en het is nog niet helemaal duidelijk welke deze zou moeten zijn. In eerste instantie valt te denken aan echte business mensen. Consultants, managers, etc. Deze groep gebruikt een laptop puur en alleen voor het verwerken van documenten, presentaties, spreadsheets en het standaard surf en mail werk. Dit alles is prima draadloos te doen en waarom zo’n zware laptop meenemen, als een MacBook Air prima aan je eisen voldoet? Voor studenten zou de laptop ook gebruikt kunnen worden. Echter, deze groep kijkt vaak naar welke specificaties er tegen welke prijs gekocht kunnen worden. De MacBook presteert daarmee voorlopig nog een stuk beter dan de MacBook Air.

Een MacBook Air valt dus niet te vergelijken met een MacBook of MacBook Pro. Deze laatste zitten in een eigen segment met een thuisgebruikers en professionals versie, zoals we dat al sinds de iBook/PowerBook kennen. Het blijft dus nog spannend en interessant waar de MacBook Air zullen gaan verwachten.

De toekomst schijnt het te weten.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  Maurits Lagerberg

  leuk artikel:)

 • Profielfoto
  Have a cigar

  Less is more $$$ voor Apple.

  :)

  De aankoop van een MBA is prima te financieren met de aankoop van aandelen AAPL (op een later tijdstip);-)

 • Profielfoto
  Brainiac

  Moest er nog FW ingezeten hebben was ‘ie verkocht voor mij.

  Trouwens, waar zitten de luidsprekers?

 • Profielfoto
  Mr Van

  Wat is ook alweer het voordeel (behalve het futuristische design..)

 • Profielfoto
  Brainiac

  @ Mr Van: extreme mobiliteit? Maar da’s eigenlijk het gevolg van het futuristische design.

  ;)

 • Profielfoto
  Yachtbrochure

  Ik heb een paar jaar heen en weer gereisd binenn Europa met alleen handbagage en dan is een kilo minder echt een optie.

  Ik had mijn Powerbook alleen maar bij me voor correcties en presentaties en niet als echte werkmachine. E-maail was fijn en itunes op je hotelkamer.

  Ik denk dat voor de zakelijke Apple gebruiker de MBA echt een optie is. Op de zaak gewoon een MacPro en voor onderweg een MBA. Ideaal!

 • Profielfoto
  fvdveen

  Als de eerste hype omtrend de vormgeving is verdwenen (enkele weken), komen de belangrijkere aspekten naar voren: gebrek aan randapparatuur en aansluitmogelijkheden.

  Meer betalen voor minder, en dat alleen voor een leuk smoeltje? Ik moet het nog zien.

  Een dergelijk product had beter als een instapmodel geplaatst kunnen worden. Dan had de vormgeving meteen de doorslag gegeven.

  Geen Macbook Air voor mij dus: gebakken lucht!

 • Profielfoto
  demandiebakt

  wat is dat ding weer belachelijk duur! weer terug naar de roots qua prijs?

 • Profielfoto
  RickDeRaaf

  voor €1200 zou ik er nog een keer over na willen denken!
  En dan komt er nog bij dat je er na +/- 3jaar een nieuwe batterij in moet LATEN zetten.

 • Profielfoto
  imar

  Laptops zijn duurder dan desktop machines omdat ze kleiner zijn. Dus dat de MacBook Air duurder is dan een MacBook is niet zo vreemd. Als het ding aanslaat zal hij vast goedkoper worden.

  De MBA lijkt me gericht op mensen die een draagbare tweede computer zoeken voor onderweg. Ik forens veel met mijn MacBook Pro en ik geloof niet dat ik een keer onderweg mijn Superdrive of FW poorten heb gebruikt.

  Dat iedereen wil dat er vanalles inzit, aanzit, uitbreidbaar is en goedkoper is natuurlijk evident. Macenstein had het er ook al over: < http://macenstein.com/default/archives/1055 >

 • Profielfoto
  Geckow

  Altijd weer denken vanuit de professionele gebruiker. Grow up, Apple is een merk geworden voor iedereen met producten voor verschillende segmenten.

  Nee, geen firewire. Maar als dat er wel op gezeten had zou men morren dat de snelheid niet boven die van een reguliere MacBook uitkomt.

  Het apparaat is met 1 doel ontworpen: veel kleiner dan de bestaande books. Dat is gedaan door apparatuur en aansluitingen weg te laten die ik het afgelopen jaar vrijwel niet heb gebruikt (cd’s? iTunes voor muziek, installatiesoftware veelal als download DVD kijken doe je op je TV, backups op externe schijf ipv proppen op een DVD-R). Als ze dit er wel in hadden gelaten was het ding dikker, en is het verschil met bestaande apparatuur nihil… waarom zou je dan nog?

  En belachelijk duur? Dit is denk ik het eerste product waar het dollar-teken niet 1-op-1 vervangen is door de euro. Denk dat ie goed gepositioneerd is kwa prijs, zeker als je kijkt naar de doelgroep.

 • Profielfoto
  Vitamine Apple

  Blijkbaar kunnen een (groot) aantal mensen de innovaties van Apple niet aan.

 • Profielfoto
  renato

  Er is best veel ‘kritiek’op deze move. Ook hier weer. Eerst zeggen dat het een onduidelijke doelgroep is, en vervolgens het antwoord in de volgende zin zelf geven! Consultants, managers, etc. Een heel grote doelgroep dus!

  Dat de BESTAANDE doelgroep er minder mee kan, klopt dus als een bus! Die is voor de Pro lijn!

  Ik heb nu een MBPro, maar val in de categorie die baat kan hebben bij de Air. Het is voor mij geen vervanger van de desktop, ik gebruik hem alleen mobiel. Ik plug vrijwel nooit iets in (alleen een USB-presenter voor presentaties), gebruik hem alleen maar draadloos. Presentaties, mail, tekstverwerken en remote access (ssh, VNC, etc.).

  Mijn Pro doet het voorlopig nog prima, en is ook nog niet afgeschreven :-), dus ik koop hem nu niet. Maar bij vervanging is de Air absoluut een optie!

  Ik hoop hiermee een iets genuanceerder perspectief te geven.

  Grtz,
  R.

 • Profielfoto
  falcovandermaden

  Prima artikel, ben het alleen niet zo eens met de zin,”De stereotype Apple gebruiker – meestal werkzaam in grafische of muziek industrie – zal niet genoeg hebben aan een MacBook Air alleen.”. Ik denk namelijk dat het stereotype Apple gebruiker allang niet meer in de grafische en muziek industrie zit sinds Apple een geweldig succes heeft met de iPod en de zoals het er naar uitziet iPhone. Dit product is dan ook veel meer op deze groep gericht.

 • Profielfoto
  NCK

  helemaal eens met Geckow

  En @ renato: verkoop die MBP en koop een Air en spread your wings

 • Profielfoto
  CMD-Z

  leuk artikel.

 • Profielfoto
  Joop Vos

  Zou me niet verbazen als ze (Apple) met deze MacBook Air specifiek vrouwen willen versieren!

 • Profielfoto
  ex-macfreak

  Dit is voor mij een perfect toestel (naast mijn vaste Macs).

  Ik ben advocaat en doe veel inzagewerk op griffies van rechtbanken. Daarnaast heb ik af en toe wel eens een presentatie te doen via keynote. Tot nu deed ik dit met een 17″ PB. Maar dat was toch altijd wel een gezeul.

  Ik overweeg dus ernstig een aanschaf. En naast het praktische ben je natuurlijk ontzettend hip met zo’n toestel…

 • Profielfoto
  ismirnoff

  Ik ben student en ik heb nu een 17″ pb maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er vrij weinig mee doe omdat ik toch een macpro heb en ik de laptop te zwaar vind om elke dag heen en weer te sjouwen.

  Ik denk er dus ook sterk aan om een air te gaan kopen en die elke dag naar school mee te nemen. het enige wat ik er dan op doe is typ en surf werk en af en toe een presentatie.

  Volgens mij is die daar ideaal voor.

  Zelf vind ik de macbook niet mooi dus daarom kocht ik altijd een macpro laptop
  Deze vind ik dan weer wel mooi maar dat verschilt voor iedereen natuurlijk

 • Profielfoto
  MonoSynth

  De zwarte MacBook verkoopt prima, dus de markt is er!

  Misschien was het beter geweest als ze er een 3G en WiMax module in gebouwd hadden, maar dat is misschien iets voor een volgende versie.

  Qua aansluitmogelijkheden vind ik het eigenlijk wel meevallen. Alleen FireWire mist echt, de rest is via usb te regelen en zeg nou zelf, als je echt wat wilt doen zit je sowieso aan een hub vast, ook met twee of drie poorten.

 • Profielfoto
  ollebolle

  ik mis iets echt apple aan deze MBA, namelijk integratie.
  het zou toch prachtig zijn als je computer, de Air, gewoon een mobiele versie is van je desktop en dus met syncen.
  zoals bij itunes, kiezen welke programma’s, mappen e.d. hij van de gewone moet overzetten op de Air.

 • Profielfoto
  edgar

  Goed artikel. Belangrijk aspect van de MBA is ook dat het qua specificaties een nieuw product is. Zo dun heb ik ze nog niet gezien. Dat kan ook betekenen dat andere producten de kenmerken van de MBA kunnen overnemen. Apple leert van deze MBA waarschijnlijk veel qua ontwerp en techniek. Kennis die kan worden toegepast in andere producten.

  Overigens : bij de “uitvinding” van de PC, particuliere GSM en de iPod vroegen ook velen zich af wie er op zat te wachten. Nu heeft iedereen alledrie.

 • Profielfoto
  Geckow

  Ollebolle:

  Daar is .mac voor;)

  Syncen van volledige disk, inclusief applicaties, zouden ze wel nooit doen vanwege licenties. MS office, Photoshop… allemaal mag je ze maar op 1 mac installeren. Syncen betekend 2 macs, en dat mag helaas niet..

 • Profielfoto
  Hugoengels

  Fijn als je onderweg een leuk dvd-tje tegenkomt, kun je die meteen afspelen op je MBA voor 1800 euro!:p

 • Profielfoto
  Genius

  Ben nog nooit een dvd’tje tegengekomen onderweg, wel geile wijven, maar die kun je niet afspelen op je Mac.

  De MacBook Air is helemaal mijn ding, weg met al die onnodige aansluitingen en opties die je onderweg toch nooit gebruikt. Een laptop heb je voor erbij is mijn mening. Thuis werk je gewoon aan een Mac Pro of iMac.

  Het design vind ik alleen wel een beetje jammer… Snap die helling in het toetsendeel en die spitsende randen niet helemaal. Daarnaast zijn de zwarte toetsen wel heel pleecee. Maar goed, zal wel wennen zijn. De nieuwe iMacs vond ik in eerste instantie afzichtelijk, terwijl wij er nu twee thuis hebben staan.

 • Profielfoto
  iAgree

  Meisjes laptopje ;-).

 • Profielfoto
  Pascal72

  Leuk ding, leuk begin van een nieuw type labtop. Doe er nog even niks mee maar ben wel benieuwd waar dit naartoe gaat.

  ;)

 • Profielfoto
  Antaeus

  Prima stukje…zo zouden er meer geschreven moeten worden…

 • Profielfoto
  sinas

  Macbook air: heeft mama een andere poederdoos dan schoolgaande kinderen.
  Pure marketing, en ma snapt toch niets van fitewire en usb snoertjes.

  Voor mensen met geld of snobs

  Leuk bedacht.

 • Profielfoto
  Spongebob

  is inderdaad een beetje duur. Hoop alleen dat er snel een grotere harddisk in kan. 80gb is wel erg krap…

 • Profielfoto
  Genius

  80 GB weinig? Volgens mij heb je daar alleen te weinig aan als je je computer aflaadt met onnodige prut en illegale films.

  Daarnaast is het een computer voor on-the-go, gewoon je belangrijkste dingen mee en de overige zult en zooi gewoon op je desktop laten staan. Het is niet de bedoeling om een laptop zo te gebruiken:

  http://farm3.static.flickr.com/2341/2201516794_eeb0951c0b_o.jpg

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Erg mooie machine, maar wat mij bitter tegenvalt is de prijs: in de USA is dit 1700 dollar (wat erg strak is), maar hier vertaalt dat weer naar 1700 Euro en da’s IMHO te duur voor dit poduct.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Jah het is een mooie laptop maar zoals in het artikel al gezegd snap ik de doelgroep niet echt. Ik heb zelf een Macbook maar dat ding is nog groot noch zwaar. Bovendien business lui is niet echt een groot segment v/d maatschappij. Ze hadden veel beter de huidige Macbook kunnnen uppen met een nieuw design en nieuwe dingen. Dat had veel meer aangesproken.

 • Profielfoto
  teigetje

  @Cenobyte: USA 1799 dollar, Nederland 1699 euro.

  Uitstekend apparaat, zeg ik. Ideaal voor mij: af en toe wat ontwerpen presenteren en dan heb je ontzettend weinig bij je in je tas, ideaal dus. Meestal internet ik wat met mijn Powerbookje 12″, en nu met – meer geheugen – meer HD – meer scherm – meer batterijtijd – meer WiFi-snelheid heb ik gewoon nog meer lol met zo’n ding op schoot. Werken doe ik wel aan de Mac Pro, voor thuis en onderweg is dit ideaal.

 • Profielfoto
  2xdutch

  Helemaal eens met Yachtbrochure. Fantastische machine voor iemand die veel reist met zo weinig en zo licht mogelijke bagage. Onderweg houd ik voornamelijk e-mail in de gaten, check on-line in en werk aan presentaties en verslagen. Na 15 minuten aan je schouder telt echt elk pondje. Wel wat duur voor de spec en of het nou echt mooi is? Moet hem eerst eens zien en vasthouden.

 • Profielfoto
  graviton

  De prijs… jach, het is allemaal verdomd klein, de processor is volledig nieuw, gebouwd op vraag, 2GB ram en al dat geld die in het design is gekropen. Ik denk dat we, als de MBA redelijk verkoopt, de prijs wel zullen zien zakken. Aan mensen die onderweg Power nodig hebben is het moeilijk uit te leggen waarom iemand een MBA zou willen aanschaffen, maar ik probeer toch, zoals een aantal mij zijn voorgegaan: mooi design, vederlicht, perfect voor huis tuin en keynote gebruik, backlight keyboard voor in donkere presentatieruimtes… en de prijs… jach, voor mensen die in dit segment werken, is 1699€ best wel OK neem ik aan. De zwarte macbook (die ik persoonlijk de mooiste vind en ja voor veel Apple gebruikers speelt dit ook een rol) met 2GB ram wat toch ongeveer de standaard aan het worden is, heeft een prijskaartje van 1589€ … achja wat dan nog, de mensen die er eentje willen hoef ik toch niet te overtuigen en voor iedereen die klachten heeft, ga hem eens bekijken in een Applestore in de buurt en stop met klagen over de prijs je gaat er toch geen kopen.