Rene Bouwmeester
Rene Bouwmeester Accessoires 6 januari 2008

Kleine iPods worden groot

Hoewel de MacWorld-beurs in San Francisco nog moet beginnen, lijkt het grootste iPod-nieuws van het jaar uit een geheel andere hoek te komen. High-End audiofabrikant Wadia heeft namelijk aangekondigd op om de CES (Consumer Electronics Show) die maandag in Las Vegas start gaat, met een eigen iPod dock te komen.

Nu lijkt dit op het eerste gezicht niet zo bijzonder (je krijgt tegenwoordig al een dock bij twee tubes tandpasta en een doosje tampons), ware het niet dat Wadia het voor elkaar heeft gekregen om naast het analoge signaal ook een ‘bit-perfect’ digitaal signaal uit je iPod naar buiten te toveren.

Dit wordt – merkwaardig genoeg – mogelijk gemaakt door de authenticatiechip die Apple sinds de laatste generatie iPods vereist voor videosignalen uit de dock-uitgang. In samenwerking met onze vrienden in Cupertino hebben de knappe koppen van Wadia een manier gevonden om na de authenticatie-handshake het ongewijzigde digitale audiosignaal te isoleren.

De voordelen zijn enorm: wie zijn muziek in Apple Lossless of in ongecomprimeerd WAV-formaat luistert, heeft nu voor het eerst de mogelijkheid om de toch wat beperkt Digitaal Analoog Converterchip (DAC) in de iPod zelf over te slaan, en de digitale bitstream te leiden naar een DAC van hogere kwaliteit in de HiFi-set.

Effectief is de iPod daarmee voor het eerst in zijn bestaan voor de serieuze muziekliefhebber,een volwaardige audio-source geworden, die kan wedwijveren met het hogere segment CD-spelers. De digitale audiofiel houdt de ontwikkelingen likkebaardend en met aangespannen bilspier in de gaten.

Binnenkort voor zo’n slordige 350 dollar bij de betere HiFi-specialist.

Reageer op artikel:
Kleine iPods worden groot
Sluiten