Kleine iPods worden groot

Door: Rene Bouwmeester - 13 reacties

Hoewel de MacWorld-beurs in San Francisco nog moet beginnen, lijkt het grootste iPod-nieuws van het jaar uit een geheel andere hoek te komen. High-End audiofabrikant Wadia heeft namelijk aangekondigd op om de CES (Consumer Electronics Show) die maandag in Las Vegas start gaat, met een eigen iPod dock te komen.

Nu lijkt dit op het eerste gezicht niet zo bijzonder (je krijgt tegenwoordig al een dock bij twee tubes tandpasta en een doosje tampons), ware het niet dat Wadia het voor elkaar heeft gekregen om naast het analoge signaal ook een ‘bit-perfect’ digitaal signaal uit je iPod naar buiten te toveren.

Dit wordt – merkwaardig genoeg – mogelijk gemaakt door de authenticatiechip die Apple sinds de laatste generatie iPods vereist voor videosignalen uit de dock-uitgang. In samenwerking met onze vrienden in Cupertino hebben de knappe koppen van Wadia een manier gevonden om na de authenticatie-handshake het ongewijzigde digitale audiosignaal te isoleren.

De voordelen zijn enorm: wie zijn muziek in Apple Lossless of in ongecomprimeerd WAV-formaat luistert, heeft nu voor het eerst de mogelijkheid om de toch wat beperkt Digitaal Analoog Converterchip (DAC) in de iPod zelf over te slaan, en de digitale bitstream te leiden naar een DAC van hogere kwaliteit in de HiFi-set.

Effectief is de iPod daarmee voor het eerst in zijn bestaan voor de serieuze muziekliefhebber,een volwaardige audio-source geworden, die kan wedwijveren met het hogere segment CD-spelers. De digitale audiofiel houdt de ontwikkelingen likkebaardend en met aangespannen bilspier in de gaten.

Binnenkort voor zo’n slordige 350 dollar bij de betere HiFi-specialist.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Marc VdV

  Das best cool maar hoe duur moet dat ding wel niet worden?

 • Profielfoto
  iDarwin

  Behoorlijk wat

 • Profielfoto
  Skitel

  Zoveel verschil zal het wel niet maken.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik zou mn geld liever in een setje fatsoenlijke boxen steken. Maar geld lijkt me niet de bottle-neck in dit segment.

 • Profielfoto
  jaguar

  @ marc VdV

  350 dollar staat in de tekst.

 • Profielfoto
  michi_rishi

  Gezien de prijzen die Wadia voor de meeste van hun apparatuur durft te vragen, lijkt me dat heel redelijk.

 • Profielfoto
  RuudBerg

  De digitale muziek begint eindelijk een beetje volwassen te worden

 • Profielfoto
  dinck

  Niet de eerste keer dat de iPod als serieuze HiFi wordt gezien. Voor de 4e en 5e generatie was het niet de DAC die een probleem was, maar de kwaliteit van de daaropvolgende analoge uitgang. Red Wine heeft daar indertijd een iMod voor ontwikkeld die wel als nadeel had dat de hoofdtelefoonuitgang niet meer bruikbaar was ???
  Maar goed, voor alle sceptici: MP3 sucks altijd als je een beetje goede oren en een iets betere geluidsinstallatie hebt, en een iPod met lossless of ongecomprimeerd klinkt op die installatie inderdaad minder goed dan de eerste de beste cd-speler. Leuk als een iPod alle voordelen van zijn draagbaarheid en gemak eindelijk ook als volwaardige geluidsbron kan worden gebruikt. Goed nieuws dus, deze Wadia, en inderdaad redelijk betaalbaar.

 • Profielfoto
  Gene

  He he, eindelijk een bevestiging dat ik niet voor niets alles in Wave heb opgeslagen.

  $350,- wordt zeker €350,-?

  mzzl
  Gène

 • Profielfoto
  Steff

  Wat een achterlijke verstandlose opmerkingen zitten hier tussen zeg! Bah als je er niets van weet hou dan gewoon je stinkbek dicht! Je krijgt geen positief krediet als je je smoel overal laat horen!

  Dit apparaat is haar geld 110% procent waard! Dit ding is wel zo super goed voor iedereen die van ‘echte’ muziek houd. Hij geeft je namelijk 100% redement van jou muziekformaat en niet de veel mindere kwaliteit die uit een iPod komt.

 • Profielfoto
  gewiste gebruiker

  @Steff, dat had je ook wel vriendelijker kunnen zeggen toch?

 • Profielfoto
  McShamus

  @Steff: Nou, nou. Jij hebt er zo te zien écht heel veel verstand van…

 • Profielfoto
  Steff

  Nee zoiets moet je niet vriendelijker zeggen anders blijven mensen/kinderen, ik weet de leeftijd niet, maar doorposten en doorposten!

  Ik heb er zeker niet veel meer verstand van dan jij of iemand anders. Feit alleen is dat ik het gehele artiekel doorlees en ook een flinke interesse heb ik het apparaat.

  En als je dat doet, dan zie je zelf ook dat berichten zoals Skitel plaatste totaal nutteloos zijn!