Is de OLPC OMT compatible?

Door: Koen van Tongeren - 50 reacties

Na jaren voorbereiding is de OLPC eindelijk uitgebracht. Het idee van deze uitermate goedkope laptop is het beschikbaar stellen van nieuwe technologie aan kinderen in de derde wereld met behulp van een simpele onverwoestbare laptop die in de meest extreme omstandigheden gebruikt kan worden.

Steve Jobs heeft tijdens de ontwikkeling aangeboden om gratis OS X licenties te verstrekken voor het project, maar de makers kozen liever voor het open-source Linux platform. Na veel vertragingen en tegenvallers is de OLPC is één maand in de VS te koop geweest voor het westerse publiek. Genoeg tijd voor One More Thing om er de hand op te leggen. De wereldpers was niet overmatig enthousiast maar wij laten ons daar niet door afleiden en doen dé beslissende test voor de OLPC…

Reacties

50 reacties
 • Profielfoto
  Marieke van Osch

  En nu wil ik hem weer mee naar huis hoor, speelkwartier is afgelopen. Of doe je nou even gezellig en poker je weer mee:-)

 • Profielfoto
  arne89

  Ze hadden dus toch voor OS X moeten gaan;)

 • Profielfoto
  Ludo

  Jammer dat dit initatief in dit filmpje wordt afgedaan als troep! Een duidelijk onnadenkende reactie van een verwend redacteur, OMT onwaardig naar mijn idee.

 • Profielfoto
  dinck

  Nou nou, dat is toch wel erg kort door de bocht, Koen!
  Op mijn werk met Windows XP en IE komt de OMT site ook niet 100% over, en ja, dát is troep omdat je er zo ongelooflijk veel voor betaalt.
  Maar deze OLPC is een goed idee, beter dan het recyclen van oude afgedankte PC’s met een keur aan ‘obsolete’ operating systemen en zo. En er is in derde wereld landen (ik weet het toevallig van Africa) een ontzettend grote behoefte aan automatisering. Zo’n simpel machien en de standaard software zijn denk ik essentieel voor het succes aldaar.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Eeuh, het was een klein grapje. Lag er toch dik genoeg op?:-)

 • Profielfoto
  viero

  Idd, beetje sarcasme is toch nog toelaatbaar de dag van vandaag :p Moet kunnen :)

 • Profielfoto
  Bouma

  Zal het aan de OLPC liggen of aan de manier van interpreteren van de html code van deze site?

  http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fwww.onemorething.nl%2F&charset=%28detect+automatically%29&doctype=Inline&group=0

 • Profielfoto
  dinck

  @ Koen:
  Ok, ik begrijp natuurlijk wel dat je het zo niet bedoelde. Het is alleen zo jammer dat er van zoveel kanten lacherig gedaan wordt over dit project en op een gegeven moment neemt niemand het meer serieus.
  Ik ben trouwens wel benieuwd naar de werkelijke prestaties van het ding, vooral op het vlak van gebruiksgemak en doelmatigheid. Erg snel zal het naar huidige maatstaven wel niet zijn, maar ik denk echt dat je in het achterhoofd moet houden dat dit ding bedoeld is voor mensen die nu nog op computers werken uit het pre-Pentium en pre-PowerPC tijdvak…

 • Profielfoto
  niels

  zucht.. het zoekvakje staat niet op de goede plek, dus troep. ‘tis niet eens grappig.. zo kwam ’t niet voer.

  anyway, wel leuk om eens zo’n ding gezien te hebben, ik dacht dat ze veel groter was. wordt dit nog een podcast? (front row werkt niet met YouTube)

 • Profielfoto
  LEXY

  Van mij mogen jullie de OLPC serieus testen en hier of in een podcast verslaan!

 • Profielfoto
  computer space

  Precies, als je hem toch hebt:
  Goed en uitgebreid testen!!!
  Dus ook met Ubuntu erop
  Hacken met MacOSX erop
  Hacken als PSP
  Aan de muur schroeven als WC rol afdekklep
  Ruiten mee krabben van de auto
  Een tesla-beam tussen de antennes genereren en zo RFID flashend door de MediaMarkt rennen
  En uit eindelijk de vraag beantwoorden: “Will it Blend”?

 • Profielfoto
  Nicks

  Een Transformer vermomd als 1e gen iBook… :D

 • Profielfoto
  denboris

  alsof kinderen uit de derde wereld naar onemorething gaan surfen…
  zucht

 • Profielfoto
  Laiven

  Beetje kansloos filmpje naar mijn idee, voor 100 dollar (60 euro) kan je maar een vierde ipod kopen, en dan kan je er nog nieteens op surfen. Voor die kids in de 3e wereld is het een prachtding, en ook voor mensen in nederland zou ik zeggen. Kijk eens de review van David Pogue…!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Lol. Best leuk filmpje.
  Hebben jullie er nu ook 100 dollar voor betaald?
  Hebben ze in Afrika en andere kansarme landen ook Marktplaats? ;)

  Oh nee, 175 dollar.

  Zit ik wel even te denken…
  Straks heeft elk zwerfkind in Guatemala een laptop, maar hier op school in Nederland moeten mijn kinderen het met drie oude versleten PC’s doen per 150 leerlingen.

  What’s wrong with that picture?! :D

 • Profielfoto
  knutm0

  @KarelWillem: dat jij als steenrijke vader kennelijk niet bereid bent het juiste gereedschap voor de opleiding van je kinderen te kopen.

 • Profielfoto
  @iMen

  Zoals hier boven al vermeld, een beetje kort door de bocht. Maar ik vraag me af of het de bedoeling van jullie was om een seriueze review neer te zetten. Wat gaat er nu met dat dingetje gebeuren? Die kan je de volgende keer winnen bij een prijsvraag?

 • Profielfoto
  DEMON

  Dit is toch geen review. OMT laadt niet correct. Lijkt mij eerder dat OMT troep is dan de OLPC. OMT laadt niet eens goed in IE.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Misplaatst grapje, toch Dank voor de realistische David Pogue review … ! ???

 • Profielfoto
  michi_rishi

  Lekker negatief stuk wel.
  Hoezo geen goed toetsenbord? Ding is gemaakt voor kindervingertjes. Als Koen daar met zijn dikke worstenvingers niet mee overweg kan, ligt dat natuurlijk niet aan het apparaat.
  Argumentatie dat het apparaat ‘troep’ is omdat hij OMT niet helemaal goed weergeeft is helemaal flauwekul. Webdesigners die een site niet optimaliseren voor OS-X en dan zeggen dat Apple troep is worden hier (terecht) weggehoond.
  Beter je best doen volgende keer, Koen!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  @knutm0; Definieer steenrijk?
  Steenrijk als in net genoeg geld om boodschappen te kunnen doen bij de Lidl?
  Steenrijk als in een jaar sparen voor mijn iPod?
  Steenrijk vergeleken met een gezin in India in een krotje, ja.
  Al hebben die laatste dan wel weer 150 kanalen schotel-televisie.
  Dat heb ik dan weer niet. :D

 • Profielfoto
  aerosoul

  @KarelWillem, ik weet de specs van die drie versleten pc’s natuurlijk niet maar toch heb ik ’t idee dat als je hier ’n hele lichte linux distributie op draait dat deze wel sneller zullen zijn dan de OLPC :P.
  paar specs:
  cpu: 433 mhz
  geheugen: 256 mb
  storage: 1024mb NAND flash
  screen: 7,5″

  lijkt me toch wel makkelijk te beaten?! Het enige voordeel is dat deze laptop er leuker uitziet en waarschijnlijk ’n stuk weerbaarder en kleiner is.

 • Profielfoto
  NoiA

  gaat ook niet samen apple freaks die mega verwend zijn qua hardware het totaal andere uiteinde van het computer spectrum te laten gebruiken….

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Nog even voor wie het wil weten: we hebben de OLPC even kunnen testen. In dat uur liep ie 5 keer vast, kon ie op de helft van de beschikbare Wifi netwerken niet inloggen, op de andere helft vergat ie na een herstart het (hex) wachtwoord. Het apparaat is éxtreem traag bij het opstarten (ook van apps) maar zodra een programma geladen is werkt het redelijk snel en stabiel.
  Mijn persoonlijke mening over het product: een prachtig idee, maar te snel uitgevoerd met te veel financiële onzekerheden waardoor ik vermoed dat het huidige project niet zal slagen.
  En dan nog even voor wie mijn eerste reactie niet gelezen heeft: natúúrlijk zegt het niet goed weergeven van OMT meer over onze site dan over de OLPC. Ons filmpje was natuurlijk een (klein) grapje. Dat lijkt me toch overduidelijk…

 • Profielfoto
  Joid

  @ KarelWillem

  Als ik jou was zou ik contact opnemen met die school, want basisscholen krijgen al jaren genoeg speciaal voor ICT geoormerkt geld binnen. De school zou genoeg geld moeten hebben voor minimaal 1 computer per 10 leerlingen. Dus dat beeld wat jij schetst is verre van reeël.

  Of jij bent al lang niet meer bij jouw kinderen op school geweest. Of die school pakt het op ICT beleid enorm slecht aan. Of je vindt het oneerlijk dat kinderen in Guatamale het véél beter hebben dan jouw kinderen…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik schetste het beeld iets negatiever dan het is.
  Er staan er in elke klas gemiddeld twee.
  Dat is echter nog steeds ver van 1 per leerling.

 • Profielfoto
  Zeekomkommer

  Zullen we dan nu eens gaan kijken hoeveel websites er niet goed worden weergegeven door safari op een MacBook Pro? Ik denk dat je dat dan ook als troep moet bestempelen.

 • Profielfoto
  carpebios

  De laptop kan onemorething wel aan, alleen mozilla met linux kan onemorething niet aan. De laptop doet verder niks aan het weergeven. Dat doet de browser.

 • Profielfoto
  Double_UK

  Ik zag in die review van David Pogue dat als je helderheid van het scherm helemaal omlaag draait, het beeld zwart/wit wordt en in daglicht goed leesbaar wordt (soort van elektronisch papier). Zoiets zou ik OOK wel willen hebben op mijn laptop als de batterij weer eens bijna leeg is en je aan het schrijven bent. Als ik het scherm dim, wordt hij namelijk zwart.

  Na het zien van die review moet ik constateren dat er een paar innovatieve zaken op dat apparaat zitten die ik mis in (‘onze’) computers die dus het tienvoudige of meer kosten. :O

 • Profielfoto
  MichMich

  Erg jammer, die arrogante eindconclusie. Dat staat OMT niet goed. Jammer.

 • Profielfoto
  svan

  Als je dan toch zo’n grap maakt, zorg dan wel dat ie strak in elkaar zit en dat je goed uit je woorden komt. Maar om nou te spreken van arrogantie, nee. Niet zo teergevoelig!

 • Profielfoto
  herko

  Ehm.. dan zijn de W3C standaarden niet OMT compatibel, want op de startpagina van OMT zie ik maarliefst 23 waarschuwingen (ook al valideert de pagina wel als valide HTML).

  Zo zie je maar, dat het belangrijk is de webstandaarden te volgen (kijk bijvoorbeeld eens op http://www.webrichtlijnen.nl, van de NL overheid, wereldwijd voorloper op dit gebied!). Als de pagina/site niet geod rendert, dan ligt dat hoogstwaarschijnlijk aan de pagina, en niet aan de browser (zeker als deze de ACID test doorstaat).

  Maargoed, de comclusie is dus eigenlijk: OMT is niet webstandaarden complient, en daarmee dus per definitie niet compatibel met meerdere browsers die dat wel zijn (Firefox = redelijk, MSIE is notoir slecht, opera staat bekend als een goede, safari doet het niet slechter dan firefox…)

  Een missertje dus.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Gelukkig dat onemorething.nl het niet goed doet op de OLPC. Je zou je maar kapot schamen voor de podcast de volgende keer dat je in Afrika op bezoek bent :D

 • Profielfoto
  rrkramer

  @Double_uk

  dit kan natuurlijk ook gewoon op je mac
  systeemvoorkeuren -> Universele toegang -> Beeldscherm wit op zwart
  of met de snelkoppeling ctrl alt appeltje 8

 • Profielfoto
  Double_UK

  @rrkramer:

  Het gaat er niet om de tekst diapositief te zien.
  Lees de specs maar eens van de OLPC. http://www.laptop.org/en/laptop/start/ebook.shtml

  Je kan door de backlight uit te schakelen NOG STEEDS TEKST LEZEN! Dat kan ik dus niet op mijn laptop. Als ik de backlight van m’n scherm uitzet is ‘ie zwart.
  Maar deze OLPC is dus ook nog eens een E-Book. ;)

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Als ik op mijn vaders macbook de reslolutie hel laag zet staat de zoekbalk er ook onder:)

 • Profielfoto
  Bor

  Ik vind het geniaal! Als dit nou serieus zo zijn met een aftiteling en OMT in de hoek en zo, maar het is gewoon een korte grap en ik moest lachen.

 • Profielfoto
  jeroen.p

  Haha, eindelijk een echt leuk filmpje!:D
  Hopelijk volgen er meer!

 • Profielfoto
  Zij

  Ach, als je h’m troep vindt, ik ben wel geinteresserd, waar kan ik hem afhalen? ;)

 • Profielfoto
  Stapel

  Tja, maar is OMT dan eigenlijk wel compatibel met de W3C standaarden, hm? Eens even checken met de HTML Validator bij w3c.org. Aha:

  This page is not Valid HTML 4.0 Transitional!
  Result: Failed validation, 22 Errors

  Troep, dus.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Voor honderd dollar koop je ook 2 of 3 iMac’s uit 2000… Ik wist het wel.

 • Profielfoto
  dintel

  Koen heeft al een paar keer gezegd dat je dit niet zo zwaar moet nemen. Hij bedoelt het niet arrogant. Anders maak je toch zelf een filmpje een publiceer je die!

 • Profielfoto
  Martijn Snels

  @MichMich: Ga ik in mee, beetje jammer hoe er gereageerd word.

  Ik vind het een prachtig apparaat! Geweldig dat het ook echt gemaakt is want plannen maak je zo maar bouwen niet. Ik vermoed dat de reden dat het zoek scherm ergens anders staat is dat de resolutie van het scherm niet correct is met de website. Weer iemand de resolutie van het scherm?

 • Profielfoto
  Ikreisrond
 • Profielfoto
  macker

  zo’n touchpad mogen ze ook wel op andere laptops maken!

 • Profielfoto
  Marieke van Osch

  Voor degenen die het willen weten, de OLPC is niet van OMT. Ik heb hem te leen om hem door te geven vandaag in Londen en we hebben er even lekker mee zitten klooien. Het filmpje was dus ook een gevolg van een melige bui na veel vastlopers en een mopperende Jan-David dat het netwerk er door dat ding weer uit lag.

  Het was de bedoeling om er om te lachen, hoop dat dat gelukt is. Wij hebben er in ieder geval een hoop plezier om gehad:-)

 • Profielfoto
  iAgree

  Tenen krommend filmpje.

 • Profielfoto
  sgaap

  dus omdat de onemorthing site een beetje knullig inelkaar is gezet is de olpc kut?
  Gemiste kans imho, weer eens site die ik uit mn bookmarks verwijder :S

 • Profielfoto
  francisp

  zijn er hier eigenlijk mensen die eerst de reacties lezen en dan pas een reactie geven! hoeveel keer is het eigenlijk al uitgelegd dat het een grap was!:D

 • Profielfoto
  iljajj

  Waar hebben jullie dat ding eigenlijk gekocht? Ik wilde er ook eentje hebben (vooral als PDF-reader) maar heb tot nog toe bot gevangen…