Death on the road

Door: verwijderd account - 24 reacties

De politie in de Australische staat New South Wales wil jongeren waarschuwen voor de gevaren van iPods en andere muziekspelers in het verkeer. Met behulp van reclamebureau DDB is er een campagne gestart waarbij met niet mis te verstane beelden de risico’s van iPods in het verkeer worden geïllustreerd.

De reden dat er in de beelden specifiek voor iPods is gekozen, heeft waarschijlijk zijn oorzaak in de grote herkenbaarheid van het apparaat. Daarnaast zijn de witte snoertjes kunstig gebruikt als waren het de krijtstrepen waarmee de politie bij een slachtoffer de plaats en positie pleegt te markeren. Er gaan geluiden rond dat het aantal verkeersslachtoffers in Australië door gebruik van muziekspelers dramatisch is gestegen. Daarin zou de reden van deze campagne liggen.

Senator Carl Kruger van de Amerikaanse staat New York heeft een wetsvoorstel gedaan waarbij het strafbaar wordt je in het New Yorkse verkeer te begeven met een iPod, telefoon met MP3-speler aan boord of een mobiele telefoon met headset. Word je er toch mee betrapt, dan krijg je een bekeuring van 100 dollar als het aan de senator ligt. Het is te hopen dat de NYPD voldoende mankracht heeft als die wet er komt.

Down Under is men nog niet zo ver dat men iPods in het verkeer strafbaar wil stellen. “Stommiteit valt niet bij wet te verbieden”, aldus John Hartley, opperhoofd van de verkeerspolite in New South Wales. Maar dat het de autoriteiten ernst is blijkt wel uit de reclamecampagne. Het heeft iets ludieks maar tegelijkertijd ook iets lugubers. En luisteren naar Iron Maiden krijgt ook meteen een heel andere dimensie.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  R-Flow

  Een wethouder in Amsterdam wou ook al iPods op de fiets verbieden maar wat een onzin. Als die gasten echt denken dat mijn iPod classic, zelfs op maximum volume, boven een tram of een auto uitkomt wordt het misschien eens tijd dat ze zelf zo’n ding aanschaffen om te kijken hoe hard ie precies gaat.

  Kijk als je in de auto zit en je zet je dolby all-surround speakers op maximum is een ander verhaal.

 • Profielfoto
  Ri.Co

  ik fiets al met men iPod sinds de release van de 3e gen iPods (die met de knopjes menu, play/pause, … niet op of rond het wiel) en ik heb nog nooit problemen gehad in het verkeer vanwege mijn iPod… zorg gewoon dat je hem niet te luid zet en dat je oortjes genoeg geluid door laten, en alles is in orde… (voor mij toch)

 • Profielfoto
  PimPamPet

  Ik ben erbij vanaf de 1e generatie en heb sindsdien 7 ipods gehad. Nog nooit problemen in het verkeer gehad en ik fiets me te pletter in Amsterdam. Ik zag wel een auto tegen een ambulance met zwaailicht en sirene rijden omdat hij deze door de waanzinnig luide BOINK-BOINK muziek niet aan hoorde komen. Laat ze daar dan ook meteen wat aan doen… ???

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Ik woon momenteel in een buitenwijk van Sydney. Ik heb zelf nog niets van de campangje gemerkt. Je ziet hier echt niet veel fietsers op de weg omdat ze niet veel fietspaden hebben en niet kunnen rijden. Dus het is veiliger niet te fietsen. Dus er is wel erg veel verkeer overal in Sydney, missschien daarom. Als ze moeilijk gaan doen als je in de stad wandelt met je i-pod ja zoals deze gasten die geen fietsers lijken (helm is echt verplicht hier anders krijg je de politie achter je aan). Dan gaat het toch ver.

 • Profielfoto
  ParadoX

  zeer mooie – typisch reclame bureau achtige beelden – dat wel :O

 • Profielfoto
  Brainiac

  ‘k Reed vroeger ook altijd met m’n iPod op. Gewoon goed opzij en achter je kijken en er is niks aan de hand!

 • Profielfoto
  Jpunt

  prachtige posters!

 • Profielfoto
  vanquish

  quote : Het is te hopen dat de NYPD voldoende mankracht heeft als die wet er komt.

  Denk dat dat wel goed komt.
  Er is geen politiedienst ter wereld die zoveel mankracht heeft.
  Sterker nog er zijn zelfs maar 8 leger diensten ter wereld die meer mankracht hebben.

 • Profielfoto
  pinkie

  Helaas zijn het vaak die mensen die zichzelf onkwetsbaar achten die, op een onverwacht moment, toch met vervelende consequenties (ongelukken) worden geconfronteerd. Natuurlijk helpt het wanneer je bewust met je situatie omgaat maar je zult toch altijd extra voorzichtig moeten zijn als je je gehoor belet om op het verkeer te concentreren. Dat kun je voorkomen door domweg zo’n i- of ander Pod niet te gebruiken wanneer je deelneemt aan het verkeer. Vergeet niet dat je niet alleen jezelf maar ook anderen in gevaar kunt brengen.

 • Profielfoto
  Marius1976

  “Wordt je er toch mee betrapt,….”

  Moet zijn “Word je….”

 • Profielfoto
  klavr

  Ben ook al een keer geschept door een auto toen ik naar mijn iPod luisterde op de fiets dus dit brengt weer een trauma naar boven.:)

  Pas op mensen, echt…

 • Profielfoto
  Martijn Snels

  Prachtig werk weer van DDB, wat we van ze gewend zijn eigenlijk.:)

 • Profielfoto
  McShamus

  Natuurlijk, niemand hier (behalve klavr) heeft ooit zoiets meegemaakt en daarom is het onzin? Het is gewoon een feit dat je afgeleid en minder alert bent met muziek direct in je oren en dus verminderd je omgeving waarneemt.

  Dat JOU nog nooit iets is overkomen wil niet zeggen dat het toegenomen gevaar niet bestaat.

 • Profielfoto
  swoon

  DEATH metal op je iPod?
  Eens met McShamus, natuurlijk ben je meer afgeleid met een iPod op je fiets.
  Overigens zie ik wel eens bestuurders rijden van koeriersbedrijven met oortjes in, in de auto. Dan vraag je je toch echt af.

  Persoonlijk gebruik in mijn iPod nooit als ik op de fiets zit of een rondje ga hardlopen.
  Dat laatste vind ik helemaal niets met muziek, gewoon genieten van de omgeving en je hoort tenminste nog eens een brommer of een auto aankomen.

  Overigens wel een goede campagne.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Hop. Mogen we dat binnenkort ook al niet meer.
  Flitspalen, verboden te roken, verboden te parkeren, drink niet te veel, gebruik een condoom, gebruik geen drugs. Soms voel ik me terug een kleuter.

 • Profielfoto
  klaasb

  Ik wil ook zo’n poster;)

 • Profielfoto
  Nicks

  Sterke campagne

 • Profielfoto
  eliasheuninck

  Zoiets verbieden is waanzin. Op het gevaar wijzen kan wel. Ik weet echter niet hoeveel impact zoiets heeft, en of het geen tegengestelde reacties teweeg brengt.

 • Profielfoto
  jaapie

  achja dit heeft apple natuurlijk allang opgelost:P

  (img)http://www.cnet.co.uk/i/c/blg/cat/digitalmusic/chris2_ipod.jpg(/img)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Bullshit. Net als het verbod op bellen achter het stuur trouwens.

  Dit soort zaken verbieden is pure betutteling en bovendien een druppel op een gloeiende plaat. Wil men dit pad inslaan, dan moet ook het prutsen aan de autoradio, het rondrijden met de autostereo op vol, neuspeuteren achter het stuur, bellen op fiets, het voeren van een gesprek achter het stuur, enzovoort, enzovoort worden verboden.

  ???

 • Profielfoto
  Statenweg

  Mooi bedacht, dat witte snoertje als krijtstreep!

 • Profielfoto
  jimeh

  Lol als ik met m’n iPod op fiets schrik ik me altijd de tering als er plotseling iemand langs komt gefietst (tenminste als ik ’s morgens naar school fiets :p

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  De iPod is niet de schuldige. Het is het feit dat de meeste kinderen dat ding altijd op maximum volume hebben draaien wat gevaarlijk is. Ik doe mijn iPod nooit harder dan de helft, meer heb ik gewoon niet nodig. Zo kan ik ook prima het verkeer horen (tenzij het een Prius is).

 • Profielfoto
  Xander34

  Maar mijn iPod oordopjes zijn opgeblazen door de maximale volume.
  Ik ben nu verplicht om ‘m niet voluit te zetten…;)
  Anders wordt het geluid krakerig
  Ja, zelfs Apple’s eigen oordopjes zijn opblaasbaar………
  :O
  Was daar erg verbaast over, dopjes die voor iPods gemaakt zijn