Anoniem
Anoniem Nieuws 9 januari 2008

Death on the road

De politie in de Australische staat New South Wales wil jongeren waarschuwen voor de gevaren van iPods en andere muziekspelers in het verkeer. Met behulp van reclamebureau DDB is er een campagne gestart waarbij met niet mis te verstane beelden de risico’s van iPods in het verkeer worden geïllustreerd.

De reden dat er in de beelden specifiek voor iPods is gekozen, heeft waarschijlijk zijn oorzaak in de grote herkenbaarheid van het apparaat. Daarnaast zijn de witte snoertjes kunstig gebruikt als waren het de krijtstrepen waarmee de politie bij een slachtoffer de plaats en positie pleegt te markeren. Er gaan geluiden rond dat het aantal verkeersslachtoffers in Australië door gebruik van muziekspelers dramatisch is gestegen. Daarin zou de reden van deze campagne liggen.

Senator Carl Kruger van de Amerikaanse staat New York heeft een wetsvoorstel gedaan waarbij het strafbaar wordt je in het New Yorkse verkeer te begeven met een iPod, telefoon met MP3-speler aan boord of een mobiele telefoon met headset. Word je er toch mee betrapt, dan krijg je een bekeuring van 100 dollar als het aan de senator ligt. Het is te hopen dat de NYPD voldoende mankracht heeft als die wet er komt.

Down Under is men nog niet zo ver dat men iPods in het verkeer strafbaar wil stellen. “Stommiteit valt niet bij wet te verbieden”, aldus John Hartley, opperhoofd van de verkeerspolite in New South Wales. Maar dat het de autoriteiten ernst is blijkt wel uit de reclamecampagne. Het heeft iets ludieks maar tegelijkertijd ook iets lugubers. En luisteren naar Iron Maiden krijgt ook meteen een heel andere dimensie.

Reageer op artikel:
Death on the road
Sluiten