Apple wil één Europese iTunes Store

Door: Jan David Hanrath - 19 reacties

Vandaag heeft Apple een persbericht uitgebracht waarvan een aantal platenmaatschappijen in Engeland misschien een beetje zenuwachtig moeten worden. Momenteel is muziek in de UK iTunes Store duurder dan in de overige Europese landen. Dit komt omdat een aantal platenlabels hogere prijzen vragen voor de iTunes-distributie in Engeland.

Mede onder druk van de Europese commissie, die streeft naar één gelijke Europese markt, zegt Apple dat het binnen nu en zes maanden slikken of stikken is voor een aantal platenmaatschappijen. Gaat een maatschappij niet mee met de Europese prijs, dan wordt de overeenkomst niet verlengd en gaat de muziek uit de iTunes Store.

Steve Jobs zelf zegt er het volgende over: “This is an important step towards a pan-European marketplace for music,” said Steve Jobs, Apple’s CEO. “We hope every major record label will take a pan-European view of pricing.”

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Nikita

  Hm, klinkt OK, maar voor hetzelfde geld trekken ze de prijzen op naar het niveau van de UK-iTS. Of er verdwijnen straks platenmaatschappijen uit de iTS, waardoor je in de VS een groter aanbod krijgt dan in Europa; en laten we nou net niet in de VS kunnen kopen…

  Of niet natuurlijk, time will tell

 • Profielfoto
  Lexis

  Oke:
  Wel veel Apple nieuws deze twee weken.
  Misschien is t ook wel voor de movies die dan eindelijk een keer naar Europa komen.

 • Profielfoto
  fuen

  Inderdaad, zo is het niet maar nog een klein landje, nederland, maar gewoon meteen een heel werelddeel, en daarvoor is de drang natuurlijk in een keer veel groter vanalles aan te bieden. Top!

 • Profielfoto
  macpro

  Dit kun je niet één europese iTunes Store noemen.
  Ze trekken de prijzen overal gelijk, maar ik kan straks nog steeds niet in de store van Frankrijk, UK of Spanje kopen.
  Laten ze die grenzen eerst maar eens weghalen.

 • Profielfoto
  ivan92

  @macpro
  als je goed kijkt zie je dat binnen 6 maanden gaat gebeuren dus het lijkt me logisch dat je hier nu nog voor alle landen apart een store hebt.

 • Profielfoto
  computer space

  Als je het persbericht leest, vragen ze alleen om prijsverlaging bij de Britten. Er wordt helemaal niet gesproken over één europa-shop. Dat is er leuk bij verzonnen.

 • Profielfoto
  niels

  het klinkt hier een stuk dreigender dan op andere sites. als ze niet akkoord gaan verdwijnt de store z.g.a. Zo’n vaart zal het wel niet lopen, inderdaad gewoon wat goedkoper voor de Britten.

 • Profielfoto
  zoltan

  op de radio (stubru) hebben ze gezegd dat alle prijzen in europa gelijk getrokken zullen worden met die van de britten. Dus krijgen zij hun gedacht en hebben wij te kampen met een prijsverhoging.
  Het zou van start gaan in de komende 6 maanden.
  Misschien heb ik wel iets over het hoofd gezien (of gehoord) en kan het dus zijn dat mijn informatie niet klopt, maar dit is wat ik er denk van gehoord te hebben.

  Groeten

 • Profielfoto
  iJoost

  Er staat heel duidelijk prijzen lager in de UK.:-)

  http://www.apple.com/pr/library/2008/01/09itunes.html

 • Profielfoto
  stevenxs

  Citaat: nielsth op woensdag 9 januari 2008 17:11
  het klinkt hier een stuk dreigender dan op andere sites. als ze niet akkoord gaan verdwijnt de store z.g.a. Zo’n vaart zal het wel niet lopen, inderdaad gewoon wat goedkoper voor de Britten.

  In het pers bericht staat duidelijk dat niet de Store verdwijnt, maar dat de muziek van een platenlabel uit de store verdwijnt als zij niet binnen 6 maanden meedoen met het pan-europese prijsbeleid

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  Het zou ook eens tijd worden : EEN Europese Munt, maar wel een groot aantal Stores. Wat is er mis met mijn Nederlands Creit Card in een Franse Itunes winkel ? Ik kan toch ook bij de Franse Fnac ite de zlefde Cd kopen met verzending naar mijn Nederlandse adres, maar als het kopen digitaal gebeurt is Europa heel klein en heeft de Industrie de grenzen weer uitgevonden…
  Mijn oom is Spanje kon niet eens (hij is fan…) Nederlanse artiesten kopen (dan maar illegaal…?)

 • Profielfoto
  Neptunus

  Dit wordt tijd. Ik word echter gedwongen muziek via ‘vrienden’ te verkrijgen, want mijn vader werkt niet mee met zijn MasterCard.:) Als ik een eigen salaris heb ga ik legaal.:p

 • Profielfoto
  Volkie

  GOEDZO!!! Nou nog 1 Europa v.w.b. iPhone :p

 • Profielfoto
  Statenweg

  Binnen Europa bestaat een vrije markt. Inwoners van de UK zouden in de store van bijvoorbeeld Nederland moeten kunnen kopen, omdat de prijzen daar lager zijn. Nu kan dat nog niet. Dat is tegen de Europese regels. Door de prijzen gelijk te trekken gaat dit bezwaar niet meer op. Nelie Kroes (mededingingen) nam genoegen met deze maatregel.

  De gescheiden stores blijven echter bestaan, omdat enkele labels hun muziek alleen binnen de landsgrenzen willen aanbieden (auteursrechten verhaal). Strikt genomen zou iemand in de UK ook muziek van Nederandse labels moeten kunnen kopen die alleen in de Nederlandse store worden verkocht. Zo ver komt het blijkbaar niet.

  Steve Jobs heeft het immers over “a pan-European view of pricing” en niet over een pan-European store.

 • Profielfoto
  MacMeijers

  Neelie maar even vragen of ze er werk van wil maken, da’s bij MS ook gelukt

 • Profielfoto
  Neptunus

  En goed ook!

 • Profielfoto
  iJoost

  @Molenaar: Flauwe smoes. Je kunt ook zonder credit card kopen in de iTunes store.

 • Profielfoto
  iAgree

  1 Euro store dat zou een stuk beter zijn, maar volgens mij , willen ze alleen dat de prijzen in alle eu stores het zelfde zijn en niet dat het 1 store word , helaas.

 • Profielfoto
  Whymme

  Dit is grappig. Dus als Albert Heijn en de C1000 melk voor dezelfde prijs gaan verkopen, vormen ze dus ook opeens één winkel?

  Zoals al velen gezegd hebben, de prijzen worden gelijk getrokken, maar de winkels blijven gescheiden. Voor Nederland en België verandert helemaal niets.