Amazon gaat MP3’s wereldwijd verkopen

Door: Rene Bouwmeester - 20 reacties

Online grootverkoper Amazon heeft aangekondigd dat het de succesvolle MP3-winkel, waar Amerikaanse klanten DRM-vrije, op 256kbps geëncodeerde muziekbestanden kunnen aanschaffen, nog dit jaar wereldwijd wil uitrollen.

De winkel van Amazon heeft op enkele gebieden een streepje voor op de iTunes Store: alle bestanden zijn vrij van Digital Rights Management, zijn op alle denkbare muziekspelers zonder functionele gebruiksbeperkingen afspeelbaar en kennen een (relatief) hoge kwaliteit. Bovendien draait de MP3-winkel mee in de infrastructuur van de Amazon.com website, waardoor zaken als gebruikersrecensies en suggesties (gebruikers die dit album kochten, kochten ook…) structureel beter zijn geïmplementeerd. Tenslotte kent Amazon een meer gevarieerde tariefstelling, waarbij de prijzen – zeker voor wat ouder werk – dikwijls lager zijn.

Toen de Amerikaanse winkel net was geopend, was het voor niet-Amerikanen mogelijk om door het ingeven van een Amerikaans woonadres toch bij Amazon MP3-bestanden aan te schaffen. Het lek werd snel gedicht, maar het moet gezegd: de kwaliteit van het gebodene smaakte beslist naar meer. En daarbij kan de iTunes Store zo langzamerhand wel wat serieuze concurrentie gebruiken…

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  CalmCruiser

  Vet cool, dan ik de koop hervatten! :D

 • Profielfoto
  chatsmit

  Alleen meer goed die concurrentie!
  He een vraagje. Kent iemand een online muziekwinkel waar je tegen een lager tarief dan een echte CD, cd’s kan downloaden zonder compressie? Dat vind ik dan weer interessant.

 • Profielfoto
  frankuh

  Toch heeft de iTunes Store meer klasse :D

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik voorspel dat Amazon (in veel landen actief) marktleider op dit gebied gaat worden.

 • Profielfoto
  RTM85

  Correct me if i’m wrong, maar volgens mij krijg je bij Amazon dan MP3 bestanden, geen AAC. En AAC heeft een beduidend hogere kwaliteit dan MP3 op dezelfde bitrate.. Alleen daarom al koop ik gewoon in iTunes.

 • Profielfoto
  Rene Bouwmeester

  Theoretisch levert AAC compressie inderdaad een iets betere kwaliteit dan MP3. Wel is het zo dat dit verschil kleiner wordt of zelfs verdwijnt wanneer er op hogere bitrates wordt geëncodeerd – ik zou op 256kbps een blinde test tussen MP3 en AAC niet aandurven. Daarbij is het overgrote deel van de iTunes collectie op dit moment nog in 128kbps AAC – en mèt DRM.

  Om het verhaal helemaal compleet te maken is bovendien de ene MP3-encoder de andere niet, waardoor twee op identieke bitrates gecreërde MP3-bestanden onderling toch behoorlijke kwaliteitsverschillen kunnen hebben. Op het eerste oor klonken de Amazon MP3’s heel fatsoenlijk – al weten we dat natuurlijk pas echt zeker als we eens uitgebreid in de MP3-winkel hebben kunnen grasduinen…

  Van mij mag hij komen.

 • Profielfoto
  Lucas

  @ Chatsmit

  Op YouMakeMusic.com bieden we alle downloads in mp3, ogg of flac formaat, maargoed das wel alleen ‘indie’ > http://www.sixmo.com/ymm.htm

 • Profielfoto
  Sybren

  Het wordt tijd dat de iTunes store gewoon alles DRM vrij gaat verkopen.
  De grote platen labels moeten niet zo moeilijk doen, ze verdienen ook nog riant aan het iTunes plus update programma.

  Het is ook aan Apple om de druk op te voeren om DRM vrij te verkopen. Ze kunnen ook gewoon niet meer de DRM optie aanbieden voor platen labels. Heeft Steve daar wel eens aan gedacht?

 • Profielfoto
  niels

  het is zeker goed nieuws. wanneer Amazon zo groot wordt als het lijkt te worden zullen meer maatschappijen ook weer beter achter iTunes gaan staan. Om de concurrentie onderling weer wat de andere kant op te helpen.

  Zelf zit ik op Amazon niet te wachten. Naast dat hun site bijzonder klote is waar iTunes lekker gemakkelijk, doch soms ook wat onoverzichtelijk, veel simpeler te gebruiken is. Plus het feit dat AAC toch wat betere kwaliteit biedt dan MP3. Wellicht niet direct hoorbaar, maar toch prettig om te weten, en vanuit te gaan. Mag ook wel, als ik me niet vergis is MP3 al een stuk ouder.

 • Profielfoto
  de mossel

  De grote platenmaatschappijen???

  Doen die dan niet moelijk bij Amazon?
  Of zitten daar alleen de “kleine”?

 • Profielfoto
  Skitel

  Ik heb nog steeds niet de neiging nummers te gaan kopen zolang ik Limewire & Azureus tot mijn beschikking heb.

 • Profielfoto
  Statenweg

  Ik denk dat Amazone een bewezen succesformule bezit. Met veel plezier blader ik (als fervent gebruiker van de iTunes Store) regelmatig door Amazone’s mp3-store.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Afgezien van kwaliteit en gebruikersgemak (iTunes store is met 1-click natuurlijk ongelooflijk gemakkelijk!) zijn er inderdaad wellicht twee voordelen: verschil in prijs: bij iTunes is alles even duur. En een vergroting van het assortiment. Het assortiment is bij de iTunes Store behoorlijk ‘middle of the road’ en niet erg uitgebreid.(En teveel gericht op de Amerikaanse smaak). Er zijn bands waar je helemaal niets van vindt. Misschien wordt dat beter.

 • Profielfoto
  sweek

  Ongelofelijk hoe mensen hier iTunes zitten te verdedigen. De kwaliteit van een aac is zeker niet altijd beter, en de meeste dingen in de store zijn gewoon 128kbit.

  “alles is er even duur, dat is makkelijk”. > Alles is er veel duurder dan bij de concurrent.

  En wie denkt dat het een stuk minder makkelijk is om te downloaden moet het programma’tje van Amazon (PC/Mac) maar eens proberen.

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  AAC beter dan MP3?
  :D

  Sorry maar degene die dat beweert heeft duidelijk toch wel iets aan z’n oren, want dat is echt klinkklare onzin.

 • Profielfoto
  sgaap

  Ach, hangt af van de bitrate die amazon voor zn mp3’s gebruikt, boven een bepaalde rate zul je t verschil niet horen, en het allergrootste voordeel: geen drm:P

 • Profielfoto
  sweek

  Op Amazon.com staat:
  All tracks are sold in 256 kilobits-per-second variable bitrate MP3 format without per-customer watermarking or DRM.
  Veel beter dan in iTunes, dus.

 • Profielfoto
  Nikita

  En nou hopen dat wij hier met z’n allen tegen die tijd ook in de Amerikaanse versie kunnen kopen. Met de huidige dollarkoers is dat helemaal aantrekkelijk. Een album kopen voor $ 5,99 ( = ongeveer € 4,-) tegen € 9,99 in iTunes. Da’s nog niet de helft!! :p

 • Profielfoto
  Melle

  Ik koop nog steeds gewoonweg cd’s
  en hoop vooral dit nog heel lang te doen.

  (dus dat ze dat oud systeem nog lang mogen laten bestaan)
  (alleen digitale muziek zou ik zo jammer vinden, mss dat volgende generaties daar mee kunne leven, maar ik althans niet)

 • Profielfoto
  daanosx

  Kan niet wachten totdat Amazon dit in Nederland uitrolt. Ze hebben echt een grote bibliotheek, met ook veel niet mainstream-muziek. Kom maar op!