Robert de Groot
Robert de Groot Nieuws 12 december 2007
Leestijd: 5 minuten

Microsoft Office 2008 is bijna af: een eerste impressie

In januari 2006 verraste Apple zijn gebruikers door al op de markt te komen met de eerste Intel versies van hun computers. Bijna twee jaar later zijn de meest gebruikte software pakketten, middels ‘Universal Binaries’, geschikt voor de Intel chips en is het enkel nog wachten op Microsoft Office. Volgende maand zal de nieuwe versie uitkomen, die de nieuwe interface van Office 2007 voor Windows zal overnemen en een hoop nieuws te bieden zal hebben. Maar wat verandert er nu eigenlijk? Hieronder een impressie van Office 2008.

Allereerst zal het gehele pakket nu echt geschikt zijn voor Intel Macs. Dat zal voor een grote opluchting zorgen onder de Mac-gebruikers, want de snelheid van Office 2004 ligt erg laag ten opzichte van de andere programma’s. Testers van Apple Insider laten weten dat dit verschil op Intel Macs enorm is, maar op PowerPC Macs wordt er niet echt een verbetering in prestatie waargenomen. Dit betekent min of meer dat er aan de snelheidsprestaties van het pakket zelf niet veel veranderd is.

De Interface
Microsoft heeft de code van Office.mac flink onder handen genomen en dit was ook nodig om het pakket Intel-geschikt te maken. Sommige stukken code waren al twintig jaar oud en deze waren bij de transitie naar OS X (Office.X, 2001) voor het laatst goed onder handen genomen. In de nieuwe versie maakt Office gebruik van Quartz om transparente schermen weer te geven, maar ook zal bij het vergroten van een Word-venster het gehele venster direct mee vergroten. Tot nu toe wordt alleen de markering van de vensterrand weergegeven en dit geeft nogal een ‘Classic’ gevoel.
Alle programma’s hebben een nieuwe, dynamische, menu-indeling gekregen. Hierdoor wordt het aantal knoppen inbeeld gereduceerd tot de categorie waar je je in bevindt. Deze aanpassing zal even wennen zijn, maar gebruikers van Office 2007 voor Windows blijken na een periode van inwerken toch te spreken over deze verandering.

Transparante menu onderdelen dankzij Quartz Graphics

Word 2008
De scope van Word is vergroot en zo wordt het mogelijk om ook te gaan publishen met Word 2008. Hiermee groeien Pages en Word dichter naar elkaar toe, maar het blijft natuurlijk de vraag of Microsoft het voor elkaar heeft gekregen om een aantal aantrekkelijk ogende templates te maken, want hier wilde de inspiratie in het verleden wel eens ophouden. Daarnaast is het mogelijk om via de sidebar direct foto’s vanuit de iPhoto bibliotheek te raadplegen. Over het algemeen doet Word precies waar het goed in is en zijn er naast de publish-mogelijkheden weinig spannende veranderingen. De enige veranderingen onder de kap zijn dat docx-bestanden volledig ondersteund worden en dat de VBA ondersteuning vervangen is door Automator scripts.

Word 2008

Excel 2008
De nieuwe versie van Excel oogt strak en rustig, vergeleken met de huidige versie waar het overzicht tussen de loshangende panelen snel verloren ging. Een van de meest discutabele veranderingen is dat het formule venster is geïntegreerd in de sidebar. Voor echte spreadsheet goeroes is dit een van de veel gebruikte opties en het is vreemd dat deze niet pontificaal in beeld staat, zoals nu in Excel en zelfs in het adolescente Numbers.
Het mooie aan Apple’s Numbers is dat de spreadsheet niet een statisch geheel is en dat de gebruiker vrij is in het maken van tabellen en zelf bepaalt waar deze geplaatst kunnen worden. Helaas baseert Microsoft zijn onlosmakelijke cellenstructuur nog steeds op het idee van VisiCalc uit 1979.

Excel 2008: Strak, maar nog steeds een vaste cellenstructuur

PowerPoint 2008
Microsoft PowerPoint heeft sinds v.X niet veel verbetering ondergaan. Met de introductie van Office 2004 deed Microsoft nog enkele moeite om de concurrentie met het nieuwe Keynote aan te gaan, maar dit te vergeefs. Sterker nog, enkele nieuwe grafische features van PowerPoint 2004 waren niet eens compatible met de Windows-variant en dit was nu juist de bedoeling.
Met PowerPoint 2008 doet Microsoft een goede poging om de kwaliteiten van Keynote 4 te evenaren. Zo krijg je bijvoorbeeld middels lijntjes hulp bij het uitlijnen van objecten, iets dat we kennen uit bijvoorbeeld iWork of Omnigraffle.
Voor de effecten is goed gekeken naar Keynote en zo is de kubus transitie ook vast onderdeel van PowerPoint geworden. Echter, het is nog steeds niet mogelijk om direct een voorbeeld te krijgen van de slide-transitie en dit moet in de presentatie-mode bekeken worden. Powerpoint is typisch zo’n programma dat je af en toe gebruikt om een presentatie te maken die in een Windows-omgeving naadloos moet werken. Echter, wie eenmaal in aanraking is gekomen met Keynote zal deze niet snel meer loslaten.

Powerpoint 2008

Entourage 2008
Entourage 2008 zal eindelijk compatible zijn met Microsoft Exchange Servers. Slinks als Microsoft is, wordt deze functionaliteit alleen geleverd in de 300 dollar kostende Business version. De nieuwe versie zal ook de alom bekende ‘Smartfolders’ integreren, al heten deze nu ineens ‘Mail Views’ en ook is de SPAM-filter weer goed onder handen genomen. Typisch Entourage is dat de individuele e-mails worden opgeslagen in een aparte database, in plaats van als losse bestanden op de harde schijf. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat Time Machine de mails niet los kan terugzetten en zo moet er ook nog per mail een losse index-file worden aangemaakt zodat Spotlight eindelijk de losse mails kan vinden. Dit is in de huidige versie nog niet mogelijk.
De Calendar functie in Entourage begint net als Windows Calendar steeds meer op iCal te lijken, al haalt het de kwaliteit van de nieuwe iCal onder Leopard niet echt.
Entourage is een leuk alternatief Mail, iCal en Adresboek, maar helaas is het geen echte vervanger voor Outlook (geen compatibiliteit met .ost en .pst files), wat toch door veel Mac-gebruikers in een Windows-omgeving als een gemis wordt gezien.

Mailen met Entourage 2008

De Entourage 2008 Calendar

Conclusie
Microsoft Office 2008 voor Macintosh levert een flinke update ten opzichte van de huidige versie, maar met een interval van vier jaar mag dat ook wel verwacht worden. De belangrijkste redenen voor een Mac gebruiker om het pakket te kiezen zijn de naadloze uitwisselbaarheid met Windows gebruikers, de betere prestaties voor Intel Macs en de nieuwe interface die over het geheel een frisse en strakke indruk geeft.
Microsoft Office is nog steeds een stuk duurder dan iWork ’08, dat slechts voor 79 euro over de toonbank rolt. De educatie-versie zal voor 150 dollar over de toonbank en daarnaast zijn er nog twee luxere versies tot een prijs van 500 dollar. Echter, wie nu Office 2004 koopt, ontvangt Office 2008 volgende maand tegen enkel de administratiekosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Microsoft Office 2008 is bijna af: een eerste impressie
Sluiten