Voor de durfallen: Firefox 3 beta 1

19 reacties

Mozilla werkt al een poosje aan Firefox versie 3 en de ontwikkelaars hebben vandaag beta 1 klaargezet voor surfers met een beetje lef. Er wordt met nadruk gemeld dat het om een testversie gaat en niet een redelijk stabiele webbrowser.

De punten waaraan is gewerkt zijn o.a.
veiligheidsopties; controle website-identity en -security, downloadmanager met anti-virus mogelijkheden, versiecontrole van diverse plugins

gebruikersgemak; verbeterd wachtwoordbeheer, makkelijker uitbreidingen installeren, hervatten afgebroken downloads, full page zoom, animated tabveld, betere integratie in Vista en MacOSX GUI
persoonlijke instellingen; one-click bookmarking, verbeterde bookmark organisatie, direct-type zoeken door bookmarks en geschiedenis, afhandeling gedownloade bestanden beter te regelen
uiterlijk; nieuwe graphics, verbeterde fontweergave, formulieren gebaseerd op GUI onderliggend OS, ondersteuning kleurprofielen voor betere kleurweergave
prestaties; verbeterde gebruikersprofielen, aanpassingen onder de motorkap voor snellere paginaopbouw, ruim 300 geheugenproblemen opgelost

Er zijn ook nog een aantal MacOSX specifieke features, zoals het gebruik van de in OSX ingebouwde spellingscontrole en Growl-ondersteuning voor meldingen over nieuwe updates en voltooide downloads. Nieuwsgierigen kunnen Firefox 3 beta 1 downloaden voor MacOSX, Windows of Linux en er is keuze uit meer dan 20 taalversies, waaronder Nederlands.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Brainalyser

  Full page zoom lijkt mij wel chill:D
  Iemand enig idee wanneer de echte versie klaar is??

 • Profielfoto
  niels

  @brain: geen idee. maar langer dan een halfjaar zal het toch niet zijn.

  overigens loopt deze versie totaal niet stabiel. de skin voor OS X is wel aardig, maar laat gelijk juist makkelijker zien waarom je met Safari veel beter af bent. Firefox is een leuke vervanger voor het misfunctionerende IE met diens te grote interface. Safari is sneller, kleiner, stabieler, en heeft minder bombarie die je op een mac toch niet nodig hebt (identity/securtity shit, rot toch op :P)

 • Profielfoto
  Joshua1

  ”Vandaag beta 1 klaargezet”

  Hmmm apart, heb al sinds zaterdag draaien:p

 • Profielfoto
  tylerdurden

  safari is vandaag bij mij al 4 keer vastgelopen.
  firefox doet het wat dit betreft toch wat beter en tevens is de sessie herstellen optie wel fijn vergeleken met safari.

 • Profielfoto
  Multispace

  ik heb sinds OS 10.4.11 (met de nieuwe versie van Safari) ook al wat crashes gehad met Safari, terwijl ik dat daarvoor niet had. Overigens heb ik wel altijd met Safari dat sommige sites niet goed werken en met Firefox wel.

 • Profielfoto
  Melle

  Met firefox doe ik toch ook meer dan met safari.
  Gebruikte in het begin alleen safari. (heb iMac nu al twee maanden…) Dan toch terug overgeschakelt en gebruikte ik ze beide.
  Nu is het al twee weken geleden dat ik safari opstartte…
  Dus safari. Tja, dat is iets dat je doet in Afrika zeker.

  Nee serieus, kvind dat FF net iets meer voordelen heeft.

 • Profielfoto
  dinck

  idem, sinds 10.4.11 en safari 3 erg vaak vastlopers en onverwacht stoppen, bovendien erg langzaam laden van u-tube en vk.nl filmpjes (of helemaal niet laden). bovendien wil ik de waarschuwing bij het afsluiten dat meerdere vensters of tabs open zijn kwijt!

 • Profielfoto
  TurkishDelight

  is de beta alleen in het Engels of ook Nederlands? :(

 • Profielfoto
  n8n

  Full page zoom zit al in Opera, verder zie ik liever een snellere opstarttijd en die leuke statusbalk van Safari die door de adresbalk loopt terug in Firefox. Als ze dan toch bezig zijn het meer op het platform aan te passen, dan kan meteen die statusbalk onder in je venster uit het oog.

  Ik verwacht dus het meest van de geheugenproblemen die opgelost zouden zijn. Verder dingen zijn dingen als uitgebreide security-opties voor mij alleen wel leuk voor als ik weer eens achter (openbaar) Windows zit.

 • Profielfoto
  Lexis

  ik heb m ook al. Ik dacht dat Mozilla sprak van betere OSX integratie dan safari? IK merk er nik s van.

 • Profielfoto
  TurkishDelight

  firefox will niet eens opstarten, stuitert in de dock en crasht zonder een venster geopend te hebben.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Of je’t nou wel of niet gebruikt, Firefox is een zeer gewaarde webbrowser. Ik vind het bookmarken tot nu toe makkelijker in Safari en ook handelt Safari bij mij veel sneller dan Firefox. Dat gezegd hebbende; Safari loopt hier net zo vaak vast als Firefox, en er zijn sites te over die niet goed worden weergegeven in Safari waardoor je noodgedwongen ook niet zonder Firefox kan.

  Snelheid v.s. correctheid. da’s echt zo’n lastige keuze die maakt dat ik ze beide blijf gebruiken:)

 • Profielfoto
  Lexis

  Zoals Hotmail, waar safari bij mij automatisch zou moeten inloggen, maar dat vertikt ie, en blijft me heen en weer sturen. Alleen als ik opnieuw inlog kom ik erin. Dus maar firefox.

 • Profielfoto
  iAgree

  Safari 3 is de reden dat ik 10.4.11 niet heb geinstaleerd, zonder safari kan je m niet installeren zover ik weet, of wel soms ?

 • Profielfoto
  jwdw

  Ben benieuwd, gebruik safari versie 3 ( van leopard) al meer dan versie 2, die was met veel teveel site’s niet compatibel. Versie 3 laat ook nogal vaak steken vallen. ( rabo/amro/nrc/alex etc ) firefox doet het gewoon meestal beter al is de browser langzamer. Ben benieuwd naar versie 3 van firefox. Eigenlijk valt het me van apple tegen dat ze nog steeds geen volledig functionerende browser hebben

 • Profielfoto
  PowerMac

  Snap niet waarom ze voor Mac OS X een yin-yan logo gebruiken ipv X (op de download site)

 • Profielfoto
  G-Force

  Dat is het Universal Binary logo… en de nieuwe skin zit hier nog niet in, maar er is geloof ik een testversie van te downloaden (Proto als ik me niet vergis).

 • Profielfoto
  TonyJ

  geen problemen met safari…..behalve bij dat inmens populaire hyves waar ik nogal wat tijd rond surf!

 • Profielfoto
  Arno

  Het eerste wat me gelijk stoort is de vernieuwde look van de knoppenbal. De achtergrond hebben ze nu z├│ licht gemaakt dat het net lijkt alsof het programma inactief is en op de achtergrond staat. Irritant!

  Verder pleit ik tijdens het coden van een site altijd voor Firefox. Het is tegenwoordig de nieuwe standaard, en de vele plugins maken het leven tijdens het testen van een site een stuk makkelijker.