Sir Paul: Beatles digitaal in 2008

12 reacties

Nadat zo ongeveer iedereen behalve tante Mien uit Appelscha wel een speculatieve duit in het spreekwoordelijke zakje heeft gedaan, komt het nieuws nu recht from the horses mouth: niemand minder dan Paul McCartney belooft dat de muziek van de Beatles ‘in 2008’ online digitaal verkrijgbaar zal zijn.

‘Je moet dit soort dingen helemaal goed doen. Je wilt je immers niet over een jaar of drie denken: ‘O God – waarom hebben we dat zo gedaan?” Volgens Paul is er nog één hobbeltje op de weg en wordt dat op dit moment platgestreken, ‘so it shouldn’t be too long’.

De soloplaten van de Fab Four zijn de afgelopen maanden al aan de iTunes Store toegevoegd. Naar verluidt heeft de muzikale erfenis van de band bij het digitaliseren een frisse remastering ondergaan, waardoor de duffe CD-versies uit 1987 eindelijk de prullenbak in kunnen.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Maurits Lagerberg

  Ja leuk maar wat hebben wij eraan?

 • Profielfoto
  Ednolb

  Wel Maurits, nu hebben we een beetje meer zekerheid mbt wanneer de albums nu eindelijk digitaal gereleased zullen worden. Dit zal in 2008 zijn, volgens een betrouwbare bron die Paul McCartney heet. Paul was een van de 4 Beatles, dus dat is wel redelijk betrouwbaar.
  Betrouwbare info is beter dan roddels en van die dingen want daarmee weet je het nooit zeker…

 • Profielfoto
  kontheur

  Ik heb alle albums al digitaal…

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Maurits: leuke reactie van je, maar wat hebben wij eraan?

  De Beatles zijn niet weg te denken uit de westerse popmuziekgeschiedenis, en het feit dat ze nog steeds niet “ECHT” digitaal beschikbaar zijn, is wel een gemis. En met “echt” digitaal wordt natuurlijk bedoeld dat de muziek is geoptimaliseerd voor het huidige digitale medium, en niet is overgezet naar de (sterk) verouderde CD standaard uit de 80er jaren.

  Dit bericht is dus stukken interessanter dan je zo op het eerste gezicht zou zeggen.

  Gelukkig heb ik een hoop van The Beatles op (redelijk) onberispelijk vinyl. Dus voor mij persoonlijk is de digitalisering ook geen ‘must’… maar vinyl slijt, en een digitaal album niet… dus wie weet. Ik ga zeker nummers ervan aanschaffen, en beluisteren.

  Marius

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  De grote vraag is : komt de Beatles-muziek exclusief in de iTunes Store of wordt het (ook) elders digitaal aangeboden ?

  @Maurits : wat hebben we eigenlijk aan jou ? ;)

 • Profielfoto
  error

  Ben benieuwd of serieuze Beatles-fans/freaks er wederom intrappen… en zich door de mediahype rond de digitale verkoop laten meeslepen en (na lp, cd, remastered cd, box zus, box zo en wellicht ook sacd en dvd) wederom een deel of de hele Beatles-collectie gaan aanschaffen. Want bij digitale deuntjes horen natuurlijk mooie ‘interactieve’ digitale boekjes en exclusieve album-only bonus tracks…

  Stel dat de overgebleven Beatles een ‘Radiohead’ zouden doen… dus alles digitaal beschikbaar stellen en tegen de fans zeggen “zie maar wat je ervoor wilt betalen”.

  Ik zou er het jaarsalaris van Steve Jobs voor over hebben: $1,-

  ;)

 • Profielfoto
  Mendoza

  volgens mij is het probleem van de CD’s van de Beatles nu juist dat ze nooit geremasterd zijn. de CD’s klinken niet helemaal zoals ze kunnen klinken (ook niet slecht overigens). als ze nu eens goed ‘geremasterd’ worden is dit best goed nieuws voor Beatle-liefhebbers.

 • Profielfoto
  santi

  Zéker wel dat mijn tante Mien hier iets over te zeggen had!

 • Profielfoto
  sally

  Dat de Beatles CD’s niet goed zouden zijn geremasterd is een fabeltje. Die klinken geweldig. Maar de fans willen wel graag een reden hebben om weer te kunnen kopen.
  En ik denk dat daarvoor ook nog iets extras verzonnen gaat worden.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @sally

  De Beatles CD’s zijn NIET geremasterd. Dus je kunt niet zeggen dat het “niet goed” zou zijn. Ze zijn gewoon niet geremasterd. Het zijn de analoge opnamen die gedigitaliseerd zijn naar de standaard van de CD. Dat is geen remasteren.

  Over smaak kun je niet discussieren, maar ik denk dat een kopie die het origineel zo veel mogelijk benadert altijd beter is. De huidige CD’s benaderen dat origineel voor de argeloze luisteraar wel, maar beluister eens een plaat op krasvrij vinyl, en een goede platenspeler… en je zult horen hoe het ECHT moet klinken.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ik ben benieuwd wat dat ‘hobbeltje’ is. Misschien Yoko Ono? :p

 • Profielfoto
  Joshua1

  Eindelijk The Beatles dat zou mooi zijn
  Maar Radiohead en alle cd’s van The Eagles staan ook op mijn verlanglijstje.