Radiohead verdient goed ondanks freeloaders

Door: Anoniem - 30 reacties

De Britse band Radiohead haalde enkele weken geleden de nieuwspagina’s door hun nieuwe album In Rainbows in eigen beheer ter download aan te bieden. Over de prijs deed de band niet moeilijk. “Kijk maar wat je er voor over hebt” was het devies.

Onderzoek van de firma comScore leerde dat van de 1,2 miljoen bezoekers in de maand oktober een groot deel de site pas verliet nadat het album was gedownload. De vrijheid die men kreeg qua betalen leverde voor de band verrassende resultaten op.

Onder de downloaders bleek 62% freeloader te zijn. De 38% die wel bereid was te betalen voor het album betaalde gemiddeld 2,26 dollar. Bijna de helft, 45%, betaalde een bedrag rond de 4 dollar. Een derde van de eerlijke kopers had er 8 tot 12 dollar voor over, een normale prijs voor een digitaal aangeschaft album. Een magere 10% kwam met 12-20 dollar over de brug, vergelijkbaar met het kopen van een CD in een muziekwinkel. De overige creditcards waren goed voor een kleiner bedrag dan voornoemd.

Al met al was de uitkomst toch niet zo heel slecht voor Radiohead. Via de normale verkoopkanalen, waarbij platenmaatschappij, distributie en detailhandel ook hun centjes willen verdienen, blijft er voor een artiest gemiddeld 1 dollar per album over. Rockband of niet, er zijn altijd strijkstokken in de muziekbusiness. Een gemiddelde opbrengst van 2,26 dollar per album lijkt dus een mooi resultaat. Na aftrek van het inrichten van een website en bijbehorend dataverkeer lijkt het erop dat de band wel wat heeft verdiend. En de luisteraars ook.

Wie volgt?

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  The_Envoy

  Het is schandalig te noemen dat artiesten van de 20€ die je in de winkel betaalt, maar 1€ te zien krijgen. Hopelijk volgen er nog artiesten die de platenmaatschappijen op deze manier de loef afsteken! Misschien wel een interessant idee om dan een minimumbedrag te laten storten (1,5 of 2 €) zodat iedereen iets bijdraagt, en er geen risico op verlies bestaat.

 • Profielfoto
  sally

  Ben benieuwd wat het effect van deze massale download is op de verkoop van de dure luxe-uitgave. Maar zoiets valt vermoedelijk moeilijk te meten.

  Overigens ben ik er heel erg voor dat muzikanten het helemaal (of bijna helemaal) zelf doen.

 • Profielfoto
  Double_UK

  Interessant verkoopmodel.
  Voor bekende bands en acts is dit een zeer interessant gegeven. Het is duidelijk dat je meer overhoudt als je ‘direct’, zonder tussenpersoon, je muziek aan de luisteraar / fan verkoopt.

  Voor minder bekende artiesten ligt het natuurlijk wel iets anders omdat weinig mensen hen kennen. En daarom is het, denk ik, belangrijk dat met name de kleine betalingen op het internet goed geregeld zijn. Paypal / iDeal etc. Waardoor je sneller geneigd bent om een interessant liedje te downloaden voor een paar centen. (Wat nog altijd meer is dan de muzikant zou overhouden via het zakkenvuller-traject van de platenmaatschappijen)

 • Profielfoto
  Veritas

  PlatenMafia.

 • Profielfoto
  thijs_ganger

  Ik vind het trouwens meelijwekkend dat toch nog 62% dit -overigens mooie- album schaamteloos voor niets wil hebben.

  Wat moeten we daar nou van denken? ???

  Eén argument van de ‘illegale downloader’ was altijd dat €20,- te veel was voor een cd. Dat klopt ook. Maar velen willen dus überhaupt geen cent betalen voor muziek. Een drempel bedrag van 1 euro lijkt me al een goed plan.

 • Profielfoto
  Plagiaat

  Misschien was het hoger geweest als Radiohead de muziek had laten previewen? Nu moest je eigenlijk blind kopen en dat is natuurlijk wel veel gevraagd. Ik heb zelf trouwens door alle drukte twee keer betaald, maar slechts 1 keer gedownload. Dus misschien drukt dat de resultaten.

  Waar halen jullie trouwens de 1 dollar vandaan? Komt die van het broodje aap hierover dat de ronde doet? In NRC.Next vanochtend stond namelijk iets anders!

 • Profielfoto
  Neptunus

  Met dat bedrag gaat de muzikant er in ieder geval niet op achteruit.

 • Profielfoto
  Neptunus

  Trouwens, hoeveel zou de muzikant krijgen als je iets voor 99 cent koopt in de Music Store? ???

 • Profielfoto
  markiij

  dat is slechts 1 track he;) niet een heel album

 • Profielfoto
  error

  De zin “dat van de 1,2 miljoen bezoekers in de maand oktober een groot deel de site pas verliet nadat het album was gedownload” begrijp ik niet. Bezoekers van radiohead.com of inrainbows.com? Hoezo verlaten na downloaden? Je ging naar inrainbows.com, kocht de discbox (incl. gratis download) of voerde een/geen bedrag in voor de download. De download link volgde op en na 10 oktober per mail…

  Had inrainbows.com maar 1,2 miljoen bezoekers? Volgens mij veel meer, en hebben uiteindelijk 1,2 miljoen mensen een aankoop gedaan (voor geld of voor niks) via Radiohead. Dit aantal werd half-oktober ook al genoemd.

  Er zijn ook heel veel ‘freeloaders’ geweest die het album illegaal hebben gedownload van een van de tientallen locaties die er op en na 10 oktober j.l. ontstonden. Dus ook al was er legaal £0,00 in te vullen… dan nog gaven heel veel ‘fans’ de voorkeur aan een illegale download. Wellicht zelfs meer dan legale downloaders.

  Ik heb de discbox gekocht!
  :p

 • Profielfoto
  Grave

  Heb em toen ook meteen gehaald. Goeie actie waar de artiesten zelf ook bij gebaat zijn. Maar misschien zijn radiohead luisteraars ook iets anders ingesteld dan bv 50cent luisteraars. Misschien hadden die helemaal niks betaald.

  Goeie actie!

 • Profielfoto
  Undaunted

  @The Envoy. Je wil niet weten wat het kost een plaat op te nemen, die kosten moeten worden terugverdiend door de platenmaatschappij. 1euro per album is maar relatief, dat hangt af van het aantal verkopen t.o.z. van de gemaakte kosten. Kosten van de distributie & detailhandel maken het uiteindelijk tot €20,- maar zoveel krijgt de platenmaatschappij uiteindelijk ook niet.

  Het verschilt per land, maar in Nederland verdient de platenmaatschappij 40% van het mechanisch reproductierecht en 60% gaat naar de artiest. De platenmaatschappij eist uiteraard nog de gemaakte kosten terug, en dan hou je relatief weinig over. Nou ja.. 1,2 Miljoen mensen x € 1 euro is toch nog €1.200.000! En vergeet niet het geld van optredens & alle keren dat TV en Radio de muziek draaien, dat levert nog veel meer op. De artiesten verdienen al met al gigantisch op hun nieuwe album. Die €20,- ? Geld is relatief.

 • Profielfoto
  Neptunus

  Ik weet wel toevallig dat Britney Spears bijvoorbeeld een half miljoen per maand verdient. Das genoeg inderdaad.:D

 • Profielfoto
  strigoi

  Popsterren als Britney Spears zijn merken. Dat geld komt lang niet allemaal uit haar muziekgebeuren, maar door sponsoren ed.

 • Profielfoto
  Neptunus

  Ja, maar er zijn meer muzikanten die dat hebben.

 • Profielfoto
  bjfanjip

  En dit heeft met Apple te maken, want?:p

 • Profielfoto
  proud

  Ik vind niet echt dat we hier kunnen spreken van een succes eigenlijk. Ik geef toe, ik heb hem ook gratis gedownload. De verleiding is gewoon groot. Moest ik nu echt een fan zijn dan had ik zeker betaald. Was een leuke test absoluut, maar ik denk dat ze niet zoveel hebben verdient als dat ze normaal zouden verdienen met een album uit te brengen via een platenmaatschappij.

 • Profielfoto
  NickBook Pro

  @ thijs_ganger
  “album schaamteloos voor niets wil hebben.”

  Is het een schande als je niets betaald voor iets dat gratis wordt aangeboden? Zou niet gekker moeten worden.

  Tis gewoon geen goede marketingstunt dit! Al zou iedereen t gratis gedownload hebben…

 • Profielfoto
  iAgree

  Leuk verhaal dit OMT , en ik hoop idd ook dat m,eer artiesten zich op dezelfde wijze los weten te fricken van de maatschappijen, zodat je geld dat je betaald ook idd bij de artiest terrecht komt en nioet bij alles wat er zo lekker tussen is weten te komen zitten in de muziek bussines.
  Enige echte nadeel aan dit verhaal is dat nooit download muziek koop alleen maar audio cedees en deveedees ( ivm de kwaliteit ), en de kans dat die niet meer verkrijgbaar zijn op gegeven moment word hierdoor wel vergoot wat ik dus eigenlijk niet zo’n goede zaak vind

 • Profielfoto
  error

  Lees dit http://alternative.blog.nl/poprock/2007/11/07/anp-kletskoek-fans-betaalden-niets-voor-radiohead-s-in-rainbows

  Wat een onzin onderzoek!

  Detail: waaron staat er een iTunes icoon bij dit onderwerp? Radiohead heeft haar voormalige platenbaas EMI geen toestemming gegeven voor verkoop in de iTunes Store. De band will alleen nummers digitaal verkopen binnen de context van een album.

 • Profielfoto
  jantje bee

  @ A.C. Molenaar: je wilde weten wat een artiest krijgt van de 99 cent per song verkocht via Itunes?

  komtie: stel: je bent een kleine vis ipv artiest bij sony of universal.. dat lijkt me in ons (lees : in ieder geval mijn) geval de beste aanname (ik kan over de deals van La Spears slechts gokken)

  van de 99 cent neemt apple geloof ik 10%
  als kleine vis kom je niet direct in Itunes (tenzij je bereid bent voor je 4 cds een cursus muziek wetgeving te gaan volgen voor het ondertekenenen van alle contracten)
  de intermediair die jou Itunes zet, neemt nog eens 9% (cdbaby.net) of 15% (stichting norma).
  Daar vanaf moet dan nog een keer de 8% copyright voor de componisten van je songs.

  99 cent – 10% apple = 89,1 cent
  minus 9 % voor de intmediair (8) = 81,1 cent
  minus 8 % royalties voor componist en tekstdichter (7,3)
  = 73,8

  dan moet het geld in dollars nog naar nederland komen, banken rekenen kosten, paypal rekent een paar procent en dan heb je nog de wisselkoers
  73,8 dollar cent is momenteel 47 eurocent.
  btw en inkomsten belasting er nog eens af…

  een album van 16 tracks gaat voor 9,99 dus daar hou je voor aftrek van belasting 4,70 euro aan over.
  (dat is ongeveer de kostprijs van een cd 16 stukken, jewelcase 12 pag boekje in een oplage van 500)

  volgens mij zit het ongeveer zo….
  Groet,

  jan ‘kleine vis in gypsy jazz’ brouwer

 • Profielfoto
  jantje bee

  ohja, als je die cd die 4,70 kost wilt verkopen (zelf opgenomen dus 0 euro studio; voor 1,5 mille redelijk goedkoop laten mixen, is 3 euro per stuk) dan kost hij jou uiteindelijk 7,70 (dan zijn de musici nog niet eens betaald)
  Dan wil je er nog een beetje winst op maken,zeg een eurotje (liever meer) dan verkoop je hem voor 9 euro, als je dat al lukt. De distributeur wil ook een eurotje, liever meer dus die verkoopt hem voor 10 euro
  Om zijn gas licht huur eten en personeel te kunnen betalen doet de winkelier en nog eens 80% bovenop (liever meer) en voila! daar lig je dan in de winkel voor 18 euro
  voor zeg 24 dollar in de amerikaanse winkels als je dat graag wilt… En dat betalen ze nooit. is 10 dollar teveel.
  Dan is Itunes nog niet zo’n slechte oplossing…

 • Profielfoto
  jantje bee

  en dan is het inderdaad wel wat jammer dat 60% van die trouwe radiohead luisteraars daar geen cent voor over heeft.
  als men eens wist wat iets maken precies kost!
  achja, goede reclame is het wel. En daar was het om te doen. en dat diezelfde reclame actie met slechts weinig kosten, servertje en dataverkeer) ook nog GELD oplevert, is dan wel weer heel goed bedacht!
  (en nu ben ik klaar met razen! sorry)

 • Profielfoto
  ottovds

  ik wil de echte cd misschien wel kopen als hij in de winkel ligt. Maar nu heb ik hem wel voor niets al eens gedownload.

  kon niet wachten;)

  PS: die 60% had anders misschien niet gedacht om een cd van Radiohead te downloaden. Nu leren ze een goede groep kennen, en kopen ze misschien de andere albums wel ;)

 • Profielfoto
  roblo

  Los van al het gedoe over de centen…ik vind het wel jammer dat deze schitterende muziek vermolmd wordt tot een 160 kbps bitpapje

 • Profielfoto
  dax

  Ik kan dit soort initiatieven enkel toejuichen.Verder vind ik het vrij idioot dat er mensen waren die tot 20 $ bieden voor een mp3 versie.Misschien in de toekomst toch maar flac conversie,voor men overgaat tot het vragen van minimum bedragen?
  In ieder geval zou dit de muziek stukken goedkoper moeten maken en volgens mij hebben ze niet gek veel geld uitgegeven aan de website:)

 • Profielfoto
  fuen

  Geweldig initiatief inderdaad, zo zie je dat er nog genoeg mensen zijn die er wel ene euro vor overhebben, en wie weet, de mensen die het nu gratis hebben gedownload, kopen die het volgende liedje ook wel…?:)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ja leuk hoor. Een maand geleden opende ik hierover een draadje dat onverbiddelijk dicht ging!

  Dank je wel Sypie!

  http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=109931&highlight=

 • Profielfoto
  block

  Sypie had zeker niks beters te doen, wat een kul argument trouwens.
  Radiohead is zeker goed bezig… had ook niet anders verwacht!

 • Profielfoto
  wimbers

  Doordat een grote band nu eindelijk het licht ziet weet men ervan. het label magnatune gebruikt dit model al jaren. en die 62% die het album alleen tegen de transactiekosten wilden hebben?
  tsja. lees dit artikel eens: http://www.guardian.co.uk/technology/2007/nov/08/comment