Nuchtere Brit vindt iPhone te duur

17 reacties

Het wil maar niet echt vlotten met de iPhone in Engeland. Afgelopen vrijdag meldde Register dat er tot op heden slechts 26500 iPhones zijn geactiveerd. Dit staat sterk in contrast met de eerdere introducties in de V.S. en Duitsland en daarom komen analisten met een aantal verklaringen voor deze tegenvallende cijfers. Allereerst is de iPhone te duur. Daarnaast heeft provider O2 geen allerbeste naam en tot slot denkt men dat een hoop iPhones nog niet geactiveerd zijn, omdat deze stof liggen te vangen tot Kerstavond.

Een iPhone gaat over de toonbank voor 269 Pond, wat overeenkomt met 369 euro. Daarmee is de iPhone goedkoper dan in de Euro-landen. Toch hebben de Britten niet zoveel geld over voor de super-GSM van Apple. Analisten verklaren dat in Engeland het heel normaal is dat je telefoon gratis of tegen geringe bijdrage geleverd wordt bij een abonnement, maar daarmee vormt Engeland geen uitzondering op andere Europese landen.

Heeft de marketing-motor van Apple UK dan gefaald? Het antwoord is: neen. Negen van de tien Britten is bekend met de iPhone. Als laatste mogelijkheid kan gekeken worden of de Engelse cultuur nu zoveel verschilt van de Amerikaanse en Duitse culturen. De wereldberoemde Nederlandse wetenschapper Geert Hofstede deed in de jaren ’70 een van de belangrijkste onderzoeken naar de cultuur verschillen op de wereld. Wanneer men kijkt naar de verschillen tussen de Engelse en Duitse populaties, dan zijn er duidelijke verschillen te ontdekken. Zo zijn de Engelsen veel individualistische dan de Duitsers: Het zou dus zomaar kunnen dat de Engelsen niet achter de iPhone- of iPod-kudde aan willen lopen om zo hun eigen statement te maken. Of dit echter de hoofdreden is?

De meest waarschijnlijke verklaring ligt echter in de nuchterheid van de Engelsen. Waar Duitsers en Amerikanen elkaar vinden wat betreft ‘hoe groter, hoe duurder, hoe beter’, kijken de Britten het hele spektakel met argusogen toe.

Neen, voor Kerst 2007 staat de Nintendo Wii met stip op nummer 1 in Engeland. Voor een acceptabel bedrag verkrijgt men immers een apparaat waar de hele familie de Kerstvakantie mee kan doorbrengen.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  WOZ

  Een voorbode voor de Nederlandse situatie, denk ik zo. Hij is gewoon te duur.

 • Profielfoto
  martijnvandijk

  arendsogen = argusogen

 • Profielfoto
  KeKo

  Ik geef WOZ volkomen gelijk. De Nederlander is ook nuchter. Hoewel ik ook heeeel enthousiast ben over de iphone lijkt mij 400 euro en een abo van 50 euro per maand te veel. En los voor 1000 euro, dan koop ik liever een tweede macbook.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @martijnvandijk

  Er bestaat zowel een uitdrukking met “arendsogen” als met “argusogen” die vrijwel hetzelfde betekenen.

  De uitdrukking met argusogen betreft meer de “argwaan” en de arendsogen meer de “oplettendheid/nauwkeurigheid” …

 • Profielfoto
  SvS

  Eens, te duur voor wat ie kan.

 • Profielfoto
  Jordan_D

  Een iPhone €400,- en een abonnement van €50,- is realistisch. Als dat inclusief unlimited mobiel internet is.
  Je moet niet vergeten dat al die mobieltjes die je “gratis” krijg ook gewoon moet betalen.

  Dit is een mobiel en iPod samen. En kom nu niet zeggen dat er in een iPod meer geheugen zit of dat er in die andere mobieltjes ook een musicplayer zit want dat weten we allemaal wel. Maar we zijn gewoon verpest hier in nederland. Toen mobiel bellen net hot begon te worden kocht je een hip mobieltje voor ± ƒ900,- en dan kon je er alleen nog maar bellen.

  Just my thoughts…

  Jordan_D

 • Profielfoto
  macbridge

  De Britse markt is immens competitief, en ze zoeken altijd de beste deal, helemaal als het om abonnementen gaat. Een te dure iPhone bij O2 is gewoon niet aantrekkelijk in Engeland.

  “Niet gek, want zelfs een aanslag op de metro in juli 2005 kreeg de Britten niet van slag.” In vind het een beetje tactloos om in een gadget review een bomaanslag aan te halen, het hele land werd diep geraakt toen dat gebeurde.:(

 • Profielfoto
  KeKo

  @ Jordan_D
  Dat mag allemaal wel zo wezen, maar biedt desnoods een iphone aan unlimited mobiel internet etc etc.

  Misschien zijn we verwend, maar dat is dan zo, dat veranderd niet. telefoons zijn in Nederland goedkoop en dus willen we niet anders. Restaurants zijn duur en dat mag, bij een mobiel niet…

 • Profielfoto
  Renzs

  Om die bom aanslag erbij te halen vind ik niet erg netjes. :(

 • Profielfoto
  jf

  Tsja, verwend of niet, als consument heb ik liever een geavanceerd toestel (bijna) ‘gratis’ bij mijn abonnement, dan een geavanceerd toestel voor 400 euro bij een even duur abonnement.

 • Profielfoto
  error

  Ik betaal t.z.t. graag €399 aan Apple voor hun iPhone, maar om vervolgens €49 per maand kwijt te zijn om er mee te kunnen bellen? Dat weet ik nog zo net niet. Ik heb namelijk nog geen idee hoeveel ik van de mobiele internet diensten gebruik ga maken. Ik werk de hele dag in een WiFi-omgeving, dus een site bezoeken of email checken zal 9 van de 10 keer niet via de telecom provider gaan. En dan is €49 euro ineens heel veel voor heel weinig.

 • Profielfoto
  macha

  ik heb het zo langzamerhand al helemaal gehad met de iphone. Het feit dat apple eerst de grote markten bedient en nederland totaal links laat liggen ergert mij mateloos. Ik ben door dat ding van apple fan naar apple hater gegaan. En ik heb echt alles van apple wat je maar kunt verzinnen. Maar een iphone? Boycotten dat ding.
  Ik zat nb bijna een jaar terug verlekkert te kijken naar de iphone introductie. een worst …meer is t niet.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Of de iPhone in Engeland gebruikt gaat worden kan ik niet zeggen. Heb er nu verschillende vast mogen houden en is nog leuker dan je op de Apple site zou zeggen. Echt een hebbeding. Kan een iPhone gecracked of gehacked kopen zowel in Signapore alsook in Nederland. Prijzen liggen dan zonder abo onder de 500 ¢ in Signapore en rond de 600 ¢ in Nederland. Lang leve de parallel import.

  Helaas gehacked want van een firmware update of iTunes update wordt je dan niet blij. Gelukkig dat jailbreak dan (misschien) weer uitkomst kan bieden. Zou bijna denken dat Apple probeert de markt te veroveren door de iPhone juist duur te houden. Nog even wachten (nog een half jaar) dan kunnen we ongetwijfeld een iPhone simlock vrij aanschaffen. Is toch echt een heel mooi ding.

 • Profielfoto
  WFG

  Wat natuurlijk ook meespeeld, mensen die perse een iPhone wilden hebben, hebben hem al lang in huis. Hierdoor lopen Apple en O2 natuurlijk ook een redelijk aantal potentieele kopers mis. Dat zal wanneer de iPhone in Nederland uitkomt precies zo zijn. Want er zijn onderhand toch al wel aardig wat mensen die een iPhone hebben.

 • Profielfoto
  Pjotr

  De titel van dekt niet echt de lading. De oorspronkelijke site de Register weet te melden dat er veel meer iPhones worden verkocht dan dat er geactiveerd worden. Dezelfde site vermoed dat ze allemaal gecracked worden.

  Hoezo, nuchtere Brit? javascript:emoticon(‘???’)

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  @Pjotr, dat is nogal wishful thinking van de redacteur van Register. Als je goed leest is het ‘een optie’, maar of die erg realistisch is en dat ineens duizenden aantal zal verschillen?? Net als in de Register heb ik getracht er een korte analyse op los te laten. Zonder validatie van noch Register’s stuk noch mijn stuk valt er toch niet te zeggen wie er gelijk heeft. Dat zou ook de lol verpesten. Pure inductieve redenaties.

 • Profielfoto
  WOZ

  Vergeet niet dat ‘The Register’ bijzonder Apple onvriendelijk is… (Soort van digitale ‘Privé)