MacMiep gaat analoog

Door: Robert de Groot - 27 reacties

MacMiep is de afgelopen jaren uitgegroeid tot dé Nederlandstalige website voor beginnende Macintosh gebruikers. De oprichtster werkte zich op van een donker, vochtig hoekje op het Internet tot een begrip in de Mac-community. En eerlijk is eerlijk, de website steekt prima in elkaar, geeft de switcher een mooie introductie en is bovendien opgezet puur uit liefde voor het merk.

Nu lijken er echter vreemde dingen te gebeuren: MacMiep heeft een boekje geschreven en daarin wordt in nog geen honderd pagina’s verteld hoe je aan de slag gaat met Leopard. Een boek? Ja! Een boek! Wat was er dan mis met een website die dagelijks 600 geïnteresseerden aantrekt?

Over de kwaliteit van dit boek hoeft niet getwist te worden. Wie een prima verhaal in HTML kan schrijven, kan dat vast ook wel in Word. Maar de laatste jaren heeft er enorme shift plaatsgevonden van de zogenaamde ‘oude’, papieren media, naar de ‘nieuwe’ digitale media. Boeken worden zelfs vervangen door ‘e-Readers’ en deze zijn zo populair dat het nieuwste apparaat op dit gebied binnen 6 uur na introductie uitverkocht was op Amazon.com.

Wie vijftien jaar geleden informatie nodig had ging naar de bibliotheek om een boek te lenen of ging naar de boekhandel om een boek over het onderwerp te kopen. Lectuur kwam veelal binnen in papieren magazines en voor de krant moest nog betaald worden. In 2007 ziet de wereld heel anders uit. Voor een spreekbeurt kijk je op Wikipedia, voor academische literatuur op Google Scholar en wie op de hoogte wilt blijven over alles rondom de Mac kijkt op OMT of op een van de collega-websites.

Kortom: Er wordt een hoop gelezen, maar steeds minder op papier. Waarom dan toch een boekje? Het is toch voordeliger om de online cursus uit te printen, als je het niet handig vindt om van het scherm af te lezen. Toch zal het boekje mooi staan op de boekenplank.

Wie het boekje wil bemachtigen kan terecht bij een aantal Premium Resellers en natuurlijk op de website van MacMiep zelf. Dit alles tegen de schappelijke prijs van €14,95.

Ideaal voor mensen zonder internetaansluiting.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Maurits Lagerberg

  goed bezig maar alsnog blijf ik bij omt ..:)

 • Profielfoto
  1984

  In het boekje kun je lezen hoe je met Timemachine terug in de tijd gaat. MacMiep heeft een boek geschreven over Mac OS 10.5 Leopard! Jawel!

 • Profielfoto
  sally

  Fokke & Sukke hadden het al vroeg in de gaten:
  http://www.catullus.nl/images/Canon_cover_JPEG_groot2.jpg

 • Profielfoto
  MacMiep

  Het is allemaal de schuld van Sven van der Hart van The Innovators uit Tilburg (getamac.nl)…..
  Voor straf heeft hij een voorwoord geschreven waarin hij het allemaal uitlegt. :D

 • Profielfoto
  Oppie

  Een echt boek… da’s juist mooi om aan een oudere switcher dan wel starter te geven. Die zijn uiteindelijk nog met de ganzenveer opgegroeid en hebben dus graag een mooi boekje naast hun Mac liggen.
  Goed gedaan Miep…

 • Profielfoto
  Bor

  LOL:P

  Ik ben groot fan van de Innovators, maar ken Leopard al goed genoeg.

  Maaruhm, Word?

  Pages toch zeker?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ideaal voor mensen zonder Internetaansluiting.

  Er zullen i.d.d. vast veel Leopard-gebruikers zonder Internetaansluiting zijn. :p

 • Profielfoto
  greatpetie83

  Of voor als je internet nog niet aan de gang hebt gekregen kan je het boekje gebruiken. :D

 • Profielfoto
  Flimofly

  Maar MacMiep.nl is zo le-lijk… ???

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  Inderdaad, haar website verdient zeker niet een schoonheids- of designprijs. En die reclames maken het nog minder aantrekkelijk en overzichtelijk.
  Maar dat neemt niet weg dat haar initiatieven heel goed zijn !
  Ik denk dat ik wel wat mensen weet die ik blij kan maken met dat boekje.

 • Profielfoto
  MacMiep

  Tsja…. de website trekt nogal wat data verkeer met al die plaatjes en de kachel moet wel blijven branden, vandaar de advertenties.

 • Profielfoto
  MacBoek

  Wederom ben ik verrast door de twijfelachtige relevantie van de nieuwsberichten op deze site. Als Master in de Westerse Literatuur kan ik met zekerheid (en autoriteit) zeggen dat het gedrukte woord absoluut niet op de terugweg is. Integendeel, de laatste jaren kent het Europese drukkersbedrijf een ware boost. Wat “Google Scholar” betreft, dat is een systeem dat fervent wordt geweerd in academische kringen. Men gebruikt nog steeds de traditionele (en betrouwbare) full-text databanken en uiteraard de gedrukte vaktijdschriften.

 • Profielfoto
  zoltan

  ik snap de cartoon van fokke & sukke niet
  ???

 • Profielfoto
  Tim Keller

  Erg leuk te zien dat je het T-shirt draagt dat wij destijds gemaakt hebben.

  Omdat we er nog steeds vraag naar hebben staan we 8 december op de Klokhuisdag in Nieuwegein met deze shirts en nog veel meer leuke Apple gadgets!

  Tot de 8ste!

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Wel leuk, wel eens mijzelf afgevraagd of dat er achter Macmiep een vrouw zit of niet.
  Meestal zijn het toch mannen die zich in deze wereld verschansen.
  Tsja, die reclame is niet echt mooi, maar wel goed begrijpelijk.

  Succes met het boekje;)

 • Profielfoto
  henque
  “onemorething”

  wie op de hoogte wilt blijven over alles rondom de Mac kijkt op OMT

  Hou eens op met die zelfbevrediging in het openbaar.

 • Profielfoto
  WOZ

  Boekje komt precies op tijd voor Sint en Kerst. Ideaal voor newbies. (Woz switched langzaam maar zeker zijn ouders, grootouders, buren, wijkgenoten en anderen).

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  @MacBoek: Met zekerheid en autoriteit zul je bedoelen met betrekking tot je eigen topic. In de Master of Science wereld zijn wel degelijk databases zoals Google Scholar, ProQuest (ABI/Inform), ScienceDirect, IEEE de standaard. Dus ook bij de hoogleraren en UD’s.

  Met licenties van de TU Eindhoven kun je de gewenste artikelen in PDF downloaden. Dat lijkt me toch een stuk efficiënter dan in een papieren Journal zoeken.

 • Profielfoto
  Arno

  Hopelijk ziet dat boek er beter uit dan de site. Beetje jammer dat iemand die een Mac help-site maakt niet eens weet hoe ze fatsoenlijk een screenshot moet maken. :sealed:

 • Profielfoto
  ckafe

  Ik heb me net even aangemeld als lid omdat ik heel nieuwsgierig ben naar de motivatie van Radar bij zijn bewering dat Miep geen fatsoenlijke screenshot weet te maken. Nou Radar brand maar los.

 • Profielfoto
  MacMiep

  Niet weet hoe een screenshot te maken? Appeltje Shift 3 of 4 en bij de laatste even de spatiebalk gebruiken om het venster te selecteren.

  Mijn site STIKT van de screenshots!

  Ze zien er niet mooi uit omdat ik – om het dataverkeer te beperken – zo min mogelijk kleuren gebruik. Dit geldt ook voor de advertenties: noodzakelijk kwaad.

  Probeer zelf maar eens zo’n grote website op te zetten, dan praat je wel anders! :angry:

 • Profielfoto
  MacMiep

  Oh ja Radar: als je fatsoenlijk onderbouwde kritiek hebt, heb dan de ballen om me mailen. Ik sta open voor feedback, dat staat ook op mijn site.
  Ik doe alles in mijn eentje. Dat weten veel mensen niet, want de mailtjes die ik krijg spreken meestal van ‘jullie’. Ontelbare uren – die niet worden betaald – zitten in deze website. Af en toen krijg ik tips en feedback van mensen en die belanden dan ook in het Colofon in de Lijst der Eeuwige Roem.
  Help me onthouden dat ik jou er nooit inzet.

 • Profielfoto
  ckafe

  Ik wacht ook nog steeds op Radar…

 • Profielfoto
  ictcafe

  Als geen ander weet ik dat het uren en dagen tijd kost om een site goed te maken en ook nog eens zinvol te laten zijn voor de community. MacMiep verdient het om hier in het zonnetje voor te zetten. Kortom, ga zo door en ik ben heel benieuwd hoe het leopardboekje er uit ziet!

 • Profielfoto
  MacMiep

  @ictcafe: :D heh mijn dag is weer goed. Ik werd echt een beetje boos van Radar’s opmerking.
  Hij mag ook proberen in drie weken een boek te maken in zijn eentje over een systeem dat ie nog niet in handen heeft gehad voorafgaand aan die drie weken, daarbij rekening houdend met een economisch formaat en indeling (alle 96 pagina’s zijn gebruikt, 96 is een perfect aantal voor een drukker) omdat ie zelf het financiële risico gaat lopen.
  Duh!

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  MacMiep, maak je niet zo druk jo.
  Laat die frikandel het maar beter doen;)
  Screenshots zien er perfect uit.

 • Profielfoto
  arturo

  Ik kan alleen maar zeggen, hulde voor MacMiep. Toen ik besloten had om te switchen (iets langer dan een jaar geleden) heb ik heel veel baat bij de site van macmiep.nl gehad. En ik weet zeker dat er meer mensen zijn die antwoorden op hun vragen daar terug gevonden hebben. Macmiep trek je niets van negatieve kritiek aan. (volgens mij is Radar ook terug zijn grot in,want ik zie of hoor niets meer van hem)