Anoniem
Anoniem Nieuws 6 november 2007

iPhone in de UK nu al onder vuur

Deze week is het zover, onze buren aan de overzijde van de Noordzee kunnen op legale wijze de iPhone gaan aanschaffen. De schare fans mag groot worden genoemd, minstens zo groot is de weerstand die Apple ondervindt. Vreemd genoeg van zowel tegenstanders als fans.

De tegenstanders van de iPhone, dat mag inmiddels bekend zijn, zijn de jongens en meisjes van Greenpeace. Hoewel de iPhone aan alle geldende Europese normen voldoet waar het gaat om milieuvriendelijk produceren, menen de Groene Rakkers dat het nog niet genoeg is.

Ondanks beloften van Apple om eind volgend jaar broomhoudende brandvertragers helemaal uit hun produkten te bannen is het nog niet genoeg. Tegelijkertijd zal alle PVC worden vervangen door minder schadelijke materialen. Het is nog niet genoeg. Van Apple wordt verwacht dat ze, net als met hun nieuwe produkten, innovatief zijn waar het milieu beschermende maatregelen betreft.

Uit geheel andere hoek valt ook wat negatieve energie te voelen. En wel uit de schare Apple fans. Op het eerste gezicht ietwat vreemd, maar de crux zit ‘m in het gesloten karakter van de iPhone. Waar Steve Jobs aan de ene zijde de muziekindustrie oproept om wat opener om te gaan met digitale muziekrechten (DRM), daar spijkert hij zijn eigen iPhone hermetisch dicht, zo is het verwijt.

In de UK heeft een groep aanstaande iPhone gebruikers volgens The Guardian plechtig beloofd dat ze de iPhone ‘within hours’ zullen ontdoen van de beschermende software laag. “Open zal ‘ie zijn, en wel snel!” Commentaar van Steve: “Het is een kat-en-muis spelletje. Er zullen altijd mensen zijn die inbreken. Onze taak is om dat te voorkomen”.

Reageer op artikel:
iPhone in de UK nu al onder vuur
Sluiten