De top 15 floppende Apple opinions

Door: Robert de Groot - 14 reacties

Apple heeft door de jaren heen de nodige innovaties op de markt gezet. De iMac en de iPod zijn de meest geslaagde voorbeelden, maar voor Jobs’ terugkeer waren er ook de nodige flops. Denk aan de eMate, QuickTake, Pippin of PowerCD.  Daarnaast zat Apple in de jaren ’90 in het grootste dieptepunt van zijn geschiedenis. Apple heeft dus niet de reputatie dat elke ‘innovatie’ een succes wordt en opiniemakers nemen geen blad voor de mond wanneer Apple het weer ‘op zijn eigen manier doet’. Het weblog Wired verzamelde top 15 floppende geruchtenmakers en doemdenkers in de media.

Boston Globe 1998:
“De iMac zal alleen aan enkele ware gelovigen verkopen. De iMac heeft geen diskette station voor het bewaren of delen van bestanden. Het is een verbazende overstap van Jobs, die ondertussen wel beter zou moeten weten…. de iMac is strak, elegant, diskette-vrij en nu al mislukt”

Michael Dell 1997:
“Ik zou de zaak sluiten en alle aandeelhouders hun geld teruggeven.”

Benjamin Reitzes 2006:
“UltraPortable PCs van Apple, draaiend op Flash geheugen zullen op de MacWorld SF 2007 worden geïntroduceerd”

Robert Paul Leitlao 1998:
“Gaming zal een belangrijke onderdeel van Apple’s focus op de consumentenmarkt worden. Aan het eind van 1999 zal het Mac platform de beste game computers leveren aan de consument.”

Rob Enderde 2003:
“Het grootste probleem bij de keuze voor het Apple platform is dat het bedrijf alleen maar krimpt.”

Matthew Lynn 2007:
“De iPhone is niets meer dan een luxe product voor enkele gadget freaks.”

Charlie Wolf 2007:
“Ik verwacht dat Apple de iPhone zal verkopen zonder SIM-lock via de Apple Stores, waarbij klanten zelf de provider kunnen kiezen.”

Rob Enderde 2004:
“Men verwacht dat de HP-versie van de iPod snel de Apple-versie zal voorbij streven in de verkoop.”

Gaston Bastiaens 1996:
“Binnen de komende twee maanden zal Sony Apple overnemen. Sony zal als een witte prins op het podium verschijnen.”

Jesse Tortoya 2006:
“De eerste en plattere versie van één van de twee Apple mobiele telefoons zal uitzien als een iPod met een kleiner scherm en de click wheel interface.”

Stan Dolberg 1996:
“Apple – zoals we het kennen – is er geweest. ‘It’s so classic. It’s so sad’.”

Andy Neff:
“Apple’s iTV zal features hebben die verder gaan dan het streamen van content en zou op video gebied een gelijke impact kunnen hebben, zoals de iPod heeft gehad voor muziek.”

Daver Winer 1997 na de terugkomst van Jobs:
“Het idee dat men terug gaat naar de oude situatie om een nieuwe slag te slaan is…..misleidend”

The Economist 1995:
“Apple lijkt twee opties te hebben: De eerste is om de hardware afdeling af te splitsen en te verkopen. De tweede is het hele bedrijf te verkopen.”

Wired 1997:
“Geef het maar toe. Je hebt het hardware spelletje verloren.”

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Mendoza

  grappig om te lezen. nu moet ik wel zeggen dat het in de jaren negentig ook wel diep triest was met apple. als ze het mij hadden gevraagd, had ik ook gezegd dat het nooit meer goed zou komen.
  het is een klein wonder dat Apple nu een van de beter draaiende ondernemingen is. waar een beetje visie en doorzettingsvermogen al niet toe kan leiden.

 • Profielfoto
  Dargakis

  Zijn gequote heren (dames?) nog teruggekomen op hun woord? Lijkt mij wel op zijn plaats.

  Overigens vind ik het bijzonder vreemd dat apple op de computer markt geen groter aandeel heeft. Ik heb zelf een macbook gekregen een jaar geleden, en ik ben nog niemand tegengekomen die het niet handig vond wanneer ik uitlegde dat je met 2 vingers doet scrollen, en hoe de dock in het kort werkt etc.

  De ipod was pas echt een succes nadat de ipod mini uitkwam.

  Apple zou er echt goed aan doen een echt goedkope (wel degelijke) laptop op de markt te zetten, om de overstap nog kleiner te maken. 1000 euro voor een macbook vind ik een zeer nette prijs, maar er zijn mensen die eerder 700 euro als max uitgeven, maargoed, offtopic allemaal, excuseer:)

 • Profielfoto
  Nilles01

  Apple’s grote probleem is dat mensen er niet bekend mee zijn en bang zijn om over te stappen.
  Mensen denken dat ze geen programma’s meer kunnen draaien en niet meer kunnen doen wat ze willen doen.

  Daarnaast is de prijs voor de gemiddelde gebruiker natuurlijk aan de hoge kant. Dat Apple i.v.m. een WindowsPC veel stabieler/veiliger is bij deze groep mensen redelijk onbekend.

  Als Apple door het grote publiek gebruikt WIL worden dan zouden ze meer aandacht moeten besteden aan de plus punten van OSX. o.a. de gebruikersvriendelijkheid en stabiliteit. Door Leopard is compatibiliteit minder een issue omdat je makkelijker windows draait en er applicaties uit haalt.

 • Profielfoto
  Whymme

  Nu vind ik speculaties over toekomstige produkten niet echt in dezelfde categorie thuishoren als doemdenken. De speculaties is een welbekende sport onder apple-liefhebbers, en zijn in het algemeen niet meer dan dat, een beetje freewheelen en je fantasie loslaten op wat apple wel eens zou kunnen gaan doen.

 • Profielfoto
  Mendoza

  @Dargakis
  het marktaandeel van Apple (op de computermarkt) is fors. als ik het goed heb is dit 4 tot 5% op dit moment. en groeiende. doe mij 5% van de computermarkt!

  als apple slim is gaan ze juist geen goedkope modellen uitbrengen. Apple is een A-merk en die zijn nu eenmaal duur. als je goedkope modellen op de markt zet, gaan mensen even zo hard twijfelen aan de kwaliteit.

  apple heeft de laatste jaren zijn prijzen al fors naar beneden bijgesteld overigens. ze zullen echter altijd tot het dure segment blijven horen.

 • Profielfoto
  koen

  Even een link naar het originele artikel: http://blog.wired.com/gadgets/2007/11/analysts-dont-k.html

 • Profielfoto
  Plagiaat

  Mmmm. Best wel schaamteloos om het hele artikel zo te jatten. :(

  Maar goed het is een leuk lijstje, maar misschien toch de kwantiteit wat minder hoog op het prioriteiten lijstje zetten en de kwaliteit wat voorrang geven.

 • Profielfoto
  Joostxxx

  Om op de laste zin van Plagiaat in te gaan. Helemaal mee eens! Ik denk dat ik o.a. daarom zweer bij Apple. Je hebt in mijn ogen echt wat exclusiefs. Tegenwoordig draait windows er ook nog is op. Dus eigelijk 2 computers in 1.

  Voor apple hoop ik dat ze meer gaan verkopen in de toekomst, maar zelf hoop ik dat ze lekker exclusief blijven en de kwaliteit behouden.

  Ik kan alleen maar lachen als mensen zulke uitspraken doen. Ik ben erg blij met m’n apple producten, en daar gaat het me om.

 • Profielfoto
  Alexander Online

  “De iPhone is niets meer dan een luxe product voor enkele gadget freaks.”
  Klopt dat niet dan? Het is toch een (relatief duur) luxeproduct, wat op dit moment vooral door gadgetfreaks, of iig mensen die voor deze gadget veel geld uit willen geven, gekocht wordt?

 • Profielfoto
  Bor

  Wat een knuppels zeg:?:P

 • Profielfoto
  waa

  Ik vermoed dat ze bij Wired op hun beurt weer goed gekeken hebben naar de klassieke ‘Apple Death Knell Counter’ bij the Mac Observer. De Apple Doodsklok Teller, zeg maar:

  http://www.macobserver.com/appledeathknell/index.shtml

 • Profielfoto
  Hugoengels

  Flops???
  eMate, QuickTake, Pippin of PowerCD

  wat een mooie producten!

 • Profielfoto
  Svennn

  Ik vind het altijd grappig om dit soort uitspraken te lezen en dan eens te kijken wat er uiteindelijk van gebleken is. Bijna niks klopt. ???

 • Profielfoto
  Whymme

  @ Svennn:
  Let erop dat deze uitspraken zijn uitgezocht op hun “het klopt niet”-gehalte. Er is geen reden om aan te nemen dat deze uitspraken representatief zouden zijn van wat mensen over Apple denken. Als 100 experts hun mening over Apple zouden geven, en 99 daarvan waren positief en accuraat, dan zou dit artikel de enige afwijkende opinie geven.

  Daarmee lijkt het dan dat iedereen het altijd fout heeft, simpelweg omdat niet wordt gekeken naar goede voorspellingen. Ik bedoel, je zou zo een artikel kunnen vullen met allemaal citaten van mensen die hebben voorspeld dat Apple een iPhone op de markt zou brengen. En die daarmee dus helemaal gelijk hadden.