Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 5 november 2007

De Google Phone heet Android…

De Google Phone heet Android en is geen telefoon. Na jaren van speculatie vergelijkbaar met de geruchten over de iPhone voordat er een iPhone was, heeft Google vandaag openheid van zaken gegeven over hun plannen voor de mobiele markt. Op het eerste gezicht lijkt het er op dat vooral Microsoft bang moet zijn voor Google. Google gaat namelijk niet rechtstreeks de concurrentie aan met Apple’s iPhone, maar richt haar vizier op de besturingssystemen van andere smartphones: Windows Mobile, Blackberry, Symbian en Palm.

Hiertoe heeft Google vandaag de Open Handset Alliance gepresenteerd, waarbij vierendertig grote merken, waaronder Motorola, Samsung, LG, HTC, Intel, eBay, China Mobile en T-Mobile zich hebben aangesloten. Aangesloten partijen doen mee aan de ontwikkeling van of het leveren van diensten aan Android.

Android is een nieuw besturingssysteem voor telefoons dat een einde moet maken aan de wildgroei in besturingssystemen. Deze wildgroei belemmert volgens Google een snelle ontwikkeling van diensten en services, omdat softwareontwikkelaars zo ongeveer per telefoon aparte versies van programma’s moeten maken. 12 november 2007 kunnen professionals en hobbyisten aan de slag, want dan presenteert Google de Software Development Kit (SDK) van Android. medio 2008 moeten de eerste telefoons met Android op de markt verschijnen.

Met de huidige hardware van telefoonfabrikanten hoeft Apple zich nog geen zorgen te maken, maar hier komt uiteraard verandering in. Wanneer telefoonfabrikanten gaan samenwerken om tot een eenduidige bediening van toestellen te komen, kan het nog wel eens spannend worden op de mobiele telefoniemarkt de komende jaren. Voor Steve Jobs moet het een geruststelling zijn dat Eric Schmidt, CEO van Google, in zijn Board of Directors zit.

Opvallend detail: Nokia en Sony Ericsson doen nog niet mee aan de Open Handset Alliance.

Reageer op artikel:
De Google Phone heet Android…
Sluiten