De Google Phone heet Android…

12 reacties

De Google Phone heet Android en is geen telefoon. Na jaren van speculatie vergelijkbaar met de geruchten over de iPhone voordat er een iPhone was, heeft Google vandaag openheid van zaken gegeven over hun plannen voor de mobiele markt. Op het eerste gezicht lijkt het er op dat vooral Microsoft bang moet zijn voor Google. Google gaat namelijk niet rechtstreeks de concurrentie aan met Apple’s iPhone, maar richt haar vizier op de besturingssystemen van andere smartphones: Windows Mobile, Blackberry, Symbian en Palm.

Hiertoe heeft Google vandaag de Open Handset Alliance gepresenteerd, waarbij vierendertig grote merken, waaronder Motorola, Samsung, LG, HTC, Intel, eBay, China Mobile en T-Mobile zich hebben aangesloten. Aangesloten partijen doen mee aan de ontwikkeling van of het leveren van diensten aan Android.

Android is een nieuw besturingssysteem voor telefoons dat een einde moet maken aan de wildgroei in besturingssystemen. Deze wildgroei belemmert volgens Google een snelle ontwikkeling van diensten en services, omdat softwareontwikkelaars zo ongeveer per telefoon aparte versies van programma’s moeten maken. 12 november 2007 kunnen professionals en hobbyisten aan de slag, want dan presenteert Google de Software Development Kit (SDK) van Android. medio 2008 moeten de eerste telefoons met Android op de markt verschijnen.

Met de huidige hardware van telefoonfabrikanten hoeft Apple zich nog geen zorgen te maken, maar hier komt uiteraard verandering in. Wanneer telefoonfabrikanten gaan samenwerken om tot een eenduidige bediening van toestellen te komen, kan het nog wel eens spannend worden op de mobiele telefoniemarkt de komende jaren. Voor Steve Jobs moet het een geruststelling zijn dat Eric Schmidt, CEO van Google, in zijn Board of Directors zit.

Opvallend detail: Nokia en Sony Ericsson doen nog niet mee aan de Open Handset Alliance.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Anoniem

  Ik ga toch voor de iPhone:P

  overigens zit er een typefout in het artikel (vandaagx)

 • Profielfoto
  .Arne

  Ik vertrouw Google eigenlijk wel. Volgens mij wordt dit een lekker stabiel en goed geolied OS.

 • Profielfoto
  @iMen

  Jammer dat Nokia niet mee doet…

 • Profielfoto
  Anoniem

  Tja, Nokia en Sony Ericson hebben beiden enorm veel tijd en geld gestoken in hun eigen “high end” besturingssystemen. Dat die eigenlijk niet zo goed zijn doet er natuurlijk niet toe:p

 • Profielfoto
  SvS

  Goed initiatief! Er zijn teveel ‘Windows Mobile’-mobieltjes.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Wanneer zal Google komen met een in samenwerking met Apple gemaakt PC Google OS ?;)

 • Profielfoto
  ottovds

  dat ze dan van al dat wit afstappen in hun software. Want veel wil op het scherm is slecht voor de energieconsumptie van een apparaat

 • Profielfoto
  bassbug

  Volgens mij is het omgekeerd: te veel standaardisatie beperkt innovatie.
  Google krijgt te veel voet aan de grond op internet en dat is niet goed.

 • Profielfoto
  tricksel

  @ottovds: Maakt geen fluit uit. Een LCD-scherm wordt altijd volledig verlicht, ongeacht wat er voor kleur moet worden getoond.

 • Profielfoto
  capz

  @bassbug
  ik ken iemand die professioneel games ontwikkeld voor handhelds, en dus ook mobieltjes, en de wildgroei aan gekke fabrikant-specifieke java uitbreidingen heeft mede gezorgt dat het juist chaos is voor ontwikkelaars. Een standaardisatie, voor zover ik hoor, is zeer welkom op de mobiele markt vanuit het ontwikkelaars standpunt. Je app/game/utility werkt op alle foons die t zelfde OS draaien, en dus heb je een grotere groep mensen aan wie je je spul kunt slijten

 • Profielfoto
  NickBook Pro

  @ottovds: ik zou die materie eens beter onderzoeken als ik jou was… google eens op het verschil tussen plasma en lcd screens.

 • Profielfoto
  nl-x

  Wanneer kan je Android op een iPhone draaien?
  (BootPhoneCamp?)