Dagen geteld voor harde schijf

41 reacties

Tijd voor een blik in de toekomst, en wel de toekomst van de harde schijf. Op dit gebied vindt namelijk de eerstvolgende revolutie plaats in computerland.

Sinds mens en heugenis wordt data opgeslagen op een mooie ronde glimmende schijf waar via magnetisme de data van wordt gelezen. Een veredelde platenspeler, als het ware.

Samsung komt met de FlashSSD, die gebaseerd is op NAND flash geheugen. Het geheel vermomd in een traditionele SATA-behuizing. Hierdoor kan deze dus zonder moeite in bestaande laptops gestoken worden.

De Samsung FlashSSD heeft een aantal grote voordelen. Allereerst de betrouwbaarheid. Omdat de FlashSSD geen bewegende onderdelen bevat, is oorzaak nummer één van falende harde schijven meteen geëlimineerd. Een tweede voordeel is de snelheid. De FlashSSD pompt er per seconde meer megabytes doorheen dan traditionele harde schijven. Tot slot heeft de FlashSSD als grote voordeel dat hij bijzonder energiezuinig is, geen geluid produceert en bijzonder licht is, wat met name bij laptops van grote waarde is.

Ryan Block kon niet wachten en installeerde een Samsung FlashSSD
in zijn MacBook Pro. Opstartsnelheid: 20 seconden.

De Samsung FlashSSD wordt nog niet los verkocht, maar vindt al wel zijn weg naar laptopfabrikanten. Over niet al te lange tijd komt deze revolutionaire harde schijf op de markt.

Rest de vraag: kunnen we met deze nieuwe techniek nog wel spreken van een ‘harde schijf’?

Reacties

41 reacties
 • Profielfoto
  Martijn Snels

  Is het niet zo dat je een flash geheugen maar een aantal keer kan overschrijven?

 • Profielfoto
  .Arne

  ^ dacht ik ook. Plus, wat is het prijskaartje?

 • Profielfoto
  macses

  die stem in dat filmpje… is dat niet Ryan Block van Engadget?

  oh ja, best wel een snelle opstart

 • Profielfoto
  Gastonw

  Dat denk ik niet; dat zou betekenen dat je je ipod niet zo veel kan veranderen, en anders zouden ze niet met deze techniek komen. Wat is de datum dat deze ‘hd’ in laptops e.d. wordt gebouwd en wat is de max. opslag

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  De maximale opslag is op dit moment 64 Gb.

 • Profielfoto
  Gastonw

  Da’s niet veel.. ik heb trouwens opgezocht wat ze kosten. Fuji is er ook mee gekomen en een 26 GB kost 640 dollar en 32 GB 1335 dollar.. Ik denk dat ik toch maar voor de komende 2 jaar aan een tradiotionele harddisk blijf:P voor 119 euro heb je een 500 gig externe harddisk

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Het is nog niet mainstream. Als Apple en andere fabrikanten NAND in hun laptops gaan gooien, komt de massaproductie op gang en daalt de prijs als een gek.

 • Profielfoto
  Ri.Co

  ik heb externe (usb2) hd gekocht, 500gb kostte mij €89 ! :p toch nog ff wachten dan maar :O

 • Profielfoto
  jeroen.p

  Zo snel start die mac toch niet op?!
  Lijkt niet sneller dan normaal…

 • Profielfoto
  stel maar

  als die een succes word zal de prijs snel dalen.

  het zal niet zo zijn als met de bleu-ray disk’s omdat die een strijd heeft met HD-dvd daarom daalt die prijs niet zo goed.

 • Profielfoto
  Gastonw

  Maar eer het helemaal geintegereerd is ben je een jaar of wat verder

 • Profielfoto
  strigoi

  Uhmm, dat is de normale bootsnelheid van mijn MBP.. en vind het toch wel fijn dat er een 160GB HD inzit ipv 36GB solid state ofzo.

 • Profielfoto
  ottovds

  de maximale betaalbare opslag in nu 64GB
  maar ze geraken nu al gemakkelijk 320GB
  volg Tweakers.net maar eens!

 • Profielfoto
  strigoi

  Maar solid state is inderdaad de toekomst;)

 • Profielfoto
  Anoniem

  Het grootste voordeel van die schijven is dat ze sneller zijn dan de 15.000rpm schijven die nu op de markt zijn, maar vele malen koeler en zuiniger dan welke andere conventionele HD dan ook. Plus ze wegen een fractie van wat een normale HD weegt, dus dat scheelt al een behoorlijk stuk ook:)

  Die prijs is inderdaad (nog) hoog, maar hoe lang is het geleden dat een 64MB USB-stick nog 30 euro kostte? Nu heb je 2GB stickjes die je voor dezelfde prijs kan kopen. Als er iets is wat snel in prijs zakt dan is het Flash geheugen wel. D’r zijn zoveel bedrijven die hun ontwikkelingen op die techniek zetten: telefoons, mp3-spelers, USB-sticks, camera’s, videocamera’s… allemaal hardware die er gebruik van maken. Dus ’t is maar een kwestie van tijd voor de GB’s zo goedkoop worden dat je ze ook in Laptops en desktops gaat zien.

  En bijkomend voordeel is nog eens dat het makkelijker is qua techniek om meer GB”s op een Flash-kaartje te stoppen dan nóg een platter in een al volle/warme normale HD. De ontwikkelingen voor Flashram gaan vele malen sneller dan voor gewone HD’s:)

  Wat mij betreft: laat maar komen! Dat die opstartsnelheid 3-5 seconden sneller is kan me niet zo boeien. Maar als je HD-gevoelige taken (Photoshop, renderen e.d.) gebruikt zul je de winst wel goed merken ^^

  p.s.: Nu moeten ze alleen nog wat proberen te verzinnen voor die véél te warme en ruimte- en energieslurpende videokaarten. Als ze dat ook nog voor elkaar krijgen… wow:)

 • Profielfoto
  Steff

  Ik koop nu dus geen laptop. Niet omdat de technologie er snel zal zijn, maar juist omdat als ik hem tweedehands weg doe ik er amper iets voor terug krijg als de nieuwe technologie er is!

 • Profielfoto
  Anoniem

  Kriska:
  die technologie duurt nog wel even hoor… je kan makkelijik nu een laptop kopen en die nog gewoon voor een mooi prijsje over 3-5 jaar verkopen. Er zullen zat mensen zijn die niet zo tech-savvy zijn en heel die ontwikkeling niet boeiend vinden of niet genoeg vertrouwen. Daarnaast heb je over 3-5 jaar misschien wel 80GB SSD’s voor de mainstream, maar die zullen nog wel wat duurder zijn dan de gewone HD’s. Je kan het gerust doen denk ik;)

  En daarnaast… als je iemand bent die 6 jaar met een laptop doet, dan kun je tegen die tijd voor een “prikkie” zelf een SSD kopen en die in je laptop zetten natuurlijk:)

 • Profielfoto
  iJoost

  Tegen de tijd dat die solid state dingen een paar honderd Gig groot zijn zullen de harde schijfen wel weer in de tientallen Ter lopen.

  Tenminste zo gaat het al een hele tijd…;-)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_drive

 • Profielfoto
  Gastonw

  Kan je als je nu een iMac koopt de HD later vervangen door een SSD oid?

 • Profielfoto
  .Arne

  @Kriska: Ik zou iig niet wachten op flash-geheugen in je laptop. Apple komt er zeker niet mee aanzetten voor 2009 (gok ik).

 • Profielfoto
  wildsseb

  http://shop.transcend.nl/product/product_memory.asp?Cid=79&indexnum=6

  Staat volgens mij een SSD schijf 32 GB voor €285,-

 • Profielfoto
  Anoniem

  iJoost;
  Dat valt wel mee:) Ze komen begin volgend jaar al met 128GB SSD’s ^^
  Tot nu toe is het zo geweest dat elk jaar Flash ram bijna verdubbelt, dus dikke kans dat we voor eind 2008 al op 265GB SSD’s zitten zelfs, hehe.

  Gastonvdweijer;
  Ja hoor… de aansluiting is hetzelfde als de huidige SATA-schijven.
  Ik weet niet zeker of ze ook de oude ATA-aansluitingen nog gaan ondersteunen, maar SATA’s zowiezo:)

 • Profielfoto
  wmstudio

  Het aardige is nu dat de ontwikkelingen van harde schijven ook nog wel even door zullen gaan. En voorlopig zullen deze in capaciteit de SSD’s nog wel even voor blijven. Voor notebooks/laptops en wellicht ook voor desktops zullen SSD’s vrij snel worden toegepast. Maar ik denk dat voor een bepaald percentage desktops en zeker servers, de conventionele harde schijven nog wel even in gebruik zullen blijven.

 • Profielfoto
  MacUser

  Mooie ontwikkeling en over de prijs zou ik me geen zorgen maken, dat komt vanzelf wel goed.

  In 1985 betaalde ik voor mijn eerste externe HD van 20 MB (jazeker, dit is geen tikfout, ik bedoel inderdaad megabyte) in een forse kast met dito ventilator ongeveer 800 gulden, pakweg 350 euro dus.

  Voor diezelfde 350 euro koop je vandaag de dag een terrabyte aan extern “gewoon” HD opslag of 32 gigabyte aan flash HD.
  Geen koffiedik kijkerij dus maar logisch nadenken dat binnen 1-2 jaar je voor dat bedrag ver over de 100GB aan flash HD koopt.

  Mooi toch. Wim.

 • Profielfoto
  MonoSynth

  Nog een heel fijn voordeel voor notebooks: de fysieke vorm maakt niets meer uit, wat weer mogelijkheden biedt voor notebookfabrikanten. Dus in de toekomst misschien nog plattere notebooks:D

 • Profielfoto
  ivan92

  R.I.P. HDtjes

 • Profielfoto
  sedikit

  Wat ik nou zo gek vind in dit artikel is, dat ik nòg niet weet hoe deze nieuw generatie schijf dan wèl werkt. Van de gangbare schijf weten we dat nu wel, maar als er geen bewegende delen zijn hoe vindt dan de overdracht plaats? Eerlijk gezegd een beetje journalistieke misser.

 • Profielfoto
  Mendoza

  Wordt hier journalistiek bedreven dan?

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Nee :).

  Maar om toch antwoord te geven op de vraag van Sedikit:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Flashgeheugen

  (Een usb-kabeltje bevat ook geen bewegende delen, maar er vindt wel degelijk overdracht plaats. Zo gek is dat dus niet.)

 • Profielfoto
  Alexander Online

  Jammer dat je niet ziet hoe lang het duurt voordat het dock verschijnt enzo.

 • Profielfoto
  sedikit

  Ik heb het niet lullig bedoeld hoor! Maar ik vind dit artikel gewoon onvolledig.En de vergelijking met de usb-kabel is onzin. Dan had die kabel allang de functie van de HD overgenomen. Het bericht wordt gebracht alsof er een revolutionaire vernieuwing heeft plaatsgevonden. Maar wat is er dan zo revolutionair? Dus het niet hebben van bewegende delen is alles?! Een auto zonder wielen, zonder uitleg hoe die auto dan wèl kan bewegen.Maar ik neem genoegen met je link, Lucas Raggers!

 • Profielfoto
  Undaunted

  Op wikipedia lees je nog een reden om deze schijven nog te wensen:
  limited write cycles. Typical Flash storage will typically wear out after 100,000-300,000 write cycles, while high endurance Flash storage is often marketed with endurance of 1–5 million write cycles (many log files, file allocation tables, and other commonly used parts of the file system exceed this over the lifetime of a computer). Special file systems or firmware designs can mitigate this problem by spreading writes over the entire device, rather than rewriting files in place.

  — Ik vind het trouwens een vreemde manier van rekenen. Na die 20sec kun je je mac nog niet gebruiken. Pas tellen als het ding is uitgerateld en dat processors zich volledig kunnen storten op het programma dat jij wil starten. Overigens is mijn laptop met 5400 rpm toch sneller opgestart dan deze pro..

 • Profielfoto
  michielrutjes

  Nou ja sedikit, Steve Jobs heeft altijd moeite met het afvoeren van warmte in een laptop zonder daarvoor hard loeiende fans te gebruiken. Daarnaast is het ontbreken van bewegende delen zeker een voordeel, de kans dat je “HD” kapot gaat wordt veel kleiner, zeker voor laptops. Zie het als de eerste discmans, die hielden op als je er mee bewoog. Nu hebben we MP3 spelers (met flash geheugen), daarmee kun je schudden wat je wil, de muziek gaat gewoon door.

  Het is een techniek waar al een tijdje veel over gesproken wordt en dit bericht is er om aan te geven dat het nu zover is in de ontwikkeling dat het ook echt interessant wordt om het in computers te gaan gebruiken.

 • Profielfoto
  MacMeijers

  ach ja, met Timemachine backuppen op een harde schijf die in vergelijking niks kost is ook een mooie oplossing. Dus lekker afwachten en als die dingen een beetje opslag capaciteit krijgen normaal geprijsd worden, dan gaan we geleidelijk over:D

 • Profielfoto
  h4ns

  Iemand een idee wat die QS is op het scherm aan het einde van het filmpje?

 • Profielfoto
  PowerMac

  Sprak maandje geleden met man van Apple die in het team van schermpje van de iPhone zat/zit: hij versprak zich een beetje toen we het over laptops, iPhones en touch hadden: Apple zal voorjaar 2008 met de uit geruchten circuit bekende ultra thin laptop komen.
  Die dingen kun je enkel maken met dergelijke solid state drives, een gewone harde schijf beprekt het dunner maken.
  Dus nog gewoon effe een paar MacBook Pro’s kopen met 7200 rpm 160 GB en dan wat later een plat ding met 12 à 13″ laptop met twee SSD erin, heb je toch ook 128 GB, lekker snel, stil en energie zuinig.

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Ik denk dat je in eerste instantie de toepassing zult zien van hybride schijven: een combinatie van een gewone HDD en een flashdisk van bijv. 16 GB of meer. Je slaat de meest gebruikte gegevens op de flashdrive op en ik denk dat je dan al 90% op het energieverbruik van de HDD bespaart.

  En wat de ‘slijtage’ betreft: ja, het schijnt dat flashmemory na 1000x overschrijven minder stabiel wordt. Maar dat was een paar jaar geleden en inmiddels zal er ongetwijfeld aan gesleuteld zijn.

  HE

 • Profielfoto
  Festen

  @h4ns

  Dat is het opstarten van het zeer fijne Quicksilver:
  http://mac.softpedia.com/get/Utilities/Quicksilver.shtml

 • Profielfoto
  Afroman

  Wel leuk en aardig.
  Maar ik denk als je en computer hebt met een harde schrijf die het gewoon doet dat het niet interessant is.
  Ik zou pas flashgeheugen in mijn computer stoppen wanneer mijn harde schrijf het begeeft.
  Ik heb hier een computer waarvan de harde schrijf het al 8 jaar doet.

  en qua snelheid. Ik vind een Macbook supersnel!

  Dus mijn conclussie

  Hartstikke knap van Samsung. Maar ik ga het pas vervangen als
  – ik geen ruimte meer heb op mijn harddisk van mijn toekomstige Macbook
  – Als mijn harde schrijf kapot is.

 • Profielfoto
  Menn01

  voorlopig is het nog niet interessant, lees:
  http://techreport.com/articles.x/13163

  M

 • Profielfoto
  iljajj

  Je kunt al je eigen SSD maken: koop een achtpoorts-USB hub en acht 4GB-sticks, formatteer de handel als RAID en klaar! 32 GB extern. Toch?