Apple’s laptop schijven kwetsbaar

52 reacties

Volgens een artikel in Computerworld zijn sommige harde schijven die Apple gebruikt in de MacBook en de MacBook Pro gevoelig voor beschadiging. Het Britse Retrodata waarschuwt voor een serie schijven van Seagate waarbij de leeskoppen los kunnen komen van de armpjes waaraan ze zijn bevestigd.

“Alle harde schijven in laptops zijn gevoelig voor beschadiging, alleen al door het feit dat ze worden blootgesteld aan temperatuurverschillen, transport en door hun flexibele gebruik gevoeliger zijn voor vallen en stoten”, aldus Duncan Clark. De schijven die op dit moment deze problemen veroorzaken zijn volgens de managing director van Retrodata onderhevig aan een ‘design flaw’. De loslatende koppen graven in sommige gevallen diepe geulen in de magnetische laag van de schijf en maken deze zo onbruikbaar en definitief ongeschikt voor herstel. De heer Clark schuwt zelfs de term ‘omruilprogramma’ niet. En dat is een serieuze aantijging.

Er zou sprake zijn van een fout in het ontwerp omdat er, naast de normale risicofactoren, meldingen zijn van loslatende lees- en schrijfkoppen. Dat heeft niets te maken met het mobiele gebruik van een laptop, waar deze gewoon voor bedoeld is. Retrodata geeft zelf toe eigenlijk te klein te zijn om wetenschappelijk te onderbouwen dat de fabrikant alle blaam treft, er zouden duizenden gevallen van schade bekend moeten zijn om een dergelijke stelling te kunnen onderbouwen. Het is echter wel opvallend dat veel klachten die het bedrijf ziet juist dit type schijf betreft. Nader onderzoek zou moeten uitwijzen of de trend elders in data-recovery land ook zo zichtbaar is.

Seagate is op de hoogte gesteld van de bevindingen en zegt er mee aan de slag te gaan. Apple wilde niet op een uitnodiging voor een interview ingaan. Het gaat om schijven van Seagate, 2,5 inch SATA met firmware versie 7.01. Retrodata adviseert om via Systeemprofiel na te gaan welk type schijf er in de laptop huist. Het aantreffen van hardware met serienummer ST96812AS en ST98823AS en genoemde firmware versie is volgens Clark een legitieme reden voor paniek. Overigens geldt het probleem mogelijk ook voor o.a. de MacMini, waar ook gebruik wordt gemaakt van deze kleinere 2,5 inch harde schijven. Zodra er meer bekend is over eventuele verantwoordelijkheden en garantie houden we u op de hoogte.

Gelukkig hebben we Time Machine…

Reacties

52 reacties
 • Profielfoto
  LEXY

  Weg met alle bewegende onderdelen! Welkom flash-drives!!!

 • Profielfoto
  KR1275

  Hier in het forum wordt de klacht ook wel eens besproken…

 • Profielfoto
  sepollema

  Fiew….. ik heb gelukkig een Toshiba in mijn macbook !

 • Profielfoto
  error

  Ja! Leve de MacBook met een interne 16GB flash schijf! Not!

  Gebruik je een laptop als primaire computer: maak goed en vaak backups! Een laptop is altijd kwetsbaar, met of zonder gevoelige schijf.

  Benieuwd of mijn MacBook terug naar de fabriek moet…

 • Profielfoto
  The JM

  Bedoeld in de alinea onder het plaatje moet toch met een T? ‘..gewoon voor bedoelt is.’

 • Profielfoto
  Steff

  Godzijdank heb ik nog geen MacBook! Nooit goed deze berichten.

 • Profielfoto
  yabbanoname

  Das mooi, de juiste firmware en t juiste model.

  k denk dat ik de plamuurmessen maar alvast naast mn macmini ga leggen

 • Profielfoto
  Martijn Snels

  Morgen eens de reseller opbellen die mijn laptop momenteel in onderhoud heeft liggen. Kunnen ze meteen een nieuwe schijf erin pluggen als mijne onder die serie valt.

 • Profielfoto
  proud

  Geen paniek voor mij. Mijn schijf komt niet in aanmerking. fieuw…:)

 • Profielfoto
  error

  Bingo! Mijn MacBook werd geleverd met een 60GB Seagate schijf met het serienummer ST96812AS. Win ik ook eens wat! Direct na aanschijf heb ik de interne HD vervangen door een 120GB Fujitsu schijfje… maar dat mag de pret niet drukken. Mocht Apple een omruilprogramma starten dan laat ik ‘m zeker vervangen. Die 60GB ligt hier klaar voor zo’n je-weet-maar-nooit moment.

 • Profielfoto
  YoYelloW

  het is niet serienumemr maar model nummer,

  Model: ST9100824AS

  en dan Serienummer: 5PL1FTxxx

 • Profielfoto
  awesomemac

  @Error: Ook hier zo’n ST96812AS harde schijf.

  Backuppen deed ik al meerdere keren per week, dus ga het in de gaten houden.

 • Profielfoto
  Nick89

  Hier ook een ST96812A in een extern bakkiej, even afwachten wat men hiermee gaat doen. Ik hoop ruilen:)

 • Profielfoto
  Macccer

  Mijne heeft het 2 weken geleden begeven.
  Ik heb een ST96812AS. Laptop is uit de garantie dus hoop via dit nieuws toch nog een ruilactie te kunnen doen.

 • Profielfoto
  Nick Nack

  Hmm,

  Vanmiddag ff m’n mini checken.

 • Profielfoto
  www.project-euh.com

  Mijn seagate heeft ook de geest gegeven. In de apple winkel zeiden ze toen ook al dat er veel van terug kwamen..

 • Profielfoto
  pch

  Ik ga de nieuwe MacBook met 2,2 Ghz. met 120 Gb HDD kopen van 1249,-
  Zit daar ook zo’n “foute” HDD in?
  Hoe kom ik daar van tevoren achter?

  Gr. Paul.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @pch

  “Ik ga de nieuwe MacBook met 2,2 Ghz. met 120 Gb HDD kopen van 1249,-”

  Alleen bepaalde 60GB en 80GB Seagate HDD’s hebben last van het probleem.

  Alle 120GB 2.5″ SATA drives die Apple op dit moment levert zijn gemaakt door Hitachi

 • Profielfoto
  bitsflew

  @maccer

  “Mijne heeft het 2 weken geleden begeven.
  Ik heb een ST96812AS. Laptop is uit de garantie dus hoop via dit nieuws toch nog een ruilactie te kunnen doen.”

  Zover ik weet geeft Seagate 5 jaar garantie op z’n HDD’s.

  Op de volgende pagina kun je controleren of er nog garantie op de drive zit:

  http://support.seagate.com/customer/warranty_validation.jsp

 • Profielfoto
  proud

  Ben blij dat ik mijn harde schijf pas heb laten vervangen: de vorige die in mn MacBook zat was een Seagate ST96812AS. Mijn nieuwe vormt gelukkig geen gevaar!

 • Profielfoto
  jha

  @bitsflew

  “Zover ik weet geeft Seagate 5 jaar garantie op z’n HDD’s.”

  Mooi, maar al zou het onder garantie vallen, dan ga ik er toch vanuit dat Seagate niet zomaar een nieuw exemplaar in je MacBook of MacMini plaatst. Je zult hoogstens een nieuwe krijgen (tegen inlevering van de oude!) die je waarschijnlijk zelf eruit en erin moet prutsen. Geen aantrekkelijk vooruitzicht…

 • Profielfoto
  niels

  @Lexy,

  Dat lijkt me geen best plan. Je kan Flash geheugen ongeveer 100,000 keer overschrijven. Genoeg voor een iPod, genoeg voor een usb stick, maar voor de harde schijf in een veel meer, intensiever en langer gebruikte computer? Niet doen.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @jha

  “Je zult hoogstens een nieuwe krijgen (tegen inlevering van de oude!) die je waarschijnlijk zelf eruit en erin moet prutsen. Geen aantrekkelijk vooruitzicht…”

  In het geval van een Mac-mini is dat een probleem maar het vervangen van een MacBook HDD stelt werkelijk niets voor.

 • Profielfoto
  yeppitsme

  Zit deze brakke schijf ook in de nieuwe serie macbooks? afgelopen vrijdag besteld, ik wacht nog op de levering… voel me een beetje bekocht als dat zo zou zijn.

 • Profielfoto
  JeroenR

  Bij mij is het paniek :angry:

 • Profielfoto
  Keyn

  Mooi, maar helaas een maand te laat voor mij:( Ik had wel een backup maar niet erg recent.

 • Profielfoto
  Thomash

  Mijn harde schijf is vorige week kapot gegaan.. hij werkt nog wle maar disk utility zegt dat de schijf zo snel mogelijk vervangen moet worden..

  en nu ik dit artikel lees heb ik weer hoop op een gratis HD.. ik heb namelijk dezelfde serial als die man zegt:) dankjewel OMT!

 • Profielfoto
  eightmedia

  oef! ben ik blij met de Fujitsu in mijn macbook pro:)

 • Profielfoto
  Nick89

  Mijn ST96812AS schijf heeft ook Firmware 7.01 en is productiedatum is 07102.

  Zal apple er iets aan doen?

 • Profielfoto
  roger767

  Dat krijg je als je seagate schijven gebruik, ze zijn een slecht merk. Ik had een externe lacie schijf die het niet meer deed (Bad Sectors), na het eruit slopen van de schijf bleek het ook seagate te zijn.
  Met western digital heb ik nog nooit problemen gehad.

 • Profielfoto
  Kryptonate

  Iedereen die hier bezig zit over zijn harde schijf ruilen: Apple heeft nog niets gezegd over een ruilactie dus vergeet het maar dat je zomaar een andere krijgt van Apple. Het is niet omdat een extern bedrijf vindt dat er een omruilactie mag plaatsvinden dat dit ook effectief gebeurt. De enige reactie die je momenteel gaat krijgen als de schijf nog niet kapot is dat je dan maar een andere moet kopen.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  ik heb nergens last van.

 • Profielfoto
  .Arne

  Als je 120 hebt is het sowieso geen probleem?

  Edit: Laat maar, zie net dat ik een Fujitsu schijf heb. :D

 • Profielfoto
  jha

  @roger767

  “Dat krijg je als je seagate schijven gebruik, ze zijn een slecht merk. Ik had een externe lacie schijf die het niet meer deed (Bad Sectors), na het eruit slopen van de schijf bleek het ook seagate te zijn. Met western digital heb ik nog nooit problemen gehad.”

  Dat dit soort dingen alleen met Seagate voorkomen betwijfel ik… Ik zelf heb met Maxtor slechte ervaringen (schijf in een iMac die na 13 maanden (!) ermee ophield), soms hoor ik weleens iets over WD. Volgens mij is het moeilijk om algemene uitspraken te doen over het ene of het andere merk.

 • Profielfoto
  YellowFish

  Fujitsu MHW2120BH (120GB) @ MacBook Pro 2.2GHz :D

 • Profielfoto
  MacOwner

  Model: ST96812AS
  Serienummer: 5PJ2VF13

  Oh Oh! Ben benieuwd wat er gaat gebeuren… Diskutility loopt wel regelmatig vast als ik hem laat controleren, en geeft dan een foutmelding in de trent van “uitvoeren beeindigd i.v.m. afsluit blabla?!”…. Backups iig alvast gemaakt!

 • Profielfoto
  dukaaterik

  Yes, ik heb ook de hoofdprijs!
  Tot nu toe nog geen problemen gehad…….

  Erik

  Nijmegen

 • Profielfoto
  Marius1976

  @The JM

  Nee. Want “voor bedoeld is…” bedoeld is hier een voltooid deelwoord. Bedoelt met een T is alleen wanneer het het ‘onderwerp’ van de zin is.

  De harde schijf is bedoeld voor opslag.

  Hoewel de zin ‘nonsens’ is… zou het hieronder kloppen met een t:

  De harde schijf bedoelt het allemaal goed.

  Zodoende.
  Marius

 • Profielfoto
  iJoost

  Hitachi hier… gelukkig.

 • Profielfoto
  JeroenR

  Nog even afwachten , en anders zo een nieuwe 320GB harde schijf erin he :D

 • Profielfoto
  Macccer

  @bitsflew
  “Zover ik weet geeft Seagate 5 jaar garantie op z’n HDD’s.

  Op de volgende pagina kun je controleren of er nog garantie op de drive zit:

  http://support.seagate.com/customer/warranty_validation.jsp

  Ik heb contact opgenomen met Seagate maar na het checken van het serienr wisten ze me te vertellen dat dit schijven zijn die speciaal voor “Apple” gemaakt worden en de garantie dus onder die van Apple valt en niet van Seagate. En ik heb bij Apple 1 jaar garantie. Mijn macbook is 1 jaar en 1 maand oud :(

 • Profielfoto
  jha

  @Macccer

  Als dat zo is gaan we met zeer velen het schip in. De ervaring die ik tot nu toe heb gehad met de garantie/service van Apple waren helaas niet zodanig dat ik er goede herinneringen aan heb. Meestal gaat het inderdaad net na een jaar kapot en kun je het gewoon schudden. Coulance o.i.d. is bij Apple volkomen onbekend. Overigens is tegenwoordig een garantietermijn van 2 jaar heel gangbaar. Helaas niet bij Apple.
  ’t Is dat de producten op zich voor mij overtuigend zijn, de service is helaas erg mager.

 • Profielfoto
  bitsflew

  Macccer
  “En ik heb bij Apple 1 jaar garantie. Mijn macbook is 1 jaar en 1 maand oud”

  Gewoon reclameren bij diegene waar je de MacBook gekocht hebt.

  Apple mag misschien maar één jaar fabrieksgarantie geven maar de leverancier (AppleStore,Dealer etc) komt daar nooit mee weg!

  Van HDD mag je namelijk verwachten dat die langer dan 1 jaar meegaat.

  Dus gewoon reclameren bij de leverancier en je eventueel beroepen op het consumenten recht.

 • Profielfoto
  joepmac

  De 5 jaar garantie geldt alleen als je een losse drive koopt, geen OEM…

 • Profielfoto
  Nick Nack

  AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

  MIJN MINI HEEFT DEZE OOK!

  WANNEER KOMT HIER EEN TERUGROEPACTIE VOOR?

 • Profielfoto
  G-Force

  “Dat krijg je als je seagate schijven gebruik, ze zijn een slecht merk. Ik had een externe lacie schijf die het niet meer deed (Bad Sectors), na het eruit slopen van de schijf bleek het ook seagate te zijn. Met western digital heb ik nog nooit problemen gehad.”

  Kan gebeuren helaas, dat maakt Seagate nog geen slecht merk. Ik heb juist hele goede ervaringen met Seagate, het zijn stille en snelle harde schijven. Ik heb slechtere ervaringen met Toshiba schijven en Maxtor schijven, maar ik zal niet zeggen dat het slechte merken zijn…

 • Profielfoto
  Macccer

  @bitsflew

  “Van HDD mag je namelijk verwachten dat die langer dan 1 jaar meegaat.”

  Ja daar heb je gelijk in. Ik ga maar eens langs de Applestore met mijn schijfje en kijken wat ze zeggen. Ondanks dat ik inmiddels een andere schijf in mijn Macbook heb zitten is het altijd handig om een extra schijf op de plank te hebben liggen voor als er 1 kapot gaat.

 • Profielfoto
  georg88

  In pc bladen wordt Apple vaak met de grond gelijk gemaakt. Ik hecht er dus geen waarde aan.

  ,

 • Profielfoto
  MAL

  Nou ik had 4 weken geleden ook prijs, en inderdaad met model ST98823AS. Het begon als een schurend geluid..ik dacht eerst dat mijn fan aanliep, zo klonk het. Na een paar dagen werd het erger en op het laatst was het een jankend geluid tot dat boel vastliep.
  Macbook startte niet meer op..balen dus. Toen was ik er inmiddels wel achter dat het de HD was.

  Als laatste poging de boel te redden heb ik een paar klappen tegen de mac gegeven, en warempel hij startte weer op. Toen maar snel backupje gemaakt en andere schijf erin.

  Zou wel leuk zijn als ik nog een nieuwe kreeg..

 • Profielfoto
  Martijn Snels

  Ik heb net de TechCentre van iCentre aan de lijn gehad. Er is geen reden voor paniek zolang Apple geen uitspraken hierover heeft gedaan. Ook de resellers weten hier niks van en hebben niet extreme uitval bij deze serie ondervonden.

  We moeten dus even wachten!

 • Profielfoto
  iDecide

  FUJITSU MHW2120BH:

  Capaciteit: 111.79 GB
  Model: FUJITSU MHW2120BH

  Hoef me niet druk te maken dus, maar ik ga wel backuppen als ik Leopard heb. Deja Vu werkt niet op de Intel Macs heb ik begrepen.

  Flashgeheugen? Ja zou fijn zijn als je dat in je laptop zou hebben alleen het probleem is dat het nu nog vrij prijzig is, waarom denk je anders dat de iPod in geheugen is terug gegaan? 8gb in de iPod Touch (leuk dat apple naar flashgeheugen gaat) maar een beetje weinig 8Gb voor 300 euro’s. Als het 32 gb was geweest had ik hem al wel gekocht.

 • Profielfoto
  maximedegreve

  Vandaar dat de mijne al 2 maal kapot geweest is! Ik kocht mijn macbook en 6 maand later had ik het zitten, door onbekende reden was mijn harde schijf kapot, hollen naar een apple center een een nieuwe erin, 6 maand later weer eens het zelfde probleem en weer eens hollen naar het apple center, en ze staken er weer een nieuwe in, gelukkig in garantie, ik weet nu wel niet zeker of het een seagate was, maarja…. Op dit moment zit er weer een harde schijf in van het zelfde type, hopelijk krijg ik nooit meer dit probleem, zowel dan is het hopen op garantie want nu is mijn macbook al 2 jaar oud! Ook een vriendin heeft het zelfde probleem al gehad en heeft de volle pot moeten betalen omdat haar laptop uit garantie was, mss tijd dat apple hun contract met seagate verbreekt als dit schandaal klopt?