Anoniem
Anoniem Nieuws 5 november 2007

Apple’s laptop schijven kwetsbaar

Volgens een artikel in Computerworld zijn sommige harde schijven die Apple gebruikt in de MacBook en de MacBook Pro gevoelig voor beschadiging. Het Britse Retrodata waarschuwt voor een serie schijven van Seagate waarbij de leeskoppen los kunnen komen van de armpjes waaraan ze zijn bevestigd.

“Alle harde schijven in laptops zijn gevoelig voor beschadiging, alleen al door het feit dat ze worden blootgesteld aan temperatuurverschillen, transport en door hun flexibele gebruik gevoeliger zijn voor vallen en stoten”, aldus Duncan Clark. De schijven die op dit moment deze problemen veroorzaken zijn volgens de managing director van Retrodata onderhevig aan een ‘design flaw’. De loslatende koppen graven in sommige gevallen diepe geulen in de magnetische laag van de schijf en maken deze zo onbruikbaar en definitief ongeschikt voor herstel. De heer Clark schuwt zelfs de term ‘omruilprogramma’ niet. En dat is een serieuze aantijging.

Er zou sprake zijn van een fout in het ontwerp omdat er, naast de normale risicofactoren, meldingen zijn van loslatende lees- en schrijfkoppen. Dat heeft niets te maken met het mobiele gebruik van een laptop, waar deze gewoon voor bedoeld is. Retrodata geeft zelf toe eigenlijk te klein te zijn om wetenschappelijk te onderbouwen dat de fabrikant alle blaam treft, er zouden duizenden gevallen van schade bekend moeten zijn om een dergelijke stelling te kunnen onderbouwen. Het is echter wel opvallend dat veel klachten die het bedrijf ziet juist dit type schijf betreft. Nader onderzoek zou moeten uitwijzen of de trend elders in data-recovery land ook zo zichtbaar is.

Seagate is op de hoogte gesteld van de bevindingen en zegt er mee aan de slag te gaan. Apple wilde niet op een uitnodiging voor een interview ingaan. Het gaat om schijven van Seagate, 2,5 inch SATA met firmware versie 7.01. Retrodata adviseert om via Systeemprofiel na te gaan welk type schijf er in de laptop huist. Het aantreffen van hardware met serienummer ST96812AS en ST98823AS en genoemde firmware versie is volgens Clark een legitieme reden voor paniek. Overigens geldt het probleem mogelijk ook voor o.a. de MacMini, waar ook gebruik wordt gemaakt van deze kleinere 2,5 inch harde schijven. Zodra er meer bekend is over eventuele verantwoordelijkheden en garantie houden we u op de hoogte.

Gelukkig hebben we Time Machine…

Reageer op artikel:
Apple’s laptop schijven kwetsbaar
Sluiten