Adobe wil user interface veranderen

Door: Onno Titulaer - 11 reacties

Photoshop-productmanager John Nack heeft op zijn blog kenbaar gemaakt dat Adobe bezig is om Photoshop wederom te vernieuwen. Zelf zegt hij hierover: ” The once-little app has proven almost endlessly adaptable to new needs and workflows, but all that morphing has a price.  In many cases we’ve traded simplicity for power, and not all the pieces look like part of a cohesive whole.  In fact, I sometimes joke that looking at some parts of the app is like counting the rings in a tree.”
Uit het stuk komt naar voren dat Photoshop op sommige punten een wirwar is aan menu’s. De vernieuwingen zullen volgens Nack dan ook vooral gericht moeten zijn op een simpele user-interface zodat het voor de gebruiker makkelijker is om te zien welke opties beschikbaar zijn.

Verschillende soorten beroepsgroepen gebruiken Photoshop waaronder fotografen, radiologen en webdesigners. Ieder stelt andere eisen aan de software waardoor Adobe gaat inzetten op taakgeoriënteerde werkomgevingen die de gebruiker zelf kan configureren. Het hele stuk (5 november 2007) kunt u hier lezen.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Maurits Lagerberg

  Tja.. wat zal ik ervan zeggen ik vind PS3 wel goeie interface.. wat beter kan moet je niet laten zolang het dan ook maar nog een lekkerdere snellere interface word:)

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Mij lijkt een fullscreen mode wel mooi net zoals iPhoto.

 • Profielfoto
  Ri.Co

  de eerste keer dat ik photoshop gebruikte bakte ik er niets van, ik was gewoon te werken met pages, aperture en andere mac-programma’s, adobe gebruikt een andere ‘logica’ waat ook wel nodig is omdat het zo uitgebrijd is maar ook een juiste, ik begin het meer en meer te begrijpen, ben beniewd.
  gelukkig koopt men pa cs:P

 • Profielfoto
  strigoi

  CS3 heeft een betere UI dan voorgaande CS versies. Bovendien werkt het heerlijk op een 24inch scherm, geen last van ruimte te kort of een wir war aan schermen..

 • Profielfoto
  ottovds

  Ik zal dan hier even mijn opmerkingen op photoshop geven om het artikel te illustreren:
  – goed idee! Ik ergerde mij al eeuwen in een aantal functies die alleen via een filter venstertje zijn te doen. Vooral voor lens correcties kan dat soms erg lastig zijn. Vooral als je met meerdere layers werkt en enkel een voorste layer moet worden gecorrigeerd.
  – Ook kan je veel instellingen bovenaan vinden en dan uitgebreid in één of ander pallet. Dit zou consequenter kunnen. Ik heb trouwens nooit het nut van de pallet browser rechts bovenaan begrepen. Ik gebruik nog steeds gewoon het menu “window”
  – wie gebruikt in godsnaam het adobe opslaan venstertje?
  – gebruik eens de apple color picker. Met een paar plug-ins is die super en dan zouden de swatches er aan kunnen gekoppeld worden.Om zo binnen elk programma opnieuw de zelfde swatches te kunnen krijgen.
  – Bitmap beelden zijn in. Helaas is het omslachtig te gebruiken. Layers zijn er bijvoorbeeld onmogelijk bij. Ik zou nu graag een filmpje in Bitmap willen maken, maar ben nog op zoek naar een (gratis) effect voor dat want anders ben ik er véél te lang aan bezig.
  – “color range” zou een tool moeten worden die in het tool pallet zit. Dit alleen zou de wereld al een stuk visueel aangenamer maken.

  @Onno: Je gebruikt blijkbaar nog steeds CS2? (gezien jullie nog steeds dat PS CS2 icoontje gebruiken)

  @Junior: full screen mode hebben we al lang in photoshop (onderaan toolpallet vind je de button)
  iPhoto met photoshop vergelijken zou ik nu echt wel niet doen hoor. Misschien ben jij eerder iemand voor Pixelmator, maar photoshop moet wel nog dagelijk gebruikt worden door duizenden professionelen!

  @Strigroi: Ik heb de zelfde ervaring als jou. Ik werk onderweg zelfs vaak op 12inch…

 • Profielfoto
  McJohn

  Persoonlijk vind ik het soms irritant dat je in Photoshop niet buiten je “canvas” kan gaan om te srollen. Als je echt inzoomt om details te gaan bewerken aan de rand dan zit je meteen tegen je rand van je photoshop aan en kan je niet verder,…iets wat in Illustrator zelden een probleem is,..maar ja, daar heb je wel een grotere werkruimte natuurlijk!:p

 • Profielfoto
  aerosoul

  Ach, er is niet heel veel wat ik anders zou willen zien in Photoshop eigenlijk. Er zijn wat extra functies die ik kan bedenken maar verder is er vrij weinig. Vind het altijd leuk hoe adobe bij elke versie weer met nieuwe features komt waar ik na een paar weken werken echt niet meer zonder kan.

  Het enige qua interface is dat ik graag meer mapjes in mapjes willen kunnen maken, verder zou ik heel graag curves willen koppelen aan mappen en er zijn wel meer punten, waar ik nu even snel niet op kan komen. Owjah, brushen in layers die uit staan.

  En ik zou graag willen dat je dezelfde interface qua kleur ongeveer kan instellen zoals in LightRoom. Donker dus.

 • Profielfoto
  Melle

  @ Johnbeek.

  Zoals ottovds al zei, dat kan wel hoor. Er zijn 4 verschillende soorten “views”. En bij twee ervan kan je zonder problemen buiten het canvas gaan scrollen.
  Druk maar eens op “f”, en je verandert van viewmethode.
  Enorm handig! (die “f” werkt allesinds bij CS3, bij voorgaande versies weet ik niet zeker als die sneltoest werkt…)

 • Profielfoto
  empoor

  (Jullie hebben het oude Photoshop-logo nog bij het artikel staan :sealed: )

 • Profielfoto
  Stutger

  @Melle

  De ‘F’ werkt in CS2 ook al, hoor! Ik gebruik hem regelmatig.:)

 • Profielfoto
  Brasco

  Ik heb nooit kunnen wennen aan photoshop, beroepsmatig werk ik liever met Fireworks gezien de met initiutieve feel, al zijn de plugins en de filters uiteraard beter, maar we hebben het hier ook over “Photo”-shop. Mijn gebrek aan geduld hebben mij nooit zover gekregen om over te schakelen. Dit heeft voor 80% met de interface te maken en 20% met het (voorheen in vroegere) gebrek aan “teken”-mogelijkheden. CS3 is in dat opzicht inderdaad verbetert, maar ik heb het gewoon helemaal niet zo met Adobe producten (Tenminste, de producten die ze zelf ontwikkeld hebben).