Anoniem
Anoniem Nieuws 13 oktober 2007

Universal Music concurrent voor iTunes Store?

Naast Amazon lijkt nu ook Universal Music de strijd aan te willen gaan met Apple’s iTunes Store. Enkele maanden geleden was er al geroezemoes over het niet verlengen van de Universal / iTunes deal. Het geschil leek te gaan over de welbekende strijkstok, hoeveel er aan wiens exemplaar mocht blijven hangen, en daarnaast over beperkende voorwaarden aangaande marketing. Apple en Universal kwamen er niet uit en dus heeft Universal besloten het zelf te gaan doen, aldus Businessweek.

Doug Morris, de grote man bij Universal, wordt gezien als de meest invloedrijke man in de muziekindustrie. Met o.a. labels als Island Def Jam Music Group, Interscope Geffen A&M Records, MCA Nashville, Polydor, Universal Motown Records Group, Decca en Impulse! Records heeft Doug een flinke portefeuille. En Doug heeft een plan. En als Doug slaagt in zijn plan kan Apple wel eens een zware dobber krijgen aan deze concurrent.

Wat wil Morris? Samenwerking is volgens hem de sleutel tegen het monopolie van iTunes. Wanneer de grootste muziekgiganten samen hun produkten digitaal aanbieden, hebben ze de touwtjes volledig in eigen handen in plaats van afhankelijk te zijn van Steve Jobs en vergelijkbare winkeliers. Geen strijkstokken. Geen vergoedingen. Geen beperkende maatregelen inzake promotie en verkoop. En alle muziek aanbieden via een abonnement. Een deel wordt betaald door de aankoop van een muziekspeler of telefoon met muziek mogelijkheden, een deel van die opbrengst zou bij de maatschappijen en hun artiesten moeten terechtkomen. Verder zou er een vast maandelijks bedrag van ongeveer 5 dollar moeten worden betaald. Vaste prijs, eat all you can…

Morris staat er met Universal niet als enige zo tegenover. Er zijn gesprekken geweest met collega’s in de muziekbranche en Morris beweert dat Sony BMG Music Entertainment al heeft ingestemd met het plan. Gesprekken met Warner Music Group zouden gaande zijn. Als deze grote drie inderdaad gaan samenwerken, dan hebben ze ruim driekwart van de huidige muziekverkoop in de Verenigde Staten in handen. Dat is veel, dat is heel veel. En dan mag Steve Jobs zich wel eens achter de oren gaan krabben.

En wij? Wij kunnen alleen maar rustig afwachten. Wil Universal middels voornoemde samenwerking serieus proberen om Apple van de troon te stoten, dan moeten ze met een aantrekkelijk aanbod voor het muziek-kopende publiek komen. En als dat aanbod werkelijk aantrekkelijker is dan dat van iTunes, dan is dat voor ons alleen maar gunstig. Concurrentie is een prachtig ding. Het zou jammer zijn wanneer een pionier als Apple met de iTunes Store in zwaar weer zou komen, maar zo zijn de wetten van de economie. En wanneer je favoriete artiest simpelweg niet meer door de iTunes Store wordt aangeboden, dan moet je toch elders gaan shoppen. Jatochnietdan?

Reageer op artikel:
Universal Music concurrent voor iTunes Store?
Sluiten