Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 21 oktober 2007

Ten strijde tegen de ‘Marble of Doom’

‘Spinning beachball’, ‘wheel of death’, ‘spinning cursor’. We weten allemaal waarover we het hebben en we zien hem liever niet. Toch is hij daar op de meest ongewenste momenten.

Hoog tijd om een daad te stellen, want dit kan zo niet langer! Marble of Doom doet precies dit. Hier kun je opgeven bij welk programma je moest wachten op de spinning beachball en hoe lang.

Kijken we naar de verzamelde gegevens, dan blijkt dat we het langst wachten op Firefox. Maar liefst 153 uur en 30 minuten. Op nummer twee staat Photoshop en Safari behaalt de derde plek. Zetten we tijd om in geld (100 dollar per uur), dan hebben we gezamenlijk al meer dan 80.000 dollar weggegooid met het staren naar de spinning wait cursor.

Apple heeft jaren geleden al een geanimeerde cursor ontwikkeld om aan te geven dat er een aantal processen in de wachtrij staat. In Mac OS X verscheen de ‘spinning cursor’ (want zo heet hij officieel) als deze processen niet binnen 2 seconden afgehandeld werden. In Tiger is dit verruimd tot 5 seconden.

Perceived Responsiveness
In de Reference Library van Apple voor software-ontwikkelaars staat een artikel over ‘Perceived Responsiveness‘. Hierin worden drie elementen aangewezen die bepalend zijn voor het gevoel van snelheid van een programma: de opstarttijd, langdurige operaties en, jawel, de spinning cursor. Apple raadt software-ontwikkelaars aan om de laatste te allen tijde te voorkomen. Al was het maar vanwege de negatieve gevoelens die de spinning cursor opwekt bij Mac-gebruikers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ten strijde tegen de ‘Marble of Doom’
Sluiten