Anoniem
Anoniem Nieuws 23 oktober 2007
Leestijd: 2 minuten

Oink wordt bacon

Op het web, op de radio en in de kranten valt overal te horen en te lezen dat torrentsite Oink.cd vandaag is opgerold. De actie was een samenwerking tussen initiatiefnemers IFPI, de BPI en de Britse en Nederlandse justitie. De IFPI is de International Federation of the Phonographic Industry, de BPI is de Britse variant daarvan. Beide partijen hebben inmiddels hun vaandels gehesen op de Oink site.

Tijdens een gecoördineerde actie zijn gelijktijdig de eigenaar van de site, een 24 jarige Brit, en de serverbeheerders in een bedrijfspand in de omgeving van Schiphol, gearresteerd. Alle betrokkenen zullen gerechtelijk worden vervolgd voor het illegaal beschikbaar stellen van auteursrechtelijk beschermde muziek.

Met de sluiting van Oink heeft men een ‘Big Fish’ te pakken, aldus vertegenwoordigers van de muziekindustrie. Voornaamste reden dat juist deze site al een poosje in het vizier werd gehouden was dat men er telkens in slaagde muziek te publiceren nog voordat deze via legale weg te koop was. Het vermoeden bestaat dat mensen uit de muziekindustrie zèlf regelmatig exemplaren van nog niet uitgebrachte albums verduisterden en deze via Oink het internet op stuurden.

Eén van de toegstane torrentclients, Azureus

De timing van de actie was volgens de autoriteiten cruciaal. Men wilde de verantwoordelijken vastnemen maar ook de servers in werkende toestand in beslag nemen. Daarmee hoopt men inzicht te krijgen in het verkrijgen van de muziekbestanden en de gebruikers van de site.

Oink profileerde zich als een gesloten gemeenschap die uitsluitend op uitnodiging toegankelijk was. Dat dat een vals gevoel van veiligheid gaf is inmiddels gebleken. Eenmaal binnen kon men torrents downloaden van de meest uiteenlopende artiesten in diverse hogere kwaliteiten. Er waren voorschriften voor het torrentprogramma dat de leden dienden te gebruiken. De grote populariteit ontleende men aan het hanteren van hoge minimum eisen aan de kwaliteit van de audiobestanden. Door het grote aantal leden, ruim 180.000, was er een enorm aantal seeders die de files beschikbaar stelden en die zorgen zo gezamenlijk voor hoge downloadsnelheden.

De IFPI en BPI laten op de resten van Oink’s domein weten dat men een ‘criminal investigation’ zal gaan doen naar Oink en haar gebruikers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.