Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 25 oktober 2007

Met het oog op Leopard: upgraden

Morgen is het zover: Leopard komt uit. Op de site van Apple staat aangegeven welke Apple dealers de zogenaamde ‘Leopard Launch Party’ organiseren.

Aangezien de meeste winkels dit vieren met de nodige champagne, is het verstandig om vanavond al voorbereidingen te treffen voor de upgrade naar Leopard.


Drie keuzes
Als je de DVD bekijkt en je dubbelklikt op ‘Install Mac OS X’, dan zal de computer herstarten en kom je in de ‘Installer’ die je begeleidt tijdens de installatie. Er drie manieren van installeren:

Upgrade Mac OS X
Dit is de simpelste keuze. Het Mac OSX systeem dat op je computer staat wordt geupgrade naar versie 10.5. Je verliest geen documenten en geen users. Alles blijft bij het oude, maar in een nieuw Leopard jasje.

Archive and Install
Bij deze variant wordt eerst het oude systeem apart gezet in de folder ‘previous system’. Vervolgens wordt er een geheel nieuw Leopard systeem geinstalleerd. Je kunt wel aangeven dat je de users (accounts) van het oude systeem wilt meenemen naar Leopard. Dat zorgt ervoor dat je geen documenten verliest.

Erase and Install
Dit is de rigoureuze variant. Je hele harddisk (of partitie) wordt compleet gewist en daarna wordt Leopard geinstalleerd. Alles gaat dus verloren: accounts en documenten.

Voorbereiding
Welke variant je kiest is aan jezelf. Kies je voor ‘Erase and Install’ dan vereist dit wel de nodige voorbereiding. Alles moet gebackupt worden, want je wilt niet met minder eindigen dan je bent begonnen. Hieronder enkele tips, sommige noodzakelijk, andere timesavers:

  • Zorg ervoor dat je alle installers van programma’s op CD of DVD hebt staan.
  • Zorg ervoor dat alle documenten in je accounts gebackupt worden (documenten, video’s, foto’s, desktop etc.)
  • Zorg ervoor dat je je mail backupt. Kopieer hiervoor de map ‘Mail’ die staat in de library van iedere user. Om te voorkomen dat je alle account gegevens opnieuw moet instellen is het daarnaast ook slim om de plist file te backuppen. Kopieer hiervoor het bestand USER/Library/Preferences/com.apple.mail.plist.
  • Zorg ervoor dat je je iTunes muziek backupt. Kopieer hiervoor de map ‘iTunes’ die staat in de map ‘Music’ van iedere user. Let wel: het kan zijn dat je de iTunes map handmatig ergens anders hebt gezet. Controleer dus even of de iTunes map wel echt de muziek bevat.
  • Zorg ervoor dat je je foto’s uit iPhoto backupt. Kopieer hiervoor de map ‘iPhoto Library’ die staat in de map ‘Pictures’ van iedere user.
  • Zorg ervoor dat je safari bookmarks backupt. Kopieer hiervoor de map ‘Safari’ die staat op de volgende locatie: USER/Library/Safari
  • Zorg ervoor dat je je addressen uit Address Book backupt. Klik in Address Book op ‘All’ en kies onder ‘File’ voor ‘Export Group vCard’.
  • Zorg ervoor dat je je agenda van iCal backupt. Selecteer hiervoor een calendar en kies onder ‘File’ voor ‘Export’. Let op: meerdere calendars betekent dat je ze stuk voor stuk moet exporteren!
  • Let bij backuppen ook op de “application support” mappen. Veel programma’s (o.a. Keynote, iMovie, enz) slaan daar extra files op, zoals plugins en themes! Application support vind je in je library folders
  • Sommige spelletjes bewaren gehaalde levels of andere belangrijke instellingen uit de preferences map in je ‘Library’. Zorg dat je die backupt.

Heb je meer tips die het upgraden vereenvoudigen? Meld ze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met het oog op Leopard: upgraden
Sluiten