Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 22 oktober 2007
Leestijd: 1 minuut

Met het oog op Leopard: Preview

Het duurt niet lang meer voordat Leopard losbreekt. In een korte reeks vragen we ons af wat Leopard uniek maakt ten opzichte van Tiger, Panther, Jaguar, Puma en Cheetah.

Preview gaat in Leopard naar versie 4.0. In de afgelopen jaren heeft Preview stapsgewijs een plek verdiend in het lijstje met meest gebruikte programma’s. In Leopard krijgt Preview een flink aantal nieuwe features. Features die menig shareware programma overbodig maakt. Drie ervan zijn bijzonder welkom: batch editing, fotobewerking, maar vooral de nieuwe mogelijkheden met PDF.

PDF
Op menig werkvloer komt de vraag meer dan eens lang: “Kan iemand twee PDF’jes samenvoegen?” “Ja dat kan met Adobe Acrobat, maar ik weet niet hoe dat werkt,” is dan vaak het antwoord. Met Preview wordt de weerbarstigheid van PDF’jes doorbroken. Pagina’s kunnen met het grootste gemak herschikt worden. Of verwijderd. Of toegevoegd. Om vervolgens als een nieuw PDF’je verder door het leven te gaan.

Daarnaast is het ook mogelijk om in PDF-documenten aantekeningen te maken. Niet alleen ovalen en rechthoeken maar ook tekstuele aantekeningen in de vorm van stickies. De aantekeningen worden opgeslagen in het document en zijn daarmee voor iedereen zichtbaar.

Een teleurstelling is de functie om links te maken in PDF-documenten. Het is wel mogelijk om vlakken ‘linkable’ te maken maar het is daarentegen niet mogelijk om van tekst een link te maken.

Fotobewerking
Foto’s bewerken was tot nu toe nauwelijks mogelijk in Preview. In Leopard krijgt Preview het bekende bewerkingspaneel wat we kennen uit iLife en iWork. Hiermee zijn foto’s snel en makkelijk te corrigeren. Photoshop is voor dit soort klusjes steeds minder nodig.

Batch editing
Heb je 30 foto’s die gekanteld moeten worden? Met Preview kun je nu heel veel bestanden in één keer bewerken. Kantelen, maar ook schalen kan met tientallen tot duizenden tegelijk. Het gemak dient de mens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.