Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 24 oktober 2007

Met het oog op Leopard: Mail, iCal en Adresboek

Het duurt niet lang meer voordat Leopard losbreekt. In een korte reeks vragen we ons af wat Leopard uniek maakt ten opzichte van Tiger, Panther, Jaguar, Puma en Cheetah.

Welk programma heb je bijna altijd open staan op je Mac? Juist, Mail. Met dit in het achterhoofd heeft Apple gemeend in Mac OS X 10.5 Leopard nog wat functionaliteit aan Mail toe te moeten voegen. Uiteraard om de digitale levensstijl van Macgebruikers nog eenvoudiger en overzichtelijker te maken. Daarnaast konden iCal en Adresboek natuurlijk ook niet in de huidige vorm onderdak vinden in Mac OS X 10.5 Leopard.

Notities
Een van de nieuwe functies in Leopard Mail is de mogelijkheid om Notities te schrijven in Mail. Notities zien er uit als grote Stickies en gedragen zich bijna als mailtjes, maar dan aan jezelf. Je kunt bijlagen toevoegen aan notities, spelen met de opmaak en notities zelfs versturen als e-mail. Gelukkig is er geen maximum lengte voor een notitie in Mail, zoals we dat wel kennen van de Notitie-widget in Dashboard. Wel raar dat met al dit notitiegeweld in Mail en Dashboard, de Stickies applicatie, die al bij ons is sinds Mac OS 7.5, nog steeds in ongewijzigde vorm wordt meegeleverd.

Taken
Een mooie vorm van integratie tussen applicaties is de nieuwe functie Taken in Mail. Wanneer je een stuk tekst selecteert in een mailtje of notitie maak je met één druk op de knop een taak aan die ook in iCal verschijnt. Taken kun je toewijzen aan iCal kalenders en voorzien van een uiterste houdbaarheidsdatum. Mail herkent ook adressen en afspraken die in mailtjes getypt zijn en geeft je de mogelijkheid om ze direct toe te voegen aan iCal of Adresboek.

RSS
De logica om ook RSS-feeds te willen lezen in Mail ontgaat me een beetje. Toch biedt Apple dit als optie aan via het Voorkeurenvenster. Na het activeren van de functie en het abonneren op een feed verschijnt er een lijstje dat erg lijkt op RSS feeds in Safari, maar dan zonder de handige sorteer- en zoekopties van Safari. Als je dan bedenkt dat om een artikel helemaal wilt kunnen lezen toch de website in Safari wordt geopend, laat dan die RSS toch gewoon in Safari zitten…

Andere Mail nieuwigheden
Een showcase van wansmaak zijn de zogenaamde stationaries, ofwel sjablonen. Hiermee maak je met één klik een fleurig opgemaakte uitnodiging of felicitatie. Het is jammer dat een bedrijf dat zulke mooie spullen maakt als Apple, zulke lelijke sjablonen meelevert en op de koop toe ook nog eens de mogelijkheid om nieuwe sjablonen toe te voegen of standaardsjablonen aan te passen uitschakelt.
Heb je een Gmail-, Yahoo-, BT- of ander (Amerikaans) e-mailaccount? Dan is Mail instellen zo eenvoudig als het intypen van je mailadres en wachtwoord.

iCal
iCal heeft geen uitschuifbaar paneel meer voor de afspraakdetails. In plaats hiervan toont een dubbelklik op een afspraak een soort stripballon-achtig popupvenster waarop de details eenvoudig ingevuld kunnen worden. Helaas bevat iCal geen Exchange integratie, waardoor Appleaars in grotere kantooromgevingen nog steeds niet onder Microsoft Entourage uit komen. Gebruik je iCal in combinatie met de nieuwe iCal Server van Leopard Server, dan komen er veel meer nieuwe functies beschikbaar en kun je Exchange wel uitbannen: eenvoudig afspraken plannen, vergaderzalen reserveren, de beschikbaarheid van collega’s bekijken en gemachtigden instellen voor je eigen agenda.

Adresboek
De enige echte wijziging in Adresboek is dat het in onbruik geraakte MapQuest is ingeruild voor Google Maps. Daarnaast kun je nu contactpersonen synchroniseren met Yahoo Mail, maar helaas niet met GMail.

Look & Feel
Mail, iCal en Adresboek zien er helemaal Leopard uit, zoals we dat nu al kennen van iTunes. Het activiteitenvenster van Mail schuift net als het artworkvenster in iTunes vanuit de linkeronderhoek naar boven en de Postbussen, Notities, Taken en RSS-feeds zitten in een kolom die we kennen van de Bibliotheek en Afspeellijsten in iTunes.

Maken Mail, iCal en Adresboek de overstap naar Leopard toch de moeite waard? Zeker! Ondergetekende heeft het family-pack reeds in bestelling staan.

Mail, iCal en Adresboek zijn onderdeel van Mac OS X 10.5 Leopard.
€ 129,- per licentie
€ 199,- per family pack (5 licenties)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met het oog op Leopard: Mail, iCal en Adresboek
Sluiten