Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 22 oktober 2007

Met het oog op Leopard: iChat 4.0

Het duurt niet lang meer voordat Leopard losbreekt. In een korte reeks vragen we ons af wat Leopard uniek maakt ten opzichte van Tiger, Panther, Jaguar, Puma en Cheetah.

Herinnert u zich iChat nog? U weet wel, dat olijke blauwe icoontje in de dock. Toen u voor het eerst Mac OS X probeerde klikte u het hoopvol aan om er al snel achter te komen dat deze instant messaging applicatie u iets te exclusief was. Het feit dat contact met de grote MSN familie niet (zomaar) mogelijk was deed u al snel iChat vergeten.

Misschien moet u het echter toch weer eens oppakken. Er steeds meer Apple gebruikers (en daarmee potentiële iChatters) bij, maar nog belangrijker: met de introductie van Mac OS X 10.5 Leopard krijgt iChat een update die het programma onweerstaanbaar maakt.


The basics

  • Geluidskwaliteit: De kwaliteit van audiochats in iChat liet tot nu toe te wensen over. Zeker in vergelijking met Skype deed iChat eerder denken aan de telefoonlijn waarmee Mijnheer Bell naar Mijnheer Meucci schakelde, dan een moderne digitale audioverbinding. Versie 4.0 doet daar iets aan met de ‘AAC-LD’ codec. Deze zorgt niet alleen voor beter geluid, maar is ook flexibel waardoor van vertragingen en onderbrekingen in het geluid niet langer sprake zal zijn.
  • Screen sharing/Quick Look: Lucas berichtte eerder al over Quick Look. De nieuwe functionaliteit waarmee een groot aantal bestandssoorten bekeken kunnen worden zonder dat hier de applicatie voor gestart hoeft te worden. Ook iChat 4.0 werkt met Quick Look. Presentaties, spreadsheets, tekstbestanden, plaatjes en filmpjes kunnen nu direct getoond worden aan een chatbuddy, zonder dat het bestand daadwerkelijk doorgestuurd hoeft te worden. Nog indrukwekkender (ook al kennen Windows gebruikers de functionaliteit al jaren) is de scherm-deel-optie. De ‘handige neefjes’ onder ons zullen een zucht van verlichting slaken als ze merken dat ze niet meer bij Tante Ria op bezoek hoeven om haar nóg een keer uit te leggen hoe en waar ze haar e-mailtjes moet tikken. Met de zelfde eenvoud als het opzetten van een videochat kan Tante’s scherm overgenomen worden waarna (al dan niet samen) op afstand aan de slag kan/
  • AV recording: Het is al langer mogelijk om tekstchats te archiveren. Voor de enkeling onder ons die iChat zakelijk gebruikt is dit minstens zou belangrijk als het e-mail archief. iChat 4.0 is echter in staat om ook audio- en videochats te archiveren. Het programma vraagt eerst toestemming aan de andere deelnemers in een chat en maakt vervolgens keurige AAC en MPEG4 bestanden van audiovisuele gesprekken.

The Eye Candy

  • chromakey effect: Videochats vallen in de praktijk vaak tegen. Niet dat de techniek te wensen over laat, maar vooral het beeld zelf is vaak niet zo interessant. Een een gezicht verandert immers weinig in zo’n korte tijd en aan de omgeving vaak nog minder. Gelukkig hebben de knappe koppen in Cupertino ook hier iets op gevonden: uw eigen chroma key studio! Stap even uit beeld, laat iChat de achtergrond in zich opnemen (zorg overigens wel dat deze voldoende is aangelicht), stap weer in beeld ét voila: u begeeft zich voor de Eifel Toren, een waterval, de achtbaan of voor een eigen foto/film. Overigens is enige controverse ontstaan toen bleek dat een eerder gedemonstreerd hologram effect (waarbij de persoon in kwestie doorzichtig in beeld komt) uit het programma is verdwenen. Helaas Star Trek (of was het Wars?) fans: geen ‘beaming me up, Scotty’ tijdens uw video chats.
  • Emoticons: Voor wie het nog niet weet: de emoticon helpt ons al 25 jaar lang bij het digitaal converseren en hij/zij is ‘here too stay’. In iChat 4.0 kunt dan ook een aantal nieuwe gelaatsuitdrukkingen van het gele figuurtje verwachten. Één waarschuwing vooraf: een zoen lijkt nu erg op het uitsteken van de tong, dat u het weet.
  • Photo Booth: Natuurlijk konden ook de lachspiegeleffecten uit Photo Booth niet ontbreken in iChat 4.0. Heeft u uw videobuddy iets ernstigs te vertellen? Probeer het ijs eens te breken met een gekke bek, succes gegarandeerd.

The little things…

  • Layout: persoonlijk heb ik de logica waarmee iChat de lijst aan buddies sorteert nooit begrepen: beschikbaarheid, voornaam of achternaam zijn de keuzes, maar bijvoorbeeld de logische volgorde ‘online op voornaam’ is iets waar iChat niets mee kan, tot iChat 4.0. Eindelijk zal het mogelijk zijn om frequente chatbuddies prioriteit in de lijst te geven boven de occasionele praatjesmaker.
  • Onzichtbaar: U kent het wel: zowel uw man/vrouw als uw scharrel zijn online in iChat. Voor de één wil u er nu even niet zijn, maar voor de ander bent u voor van alles in. iChat 4.0 biedt de oplossing. Nu kunt u zichzelf onzichtbaar maken. Voor beiden niet meer online zichtbaar, maar toch kunt u blijven chatten met een buddy naar keuze.
  • naamcheck: tot slot dan nog een laatste kleine feature die het leven toch kan veraangenamen. Als u wel eens in zo’n levendige iChat chatgroep zit (de ‘onemorething’ groep schijnt erg gezellig te zijn rond keynotes e.d.) herkent u waarschijnlijk wel het probleem van de overdaad aan berichten die voor uw ogen voorbij flitsen. Niets is aan u gericht, maar toch lees u alles, bang dat u iets mist. Bespaar u de moeite met iChat 4.0. Neemt iemand uw naam op in een bericht op de chatgroep, dan wordt u daar vanzelf van op de hoogte gesteld. Dat scheelt toch maar mooi weer. Heeft u meer tijd voor al die andere geweldige nieuwe functies van iChat 4.0, het instant messaging programma dat een tweede kans verdient.

iChat 4.0 is onderdeel van Mac OS X 10.5 Leopard.
€ 129,- per licentie
€ 199,- per family pack (5 licenties)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met het oog op Leopard: iChat 4.0
Sluiten