darh
darh Nieuws 25 oktober 2007

Met het oog op Leopard: de Desktop

Het duurt niet lang meer voordat Leopard losbreekt. In een korte reeks vragen we ons af wat Leopard uniek maakt ten opzichte van Tiger, Panther, Jaguar, Puma en Cheetah.

Een onderdeel dat elke gebruiker van OS X hoe dan ook gebruikt is de desktop – je ontkomt er eigenlijk niet aan. Dit is vooral zo omdat de menubalk en het Dock ook bij de Desktop horen. In Leopard is er een aantal belangrijke verbeteringen in de werkomgeving van de Mac-gebruiker.

Dock
De meest opvallende verandering is dan ook het nieuwe Dock. Zoals op de screenshot hierboven is te zien, is het dock nu 3d gemaakt. Tevens is de “ondergrond” spiegelend waardoor je schermpjes die er boven zitten ook terug ziet op het dock. Er is op het internet al veel gediscussieerd of de nieuwe Dock nou mooi is en of het een positieve verandering is. Waarschijnlijk zal het uiterlijk vanzelf wennen maar het blijft een kwestie van smaak.

Stacks
De functionaliteit van het Dock is ook veranderd. In tiger was het nog zo dat wanneer je een map in het dock sleepte dat het simpelweg een soort alias naar die map werd. In Leopard is er hiervoor iets nieuws, namelijk “Stacks”. Wie het engelse woord stack kent begrijpt ook de functionaliteit van deze feature. Het is namelijk letterlijk een stapel met documenten of anderen bestanden. Als er op geklikt wordt schuift er een soort rijtje met icoontjes uit die eerst op elkaar lagen. Zitten er echter veel bestanden in dan past het niet in zo’n rijtje daarom, worden de icoontjes dan weergeven in een rechthoek.

Menubalk
De nieuwe menubalk boven aan het scherm heeft ook een cosmetische verandering doorgegaan. Deze is nu namelijk een beetje transparant. Apple vindt dit nodig zodat de balk minder opvalt. Of is het gewoon pure “eye-candy”?

Een laatste aardig weetje is tenslotte dat het in Leopard nu mogelijk is om de “grid” aan te passen. Dit wil zeggen dat je zelf kan bepalen hoe ver de icoontjes op je desktop van elkaar afstaan.

De desktop is onderdeel van Mac OS X 10.5 Leopard.
€ 129,- per licentie
€ 199,- per family pack (5 licenties)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met het oog op Leopard: de Desktop
Sluiten