Onno Titulaer
Onno Titulaer Nieuws 25 oktober 2007

Knipper eens wat vaker

Volgens een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau keek de Nederlander in 2006 1,6 uur per week korter T.V. dan in 2005. Mensen die de T.V. als een verderfelijk iets ervaren moeten niet te vroeg juichen. We compenseerden dit namelijk ruimschoots door 2,9 uur langer achter de computer te zitten. Bij de computer blijkt echter een veelgehoorde klacht onze vermoeide, droge en branderige ogen.

Oogarts J. de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam stelt dat -evolutionair gezien- de mens vooral zijn ogen gebruikte bij het jagen. Het digitale tijdperk waarin wij nu leven vraagt een enorme aanpassing van ons gezichtsvermogen met als gevolg een groeiend aantal zichtproblemen met name bij de jongere generatie. Ook stelt Faber dat er op zich niets mis is met de veranderde functie van onze ogen zolang op tijd en met de juiste middelen iets aan wordt gedaan.

Branderige ogen ontstaan veelal door het statisch kijken naar het scherm waardoor we minder knipperen. Normaal knipperen we ongeveer om de 15 seconden met onze ogen maar door het statisch kijken naar het scherm neemt dit af tot 45 seconden. Ogen gaan dan uitdrogingsverschijnselen vertonen door het verminderde traanvocht. Dus neem uw tijd en knipper!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Knipper eens wat vaker
Sluiten