Rene Bouwmeester
Rene Bouwmeester Nieuws 15 oktober 2007

iPhone remt sexuele ontwikkeling

Greenpeace blijft onze vrienden uit Cupertino op de huid zitten. Ditmaal kocht de milieu-organisatie een iPhone en liet deze door de eigen ‘Greenpeace Research Laboratories’ ontmantelen in 18 onderdelen. Deze werden aan een onafhankelijk laboratorium aangeboden om eens kritisch te kijken naar de aanwezigheid van schadelijke materialen.

De resultaten zijn voor Greenpeace aanleiding om de noodklok te luiden: in de onderzochte iPhone-onderdelen werden onder meer broomhoudende brandvertragers en schadelijk PVC aangetroffen. Ter vergelijk: de toestellen van Nokia zijn geheel PVC-vrij, terwijl Motorola en Sony-Ericsson hun toestellen ook zonder broom aan de man weten te brengen.

Opvallend is dat ditmaal ook de witte oortjes onderwerp van kritiek zijn: de kabeltjes hiervan zouden giftige ‘phthalates’ bevatten, waarvan ‘al lang bekend is dat deze de sexuele ontwikkeling van zoogdieren belemmeren’ – aldus Greenpeace onderzoeker Dr. David Santillo. In Europa zijn deze materialen al langer verboden in bijvoorbeeld kinderspeelgoed. Volgens Greenpeace zou Apple deze chemicaliën dan ook uit al haar producten moeten verwijderen.

Wie het allemaal zelf nog eens wil nalezen downloadt hier een een 12-pagina’s tellend onderzoeksverslag (PDF).

Reageer op artikel:
iPhone remt sexuele ontwikkeling
Sluiten