Snelheid .Mac in Europa kunstmatig laag?

56 reacties

Houdt Apple kunstmatig de snelheid laag van .Mac in Europa? Het heeft er alle schijn van. .Mac-gebruikers merken dat het laden van bijvoorbeeld filmpjes en foto’s in de .Mac Web Gallery tergend traag gaat. De maximale snelheid lijkt zo’n 80 Kb/s. En dat is niet veel.

In het support forum van Apple.com is een topic gestart hierover. Hieruit blijkt dat het probleem zich alleen voor doet in Europa. In Amerika liggen de snelheden veel hoger.

Ervaar jij hetzelfde met jouw .Mac-websites? Meldt het dan op het support forum van Apple.com en vraag het aan Apple zelf d.m.v. een vraagformulier.

Reacties

56 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  En wat zou de reden zijn dat Apple dat ‘kunstmatig’ laag houdt?

  Niet om meer .mac te verkopen neem ik aan. :D

 • Profielfoto
  Jor1

  dit is precies de reden dat ik geen .mac meer gebruik.

  WAAROM zou apple het kunstmatig laag houden, iemand een idee?

 • Profielfoto
  cmug

  Ik wil ook wel een reactie geven op het te trage functioneren van mijn dotmac, maar wil dit graag met een cijfer onderbouwen. Hoe meet ik makkelijk hoe snel mijn webgalarie inlaad?

 • Profielfoto
  Wouter I

  Zelf gebruik ik de iStatpro widget, waarin je up- en download snelheden van je netwerk ziet (o.a.)

  Eigen ervaring: uploaden van filmpjes etc naar web gallery gaat met max 30Kb/s.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Dat het tergend traag is klopt.
  Dat Apple dit expres doet moet onderbouwd worden in het artikel.

 • Profielfoto
  blaaat

  Het zou natuurlijk gewoon kunnen dat het apple-europa-server park te weinig lijnen heeft liggen om goed te functioneren, alleen het lijkt me dat Apple dit wel zou oplossen mocht dit het geval zijn…

  Dataverkeer is in europa vaak een stapje duurder dan in de VS, maar het lijkt me dat dit voor Apple bijna niets uitmaakt (op het totaal misschien wel, maargoed), wat zou anders de reden kunnen zijn dat het traag is. Als Apple het zou willen oplossen kunnen ze dat best, dus het zou wel een financiele redne hebben.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Dat Apple dit expres doet, wordt niet beweerd. Wel dat het er erg op lijkt. Dat bewijzen de reacties in het topic op Apple.com. .Mac-gebruikers in Europa ondervinden een limiet, Amerikanen niet. Laat Apple dat maar onderbouwen.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik ben een beetje onbekend met techniek maar het komt er toch op neer dat er geen Europese dataservers zijn?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  @Lucas: Het wordt dan misschien wel niet beweerd, maar ligt er wel erg dik bovenop.

  Er is geen enkele reden waarom Apple dit zou doen. Noem er eens één?
  Dus de kans dat dit ook daadwerkelijk zo is, is werkelijk 0,00000000.000.

  Wij zitten hier in Europa, niet in Amerika, Vergelijken heeft dus weinig zin.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Enige reden die ik zou kunnen bedenken zijn de kosten van het dataverkeer en/of bandbreedte. Of ze hebben gewoon een trage lijn:) Ik vind het in elk geval onvoorstelbaar dat je best een hoop geld betaalt voor zo’n irritant trage verbinding.

 • Profielfoto
  ISS

  MacOSX.nl is ook niet vooruit te branden… Maar, inderdaad .Mac is die 100 euro per jaar niet waard, trage servers, trage e-mail en de webmail is ook niet echt snel te noemen.

 • Profielfoto
  Esquare

  http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=106128&highlight=

  Apple is druk bezig dit te onderzoeken. Degenen die de traagheid gemeld hebben, hebben als het goed is al meerdere mailtjes van DotMac-support gehad, onder meer met het verzoek om een scriptje te draaien, dat een serie ping- en datatransfer-gegevens vastlegt. Als ik de gestelde vragen zo eens bekijk, is er geen sprake van een limiet: de .Mac-servers staan gewoon allemaal in Californië, wat voor Europa zo’n beetje de slechtst mogelijke locatie is.

  Los daarvan is lang niet iedereen die over deze traagheid klaagt met Europese servers geholpen. Ik heb in de MacOSX.nl-fora ook mensen zien klagen die gewoon een heel goedkoop (traag) internetabonnement hebben.:)

 • Profielfoto
  Chester2

  Hier ook 80 kb/s.

  Zorgt ervoor dat filmpjes NIET in medium of large bekeken kunnen worden. Heb al klacht ingediend via Apple support site.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Uiteindelijk gaat het om de ervaring die je hebt met de service.
  En die is ronduit slecht.
  Webmail is traaaaaag, en uploaden helemaal.
  En neen, dan hebben we het niet enkel over de internet verbinding thuis: andere services doen het veel beter.

  We gebruiken dotMac omdat het nu eenmaal makkelijk (lees gebruikervriendelijk?) is, niet omdat het goedkoop of snel is.
  Verder is het raar dat je betaalt voor iLife maar zonder de extra betaling voor dotMac kun je verschillende items niet gebruiken. Kijk, als je iLife nu gratis krijgt bij een dotMac abonnement, a la.
  Nu is het dubbel betalen voor een slechte service.

  Maar sinds iTools (gratis! voorloper van dotMac) is er aan snelheid niets veranderd.
  Begrijp dan ook niet helemaal waarom dit “nieuws” zou zijn: niets nieuws onder de zon.

 • Profielfoto
  Marconius

  En de Amerikaanse regering zat achter 9/11, chemtrails beïnvloeden onze gedachten en ufo’s landen dagelijks in de achtertuin van alle wereldleiders. Pfff, wat een onzin is dit…

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Nog niet eerder was geconstateerd dat Amerikaanse gebruikers van .Mac een veel snellere verbinding hebben dan Europese gebruikers. Nu wel. Vreemd. Als heel veel mensen dit vervolgens hebben, zou het goed zijn als Apple hier iets aan doet.

  Apple onderzoekt het op dit moment. Hopelijk levert het wat op.

 • Profielfoto
  Whymme

  We betalen in Europa zo’n 20% meer voor een .mac abonnement. Dan zou je toch niet verwachten dat je een slechtere service krijgt dan in de VS.

  En bovendien wordt al onze mail aangeboden aan de Amerikaanse secret service (de Patriot act en al die onzin). Dat moet, als de service via servers op Amerikaans grondgebied loopt. Laat Apple een servercentrum in Europa neerzetten, via een Europese dochteronderneming. Dat moet wel sneller zijn, en het houdt onze correspondentie privé.

 • Profielfoto
  falcovandermaden

  De snelheid is voor mij áltijd de reden geweest géén dotMac account te nemen. Nog steeds vraag ik me bijna weekelijks af of ik het toch niet moet aanschaffen vanwege een aantal zeer bruikbare functionaliteiten. Maar iedere keer weerhoudt de snelheid me weer.

  Hoop dat daar snel iets aan gedaan wordt, hebben ze er in ieder geval weer 1 klant bij….

 • Profielfoto
  macpro

  Ze kunnen het in ieder geval wel, want de iTMS downloads zijn wel op een goede snelheid.
  Zal eens kijken welke snelheden ik hier haal met .Mac, maar dat het traag is weet ik nu al.

 • Profielfoto
  error

  .Mac is sinds dag 1 al een stuk trager in Europa in vergelijking met Amerika. Ik ervaar dit al een paar jaar.

 • Profielfoto
  macpro

  Ticket aangemaakt en alvast de 12 vragen beantwoord. Scheelt weer een vertragende roundtrip met de support afdeling.

 • Profielfoto
  klaasb

  Mijn .mac moet in december vernieuwd worden. Denk er sterk over na om dit niet te doen. Ik vind gmail webmail een stuk beter en sneller dan .mac mail. Eerder vond ik .mac handig omdat je overal en altijd gebruik kon maken van hun smtp. Nu ik niet meer zo veel reis, valt dat voordeel ook weg. .mac hoeft van mij echt niet gratis, dan valt er niks mee te verdienen en wordt het juist een enorme kapitaal vreter. Wel vind ik dat .mac voor die 100 euro veel meer (en bruikbaardere) service zal moeten gaan bieden. Voor alleen mail (waar ik het dus voor gebruik) is het me nu te duur.

 • Profielfoto
  Pjottum

  gmail kan je gewoon ophalen en versturen:
  http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=13275

 • Profielfoto
  RuudBerg

  De .mac snelheid al hier is ook niets om over naar huis te mailen alhoewel ik de (auto)updates wel snel binnenhaal.

 • Profielfoto
  johvdbroek

  Kan iemand mij uitleggen waarom de verbinding “Software update” wel snel is. Gaat zeker hier tot 600 KB/sec, ik heb zelf de verbinding met planet.nl en die is echt niet zo snel – 6mb down en 768 up.

  Waar komt die update verbinding vandaan van Sofware update??
  Waarom is er dan verschil tussen deze verbinding en de .MAC ??
  Dus het kan wel degelijk stukken sneller!!!
  En waarom staat er geen Server in Europa of wel soms?

  Ra ra ra wie het weet mag en zeggen!

 • Profielfoto
  vaag

  De maximale snelheid van .Mac Gallery lijkt 80 kB(ytes)/s te zijn (en niet 80 kb(its)/s zoals boven vermeld), maar dat is nog steeds tergend langzaam.
  Eigenlijk was .Mac als geheel altijd al erg langzaam, het wordt nu met de nieuwe .Mac Gallery optie alleen eens duidelijk zichtbaar. Een door mij in iMovie gemaakt filmpje van 11 minuten kun je in Gallery publiceren in 4 groottes: Tiny, Mobile, Medium en Large. Large is in mijn geval een bestand van 237 MB. Om het te downloaden van .Mac Gallery duurt circa 45 minuten! Het filmpje verbruikt 3000 kbits/s, dwz. om het direct te kunnen bekijken in een webbrowser moet je ongeveer 35 minuten wachten voordat die zonder tussenstops in één keer kan doorspelen tot het eind. ‘Mobile’ verbruikt 1000 kbits/s en ‘Medium’ 1600 kbits/s, nog steeds twee tot drie zoveel als de downloadsnelheid. Alleen Tiny met zijn 80 kbits/s valt direkt te bekijken.
  Het is beschamend om vrienden en familie uit te nodigen om mijn filmpjes op .Mac Gallery te komen bekijken.
  De uploadsnelheid naar .Mac Gallery is bij mij overigens 50kB/s, terwijl ik toch een 2000 kbits/s up-verbinding heb.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Same here… ook zo ontzettend traag. En het interesseert me verder niet zoveel of het in Amerika wel of niet sneller is. Ik wil gewoon voor 99 euro per jaar meer snelheid. Dat mag ik ook wel verwachten meen ik voor zoveel geld.

 • Profielfoto
  WaZoo

  Zoals iedereen hierboven weet ik uit jarenlange ervaring (call me stupid) dat .mac retetraag is…:( Software updates vliegen met enorme Mb’s per seconde mijn huis in, maar een simpel fotootjuh uploaden (of bekijken) is niet aan te bevelen.
  Daarnaast maakt het meestal geen ene r**t uit of de server nou in amerika of europa staat. Die servers (ook de software-update server van Apple) staan direct op de hard-line. Zelf heb ik meerdere servers waar ik gebruik van maak, waaronder enkele in amsterdam en een paar in the states. En geloof me, meestal zijn de servers in the states die direct op de hardline staan sneller dan die servers ‘om de hoek’. Heeft alles met directe lijnen te maken, niet direct met fysieke afstand.
  Dus echt een prachtig initiatief, irriteer me er al jaren aan, waar kan ik me aanmelden? (link bovenaan stuurt me ergens anders naartoe)

 • Profielfoto
  WaZoo

  update: ik zit nu ook in de automatische-email-rotonde, ben benieuwd hehe

 • Profielfoto
  cmug

  Dezelfde website 2x gemeten. Een fotopagina gemaakt met iWeb met 28 foto’s (600x800px) De 1 staat op mijn dotMac de andere bij xs4all.
  Ik meet de snelheid van inladen met firebug (een firefox add-on)
  dotMac: 48 seconden
  xs4all: 7,7, sec
  Lijkt mij duidelijk bij dotMac klik je weg omdat het te lang duurt en bij xs4all is de ‘opkom tijd’ wel het wachten waard.

 • Profielfoto
  PowerMac

  hm, niet eerlijk als je provider xs4all is.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Door dit topic ben ik er toch weer even over gaan nadenken, maar het is ook eigenlijk belachelijk. Ik heb toentertijd .mac aangeschaft om makkelijk backups te maken. Met 10 Gb kun je toch leuke backups draaien van de meeste doc-bestanden etc. Maar eigenlijk gebruik ik het helemaal niet, omdat het volkomen niet op schiet. Terwijl ik die € 100,- dan ook elders had kunnen gebruiken voor een soortgelijke hoeveelheid, waarbij het wel werkt. Rommel…

 • Profielfoto
  Johnyw

  Morgen,
  Misschien een stomme vraag, maar hoe controleren jullie die snelheden?

  Johny

 • Profielfoto
  marqueemarc

  http://www.speedtest.net

  daar kun je je snelheid controleren naar een server in SF.

  en voor de snelheid van je .Mac … tjah, das gokken denk ik

  hier mijn resultaat : http://www.speedtest.net/result/177091686.png

 • Profielfoto
  karllaurent

  Wat zegt Apple zelf hierover?

 • Profielfoto
  Kobes

  Voor iedereen die niet de tijd heeft om het hele support topic te lezen of degenen die denken dat er een ‘conspiracy theory’ verhaal op poten wordt gezet de volgende samenvatting (en daarna nog een paar tips).

  Samenvatting
  Veel reports van lage snelheid en verzoeken om officiele klachten in te dienen. De reactiesnelheid bij Apple is nogal wisselend. Een persoon heeft een test kunnen doen vanuit Europa en Amerika waardoor hij vast kon stellen dat het in de VS een stuk sneller is. Zoals eerder gezegd is de software update functie aanmerkelijk sneller, dus het kan blijkbaar wel. Ook werkt bij sommigen de iDisk functionaliteit tot 10x sneller dan de gallery functie.
  Er wordt niet keihard beweerd dat Apple het expres doet, maar het heeft er door voorgenoemde redenen wel schijn van.
  Apple heeft nog geen officieel statement, het schijnt onderzocht te worden.

  Mocht je deel willen nemen aan de actie en je download snelheid willen achterhalen; start activiteitenweergave (activity monitor in het Engels) en kies het tabblad netwerk. Ga vervolgens naar een .mac gallery (bijv: http://gallery.mac.com/emily_parker ) en kies een film. Zie in het act.weerg. venster je snelheid in het groen staan.
  Ook 80Kb/s (of rond die koers) meldt dan een officiele klacht als het even kan: http://www.apple.com/feedback/mac/tm.html
  Filmpje over de snelheden: http://gallery.mac.com/danielbahl#100025 (voor zolang deze gebruiker nog .Mac member blijft en Apple het niet verwijderd…)

  Zie ook het forum topic zoals aangegeven door Macosx.nl.

 • Profielfoto
  GJ

  Filmtrailer (via Quicktimesite) komt binnen met 909 kb/s, Quicktimefilmpje via iDisk 287 kb/s, iWeb site 267 kb/s, muv een fotobladzijde, dan duikt ie naar 67 oid. Webgallery start met ca. 87 en valt dan rap terug naar 25 kb/s tot de gallery geheel geladen is.
  Alles met Airport b-kaartje. Trek uw conclusies!

 • Profielfoto
  Triumph

  Vreemde is als ik Activitietenweergave gebruik voor Netwerk en de bovenstaande albums laad (ook mijn eigen web gallery) krijg ik een snelheid van ongeveer 320 KB/sec.

 • Profielfoto
  Doede

  Een download vanaf mijn iDisk ligt tussen de 13 en 119 kb/s. Gemiddeld schat ik het rond de 22-34 kb/s. Mijn backup via het gelijknamige programma is 6 Gb, dat duurt nogal in geval van nood.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Op MacNN zijn ze inmiddels ook wakker geworden: http://www.macnn.com/articles/07/09/10/euro.mac.speeds.crippled/

 • Profielfoto
  mr_owen

  op die gallery heb ik ongeveer gemiddeld 100 kbps
  het duurde 43 seconden om het tweede filmpje volledig binnen te halen maar het speelde al na 18 seconden.

  ik heb de standaard telenet expres lijn (belgich)

 • Profielfoto
  LEXY

  .Mac tergend traag? Ach, dat zijn wij wel gewend hier…!!! :angry:

 • Profielfoto
  vaag

  http://gallery.mac.com/emily_parker is een model gallery gemaakt door Apple zelf, die bij mij binnenkomt met circa 110 kB/s. Alle andere galerijen halen bij mij niet meer dan 80 kB/s.
  Even googelen en bv deze staat bovenaan:
  http://gallery.mac.com/patjo#100016

 • Profielfoto
  snipper

  Ik ben fanatiek Apple gebruiker hoor, maar het is geen geheim dat Europa, laat staan Nederland hun aandacht niet heeft. Dat merk je overal aan, altijd al. Alles komt hier later uit, is altijd duurder, taalondersteuning hangt er maar een beetje bij.. :(

  Ik herinner me de eerste Apple Expo in Parijs. Uit heel Europa kwamen de journalisten en gebruikers. Bleek de beurs vrijwel helemaal in het Frans te zijn.. Komt er zo’n mantelpakje van Apple naar me toe wat ik er van vond. Die was gewoon verbaasd dat we hier niet allemaal vrolijk vloeiend Frans spraken.

  Ik begreep nog een paar woorden, maar al die Duitsers, Zweden, Engelsen.. :sealed:

 • Profielfoto
  gap

  Ik denk dat het zo zit:
  Software updates en movie trailers etc. komen van het wereldwijde Akamai netwerk dat alle data die veel gebruikt wordt dichtbij de meeste users buffert.
  Het .Mac filmpje van je oma zal niet vaak gedownload worden en wordt door Akamai niet opgenomen in de ‘buffer’ dus zal je die gewoon moeten halen van het .Mac servertje in Californie ofzo. Als je dan in NL woont duurt ’t even. Apple moet voor Europese gebruikers dan ook gewoon een Europese server neerzetten.

 • Profielfoto
  Riny Maas

  Ik download van mijn iDisk een bestand van 40,4 Mb in 4 min 56 sec, dus 42.399.103 bytes in 296 s = 339.192.824 bits / 296 s = 1,145,922 b/s = 1,1 Mb/s. (via Euronet)
  Het houdt niet over maar ’t is veel meer dan de genoemde 80 Kb/s.

 • Profielfoto
  vaag

  Riny Maas schreef:
  “Het houdt niet over maar ’t is veel meer dan de genoemde 80 Kb/s.”

  De klacht gaat met name over de Web Gallery. Zoek eens een Gallery op met een film en test die. 80 kB/s is daar echt het maximum.

 • Profielfoto
  wouwout

  zat gisteravond rond de 70 KB download van mijn Gallery film. Dat bekijk je trouwens met Activiteitenweergave (optie netwerk) of door de film te downloaden en in Safari te kijken wat de downloadsnelheid is. Heb zondag een klacht ingediend bij .mac en gisteren de 12 vragen beantwoord. ben benieuwd.

  Ik zou iedereen adviseren ook klachten in te dienen bij .mac. Alleen als iedereen wat laat horen gaat er snel(ler) iets veranderen!!! Voor 99 euro wil ik een supersnelle Gallery!

 • Profielfoto
  johvdbroek

  Het vreemde is of misschien niet vreemd is, dat ik mijn film van webgallery met een snelheid van 90 Kb/sec inlaad.
  Start ik nogmaals een nieuw venster in Safari en laad een andere film ook in webgalery dan laad hij met een snelheid van 190 KB/sec. dus twee films tegelijk!
  Zo zou de snelheid omhoog gaan tot je eigen max snelheid die je bij de Host afgesloten hebt.
  Alles volgens mijn aktiviteitenvenster netwerk.
  Dus elke verbinding die gemaakt word laad met 80 a 90 KB.
  http://gallery.mac.com/johvdbroek#gallery

 • Profielfoto
  liudger

  heb ook maar even een stevig mailtje naar .mac service gestuurd en daarna het mailtje gehad van de 12 vragen. Ik hoop dat we er iets mee opschieten. Misschien moeten we maar een online petitie starten. Ik vraag me af of dit gaat werken

  http://www.liudimation.com
  de filmpjes laden bij mij wel snel omdat ik maar een andere server voor mijn filmpjes heb gebruikt. Lijkt me niet echt de bedoeling als ik 100 euro per jaar betaal. De andere server kost met domein maar 30 euro per jaar en is dus heeeeeel veeeel sneller.

  http://liudimation.com/movies/VodaFone.m4v

 • Profielfoto
  johvdbroek

  .Mac discussieforum is uitgezet??

  http://discussions.apple.com/

  Was van korte duur sorry!

 • Profielfoto
  johvdbroek

  Wat ik ook eigenlijk niet goed begrijp, waarom Apple Nederland te Bunnik niet wat aktiever is, of ze timmeren niet aan de weg maar horen doen we eigenlijk helemaal niets!

  Wat gebeurt er eigenlijk in Bunnink wat doen ze eigenlijk?
  Reparatie? verkoop? Promotie? Wie weet hier het antwoord op?

  Of zijn het jaknikkers naar de grote baas US?

  GRRRR.

 • Profielfoto
  cmug

  Apple heeft nu een officieel (voorlopig) antwoord
  http://discussions.apple.com/ann.jspa?annID=454

 • Profielfoto
  dutchwoody

  Dit is het laatste bericht van Apple aangaande .mac!!!

  Thank you for contacting Apple about the slowness you have experienced when using .Mac Web Gallery. I apologize for any inconvenience this may have caused.

  Thank you also for providing us this test file.

  Apple gives people in all regions equal bandwidth to access the public .Mac services, but unfortunately, Web Gallery access speeds can be affected by a few factors, such as: 1) the distance between the .Mac servers and someone who is viewing a Web Gallery, and 2) the speed of the Internet connection over which someone is viewing a Web Gallery.

  Many items that can be downloaded from Apple’s servers, such as software updates and QuickTime movies, are optimized for worldwide distribution.

  Apple unfortunately isn’t able to provide that same level of optimization for the customer data hosted on .Mac servers.

  I am empowered by Apple Management to address any questions or complaints you would have for Apple Customer Relations I would be glad to forward on any additional concerns or comments you would like the Apple Management team to be aware of.

  If you have any additional comments or concerns, please let me know.

  Thank you for your interest in Apple products.

  Sincerely,

  Yvan
  .Mac Support Specialist
  http://www.apple.com/support/dotmac
  http://www.mac.com/learningcenter
  Apple Operations Europe
  Directors: Cathy Kearney (Ireland), Gary Wipfler, Peter Oppenheimer and Timothy Cook (USA)

 • Profielfoto
  vaag

  Dit is een veelzeggend antwoord van Apple! De genoemde factoren zijn natuurlijk onzin en wat betreft punt 2 (internet verbinding) haast beledigend (met in Nederland een van de hoogste dichtheid van snelle breedbandverbindingen in de wereld). De Europese .Mac Gallery-gebruikers is gewoon een tweederangs Apple gebruiker die het met slechts 80 kB/s mag doen. Apple is niet bereid om daarin te investeren. Steve Jobs beweerde in zijn iLife ’08 presentatie in augustus dat een .Mac Gallery ‘large’ filmpje ‘instantly’ te bekijken zou zijn, maar in de praktijk moet je hier tientallen minuten wachten voor je een kort 5-minuten filmpje kunt bekijken.
  Het treurige is dat ook Apple Nederland niet bereid is om daar een positieve rol in te spelen.
  Waarom besteedt One More Thing (de podcast) daar niet eens aandacht aan?

 • Profielfoto
  YOURIB

  Belachelijk hoe traag .mac werkt, en het gaat iedere dag nog wat trager blijkbaar,
  tijd om een petitie te starten of ze mss een proces aan te doen want voor 100 euro hier koop je een kat in een zak, hopelijk kom er snel verandering in anders ben ik er weg:

  volgende websites lopen met .mac account :
  http://www.bullgraphics.be
  http://www.o-creation.be
  http://www.vzbm.be
  http://www.forzaflandria.be

  maar heb geduld