Ik hoor, ik hoor wat jij niet hoort…

38 reacties

Het uitkomen van een nieuwe serie iPods is altijd een goede reden voor de nodige discussies op het wijdvertakte Internet. Binnen enkele dagen na uitkomen zijn de muziekspelers volledig uit elkaar gehaald en kan het grote bekvechten over de zegeningen en de tekortkomingen die de nieuwe generatie de mensheid te bieden heeft beginnen.

Voor de iPod Classic waren de voordelen evident: een ongekende opslagcapaciteit van 80 en 160 GB maakt het mogelijk om een grote muziekcollectie in hoge kwaliteit met zich mee te dragen. Een grote vreugde daalde neder over muziekliefhebbers. Voor heel even tenminste, want al snel deden geruchten de ronde als zou de geluidskwaliteit van de nieuwe klassieker niet helemaal ‘up to snuff’ zijn.

Vinnie Rossi, engineer en oprichter van Red Wine Audio, was de één van de eersten die eens kritisch keek naar het nieuwe apparaat. Red Wine is de geestelijk vader van de iMod: een modificatie aan een iPod van de vierde of vijfde generatie, waarbij een aantal ondergekwalificeerde transistors tussen de DAC en de hoofdtelefoonuitgang wordt omzeild en vervangen door betere, met als resultaat een schoner signaalpad en een beter geluid.

Vinnie zag de nieuwe (van Apple-logo en serienummer voorziene) DAC-chip, volgde de signaalbanen en concludeerde dat het nieuwe pull-pull ontwerp een aanzienlijke vooruitgang was ten opzichte van de voorgangers, waarbij verbetering door modificatie mogelijk noch noodzakelijk was. Geluidsmatig kwalificeerde hij de nieuwe iPod als beter dan de vorige generaties, maar iets minder dan een iPod voorzien van iMod. Een alleszins redelijk en technisch onderbouwd geluid.

So far, so good – tot dr. Marc Heijligers zich in de discussie mengde. Hij meende wat afwijkingen te horen in de geluidsweergave van zijn nieuwe iPod Classic en sloeg aan het meten. De grafieken publiceerde hij op zijn website HiFiVoice – en het grote speculeren kon beginnen. Wat voor Marc was begonnen als het zoeken naar een wetenschappelijke verklaring voor wat hij meende te horen, werd voor een groot deel van de blogosphere echter al snel klakkeloos versimplificeerd tot het definitieve bewijs voor de gebrekkige geluidskwaliteit van de nieuwe iPods.

Nog leuker werd het toen Barron’s (een website met informatie voor investeerders op technologie-vlak) een onschuldige uitlating van Jay Srivatsa aanhaalde. Srivatsa, technologie-analist van Roth Capital, meende te weten dat de nieuwe DAC-chip geleverd werd door Cirrus Logic.

Cirrus Logic? Het collectieve geheugen van een eindeloze stroom webloggers wist zich die naam nog maar al te goed te herinneren als leverancier van ultragoedkope video- en geluidskaarten van dubieus allooi. Als zij de nieuwe DAC-chip voor de iPod leverden, dan kon het toch zeker niets zijn? Echt niet. Dat Cirrus al jaren een goede naam heeft hoog te houden als leverancier van high-end DAC-chips aan de hifi-wereld maakte bleek van dit geheugen geen deel uit te maken – en kon de pret dus ook niet drukken.

En zo kwam het dat de één na de ander zich uitliet over de abominabele geluidskwaliteit van de nieuwe iPod Classic. Een schandaal, dat Apple toch wel ogenblikkelijk diende te repareren met een firmware update en welgemeende excuses. Allemaal verhalen die werden ondersteund door slechts één bron: de grafiekjes van meneer Heijligers, hier en daar gelardeerd met een klein stukje Cirrus Logic.

Zo bleken er tussen de vele vogels van diverserlei pluimage die het prachtige medium Internet rijk is, toch ook vooral veel papegaaien te zitten. Een kleurrijk gezicht, absoluut, en een vrolijk gesnater bovendien. Maar soms is het wel eens lastig om te volgen wat er nou daadwerklijk wordt gezegd.

En die nieuwe iPod? Luister er eens naar bij de dealer. Op de MacOSX redactie speelt sinds een kleine week een zwarte iPod Classic 160 GB. Met een setje Ultimate Ears. Aan een iPal. Met dock-kabel aan een volwassen HiFi-systeem. Via een hoofdtelefoonversterker en een Sennheiser HD-650. Met MP3-bestanden op hoge bitrates. En AAC. En lossless, vooral veel lossless.

De geluidskwaliteit? Die laat nog minder te wensen over dan bij het vorige model. Maar vertel dat vooral niet verder. Stel je voor dat iemand het overschrijft. Dan denkt straks iedereen dat er met de nieuwe iPod helemaal niks mis is. En dat zou dan weer jammer zijn voor het sensatiegevoel. En de levertijd natuurlijk.

Nee – dit houden we lekker tussen u en ons. Afgesproken?

Dan kunt u nu bestellen.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  Brent146

  Iemand die 3 dagen lid is mag al redacteur spelen?

 • Profielfoto
  appie12

  He een nieuwe radacteur!

  een leuk atikel:) :)

 • Profielfoto
  MrHammond

  Leuk hoor, al dat soort grafiekjes… Maar zegt het ook écht iets over de ervaring van het geluid? (denk aan: LP’s, buizenversterkers etc.)

 • Profielfoto
  Fatihtjuh

  @Brent146: Nee, hij is sinds vandaag pas lid…

 • Profielfoto
  imathieu

  Proficiat Ray Longshot, je eerste artikel is al meteen een juweeltje.

  Over de inhoud: ik heb mijn iPod Classic ondertussen een week en ben ook enorm tevreden met de geluidskwaliteit!

 • Profielfoto
  Nikita

  @ Brent: 3 dagen lid of niet, het is een leuk lezend artikel. Dan mag ‘ie van mij net 3 seconden lid zijn… ;)

 • Profielfoto
  Turbanus

  ??? Was die Heiligers een Belg?

 • Profielfoto
  ottovds

  lol, straks is het lekker in het geheim een anti-ipod complot van Microsoft, met hun Zune….

 • Profielfoto
  Wallinator

  Duidelijk en verhelderend artikel.

 • Profielfoto
  Joshua1

  Goed artikel!

 • Profielfoto
  Brent146

  @Nikita: ik heb er niks op tegen, maar omdat de site niet echt actueel is, hebben we al vaker aangeboden om leden die het zien zitten, redacteur te maken. Je moet niet naar mij kijken hè. ;)

 • Profielfoto
  Ro_Datsun

  Ik heb vandaag een zwarte classic 160gb besteld! anders duurt het nog langer!

 • Profielfoto
  Pieterr

  Leuk artikel, Ray, alleen heb je het nog niet gehad over de nieuwe AV kabel van 50 dollar… er moet tenslotte iets te klagen over blijven.

 • Profielfoto
  .Arne

  Tof, Ray, gouden zo. Inhoud was erg interessant.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  @Brent146: Waarschijnlijk heeft deze persoon meer ervaring als redacteur elders.

  Wat een geweldig leuk stuk dit. Dit soort kwaliteit nieuws heb ik lang niet op macosx.nl gezien. Ga zo door jongens.

 • Profielfoto
  NoiA

  tis weer pruiment tijd

 • Profielfoto
  Rick Mulder

  Zeer leuk en interessant artikel. Ga zo door!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Goed artikel, goed geschreven. Informatief en lekker relativerend tussen al die sensatieverhalen.

 • Profielfoto
  BOK

  Interessant, maar toch: “meten is weten”… de waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

  Welke iPod heeft nou historisch gezien de beste audiofiele geluidskwaliteit? Ik meen dat de iPod Shuffle van de eerste generatie erg hoge ogen gooide wat dat betreft.

 • Profielfoto
  pevi

  Enkele klachten mbt de Nano

  -Als de Nano gemount is blijft de verlichting branden.
  -De klokweergave als screensaver kent geen 24-uurs weergave.
  -Coverflow bij verzamelalbum geeft op Nano losse coverart.

  Om maar iets te noemen!

 • Profielfoto
  Geanonimiseerde gebruiker

  Goed stuk en eigen mening. Bravo.

 • Profielfoto
  Xcode

  Whow, mooi artikel! Daar mogen er meer van geschreven worden.

 • Profielfoto
  MJG

  Goed artikel! Ga zo door!;)

 • Profielfoto
  mcruijff

  Erg leuk artikel inderdaad. Beetje “red pill”.

 • Profielfoto
  Bor

  Die man is ook niet partijdig ofzo:?

 • Profielfoto
  Esquare

  Eindelijk iemand die een leesbaar stukje weet te componeren! Had drie jaar eerder gemogen, maar toch. :)

 • Profielfoto
  Marieke van Osch

  Kijk zo lees je idd weer wat nieuws. Goed speurwerk en leuk om te lezen!

  Het zijn inderdaad pareltjes die nieuwe iPods. Het is dat ik er nu al twee heb en ook zometeen de iPhone wil kopen…dus ik wacht nog even met weer geld uitgeven. Al vallen me de dopjes wel tegen na een periode gebruik, ook de nieuwe. Op een gegeven moment valt de bas gewoon weg. Kan die iPod nog zo goed zijn, dan hoor je het niet meer…

 • Profielfoto
  Yeti

  @move: Quote
  Kan die iPod nog zo goed zijn, dan hoor je het niet meer…
  Quote

  Mijn iPod nano nekkoord heeft dat ook. Tis alleen dat ik dan helemaal geen geluid meer hoor:p

 • Profielfoto
  sally

  Het eind van het stukje vind ik niet zo sterk. (van een nuchtere kijk op de dingen wordt het toch nog echte fanmail) maar wel een vlot pennetje, dat daar zomaar uit de lucht komt vallen.

 • Profielfoto
  RobinZwama

  Vet artikel!:)
  Anders is het meer zo van “ik lees en samenvatting van een ander stuk”. Dit is veel fijner;)

 • Profielfoto
  stinky

  jah dit soort artikeltjes tovert dan ineens een glimlach op je gezicht. welldone!

 • Profielfoto
  Bobo

  ‘Ray Longshot’ > een perfect artikel, geruchten ontkracht, happy end … maar ‘Ray’ ruikt naar Apple. Dit is gewoon propaganda van Apple zelf !
  Evenals het volgende artikel ‘unlocken iPhone kan tot onherstelbare schade leiden’.
  Met alle chinezen maar niet met dezen !

 • Profielfoto
  Mr Van

  Maar wat heeft dit met de I-phone te maken ?:) LOL

 • Profielfoto
  disruption

  Waar kan je een setje Ultimate Ears verkrijgen? Ben wel geïnteresseerd daarin.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Ray Longshot? lol!

  KLASSE artikel. Ga zo door.

 • Profielfoto
  Yakke

  Zeer tof artikel!

 • Profielfoto
  Djmichel

  leuk artikel, mogen er van mij wel meer van komen;) en de Zune… kan je dat eten? Ik kan ook haast niet geloven dat de qualiteit erg minder zou zijn… een hoop geblaat om niks..

 • Profielfoto
  Hifivoice

  “ik geloof, ik geloof wat jij niet gelooft”

  In oude tijden werden wetenschappers die a.h.v. de sterrenhemel konden bepalen dat de aarde om de zon heen draaide ipv andersom verguisd of vermoord omdat “de normale mens” hun opmerkingen niet konden plaatsen.

  Wat zegt het schrijven van Ray dus meer dan dat de hij niet competent genoeg is om een paar grafieken te begrijpen, mensen die het niet met hem eens zijn af te schilderen als maloten, allerlei woorden in de mond legt, en zijn eigen mening boven dat van anderen plaatst?

  Ray heeft het niet gehoord, het niet gezien, en hij heeft er niet over gezwegen. :)